Suomi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Matkailukohteiden tutkiminen ja tapahtumiin osallistuminen isommalla, samanhenkisellä porukalla muuttuu vaivattomaksi ja ympäristöystävällisemmäksi tilausbussin kyydissä. Lue, miten järjestät tilausajon ryhmällesi edullisesti
Hotelleja – Helsinki
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Töölönlahti Hesperianpuistosta nähtynä
Aurinko paistaa Helsingissä 1 700-1 800 tuntia vuodessa, ja päivänpaistetta on eniten toukokuusta elokuuhun.

Helsingin sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Helsingissä nyt

Sääennuste

Ilmatieteen laitoksen sääennuste Helsinkiin kertoo, minkälaista säätä alueelle on odotettavissa lähipäivinä.

Ilmasto

Helsingissä kuten muuallakin Pohjois-Euroopassa on lyhyet valoisat kesät ja pitkät pimeät talvet. Kesäkauden voidaan virallisesti katsoa olevan huhtikuun alusta lokakuun loppuun, mutta varsinainen kesäaika on tätä lyhyempi, oikeastaan vain kesäkuun alusta elokuun loppuun.

Kevät ja syksy ovat lyhyitä kausia, ja vaikka talvi on pitkä ja pimeä, on se viime vuosina ollut yleensä normaalia leudompi, eikä kunnollisia pakkassäitä pitkään pysyvine lumineen ole läheskään joka vuosi saatu kokea. Tästä huolimatta talvella on kylmää tai ainakin koleaa päivisinkin, ja talvea voi hyvin jatkua aina pitkälle huhtikuuhun.

Syksy on kevättä leudompi aika, ja Itämeri tekee syksyistä usein varsin miellyttäviä aikoja, niin että yöpakkasia ei yleensä nähdä kuin vasta marraskuussa. Ensilumi sataa yleensä marras- tai joulukuussa, ja parhaimmillaan pysyvä lumipeite saadaan joulukuun alussa ja se kestää aina yli helmikuun puolivälin hiihtolomien. Kesäkauden avaa perinteisesti vappu, mutta toukokuu on usein koleaa aikaa, jolloin joinain vuosina tosin voidaan jo nauttia hellesäistä.

Yöt ovat ympäri vuoden viileitä, ja sellaisista öistä, joina voisi t-paidassa olla ulkona yölläkin, voidaan oikeastaan nauttia vain heinäkuussa, jos silloinkaan. Aurinko paistaa Helsingissä 1 700-1 800 tuntia vuodessa, ja päivänpaistetta on eniten toukokuusta elokuuhun. Myös huhti- ja syyskuu ovat kohtalaisen aurinkoisia, mutta etenkin marraskuun alusta helmikuun puoliväliin aurinko näyttäytyy ani harvoin.

Helsingissä on merellinen ilmasto, ja siellä sataa melkoisesti. Sateet ovat jakautuneet varsin tasaisesti ympäri vuoden, joskin talvikaudella ei useinkaan sada vettä, vaan luvassa on lunta tai räntää. Perinteisesti elokuu, lokakuu ja marraskuu ovat sateisimpia kuukausia, ja tammi- ja helmikuu ovat kuukausia, jolloin lumisateet ovat todennäköisimpiä.

Parhaat matkustusajat

Paras aika matkustaa Helsinkiin on toukokuun alusta syyskuun loppuun, ja parhaimmillaan myös helmikuu voi joinain vuosina olla miellyttävä kuukausi matkustaa kaupunkiin, sillä tällöin aurinko alkaa paistaa alkutalvea enemmän.

Eniten turisteja kaupunkiin saapuu Suomen koulujen kesälomien aikaan kesäkuun alusta elokuun puoliväliin, ja myös elokuun loppupuolella Helsinkiin saapuu muualta Euroopasta normaalia enemmän turisteja. Kaupungissa ei koskaan ole mitään varsinaista turistien aiheuttamaa tungosta, mutta siellä voi etenkin toukokuussa olla paljon koululaisryhmiä muualta Suomesta, ja tällöin esimerkiksi Korkeasaaren eläintarhassa voi olla jopa tungosta. Keskikesä juhannuksesta elokuun alkuun on periaatteessa säiltään varmin ajankohta vierailla Helsingissä, mutta miinuspuolena tässä vilkkaassa ajankohdassa on se, että monet pikkuputiikit ja ravintolatkin voivat kokonaan sulkea ovensa ja monilla kaupoilla, ravintoloilla ja kahviloilla on myös tavallista lyhyempiä aukioloaikoja keskikesällä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti