Eniten katsotut Kööpenhamina-vinkkimme:
#1 #2 #3 #4 #5
Tanska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Kööpenhamina
Kööpenhamina
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Puerto de la Cruz on parhaimmillaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suomesta Teneriffalle lentävä laskeutuu lähes poikkeuksetta sen eteläiselle lentoasemalle, josta on noin puolentoista tunnin matka Puerto de la Cruziin.
koristekuva Hivenen syrjässä sijaitseva Puerto de Mogán on Gran Canarian etelärannikon helmiä, sillä se on tunnetusti autenttisempi ja vähemmän räikeä turistipaikka kuin muut etelärannikon lomapaikat
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Kööpenhamina
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Polkupyörä
Laakea Kööpenhamina on pyöräilijälle erinomainen paikka, sillä pyöräteitä on joka paikassa ja pyörät otetaan liikenteessä huomioon vähintäänkin yhtä hyvin kuin autot.

Liikkuminen Kööpenhaminassa

Kööpenhaminan keskustassa välimatkat ovat melko lyhyitä, eikä siellä välttämättä joudu ollenkaan turvautumaan joukkoliikennevälineisiin, mutta mikäli haluaa niillä matkata, ovat metro ja linja-autot siihen paras tapa. Mikäli ei halua turvautua muulloin kuin lentokenttämatkoilla kaupungin hintavaan joukkoliikenteeseen, kannattaa majapaikka etsiä keskustasta. Taksi on Tanskassa kuten Suomessakin ylihintainen matkustusmuoto, johon kannattaa turvautua vain hätätapauksessa.

Liikkuminen kävellen paikasta toiseen

Kalliin joukkoliikenteen takia kävely on Kööpenhaminassa houkutteleva liikkumismuoto. Kaupungin keskusta on laakea kuin pannukakku, eivätkä välimatkat merkittävien nähtävyyksien ja shoppailualueiden välillä ole pitkiä. Kävelijöiden lisäksi kaupunkikuvassa näkyy paljon pyöräilijöitä, ja kävellessä kannattaakin olla tarkkana, ettei ajaudu pyöräilijöille erikseen merkityille kaistoille ja teille.

Miltei kaikki huomionarvoiset nähtävyydet Kööpenhaminassa ovat päärautatieaseman ja Kastellet-linnakkeen välisellä alueella, ja alueen päässä sijaitsee myös Pieni merenneito -patsas. Matkan kävelee nopeassa tahdissa noin tunnissa, ja välissä olevalla alueella on Tivoli-huvipuisto, reilun kilometrin pituinen Strøget-pääkävelykatu, Nyhavn-satama ja Amalienborgin linna-alue.

Kööpenhaminan liikenne on vähäisempää kuin monessa muussa suurkaupungissa, ja kävellessä huomio kiinnittyy helposti pieniin yksityiskohtiin, puistoihin, arkkitehtuuriin ja muuhun mielenkiintoiseen, jota bussista tai metrosta ei tulisi ollenkaan nähtyä. Lisäksi suuri osa Kööpenhaminan keskustasta on rauhoitettua kävelyaluetta, jolla eivät julkiset liikennevälineet juurikaan liiku.

Liikkuminen metrolla, linja-autolla, laivoilla ja paikallisjunilla

Kööpenhaminan joukkoliikennejärjestelmää pidetään yhtenä maailman parhaista, ja kotimaan joukkoliikenteeseen verrattuna siinä on se etu, että bussit liikkuvat usein myös öisin. Erilliset yölinjat kulkevat klo 01.00 ja 05.00 välisenä aikana 15-60 minuutin välein, ja hinta on sama kuin muulloinkin matkustettaessa.

Linja-autojen ja paikallisjunien solmukohtana voidaan pitää København H -päärautatieasemaa, ja myös Nørreportin rautatieasema on hyvä paikka nousta liikennevälineeseen. Nørreport ja Kongens Nytorv ovat keskustan metroasemia, mutta metro on laajenemassa lähivuosina ja sillä pääsee pian entistä paremmin keskustan alueella. Keskustassa ja sen liepeillä linja-autot, joihin on hyvä nousta rautatieaseman edestä, Vesterbrogadella ja Rådhuspladsenin paikallislinja-autoasemalla, ovat käteviä ympäri vuoden. Hyviä busseja paitsi liikkua paikasta toiseen myös nähdä melkoisesti nähtävyyksiä ovat linjat 5A ja 6A.

Havnebussen-vesibussi
Havnebussen-vesibussit ovat erityisen käteviä, jos haluaa matkata Nyhavnilta Christianshavniin, oopperatalolle tai Experimentarium Cityyn.

Metro puolestaan kulkee lentokentältä kohti keskustaa, mutta keskustan alueella sen käyttäminen ei ole kovin kätevä ratkaisu. Sillä on hyvä kulkea Amageriin paitsi lentoasemalle myös sen Fields-ostoskeskukselle ja muille vierailupaikoille, joihin kuuluu konserttitalo ja paljon muuta. Metrolla on myös hyvä mennä Frederiksbergiin, missä Forum- ja Frederiksberg-metroasemien lähellä on kaikenlaista monipuolisesta puistoalueesta museoihin, konserttitaloon ja ostoskeskukseen. Lisäksi metrolla on hyvä mennä äkkiä Christianshavn-kaupunginosaan, missä on mukavia kanavia ja muutakin nähtävää.

Kongens Nytorv on paras metroasema keskustassa, sillä se on aivan pääkävelykadun ja Nyhavn-satama-alueen vieressä, ja myös Nørreport on hyvä asema, sillä sen vieressä sijaitsee latinalaiskorttelisto, uudet kauppahallit ja myös kolmen suuren puiston hallitsema alue Gothersgaden ympäristössä.

Kööpenhaminassa on myös Havnebussen-vesibusseja, jotka ovat erityisen käteviä, jos haluaa matkata Nyhavnilta Christianshavniin, oopperatalolle tai Experimentarium Cityyn, joilla kaikilla on omat pysäkit. Vesibusseja on kolme (991, 992 ja 993), ja niiden kyydistä näkee kaikenlaista. Ne, joilla on voimassaoleva matkalippu, voivat nousta vesibusseihin ilman lisämaksuja.

Julkisilla menopeleillä matkustaminen on Kööpenhaminassa kallista puuhaa. Verkosto on jaettu vyöhykkeisiin, ja kaksi vyöhykettä keskustassa ovat yleensä riittävä välimatka miltei matkalle kuin matkalle. Lippuja voi ostaa bussinkuljettajilta, automaateista ja monessa paikassa olevista lipunmyyntipisteistä. Lippuja voi hankkia hyvin lentoasemalta, päärautatieasemalta ja metroasemilta automaateista. Alle 16-vuotiaat saavat matkustaa puolella hinnalla, ja korkeintaan kaksi alle 12-vuotiasta lasta voi matkustaa ilmaiseksi lipulla kulkevan aikuisen mukana. Lippuvaihtoehdoista ja niiden hinnoista on tarkempaa tietoa Kööpenhaminan matkailusivuilla.

Jos mielii päiväretkelle muualle Sjellantiin, on 130 kruunun hintainen kaikkien vyöhykkeiden lippu hyvä hankinta, sillä se on voimassa 24 tuntia ensimmäisestä matkasta ja sillä voi matkustaa rajattomasti kaikilla liikennevälineillä Sjellannissa. Jos ei halua kaupungin ulkopuolelle, on 24 tai 72 tuntia voimassa oleva lippu hyvä hankinta 80-200 kruunulla.

Taksi ja venetaksi

Kööpenhaminan taksit ovat luotettavia, siistejä ja ehkä hivenen edullisempia kuin kotimaassa, sillä lähtömaksu on 24 kruunua. Kilometri taksissa maksaa 11-16 kruunua viikonpäivän ja vuorokaudenajan mukaan. Taksin voi ottaa lennosta ilmaiseksi, mutta sen soittaminen tiettyyn osoitteeseen maksaa 37 kruunua. Kaikki taksit hyväksyvät maksukortit, monet taksit hyväksyvät myös eurot, ja hinnat on usein merkitty myös euroina. Mitään tippejä Kööpenhaminan takseissa ei kannata antaa, mutta jos kuljettaja kantaa laukun, pyörän tai muun esineen ovelle, laskutetaan siitä 200 kruunua ylimääräistä.

Kööpenhaminan satama-alueilla liikkuu venetakseja (Flyvefisk), joita on kesäkaudella Nyhavnin ympäristössä odottamassa ja joita voi muina vuodenaikoina tilata ja vuokrata niin lyhyeksi kuin pidemmäksikin ajaksi.

Polkupyöräily ja pyöränvuokraus

Laakea Kööpenhamina on pyöräilijälle erinomainen paikka, sillä pyöräteitä on joka paikassa ja pyörät otetaan liikenteessä huomioon vähintäänkin yhtä hyvin kuin autot. Kööpenhaminassa on citypyöriä, jonkalaisia voi ottaa mistä tahansa kaupungin pyörätelineestä rekisteröidyttyään ensin järjestelmän käyttäjäksi. Pyörän käyttäminen maksaa 25 kruunua tunnilta, ja se veloitetaan luottokortilta.

Mikäli haluaa pyöräillä enemmänkin, voi pyörän myös vuokrata. Baisikeli vuokraa pyöriä Dybbølsbron aseman lähellä, päärautatieaseman takana (Ingerslevsgade 80) alkaen 50 kruunulla 6 tunnin ajaksi. Visit Copenhagen esittelee lisää kaupungin pyöränvuokrauspisteitä.

Autoilu ja autonvuokraus

Autolla liikkumista Kööpenhaminassa ei suositella, ja Kööpenhaminaan ja muualle Tanskaan autolla suuntaavan on hyvä tutustua etukäteen sikäläiseen autoilukulttuuriin. Jos Kööpenhaminassa haluaa vuokrata auton, onnistuu se esimerkiksi seuraavissa vuokraamoissa: Sixt, Driveon ja Autorental

Moottoripyörän vuokraus

Jos Kööpenhaminassa haluaa moottoripyörän alleen, on Aagesen hyvä vuokrauspiste.

Lisätietoa

Visit Copenhagen esittelee liikkumismahdollisuuksia Kööpenhaminassa  |  Tietoa lippujen hinnoista ja muusta matkustamiseen liittyvästä  |  Nettilomake reitin suunnittelemiselle

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lukijoiden kommentteja

Joukkoliikenteen kertamaksut voivat olla hintavia, mutta jos haluaa käyttää liikennettä kunnolla hyödykseen, kannattaa ostaa City Pass. 1 vrk maksaa n. 9e ja 3 vrk n.24e. (nyt syksyn -10 kurssilla, aikuistenlippu, lastenlippu puolet siitä, lisäksi alle 12v lapset ilmaiseksi City Passin haltijan seurassa) Vertailun vuoksi kolme yksittäistä matkaa tunnin vaihdolla Helsingissä maksaa 7,50e. Lipun voi ostaa jo lentokentältä kaupunkiin lähtiessä, joten se tulee heti hyödyksi.

City Pass kelpaa juniin, busseihin ja metroon koko Köpis-alueella. Paikallisjunat ovat todella siistejä ja mukavia käyttää. Linjasta riippuen bussit ja junat kulkevat 10-15 min välein. Ytimessä juna on nopein vaihtoehto, koska linjoja on useita.

Kulttuurinnälkäiselle CopenhagenCard on harkinnanarvoinen vaihtoehto, koska sillä pääsee moniin paikkoihin ilmaiseksi tai alennettuun hintaan ja se kelpaa myös matkalipusta kaikissa välineissä koko kaupunkialueella. (Aikuiset: 31e/1 vrk- 62e/3vrk, syksy 2010)

Polkupyörä on helppo ja hinnaltaan kilpailukykyinen vaihtoehto. Vuokrat liikkeestä riippuen n. 10e/vrk. Pyörätiet selkeästi merkattuja, pyöräilijät kohteliaita kuten autoilijatkin. Kun katsoo mitä ja miten muut tekee ja matkii heitä niin ensikertalainenkin pärjää oikein hyvin.
/Guy Wurman

Matkustin 2011 Citypassilla, en muista, mitä se maksoi. Hinta tuntui kalliilta mutta oli kuitenkin mainio jo siksi, että säästi aikaa. Ei tarvinnut miettiä, onko sopivat kolikot, paljonko kello on - riittääkö klippekortin vaihtoaika jne.

Tänä kesänä 2012 matkustin siskon kanssa klippekortilla. Oli hauskaa nähdä, että muuten niin modernissa kaupungissa oli vielä busseissa vanhat almex-laitteet klippekortia varten. Homma toimi hyvin - ja turisti-infosta saa paljon hyvää tietoa ja ystävälliset virkailijat auttavat.

Enemmän maasta ja sen historiasta kiinnostuneelle ehdotan Elsinorea ja junamatkaa Helsingöriin. Siellä upea kirkko ja kiinnostava linna. /Maria

Taksi on kalliimpi Tanskassa, eikä halvempi. Vaikka lähtömaksu on Suomessa isompi kilometrihinta on meillä halvempi ja sama riippumatta viikonpäivistä. :-) /Jari 67

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti