Suomi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Helsinki
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Musiikkitalo
Vuonna 2012 avattu Musiikkitalo on Helsingin kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin kotisali, jossa on konsertteja ympäri vuoden.

Tapahtumat sekä kulttuuri- ja yöelämä

Helsingissä on vilkas ja monipuolinen kulttuurielämä, ja siellä on mahdollista koska tahansa kuulla tasokkaita klassisen musiikin konsertteja, mennä oopperaan tai balettiin, lähteä keikalle, katsoa näytelmä tai mennä elokuviin. Kaupungissa on myös kansainvälisen tason jääkiekkojoukkue, ja hyviä jalkapallo-otteluita siellä nähdään joinain vuosina Euroopan-sarjojen otteluissa. Tapahtumia siellä on kesät talvet melkoisesti. Kaupungin yöelämä on melko hyvää suuren osan vuodesta, ja kesäviikonloppuina siellä on usein riehakastakin juhlimista odotettavissa.

Klassinen musiikki, baletti ja ooppera

Vuonna 2012 avattu Musiikkitalo [kartalla] on Helsingin kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin kotisali, jossa on konsertteja ympäri vuoden. Täällä on talvikaudella useimpina iltoina korkeatasoisia konsertteja, ja lisäksi kesäkaudella siellä on mahdollista seurata päiväkonsertteja.

Lähellä sijaitseva Suomen Kansallisooppera [kartalla] on paikka, jonne suunnataan oopperaan ja balettiesitykseen. Moniin esityksiin ja etenkin oopperoihin liput myydään loppuun kuukausia ennen esityksiä, joten oopperaan mielivän on hyvä varata lippunsa verkkosivujen kautta jopa puolikin vuotta etukäteen.

Näiden kahden rakennuksen välissä sijaitseva Finlandia-talo on paikka, jossa ei nykyisin ole paljon konsertteja mutta jossa ajoittain on kaikenlaista klassisesta viihteelliseen.

Aivan ydinkeskustassa sijaitseva Savoy-teatteri [kartalla] on sekin paikka, jossa voi ajoittain olla klassista musiikkia mutta yleensä lähinnä viihteellistä tai jatsahtavaa.

Jazz ja blues

Helsingissä on mahdollista seurata jatsia, bluesia, soulia ja funkia, mutta perinteisesti se ei ole ollut mitään edullista puuhaa.

Storyville (Museokatu 8) [kartalla] on ykköspaikka jatsille, bluesille ja muillekin rennoille musiikkilajeille. Siellä voi syödä yömyöhään, mutta niin pääsylippujen kuin juomienkin hinnat ovat korkeita.

Hakaniemen metroaseman vieressä sijaitseva Koko Jazz Club (Hämeentie 3) [kartalla] on Helsingin toinen paikka kuulla paitsi jatsia myös muita samantyylisiä musiikkilajeja.

Savoy-teatteri [kartalla] on paikka, jossa on usein jotakin jatsahtavaa ja joka on tyylikäs, keskeinen paikka konsertille ja myös muille esityksille.

Kulttuuritalo (Sturenkatu 4) [kartalla] aivan toisella puolella kaupunkia, Linnanmäen huvipuiston vieressä, on konserttisali, jossa voi olla jatsia, bluesia ja muunkinlaisia konsertteja, laidasta laitaan.

Ympäri kaupunkia ja muuallakin Suomessa keikkaileva UMO soittaa mitä erilaisimmissa yhteyksissä jatsia, ja konsertteja voi olla eri puolilla pääkaupunkiseutua ympäri vuoden.

Rock, pop ja muu viihdemusiikki

Suomessa on perinteisesti ollut vireä rock- ja popkulttuuri, ja keikkoja on monina iltoina viikossa ympäri vuoden. Nekin ovat kuitenkin muuttuneet hintaviksi tapahtumiksi, joihin liput maksavat paljon ja joissa tarjoiltavat juomat ovat normaaliakin hintavampia.

Ykköspaikka rockkeikoille on perinteisesti ollut Tavastia (Urho Kekkosen katu 4–6) [kartalla].

Rautatieaseman vieressä sijaitseva On the Rocks [kartalla] on klubi, jossa on monenmoisia keikkoja, pienistä suuriin, ja kuten Tavastiallakin, siellä on usein diskoja ja tiskijukkia.

Kansallisteatteri
Suomen Kansallisteatterissa esitetään teatterin lisäksi myös musikaaleja ja muita esityksiä.

Kalliossa sijaitseva Kuudes Linja (Hämeentie 13B) [kartalla] on hyvä paikka ydinkeskustan ulkopuolella nähdä keikkoja ja juhlia klubi-illassa.

Suuren luokan konsertteja, joissa yleensä esiintyvät suuret kansainväliset nimet, on talvisin Hartwall Arenassa [kartalla] ja kesäisin Olympiastadionilla [kartalla].

Hyvä paikka tutkia Helsingin keikkoja ja kaikenlaisia muita musiikkitapahtumia on Meteli.

Teatteri

Helsingissä on roppakaupalla teattereita, joissa voi talvisin seurata korkeatasoisia näytelmiä. Teattereissa perinteisesti näyttelevät maan kaikkein kuuluisimmat ja parhaat näyttelijät. Kesäisin kesäteatterit ovat yleisiä ja suosittuja, ja sellaisessa vieraileminen onkin suositeltavaa esimerkiksi Suomenlinnassa. Näytelmiä on Helsingin teattereissa ja myös kesäteattereissa mahdollista seurata paitsi suomeksi myös ruotsiksi, ja nykyään näytelmiä voidaan esittää tai tekstittää myös englanniksi ja muillakin kielillä.

Korkeatasoisinta teatteria on luvassa Suomen Kansallisteatterissa [kartalla], jossa on myös musikaaleja ja muita esityksiä.

Helsingin Kaupunginteatteri esiintyy usealla eri Helsingin näyttämöllä, kuten Hakaniemessä olevassa Arenassa (Hämeentie 2), Linnanmäen yhteydessä olevassa Peacockissa ja muissakin paikoissa, joista kerrotaan verkkosivuilla. Lippuja näytöksiin saa osoitteesta Eerikinkatu 2 (ma–pe klo 9–18 ja la klo 12–18). Samassa osoitteessa Forum-kauppakeskuksen takana sijaitsee yksi kaupunginteatterin näyttämöistä, Lilla Teatern, jossa kaikki näytelmät ja muu ohjelmisto on ruotsiksi. Kaupunginteatteri on erikoistunut viihteellisiin esityksiin, ja sen näyttämöillä on myös muuta ohjelmaa, kuten stand up -komiikkaa.

Hyvää teatteria on luvassa viikosta toiseen myös KOM-teatterissa [kartalla], jonka näyttämö on Tehtaankadun kulmassa, ja Ryhmäteatterissa [kartalla], jonka näyttämö on Helsinginkadulla. Ryhmäteatteri (eli “Ryhmis”) esittää myös kesäteatteria Suomenlinnassa. Hyvä kokeellinen teatteri Helsingissä on Töölössä sijaitseva Q-teatteri [kartalla]. Jos haluaa nähdä hauskoja näytelmiä, Kampissa sijaitseva Komediateatteri Arena [kartalla] on paras ratkaisu.

Svenska Teatern - Ruotsalainen teatteri
Ruotsinkielistä teatteria, musikaaleja ja muitakin esityksiä on hyvä seurata aivan ydinkeskustassa olevassa Suomen ruotsalaisessa kansallisteatterissa.

Ruotsinkielistä teatteria, musikaaleja ja muitakin esityksiä on hyvä seurata aivan ydinkeskustassa olevassa Suomen ruotsalaisessa kansallisteatterissa (Svenska Teatern) [kartalla].

Elokuva

Elokuvan ystäville Helsingissä on hyviä elokuvateattereita, jotka näyttävät sekä vanhoja klassikkoja että uusia tuotantoja. On tosin hyvä pitää mielessä, että esimerkiksi Eerikinkadun Andorra ei ole enää kaupallinen elokuvateatteri, ja monet muutkin parhaat teatterit ovat kaupungista viime vuosina kadonneet.

Lasipalatsin remontin takia vuosiksi hävinnyt Bio Rex on nykyään palannut osana Korjaamoa. Sillä on teatteri Mannerheimintien Lasipalatsissa, vanhalla paikalla Postitaloa ja Vaakunaa vastapäätä, ja sillä on myös piste Töölön Korjaamossa [kartalla], joka on aivan Kisahallin lähellä.

Suomen elokuva-arkisto eli Orion [kartalla] sijaitsee Eerikinkadulla.

Toinen vähän normaalia tasokkaampi teatteri on perinteisesti ollut kaupunginmuseon yhteydessä sijaitseva Kino Engel (Sofiankatu 4), jolla on kesäiltaisin elokuvanäytöksiä ulkona.

Tennispalatsissa on jo pitkään ollut Hollywood-tuotantoa näyttävä multiplex, jonka sivuilta näkee myös muiden Finnkino-elokuvateatterien ohjelmiston.

Toinen suuri elokuvateatteri keskustassa on Kinopalatsi (Kaisaniemenkatu 3) Rautatientorin vieressä.

Urheilu

Helsinki on maan urheilun ykköskaupunki, ja siellä voi seurata parhaiten jääkiekkoa ja jalkapalloa.

Jääkiekko

Syksystä 2014 lähtien Suomessa on saatu nauttia harvinaisen tasokkaasta jääkiekosta, sillä Helsingin Jokerit on siitä alkaen pelannut KHL-liigassa. Korkeatasoisia otteluita, joita ei vielä Suomessa muualla nähdä, pelataan Hartwall Arenassa [kartalla]. Ottelut ovat usein loppuunmyytyjä, niihin on hyvä hankkia liput etukäteen, ja normaaleja lippuja saakin alkaen 15 eurolla.

Suomen mestaruusliigaa pelataan Helsingissä. Ottelut ovat keskitasoa, ja Helsingin jäähallissa [kartalla] pelaa HIFK. Pääkaupunkiseudun toinen joukkue, Espoo Blues, meni konkurssiin vuonna 2016.

Jalkapallo

Suomi ei kuulu edes keskikastin jalkapallomaihin, mutta Helsingissä on mahdollista seurata maan parasta jalkapalloa HJK:n otteluissa kesäkauden aikana (huhtikuun puolivälistä lokakuun loppuun) pelattavassa Veikkausliigassa.

Kesäisin pelataan kaikkein korkeatasoisimpia ja mielenkiintoisimpia otteluita Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan karsinnoissa, joissa HJK yleensä on mukana. Mikäli joukkue pääsee jompaankumpaan Euroopan tason sarjaan, on otteluita luvassa keskellä viikkoa joulukuun alkupuolelle. Jalkapalloa voi Helsingissä seurata Telia 5G Arenalla (ent. Sonera-stadion ja Finnair-stadion) [kartalla], missä HJK pelaa.

Mahdolliset Eurooppa-liigan tai Mestarien liigan ottelut pelataan Olympiastadionilla, joka tosin avataan pitkän remontin jälkeen vasta vuonna 2019.

Kansainväliset markkinat
Helsingissä on paljon kaikenlaisia tapahtumia. Eniten niitä on luonnollisesti kesäkautena.

Tapahtumat

Helsingissä on melkoisesti tapahtumia ympäri vuoden, joskin kaikkein suurimmat ja suosituimmat tapahtumat ovat kesällä. Suurten tapahtumien aikaan, etenkin nuorisoa puoleensa vetävien tapahtumien aikaan kesällä, Helsingin hotellit ja muut majapaikat ovat tiukassa ja kaupungissa on valtavat määrät roskia ja järjestyshäiriöitä. Etenkin heinä- ja elokuun musiikkifestivaalien aikaan kaupunkiin matkustamista kannattaa muissa tarkoituksissa vältellä. Ne ovat järjestään viikonloppuisin, ja viikolla voi heinä- ja elokuussa hyvin vierailla Helsingissä. Etenkin elokuun kaksi ensimmäistä viikonloppua ovat ajankohtia, jolloin Helsingissä voi olla viikkotolkulla kaikenlaisia häiriöitä yhden festivaalin takia.

Helsingissä on paljon kaikenlaisia tapahtumia. Eniten niitä on kesäkautena, ja elokuu on perinteisesti kuukausi, jolloin on paljon kaikenlaista tapahtumaa. Niitä on Suvilahden nuorisolle suunnatuista festivaaleista Helsingin Juhlaviikkoihin ja varsin rajuun Taiteiden yöhön, joka pidetään elokuun toiseksi viimeisenä torstaina ja jolloin on luvassa kaikenlaista ilmaista tapahtumaa ympäri kaupungin niin kaduilla kuin sisätiloissakin. Kaikenlaista ilmaista tapahtumaa on kaduilla myös Helsinki-päivänä 12.6..

Loppukesän keskeinen kulttuuritapahtuma on Helsingin Juhlaviikot, jolloin elokuun kahden viimeisen viikon aikana on paljon konsertteja, etenkin Tokoinrannassa sijaitsevassa suuressa valkoisessa teltassa eli Huvilateltassa.

Elokuvafestivaalit ovat Helsingissä ja Espoossa korkeatasoisia. Niistä parhaita ovat toukokuun Espoo Cine, syyskuun Rakkautta ja anarkiaa -festivaalit ja vuoden alussa pidettävä dokumenttielokuvafestivaali DocPoint.

Lisätietoa Helsingin tapahtumista

Yöelämä

Helsingissä on melkoinen määrä baareja, yökerhoja ja muita illanviettopaikkoja, mutta se on kallis ja luonteeltaan aggressiivinen paikka siirtyä juhlimaan. Puoli litraa olutta maksaa ydinkeskustassa viidestä eurosta ylöspäin, turvamiehet luovat yökerhojen edustoille aggressiivisen ilmapiirin ja viikonloppuöinä on runsaasti järjestyshäiriöitä. Liikkuminen ydinkeskustan alueella ei perjantai- ja lauantai-iltaisin ole suositeltavaa, eikä näinä aikoina myöskään kannata tilailla takseja tai oleskella taksijonoissa. Rauhatonta Helsingissä on perjantai- ja lauantai-iltojen ja -öiden lisäksi juhlapyhiä edeltävinä iltoina ja keskikesällä, etenkin koulujen kesälomien aikaan, jolloin ydinkeskustassa ei kannata viettää aikaa noin klo 21 ja 05 välisenä aikana, muuten kuin juhlimistarkoituksessa.

Rymy-Eetu, kesäterassi Erottajalla Helsingin keskusta-alueella
Helsingin ydinkeskustassa on valtavasti terasseilla varustettuja baareja ja yökerhoja.

Ydinkeskusta

Helsingin ydinkeskustassa on vieri vieressä baareja rautatieaseman tuntumassa, missä on valtavasti terasseilla varustettuja baareja ja yökerhoja. Rautatieaseman ympäristö on kaupungin rauhattomin alue, ja paljon yöelämää on luvassa myös Mannerheimintien varrella ydinkeskustassa ja Aleksanterinkadun varrella ja lähikaduilla. Tämä on paitsi vilkkainta myös kalleinta aluetta Helsingissä siirtyä vapaalle, ja viikonloppuisten jonojen lisäksi valtaosalla paikoista on "eteispalvelumaksu", mikä tarkoittaa sitä, että ovimiehelle on annettava rahaa riippumatta siitä, jättääkö takin tai laukun narikkaan vai ei.

Helsingin ydinkeskustassa on huomattava määrä baareja Mikonkadulla [kartalla], jolla numerossa 15 sijaitsevat On the Rocks, Public Corner ja Baarikärpänen ovat suosittuja paikkoja suurine terasseineen aivan rautatieaseman vieressä. Niiden vieressä sijaitsee myös Fennia, legendaarinen ravintola ja yökerho, joka nykyisin on kaupungin pääkasino eli Casino Helsinki. Se on nykyisin melko menevä paikka, jossa on pokeriturnauksia, musiikkiesityksiä ja mahdollisuus seurata urheilua suurista ruuduista.

Ydinkeskustassa Esplanadilla sijaitseva Teatteri [kartalla] on viihdekeskus, jossa voi perjantai- ja lauantaiöisin nautiskella tyylillä kalliita drinkkejä, syödä hyviä ruokia ja tanssia aamuun asti. Lähellä sitä sijaitseva Kaarle XII (Kasarmikatu 40) on samanhenkinen yökerho, jossa torstait ovat erittäin suosittuja iltoja.

Aivan ytimessä sijaitseva Apollo Live Club (Mannerheimintie 16) on monipuolinen ja menevä paikka viettää viikonloppuiltaa.

Kamppi ja Punavuori

Kampissa, hyvin lähellä Mannerheimintietä, osoitteessa Eerikinkatu 11 sijaitsi baarien keskittymä, mutta syksyllä 2018 ilmoitettiin, että Corona, Moskova-baari ja muut kompleksin osat suljetaan. Lähistöllä on jonkin verran muita paikkoja, kuten Andorraa vastapäätä sijaitseva olutbaari, ja alueella on myös siistiytynyt entinen räkälä eli Pub 28, jonka nimi on nykyään Eerikin Kulma (Eerinkinkatu 28). Sen vieressä on viini- ja olutravintola, jolla kuten Eerikin Kulmallakin on kesäterassi. suhteellisen lähellä niitä sijaitseva Bar Loose Annankatu 21:ssä on rockhenkinen baari, jossa näkee paikallisia rokkareita. Sen lähellä olevan Iso-Roobertinkadun varrella on lukuisia baareja, joilla on kesäterasseja, mutta se on nykyään kallis ja melko tylsä alue illanvietolle.

Oluenystäville, jotka haluavat nauttia tuoppinsa rauhassa, siisteissä tyylikkäissä sisätiloissa Helsingissä, on olutravintoloita, joissa on hyvät valikoimat. Kalaravintolat-ketjuun kuuluu olutravintoloita, joissa ei ole tarjolla kalaruokia, ja näitä on ympäri kaupungin. Keskeinen ketjun oluttupa on Leijuva Lahna (Eerikinkatu 14).

Punavuori oli ennen hyvin eläväinen baarialue, mutta hinnat ovat siellä kohonneet pilviin ja siellä on nykyisin melko laimea meininki. Uudenmaankatu on paras katu suunnata illalliselle ja illanvietolle, ja siellä esimerkiksi Bar 9 (Uudenmaankatu 9) ja Kokomo Tikibar (Uudenmaankatu 16) ovat hyviä vierailupaikkoja. Oluenystävien on hyvä Punavuoressa suunnata Punavuoren Ahveneen (Albertinkadun ja Punavuorenkadun kulmaus).

Etu-Töölö

Töölö on perinteisesti ollut keskustan ulkopuolella sijaitseva eläväinen kaupunginosa yöelämänsä osalta, ja sinne voi edelleenkin suunnata juhlimaan. Kulttuuritehdas Korjaamo [kartalla] on monipuolinen paikka mennä syömään, seuraamaan tapahtumia ja istumaan iltaa, Töölön halli -raitiovaunupysäkin vieressä. Botta useine vierailupaikkoineen (Töölönkatu 3) on Eduskuntatalon vieressä sijaitseva perinteinen illanviettopaikka, jossa voi nähdä poliitikkojakin juhlatuulella. Melko lähellä sijaitseva Mr. Don (Runeberginkatu 28) on bilettäjien suosiossa, ja samassa osoitteessa ovat myös olutravintola Vastarannan Kiiski ja Bar Bhangra.

Ravintolalaiva Wäiski
Hakaniemenrannassa sijaitseva Wäiski on ravintolalaiva, jossa tarjotaan lounaita ja jossa on ohjelmaa iltaisin.

Kallio

Toinen keskustan ulkopuolella sijaitseva kaupunginosa, jossa on paljon yöelämää, on Kallio. Alue Hakaniemen ja Sörnäisten metroasemien välissä on yöaikaan eläväisintä Helsinkiä, ja pääpaikkoja baareille ovat Hämeentie ja Helsinginkatu. Myös Vaasankatu [kartalla], joka on korttelin päässä Helsinginkadusta, on baarien täyttämä katu, mutta niin se kuten Helsinginkatukin ovat rauhattomia paikkoja, joilla ei ole kovin siistiä ja joilla humalaiset viihtyvät, usein meteliä ja häiriöitä aiheuttaen. Alueella on Helsingin edullisimmat oluen hinnat, niin että puoli litraa saa sieltä 4–5 eurolla, eikä sen baareissa ole yhtä paljon ovi- tai turvamiehiä kuin muualla kaupungissa.

Legendaarinen paikka oluelle on Roskapankin (eli Roskiksen) terassi [kartalla]. Hyvä menevä paikka biljardille ja lautapeleille, samoin kuin livemusalle, on Mascot Bar (Hämeentie 14) [kartalla].

Hämeentiellä sijaitsevista paikoista hyviä illanvietolle ovat esimerkiksi Siltanen, jossa on tiskijukkia, ja Loosister Sörnäisten metroaseman vieressä.

Lähellä Hakaniemen metroasemaa sijaitseva Rytmi (Toinen linja 5) on hyvä baari, ja Hakaniemenrannassa sijaitseva Wäiski on ravintolalaiva, jossa tarjotaan lounaita ja jossa on ohjelmaa iltaisin.

Visit Helsinki esittelee kattavasti kaupungin yöelämää

Homot ja lesbot

Helsinki on seksuaalisten vähemmistöjen suhteen vapaamielinen kaupunki, ja siellä on jonkin verran illanviettopaikkoja homoille ja lesboille.

Keskeinen ja pitkään toiminut alan paikka on DTM (Mannerheimintie 6B), joka sijaitsee Ruotsalaista teatteria vastapäätä. Aivan kulman takana sijaitsevat myös homodisko Hercules (Lönnrotinkatu 4) ja miesten karaokebaari Manns Street.

Nighttours-sivusto antaa lisätietoja aiheesta

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti