Tanska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Kööpenhamina
Kööpenhamina
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Kööpenhamina
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kastrupin juna-asema (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Kastrupin lentoasemalta on helppo siirtyä metrolla muualle kaupunkiin. Niin halutessaan lentoasemalta voi myös junalla, bussilla tai taksilla matkustaa muualle kaupunkiin.

Saapuminen Kööpenhaminaan ja siirtyminen asemilta ja satamasta muualle kaupunkiin

Kööpenhamina on lyhyen lentomatkan päässä Helsingistä, ja perillä matka lentoasemalta keskustaan on lyhyt ja ongelmaton. Kööpenhaminan lentoasemalta on myös helppo siirtyä Juutinrauman siltaa pitkin kohti Malmöä ja muita Etelä-Ruotsin kaupunkeja, joihin on junalla lyhyt matka. Jos Kööpenhaminaan saapuu rautateitse muualta Tanskasta tai Ruotsista, on päärautatieasema aivan ytimessä, Tivolin vieressä. Kööpenhaminassa ei ole perinteisesti ollut varsinaista bussiasemaa, ja bussit yleensä saapuvat lähellä päärautatieasemaa, josta on lähes yhtä helppo siirtyä muualle kaupunkiin kuin rautatieasemaltakin. Jos Kööpenhaminaan saapuu lautalla vaikka Oslosta, on satama lähellä kaupungin ydintä.

Kastrup

Kööpenhaminan lentoasema (Københavns Lufthavn) on Kastrup [kartalla] (CPH), josta nykyään on äärimmäisen helppo siirtyä metrolla muualle kaupunkiin. Niin halutessaan lentoasemalta voi myös junalla, bussilla tai taksilla matkustaa muualle kaupunkiin, ja rautateitse sieltä voi suoraan siirtyä muihin kaupunkeihin. Lentoasema on Amagerin saarella Juutinrauman ylitse kohti Malmöä kulkevan sillan vieressä, joten sieltä voi hyvin siirtyä myös Malmöön ja muualle Etelä-Ruotsiin.

Metro

Kaikkein paras lentoasemalta on siirtyä metrolla muualle kaupunkiin, ja tämän metrolinjan reitin varrella ovat Kongens nytorv, joka on lähellä Nyhavnia, ja Nørreport, joka sekin on kätevä alue majapaikalle. Jos haluaa esimerkiksi rautatieasemalle metrolla, pitää linjaa vaihtaa Kongens nytorvilla. Tästä syystä rautatieaseman viereen matkustaville on olemassa myös juna, jolloin liikennevälinettä ei tarvitse vaihtaa.

Lentoaseman metro- ja juna-asema tunnetaan nimellä Københavns Lufthavn (Ellehammersvej). Metro on Kööpenhaminassa edelleen uusi ja kehittyvä, ja sillä on ollut kolme linjaa mutta neljäs on jo osin toiminnassa. Uusia asemia on siis odotettavissa, ja metron verkkosivuilta voi nähdä päivitetyn reittikartan ja siellä on myös reittihaku.

Metro kulkee terminaali 3:n toisessa päässä olevalta juna- ja metroasemalta 4–6 minuutin välein päivisin, 15–20 minuutin välein iltaisin, ja matka keskustaan kestää noin 15 minuuttia. Jos Kööpenhaminaan saapuu terminaaliin 1, kulkee sieltä ilmainen bussi noin 5 minuutissa metro- ja rautatielaitureille. Lipun voi ostaa vasta perille saavuttuaan, mutta verkkosivuilta voi ladata sovelluksen puhelimelle tai tabletille, jolle lipun voi etukäteen tallentaa. Lipun saa myös paikanpäältä automaatista kortilla tai tanskalaisilla kolikoilla, ja 7-Eleven-putiikit lentoasemalla ja muualla kaupungissa toimittavat Tanskassa samaa asiaa kuin R-kioskit Suomessa, eli liput saa niistäkin mutta ei kaikista kaikkia lipputyyppejä.

Metrojuna
Metro kulkee lentoasemalta keskustaan noin 15 minuutissa.

Liput

Jos haluaa vain yksittäisen lipun lentoasemalta muualle kaupunkiin, pitää ostaa kolmelle vyöhykkeelle käyvä lippu, joka maksaa 36 kruunua ja joka on voimassa 90 minuuttia. Jos haluaa Kööpenhaminan-matkan aikana matkustella enemmän, voi heti sijoittaa pitkään voimassa olevaan lippuun, joita on monenlaisia. 24–120 tuntia voimassa olevat liput voi hankkia etukäteen, ja ne maksavat alkaen 80 kruunua per vuorokausi, mutta mitä pidempään lippu on voimassa, sen edullisemmaksi kukin vuorokausi tulee.

Lippuja on monenmoisia, ja niillä voi matkustaa vain Kööpenhaminassa tai sitten vaikka koko alueella aina Helsingøriin tai Roskildeen asti. Sivulla on kartta, josta voi selvittää minkälaiselle alueelle se käy, ja jos haluaa matkustella vain Kööpenhaminassa, on “City Pass Small” riittävä. Jos haluaa vierailla vaikka Roskildessa, kannattaa hankkia “City Pass X-Large”, joka kattaa kaikki vyöhykkeet. Aikuisen lipun kanssa voi kaksi alle 12-vuotiasta matkustaa ilmaiseksi mukana, ja alle 16-vuotiaat saavat liput puolella hinnalla.

Jos haluaa katsella lisää tietoa metrolla lentoasemalta matkustamisesta, on siitä lentoaseman sivuilla.

Juna

Juna kulkee myös terminaali 3:n yhteydessä olevalta asemalta, ja sillä pääsee hyvin paitsi Kööpenhaminaan myös muualle Sjellantiin ja Tanskaan, samoin kuin Ruotsiin, minne Malmöön on junia 20 minuutin ja Göteborgiin kulkee junia sinnekin melko usein. Lentoasemalta voi päästä kolmella eri junayhteydellä sekä Ruotsiin että Tanskaan, ja liput voi ostaa etukäteen.

Jos haluaa siirtyä suoraan Malmöön ja muuallekin Ruotsiin, voi käyttää Juutinrauman siltaa pitkin kulkevaa Öresundtågia. Lipun voi ostaa etukäteen verkkosivuilta tai sen voi hankkia paikanpäällä. Junalla pääsee myös Kööpenhaminan rautatieasemalle 13 minuutissa reilun 50 kruunun hinnalla.

Sekä Öresundtågin että Ruotsin rautatieyhtiön yhteyksiä voi katsella SJ:n sivuilta. Matkoja muualle Tanskaan voi katsella Tanskan rautatieyhtiön sivuilta.

Lippuja junaan voi ostaa myös automaateista, ja päärautatieasemalle aikovien on ostettava vähintään 3 vyöhykkeen lippu. Jos lentokone saapuu terminaaliin 1, on sieltä ilmainen bussikyyti terminaalin 3 metro- ja junalaitureille.

Kööpenhaminaan ja muualle Tanskaan junat lähtevät yleensä laiturista 2, ja tämä junayhteys kulkee suoraan Kööpenhaminan päärautatieasemalle. Se soveltuu erityisen hyvin matkustustavaksi niille, joiden hotelli on päärautatieaseman ympäristössä, esimerkiksi Tivolin lähellä tai Vesterbrossa.

Jos haluaa katsella lisää tietoa junalla matkustamisesta, on sitä lentoaseman sivuilla.

Linja-auto

Linja-autot kulkevat sekä terminaalien välissä että parkkipaikoille, ja muutama bussi kulkee myös ytimeen kuten rautatieasemalle. Reitin voi halutessaan katsoa verkkosivuilta. mutta nykyisin ei enää ole busseja keskustaan.

Bussit kulkevat myös muualle Tanskaan ja Ruotsiin, kuten myös kauemmas, mutta niistä ei oikeastaan ole normaalille suomalaiselle matkustajalle hyötyä kuin jossakin erikoistapauksissa. Lentoaseman kautta kulkevat yhtiöt on linkkeineen mainittu sivulla, joten halutessaan voi katsella niiden liikkeitä ja varata lipun.

Taksi

Taksiin voi nousta terminaali 3:n ulkopuolelta, ja taksit kulkevat paitsi Kööpenhaminaan myös Ruotsiin. Hinnat ovat tietenkin korkeita, ja matkan voi maksaa maksukortilla.

Saapuminen Malmön Sturupin lentoasemalle

Sturup [kartalla] (MMX) on Malmön lentoasema, jonne laskeutuu etenkin halpalentoyhtiöiden koneita. Se ei kuitenkaan ole Suomesta matkustaville kätevä lentoasema, vaan Etelä-Ruotsiin on helpompi matkustaa Kööpenhaminan kautta kuin sinne on lentää suoraan.

Lentoasemalta voi siirtyä bussilla tai taksilla Kööpenhaminaan, ja tietoa siirtymisestä muualle saa lentoaseman sivuilta.

Kööpenhaminan päärautatieasema
Kööpenhaminan päärautatieasemalta on helppo suunnata minnepäin keskustaa tahansa.
Kuva: richair@dreamstime

Siirtyminen rautatieasemalta muualle kaupunkiin

Kööpenhaminan päärautatieasemalta (København H) [kartalla] on helppo suunnata minnepäin keskustaa tahansa kävellen, bussilla ja nykyään myös metrolla. Sieltä voi metrolinjoilla M3 ja M4 siirtyä muualle kaupunkiin, ja esimerkiksi Norreportiin voi myös siirtyä junalla. Aseman edestä kulkee edelleen busseja, joista esimerkiksi 2A ja 7A kulkevat muualle kaupunkiin. Jos matkaa kohti Vesterbrota, kulkee bussilinja 23 pitkin Istedgadea, mutta metro laajenee ja kulkee myös tähän suuntaan, kohti Sydhavenia.

Päärautatieasemalta on suhteellisen lyhyt kävelymatka Vesterbron kaikkiin osiin, ainakin Vesterbros Torv -aukiolle [kartalla] asti, joskin Enghave Pladsille, joka on lähellä Carlsbergin tehtaita ja huvittelualuetta, on nykyään metroyhteys. Rautatieasemalta on myös lyhyt kävelymatka Slotsholmenille ja Rådhuspladsen-aukiolle, joiden ympäristössä on kaupungin merkittävimpiä nähtävyyksiä. Rådhuspladsenille voi myös kulkea metrolla, ja myös Kongens Nytorville, joka on Nyhavnin vieressä, voi kulkea suoraan metrolla. Kaikkein paras onkin tutustua metrokarttaan, josta voi parhaiten selvittää miten metrolla pääsee muualle kaupunkiin, sillä se on nopein ja kätevin kyyti Kööpenhaminassa.

Päärautatieaseman Istedgaden puoleisessa päässä alhaalla on tavaroille säilytyspaikka, joka on avoinna ympäri vuorokauden.

Linja-autolla Kööpenhaminaan

Kööpenhaminassa ei ole kunnollista linja-autoasemaa, vaan linja-autot pysähtyvät ja jättävät matkustajat ja myös poimivat heidät kyytiin DGI-byen-alueella [kartalla] tai ympäristössä, päärautatieaseman takana olevilla kaduilla, yleensä Ingerslevsgade-kadun varrella. Nykyisin kaikki bussit ovat Flixbusin tavoin aivan rautatieaseman takana, lähellä Halmstorvetia ja Tietgensgaden kulmausta.

Laivalla Kööpenhaminaan

Jos Kööpenhaminaan saapuu laivalla Oslosta, on satama Nordhavnissa [kartalla]. Sieltä voi samannimiseltä juna-asemalta siirtyä junalla ja nykyään metrolinjalla M4 kohti rautatieasemaa, ja matkalla voi metrosta jäädä pois vaikka Kongens Nytorvilla tai Rådhuspladsenilla.

Teksti: Peter Forsberg
2022/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti