Suomi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Helsinki
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintola Bulevardilla
Esplanadin varrella on useita korkeatasoisia ravintoloita, joilla lähes kaikilla on kesäaikaan terassit.

Helsingin parhaat alueet ruokailulle

Helsingissä ravintoloita on eniten aivan ytimessä, etenkin Kauppatorin, Esplanadin ja Kolmen sepän patsaan tuntumassa, ja siellä voi vain valita ravintolan mieleisensä joukosta. Muista kaupunginosista esimerkiksi ytimen vieressä olevat Kamppi, Töölö ja Kallio ovat alueita, joilla on paljon ravintoloita. Sörnäisten metroaseman vieressä olevat Helsinginkadun ja Vaasankadun korttelit tarjoavat hivenen ydintä edullisempia hintoja ja rennompaa tunnelmaa, ja myös Kampissa on jonkin verran kohtuuhintaisia ruokapaikkoja. Keskustan ulkopuolella ravintoloita on vähän jos lainkaan, mutta Suomenlinnassa ja joillain muilla saarilla on tasokkaita ravintoloita, jotka ovat parhaimmillaan kesäkauden aikana.

Parhaat seudut ravintolalle

Ravintoloita on parhaiten keskustassa aivan ydinkeskustassa Kampin keskuksen ja Katajanokan välisellä alueella, mistä löytyy kaikki mahdollinen. Tämän hintavan alueen ulkopuolella hyvin ravintoloita on kauppakeskus Forumin takana olevilla kaduilla, kuten Eerikinkadulla ja Fredrikinkadulla, ja niitä on Kampin keskuksen ympäristössä niin Etu-Töölössä, Kampissa kuin Punavuoressakin.

Enemmän keskustasta poispäin kuljettaessa Hakaniemen torin ja metroaseman ympäristössä on melkoinen määrä ravintoloita, jotka yleensä ovat keskustan ruokapaikkoja edullisempia. Muualla kaupungissa Sörnäisten metroaseman ympäristössä on hyvä määrä kohtuuhintaisia ravintoloita, etenkin Helsinginkadulla ja Vaasankadulla. Töölössä on ravintoloita melkoisesti etenkin Runeberginkadun ympäristössä, ja eteläisimmässä Helsingissä Eiran ja Kaivopuiston välimaastossa on myös paljon varteenotettavia ravintoloita.

Ydinkeskusta

Ydinkeskusta eli Kampin metroaseman ja Katajanokan välinen alue on paikka, jossa on valtava valikoima erilaisia ravintoloita ja muita ruokapaikkoja. Aleksanterinkadun varrella on hyvä määrä kaikenlaista pikaruoista eksoottisiin ruokiin ja italialaisiin, ja jos täällä haluaa maistella hyviä suomalaisia ruokia, ovat ravintolat Savotta (Aleksanterinkatu 22) ja Sunn (Aleksanterinkatu 26) siihen tarkoitukseen soveltuvia.

Lisää normaalia parempia ja hintavampia ruokia voi löytää Esplanadin varrelta ja etenkin Kauppatorin läheisyydestä. Esplanadin varrella on useita korkeatasoisia ravintoloita, etenkin perinteisen ravintola Kappelin ympäristössä, ja lähes kaikilla on kesäaikaan terassit. Täällä on erityisen hyvin tarjolla äärimmäisen korkeatasoisia suomalaisia ruokia, ja jos haluaa nauttia ensiluokkaisen aterian Alvar Aallon suunnittelemissa tiloissa, on Ravintola Savoy (Eteläesplanadi 14) siihen soveltuva paikka. Muita alueen ensiluokkaisia ravintoloita ovat Salutorget (Eteläesplanadi 15) ja Katajanokan puolella mutta aivan Kauppatorin kupeessa sijaitsevat Sipuli [kartalla] ja Nokka (Kanavaranta 7).

Kauppatori on kesäisin hyvä paikka maistella turistien kanssa etenkin suomalaisia ruokia, ja lisää vastaavanlaisia mahdollisuuksia on Vanhassa kauppahallissa, jossa on tarjolla monenmoista ruokaa voileivistä keittoihin ja kalaruokiin. Kauppahallin vieressä oleva hotelli Palace on tunnettu paikka myös ravintolansa puolesta, ja siellä on mahdollista syödä huippuluokan ateria ylittämättömissä puitteissa.

Esplanadin sivukadulla, Korkeavuorenkadulla, on useita korkeatasoisia ravintoloita, joiden hintataso on sen mukainen. Sen ja Esplanadin kulmauksessa oleva Bronda on tyylikäs ja tasokas ravintola, jossa on normaalia paremmat juomat. Korkeavuorenkadun ja Richardinkadun kulmauksessa oleva Purpur on yksi kaupungin harvoja georgialaisia ravintoloita, mutta se on julkkisomistuksessa ja siksi erittäin hintava. Sitä vastapäätä oleva Stefan’s Steakhouse on sekin julkkiksen luotsaama, mutta sen hinta-laatusuhde on kutakuinkin kohdallaan. Kulman takana siitä, Ludwiginkadulla, on tasokas kreikkalainen ravintola, jolla on yllätyksetön nimi, El Greco. Sen vieressä on italialainen, myös yllätyksettömällä nimellä varustettu Ragu, jonka ruoat ovat hintavia mutta erittäin laadukkaista aineksista valmistettuja.

Toisella puolella Esplanadia on vähemmän tasokkaita ravintoloita, mutta siellä voi mennä food court -tyylisiin paikkoihin katsomaan mitä mieli tekisi. Tavaratalo Stockmannin 8. kerros on food court -tyylinen paikka, jossa on monenmoista vaihtoehtoa, ja kauppakeskus Forumissa on ala- ja yläkerroksissa paljon erilaisia paikkoja, jotka soveltuvat nykyään myös kunnon aterioille. Forumin yläkerta on viime vuosina uudistunut ja monipuolistunut, ja nykyään siellä on myös meksikolainen ravintola. Lähellä oleva Kampin keskus on kelvollinen paikka kunnon aterialle, sillä sen pohjakerroksessa on hyvä määrä erilaisia ravintoloita osin food court -tyylisesti, thaimaalaista intialaisiin ja varsin kohtuullisiin hintoihin. Siellä on myös moneen paikkaan levittäytyneen Eerikin pippurin piste, jonkalainen on nykyään myös Forumin alakerrassa.

Kamppi - Hietalahdentorin ja Mannerheimintien välinen alue

Korttelisto Forumin kauppakeskuksen ja Hietalahdentorin välisellä alueella on hyvä rauhallinen alue, joka soveltuu hyvin niin ostosten tekemiselle kuin syömisellekin.

Keskittymä ravintoloita on osoitteessa Annankatu 29–31 [kartalla], jossa on thairuokia, nepalilaisia, kasvisruokia ja kebabia, tietenkin kuten muuallakin kaupungissa normaalia edullisemmin ma–pe klo 11–15.

Annankadun poikkikatu Eerikinkatu on sekin monipuolinen ravintoloiltaan, ja sen varrella on kaikenlaista ravintola, joista nykyään erinomainen on pääasiallisesti noutopöytäperiaatteella toimiva Pasha’s (Eerikinkatu 14), jossa on parempi syödä kympillä mahansa täyteen kuin oikeastaan missään muualla. Kadun varrella on edelleen myös Long Wall, joka on yksi kaupungin vanhimmista kiinalaisista ravintoloista. Näillä kulmilla on myös Lappi-ravintola (Annankatu 22), josta saa hintavia pohjoisen herkkuja, ja alueella on myös yksi kaupungin parhaista nepalilaisista ravintoloista, Kantipur (Lönnrotinkatu 25), josta kuten muistakin nepalilaisista ravintoloista saa erinomaisen lounaan 9–11 eurolla. Sitä vastapäätä sijaitsee japanilainen ravintola Koto. Bulevardilla on sielläkin varteenotettavia ravintoloita, kuten lappilainen ravintola Saaga (Bulevardi 34B). Eksoottisia ulottuvuuksia kadulle tuovat uudet ravintolat, joista Levant (Bulevardi 15) on kasvissyöjillekin soveltuva Lähi-idän ruokia tarjoava paikka, ja Giwa on Helsingissä harvinaislaatuinen korealainen ravintola.

Kahvila Hietalahden kauppahallissa
Hietalahdentori on varteenotettava paikka ruokailla, ja sen kauppahallissa on kalaruokia hyvin tarjolla.

Läheinen Hietalahdentori on sekin varteenotettava paikka ruokailla. Kauppahallissa on kalaruokia hyvin tarjolla, ja jos haluaa nauttia maineeltaan legendaarisia silakoita, on Ravintola Salve (Hietalahdenranta 5C) uuteen, vähemmän houkuttelevaan paikkaan mutta aivan viereen muuttanut ravintola. Lähellä aukiota sijaitseva Konstan Möljä (Hietalahdenkatu 14) puolestaan on kaupungin harvoja paikkoja, joista saa karjalaisia ruokia, lukuun ottamatta läheistä Ravintola Kannasta (Eerikinkatu 43), jossa on tarjolla jonkin verran Karjalan kannakselta lähtöisin olevia ruokia. Huomionarvoinen seikka on se, että monet ravintolat näillä kulmin pitävät kesätauon, joka yleensä pitää ne suljettuna ainakin heinäkuun.

Etelä-Helsinki - Punavuori, Ullanlinna ja Eira

Bulevardin sivukatu Fredrikinkatu eli “Freda” on kohtalaisen hyvä ravintoloiltaan, ja sen varrella voi nauttia kaikenlaista nepalilaisista turkkilaisiin ja valkosipulilla höystettyihin ruokiin. Erinomainen ravintola, jossa on ma – la päivisin todella hyvä ja ravitseva noin kymmenen euron noutopöytä, on Istanbul Grilli (Fredrikinkatu 29). Silloin kun noutopöytää ei ole, siellä on mahdollisuus syödä kympillä vaikka adana-kebabin.

Lähikaduista Uudenmaankatu on jo parin vuosikymmenen ajan kuulunut kaupungin parhaisiin ravintolakatuihin, ja sen usein vaihtuvien ravintoloiden joukossa on myös pitkään toimineita suosikkeja, kuten Bar 9. Korkeatasoisimpia ruokia on tarjolla Michelinin tähdellä varustetussa Demossa, jonne pöytävaraus on välttämätöntä tehdä etukäteen.

Lähempänä merenrantaa Ullanlinnassa on nykyään melko vähän vaihtoehtoja, ja jos haluaa lähteä näille hienostoalueille gourmet-luokan aterialle, on täällä suomalaisia ruokia tarjoava legendaarinen mutta nykyisin hintava Sea Horse (Kapteeninkatu 11) ja karhuakin tarjoava venäläinen ravintola Saslik (Neitsytpolku 12). Hyvä ravintola Eirassa on Sandro (Tehtaankatu 34), jolla on piste myös Kolmannella linjalla Kalliossa. Kenties Eiran parhaita ruokia loihtii Michelinin tähdellä varustettu Chef & Sommelier (Huvilakatu 28), jonne varaus on hyvä tehdä hyvissä ajoin etukäteen.

Hakaniemen tori ja muu Kallio

Ydinkeskustan ulkopuolella yksi parhaista ravintolakeskittymistä on Hakaniemen torin ympäristössä, missä tietenkin kauppahalli tarjoaa arkiset puitteet kohtuuhintaiselle aterialle, etenkin lounaalle. Huomionarvoinen seikka on se, että kauppahalli on toistaiseksi suljettu mutta sen tilalla on väliaikainen kauppahalli, jossa on hintavammat, modernimmat ja monipuolisemmat ruokatarjoilut kuin vanhassa hallissa. Muissakin kauppahalleissa oleva Soppakeittiö kuuluu sen parhaisiin ruokapaikkoihin.

Kauppahallin lähistöllä on kuitenkin melkoinen määrä ravintoloita, joista valtaosa sijaitsee kohti Toista linjaa mentäessä ja jotka ovat vilkkaita ma–pe lounasaikaan. Alueen suosikkeihin kuuluvat esimerkiksi kasvis- ja liharuokia tarjoava Onda (Toinen linja 3) ja hyvää mainetta saanut Meripaviljonki [kartalla], joka kelluu Eläintarhanlahdessa ja jonne on ainakin illalliselle hyvä tehdä varaus etukäteen.

Meripaviljonki
Hyvää mainetta on saanut Meripaviljonki, joka kelluu Eläintarhanlahdessa ja jonne on ainakin illalliselle hyvä tehdä varaus etukäteen.

Muualla Kallion suunnassa parhaat ruokapaikat ovat Sörnäisten metroaseman ympäristössä. Tämä on hivenen epäsiistiä aluetta, jossa on vaihtelevaa tunnelmaa ainakin illallisaikaan, mutta tämä on hyvä ruokailupaikka koska tahansa nuorille ja vapaamielisille. Aivan metroaseman vieressä, Pengerkadun kulmauksessa on muutama edullinen kebab- ja pitsapaikka, joissa voi syödä aterian kuudella eurolla. Muualla kaupunginosassa kaikkein eniten varteenotettavia ruokapaikkoja on eniten Vaasankadulla. Pizzeriaksi muuttunut Apollo on pidetty pikaruokapaikka, hyviä kasvisruokia saa Soi Soi -ravintolasta (Vaasankatu 9), ja Just Vege soveltuu myös vegaaneille, samoin kuin vehnäallergikoille, jotka haluavat esimerkiksi gluteenitonta falafelia.

Töölö

Metron puuttumisen vuoksi Töölö jää monelle Hakaniemeä ja Kalliota vieraammaksi paikaksi, mutta siellä on jonkin verran mahdollisuuksia niille, joilla on esimerkiksi majapaikka siellä tai jotka muuten sattuvat alueelle vaikka oopperaan.

Runeberginkadun ympäristö on täälläpäin parasta maastoa löytää ravintola, ja sen varrella on hyvin kattava ja korkeatasoinen valikoima ruokapaikkoja. Perinteinen valinta on vanha taiteilijaravintola Elite, josta saa hyvin suomalaisia ruokia, ja lähellä Oopperaa entiseen apteekkiin perustettu Carelia on toinen huippuluokan ravintola. Japanilaisia ruokia kuten sushia saa useastakin paikasta, kuten Tokyo 55 -ravintolasta, ja thairuokia tarjoaa Kok Thai (Runeberginkatu 56). Myös Ruusulankadulla on ruokapaikkoja lähellä Oopperaa, kuten vehnäallergikoille erityisen hyvin soveltuva Fafa’s, josta saa gluteenittomia pitsoja ja paljon kasvisruokia mutta myös lihaa kuten kebabia.

Lisää Helsingin ravintoloista:

Table Online esittelee ravintoloita varausmahdollisuudella.

Nyt-viikkoliite esittelee ruokia eri puolilla Helsinkiä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Kiitos! Yksi hyvä vinkki, Green Hippo Cafe - maukasta ja terveellistä ruokaa, hinta-laatusuhde kohdillaan. /Fanny

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti