Tanska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Kööpenhamina
Kööpenhamina
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Kööpenhamina
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Polkupyörä
Laakea Kööpenhamina on pyöräilijälle erinomainen paikka, sillä pyöräteitä on joka paikassa ja pyörät otetaan liikenteessä huomioon vähintäänkin yhtä hyvin kuin autot.

Liikkuminen Kööpenhaminassa

Kööpenhaminan keskustassa välimatkat ovat melko lyhyitä, eikä siellä välttämättä joudu ollenkaan turvautumaan joukkoliikennevälineisiin. Jos kaupungissa haluaa niillä liikkua, on metro entistä parempi liikkumismuoto, paikallisjunat ovat joillain matkoilla käteviä ja linja-autoille on entistä vähemmän tarvetta. Kööpenhamina on tunnettu pyöräilykaupunki, ja siellä voi ympäri vuoden mutta miellyttävimmin kesäkauden aikana pyöräillä kaikkialla. Taksi on Tanskassa kuten Suomessakin ylihintainen matkustusmuoto, johon kannattaa turvautua vain hätätapauksessa.

Liikkuminen kävellen paikasta toiseen

Kööpenhamina on kaunis, veden ympäröimä kaupunki, jossa on monenmoista keskustan osaa ja jossa on parhaimmillaan erittäin miellyttävää ja hedelmällistä kävellä paljon. Kaupungin keskusta on laakea kuin pannukakku, eivätkä välimatkat merkittävien nähtävyyksien ja muiden tärkeiden paikkojen välillä ole pitkiä. Kävelijöiden lisäksi kaupunkikuvassa näkyy paljon pyöräilijöitä, ja kävellessä kannattaakin olla tarkkana, ettei ajaudu pyöräilijöille erikseen merkityille kaistoille ja teille.

Miltei kaikki huomionarvoiset nähtävyydet Kööpenhaminassa ovat päärautatieaseman [kartalla] ja Kastellet-linnakkeen [kartalla] välisellä alueella, ja alueen päässä sijaitsee myös Pieni merenneito -patsas [kartalla]. Matkan kävelee nopeassa tahdissa noin tunnissa, ja välissä olevalla alueella ovat esimerkiksi Tivoli-huvipuisto, reilun kilometrin pituinen Strøget-pääkävelykatu, Nyhavn-satama ja Amalienborgin linna-alue.

Kööpenhaminan liikenne on vähäisempää kuin monessa muussa suurkaupungissa, ja kävellessä huomio kiinnittyy helposti pieniin yksityiskohtiin, puistoihin, arkkitehtuuriin ja muuhun mielenkiintoiseen, jota bussista tai metrosta ei tulisi ollenkaan nähtyä. Lisäksi suuri osa Kööpenhaminan keskustasta on rauhoitettua kävelyaluetta, jolla eivät julkiset liikennevälineet juurikaan liiku. Näin ollen ympäri vuoden säiltään leudossa Kööpenhaminassa kannattaa varautua kävelemään paljon, ja mukaan kannattaa ottaa hyvät kävelykengät. Kannattaa myös ottaa pakatessa huomioon se, että Kööpenhamina on usein tuulinen paikka, jossa talvikauden aikana satelee usein.

Liikkuminen julkisilla liikennevälineillä

Kööpenhaminan joukkoliikennejärjestelmää pidetään yhtenä maailman parhaista, ja laajentuvan metron takia se on entistä parempi. Öisin kulkee busseja, joilla voi myös liikkua, ja kaikkein paras Kööpenhaminassa on ottaa selvää joukkoliikenteestä, sillä vain sitä käyttämällä voi nähdä ja tehdä lyhyessä ajassa paljon enemmän kuin vain kävelemällä paikasta toiseen.

Liput julkisiin liikennevälineisiin

Kööpenhamina on osa suurta, useita satoja vyöhykkeitä sisältävää aluetta, jolla voi liikkua saumattomasti ja jota yhdistävät etenkin junat ja jonkin verran myös bussit. Lentoasema on kolmannella vyöhykkeellä, mutta useimmiten riittää kun on kaksi vyöhykettä kattava lippu. Lippuja voi ostaa etukäteen sovelluksella, 7-Eleven-kaupoista, automaateista ja joissain liikennevälineissä kuten busseissa kuskilta. Lippu on metrossa ja paikallisjunissa oltava ennen vaunuun nousemista, ja lippuja tarkastellaan usein, niin että ilman sellaista ei ole mitään mieltä matkustaa.

Lippuautomaatteja
Joukkoliikenteen lippuja voi ostaa etukäteen sovelluksella, 7-Eleven-kaupoista, automaateista ja joissain liikennevälineissä kuten busseissa kuskilta.

Koko Kööpenhaminan liikenneverkostoon käyvät samat liput, ja tietyillä lipuilla voi matkustaa ympäri Sjellannin, niin että joillain lipuilla voi ilman lisälippuja vierailla vaikkapa Helsingørissa tai Roskildessa. Erilaiset liput voi nähdä hintoineen metron sivuilta, ja sivuilta voi ladata puhelimelle tai tabletille myös sovelluksen, jolle lippuja voi hankkia. Halvin yhdensuuntainen lippu maksaa 18 kruunua ja lentoasemalta pääsee keskustaan 36 kruunulla. Tällaiset liput ovat voimassa 75 ja 90 minuuttia. Niiden lisäksi on myynnissä 24 tuntia ja sitä pidempään voimassa olevia lippuja, joilla voi matkustaa neljällä, 99:llä tai kaikilla 299:llä vyöhykkeellä. Liput ovat yleensä sitä edullisempia per vuorokausi mitä pidempään ne ovat voimassa, eli kannattaa heti ostaa lippu niin monelle vuorokaudelle kuin sen tarvitsee. Jos haluaa vierailla vain yhtenä päivänä vaikkapa Roskildessa, ei ole kannattavaa ostaa useammalle kuin yhdelle päivälle sen kattavaa City Pass X-Largea, joka kattaa kaikki 299 vyöhykettä. Alle 16-vuotiaat saavat matkustaa puolella hinnalla, ja korkeintaan kaksi alle 12-vuotiasta lasta voi matkustaa ilmaiseksi lipulla kulkevan aikuisen mukana.

Reittihaku

Jos matka ei kulje suoraviivaisesti metrolla asemalta asemalle, voi hyvin käyttää Kööpenhaminan liikennelaitoksen reittihakua.

Metro

Metro on viime vuosina laajentunut huomattavasti ja laajenee edelleen. Nykyään sillä pääsee rautatieasemalle ja siitä eteenpäin läpi Vesterbron ja tulevaisuudessa pidemmällekin. Sillä on nykyään paikallisjunien kanssa yhdessä toimiva kehälinja, ja sillä voi siirtyä lähes matkan kuin matkan. Lentoasemalta sillä ei pääse suoraan päärautatieasemalle, jonka ympäristössä on paljon hotelleja, mutta jos matkan haluaa tehdä metrolla, voi linjaa vaihtaa Kongens nytorvilla, jossa ne kohtaavat. Nykyään Kööpenhaminan metrolla on neljä linjaa, ja jos metrolla ei pääse vielä jotakin matkaa, kulkevat paikallisjunat esimerkiksi Nordhavnista päärautatieasemalle. Metron linjakarttaa voi katsella Copenhague Mapissa.

Havnebussen-vesibussi
Havnebussen-vesibussit ovat erityisen käteviä, jos haluaa matkata Nyhavnilta Christianshavniin, oopperatalolle tai Experimentarium Cityyn.

Linja-autot, paikallisjunat ja laivakyydit

Linja-autojen ja paikallisjunien solmukohtana voidaan pitää København H -päärautatieasemaa, ja myös Nørreportin rautatieasema on hyvä paikka nousta liikennevälineeseen. Nørreport ja Kongens Nytorv ovat myös tärkeitä keskustan metroasemia, mutta nykyään metrolla on asemia muuallakin keskustassa ja myös rautatieasemalla.

Kööpenhaminassa on myös vesibusseja (Havnebussen), jotka ovat erityisen käteviä, jos haluaa matkata Nyhavnilta Christianshavniin, oopperatalolle tai Experimentarium Cityyn, joilla kaikilla on omat pysäkit. Vesibusseilla on nykyään vain kaksi linjaa (991 ja 992), ja niiden kyydistä näkee kaikenlaista. Ne, joilla on voimassaoleva matkalippu, voivat nousta vesibusseihin ilman lisämaksuja. Tietoa linjoista ja niiden reiteistä saa Visit Copenhagenista.

Taksi ja venetaksi

Kööpenhaminassa on helppo niin halutessaan hypätä taksiin, mutta sellaisella liikkuminen ei siellä koskaan tule halvaksi. Hinnat ovat samantyylisiä kuin Suomessakin, ja lähtömaksu on 39 tai 49 kruunua, kilometri maksaa 10 tai 14 kruunua ja tilataksin saa arkena 69 kruunulla ja muulloin 79 kruunulla. 10 kilometrin matka maksaa päivällä noin 220 kruunua ja öisin, viikonloppuisin tai juhlapyhinä 267 kruunua. Niiden lisäksi on erilaisia lisämaksuja, kuten lentoasemalla vierailemisesta ja Juutinrauman sillan ylittämisestä, mikä muuten maksaa vähintään 400 kruunua. Jos haluaa Juutinrauman sillan yli, kannattaa hypätä sen puolessa tunnissa ylittävään junaan, joita kulkee öisin tunnin ja päivisin 20 minuutin välein, noin 12 euron lipunhinnalla.

Jos haluaa tilata taksin jonnekin tai tutkia hintoja, on Taxi Copenhagen kätevä sivusto.

Kööpenhaminan satama-alueilla liikkuu venetakseja (Flyvefisk), joita on kesäkaudella Nyhavnin ympäristössä odottamassa ja joita voi muina vuodenaikoina tilata ja vuokrata niin lyhyeksi kuin pidemmäksikin ajaksi. Niiden käyttäminen on hintavaa, mutta jos kyydissä on 10–12 henkeä, on hinta kohtuullinen.

Polkupyöriä
Polkupyöräily on suosittu tapa liikkua Kööpenhaminassa.

Polkupyöräily ja pyöränvuokraus

Laakea Kööpenhamina on pyöräilijälle erinomainen paikka, sillä pyöräteitä on joka paikassa ja pyörät otetaan liikenteessä huomioon vähintäänkin yhtä hyvin kuin autot. Kööpenhaminassa oli kaupunkipyöriä, mutta edellinen yrittäjä hakeutui konkurssiin joulukuussa 2022.

Mikäli haluaa pyöräillä enemmänkin, kannattaa pyörä vuokrata. Baisikeli vuokraa pyöriä Dybbølsbron aseman lähellä.

Visit Copenhagen esittelee lisää kaupungin pyöränvuokrauspisteitä.

Autoilu ja autonvuokraus

Autolla liikkumista Kööpenhaminassa ei suositella, ja Kööpenhaminaan ja muualle Tanskaan autolla suuntaavan on hyvä tutustua etukäteen sikäläiseen autoilukulttuuriin.

Jos Kööpenhaminassa haluaa vuokrata auton, voi sellaisen varata etukäteen Copenhagen Carrentalista.

Moottoripyörän vuokraus

Jos Kööpenhaminassa haluaa moottoripyörän alleen, on Aagesen hyvä vuokrauspiste.

Lisää asiaa liikkumisesta Kööpenhaminassa

Visit Copenhagen esittelee liikkumismahdollisuuksia Kööpenhaminassa

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti