Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Krakova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Krakovan tuomiokirkko Wawelin linnan alueella
Wawelin linna-alue on koko Puolan ylpeydenaiheita, ja se muodostuu useista eri osista. Niistä yksi näyttävimpiä on Krakovan tuomiokirkko, jossa aikoinaan kruunattiin maan kuninkaat.
Kuva: Peter Forsberg

Krakovan merkittävimmät nähtävyydet

Nähtävyydet ja yleinen, pommituksilta säästynyt kaupunkikuva ovat suuria syitä sille, miksi Krakova on Puolan suosituin ja yksi Keski-Euroopan suosituimpia turistikohteita.

Suuriin nähtävyyksiin kuuluvat vanhankaupunginaukio, jolla on yksi Puolan kuuluisimpia kirkkoja, ja nähtävää tulee vastaan kun kulkee Grodzka-katua pitkin kohti Krakovan suosituinta ja perinteisintä turistimagneettia, Wawelin linna-aluetta. Uusiin nähtävyyksiin kuuluvat joen toisella puolella olevat vierailupaikat, kuten nykytaiteen museo ja Schindlerin tehdas. Niiden lisäksi monet vierailevat keskustan ulkopuolella myös suolakaivoksella, jonne voi mennä myös järjestettyjen ja opastettujen kierrosten kanssa.

Kaupunkikortti

Krakovan kaupunkikortti on Krakow Tourist Card, joka oikeuttaa ilmaiseen sisäänpääsyyn yli neljäänkymmeneen museoon ja muuhun nähtävyyteen. Sillä voi myös matkustaa ilmaiseksi julkisilla, ja sillä pääsee myös linja-autolla lentoasemalle (linjat 208, 292 ja 902) ja suolakaivoksille (linja 304). Kortilla saa myös alennuksia ravintoloista, autovuokraamosta ja elokuvateatterista.

Jos haluaa vain ilmaisen sisäänpääsyn museoihin ja joihinkin muihin nähtävyyksiin, on olemassa edullisempi Museum & Attraction Pass, jonkalaisen aikuinen saa kolmeksi vuorokaudeksi kahdeksallatoista eurolla. Myös siihen sisältyy alennuksia ravintoloista, autovuokraamosta ja elokuvateatterista.

Kortit voi ostaa etukäteen, tai sellaisen voi ostaa paikan päällä. Kaupunkikortin saa lento- ja rautatieasemilta ja monista muista paikoista, jotka on listattu verkkosivuilla.

Turisti-infot

Rautatieasemalla on pieni turisti-info, josta saa muissakin turisti-infoissa jaettavan, aika onnettoman ilmaisen kartan, erilaisia lehtisiä ja tietoa englanniksikin. Se on suurin piirtein keskiosissa käytävää, jonka varrella laiturien sisäänkäynnit ovat, ja sen pitäisi sattua niiden silmään, jotka tulevat käytävään lentokenttäjunan laiturilta.

Toinen kätevä turisti-info on rautatieaseman suunnalta tulevan alikulkukäytävän vieressä, suuren teatterirakennuksen edessä [kartalla].

Kolmas kätevällä paikalla oleva turisti-info on Grodzka-kadulla, vanhankaupunginaukion ja Wawelin välimaastossa [kartalla].

Kuninkaallinen reitti

Ennen kuuli puhuttavan paljonkin ns. kuninkaallisesta reitistä (Droga Królewska, engl. Royal Route tai Royal Road), mutta nykyään se ei ole yhtä suosittu termi kuin ennen.

Se on yksinkertaisesti reitti, joka alkaa vähän vanhankaupungin ulkopuolelta, aivan rautatieaseman lähellä olevalta kirkolta nimeltään Bazylika św. Floriana w Krakowie [kartalla]. Reitti kulkee siitä ohi Plac Jana Matejkin vanhaakaupunkia kiertävälle puistoalueelle (Planty), jolla vanhankaupungin portin nimeltään Brama Floriańska edustalla on Barbakan-niminen apulinnake. Portin läpi kuljetaan turistien suosimalle Floriańska-kadulle, joka johtaa vanhankaupunginaukiolle, ja siltä jatketaan Grodzka-kadulle, joka on kaupungin hienoin ja ikimuistoisin katu. Se johtaa Wawelin kukkulan päällä olevalle linna-alueelle, jonne tämä kuninkaallinen reitti päättyy.

Jos tämän reitin kävelee päästä päähän, näkee kaiken olennaisen vanhan nähtävän ja voi siirtyä harrastamaan muita asioita. Wikipediassa on englanniksi ja muillakin vierailla kielillä selostusta reitistä ja kuvat kaikkein tärkeimmistä nähtävyyksistä.

Vanhankaupunginaukiolla olevat nähtävyydet

1200-luvulta peräisin oleva vanhankaupunginaukio (Rynek Główny) [kartalla] on Euroopan suurimpia keskiaikaisia aukioita, ja se on kooltaan lähes neljä hehtaaria. Se on eläväinen paikka ympäri vuoden, ja siellä on aina paljon paikallisia. Heidän yksi suosikkipaikkojaan on 1800-luvulla eläneen Puolan kansallisrunoilijan (Adam Mickiewicz) muistomerkki, joka on aukion kauneimman kirkon edessä. Aukio on mieleen painuva ja vaikutuksen tekevä vierailupaikka, ja sen tuntumassa tulee Krakovan-lomalla kesät talvet vietettyä paljon aikaa.

Vanhankaupunginaukio
Vanhankaupunginaukio (Rynek Główny) on Euroopan suurimpia keskiaikaisia aukioita. Puolan kansallisrunoilijan (Adam Mickiewicz) muistomerkki on aukion kauneimman kirkon edessä.
Kuva: Peter Forsberg

Kaupungintalon torni (Wieża Ratuszowa)

Lähes kaikissa Puolan suurissa kaupungeissa vanhankaupungin keskusaukion tärkein ja kaunein rakennus on kaupungintalo eli raatihuone (ratusz). Krakova on kuitenkin Puolan kaupunkien joukossa poikkeus, sillä sen kaupungintalo laitettiin huonokuntoisena maan tasalle vuonna 1820, ja jäljelle on jäänyt vain 70 metriä korkea ja 55 senttiä vinossa oleva kaupungintalon tornikuvakaupungintalon torni ]. Suurin syy vierailla tornissa, joka antaa aukiolle aivan ainutlaatuista tunnelmaa, on kiivetä sen huipulle katsomaan aukiota ja vanhaakaupunkia yläilmoista, mutta sen suojissa on myös museo, jonka valokuvanäyttelyssä oppii siitä miltä aukio on eri aikoina näyttänyt.

Niille, joilla ei ole kaupunkikorttia, sisäänpääsy maksaa reilut kaksi euroa, ja lapset saavat vain vähän alennusta. Torniin voi mennä ympäri vuoden, mutta se on suljettu jokaisen kuukauden ensimmäinen tiistai. Aukioloajat voi nähdä verkkosivuilta, mutta kesäkauden aikana se on avoinna samaan tyyliin kuin muutkin kaupunginmuseot, klo 10.30–18.

Bazylika Mariacka

Kansallisrunoilijan muistomerkin edessä, kulmauksessa joka on aukion vilkkain, on yksi Puolan tunnetuimmista ja kauneimmista kirkoista, MariankirkkokuvaMariankirkko ] (engl. Saint Mary’s Basilica). Se on 1300-luvulla basilikatyyliin rakennettu kirkko, jonka tornit ovat erityisen huomion arvoiset. Niistä korkeimmasta kajahtaa ilmoille joka tunti trumpetilla soitettu, kesken päättyvä äänimerkki, joka sai alkunsa Unkarista ja joka alun perin soitettiin varoittamaan vuoden 1241 mongolien hyökkäyksestä.

Tornien ja torvisoiton lisäksi huomionarvoinen on kirkon alttaritaulu, joka ennen juhlallisesti paljastettiin joka päivä klo 11.50 mutta joka marraskuusta 2017 on ollut aina nähtävissä. Kirkkoon sisään ja torniin kapuamaan haluavien pitää ostaa nykyisin 10 złotya maksava lippu, ja kirkkoon voi mennä ma–la klo 11.30–18 ja su noin klo 14 alkaen klo 18 asti. Kirkon torniin voi nousta puolen tunnin välein muulloin kuin tammi- ja helmikuussa, ja parhaiten se käy päinsä huhtikuun alusta lokakuun loppuun (ti–la klo 9.10–17.30, su klo 13.10–17.30). Muina kuukausina se on avoinna rajallisemmin, ja lippuja on sisätiloihin kaupan rajallisesti, joten ne on hyvä käydä varmistamassa etukäteen.

Sukiennice
Sukiennice vanhankaupunginaukion keskellä on keskiajalta lähtien on ollut kaupungin vilkkain kauppapaikka.
Kuva: Peter Forsberg

Sukiennice ja Rynek Underground

Vanhankaupunginaukion suuri koko jää sen keskellä olevan suuren rakennuksen takia useimmilta huomaamatta, ja suurimman huomion viekin Sukiennice (engl. Cloth Hall), joka keskiajalta lähtien on ollut kaupungin vilkkain kauppapaikka. Ennen vanhaan siellä myytiin tekstiilejä, nahkaa, vahaa, suolaa, lyijyä ja mausteita, mutta nykyään se on turisteille suunnattu halli, jossa on melkoinen määrä erilaisia matkamuistoja myyviä kojuja. Se on katettu ja aina vilkas paikka, ja se on täysin pakollinen vierailupaikka Krakovassa käymässä oleville. Rakennuksessa on myös useita hintavia kahviloita ja ravintoloita, jotka tietenkin nauttivat turistien suurta suosiota, ja useimmilla kahviloilla ja ravintoloilla on terassit, osalla talvisinkin. Sukiennicen yläkerrassa on taidegalleria, joka on kaupunginmuseoihin kuuluva ja jossa voi nähdä näyttävää puolalaista taidetta.

Sukiennicen myyntipaikkoja
Nykyään Sukiennicessä on melkoinen määrä erilaisia matkamuistoja myyviä kojuja.
Kuva: Peter Forsberg

Rynek Underground

Suurin nähtävyys Sukiennicessa on kuitenkin Rynek Underground, joka avattiin vuonna 2010. Tässä maanalaisessa museossa näkee aukion alapuolella olevia osia, joihin kuuluvat kauppahallin entiset kojut, ja siellä on myös multimedia-näyttely, joka opettaa Krakovan historiasta näyttelyalueella, jonka kokonaispituus on kuusi kilometriä. Alhaalla näkee myös lyhytelokuvia, 1000-luvulta peräisin olevan hautausmaan ja erilaisia esineitä, jotka kertovat omaa tarinaansa.

Rynek Undergroundin sisäänkäynti on Mariankirkkoa vastapäätä, ja koska museo on suosittu vierailupaikka, pääsee sinne vain 300 ihmistä kerrallaan. Museo on suljettu jokaisen kuukauden toinen sunnuntai, ja joka tiistai (avoinna klo 10–16) sinne pääsee ilman pääsymaksua. Muulloin pääsymaksu on 19 złotya, ja lapset saavat vain pienen alennuksen. Muulloin kuin sunnuntaisin maanalainen museo on avoinna klo 10–22 paitsi marraskuun alusta maaliskuun loppuun vain klo 20 asti. Koska sisäänpääsyä on rajoitettu, kannattaa liput käydä hakemassa etukäteen ja jos haluaa sisään tiistaina, kannattaa sinne mennä jo aamupäivällä. Liput voi ostaa etukäteen myös Krakovan historianmuseoiden sivuilta.

Wawel

Vanhankaupunginaukiolla on mukava viettää paljonkin aikaa, ja vanhaakaupunkia kannattaa mahdollisimman paljon kierrellä, mutta yksi loman kohokohtia on kävely Grodzka-kävelykatua pitkin Wawelin linnakukkulalle [kartalla]. Katu on unohtumaton kirkkojensa ja yleisen olemuksensa takia, mutta se on monipuolinen katu, joka on ravintoloiltaan kaupungin paras katu. Linnalle ei ole pitkä kävelymatka, muutama sata metriä, mutta matkan voi tehdä myös hevosvaunuilla tai golf-kärryillä, joita vanhankaupunginaukiolta lähtee eniten juuri kohti Wawelia.

Vistula nähtynä Wavelilta
Wavelin kukkulalla käydessään kannattaa viettää aikaa myös joenrannalle antavilla näköalapaikoilla.
Kuva: Peter Forsberg

Wawelin linna-aluelinna-alue on koko Puolan ylpeydenaiheita, ja se on suosittu vierailupaikka puolalaisten keskuudessa. Siellä käyvät tietenkin myös ulkomaiset turistit, mutta heille ei paikalla ole samanlaista painoarvoa eivätkä he välttämättä halua mennä sisään sen pääsymaksullisiin osiin. Ulkomaiselle turistille riittääkin yleensä se, että menee Wawelin kukkulalle, katselee aikansa kauniita rakennuksia, kävelee ihmisvirtoja seuraten kuuluisalle renessanssiajan sisäpihallesisäpihalle ja viettää sen jälkeen aikaa joenrannalle antavilla näköalapaikoilla.

Jos haluaa mennä sisään johonkin linna-alueen monista vierailupaikoista, kannattaa liput hankkia etukäteen tai varautua jonottamaanniitä niitä. Kaikkein vilkkaimmillaan linna-alue on ympäri vuoden sunnuntaisin, pääsiäisenä ja keskikesällä, jolloin etenkin elokuu on suosittu vierailuaika. Ympäri vuoden aamupäivät ovat parempia vierailuaikoja kuin iltapäivät ja arjet parempia kuin viikonloput tai yleiset lomapäivät, mutta kukkulalla on melkoisesti tilaa ja jos ei halua mihinkään sisään, ei juurikaan ole väliä koska siellä käy. Kesäaika on paras vierailuaika, sillä tällöin on mukava kävellä alas joenrannalle ja kenties nousta siellä risteilyn kyytiin.

Wawelin linna muodostuu useista eri osista, joista yksi näyttävimpiä on 1300-luvulla rakennettu Krakovan tuomiokirkko (Katedra Wawelska), johon kuuluvat museot ja haudat, joissa lepäävät Puolan merkittävimmät henkilöt. Aikoinaan siellä kruunattiin maan kuninkaat, ja 400 vuoden ajan sinne haudattiin kaikki Puolan kuninkaalliset. Museossa on erilaisia kirkollisia esineitä, ja kultakattoinen Sigismund-kappeli, jonka tornin kello painaa 11 tonnia, on melkoista nähtävää. Yleinen aukioloaika on klo 9–17 mutta sunnuntaisin museo on suljettu ja kirkkoon pääsee vasta klo 12.30 alkaen. Tuomiokirkkoon on ilmainen sisäänpääsy mutta museoon, kappeliin ja haudoille on pääsymaksu 12 złotya.

Muihin pääsymaksullisiin vierailupaikkoihin kuuluvat pääasialliset sisätilat, kuninkaallisten entiset huoneistot, itämaisen taiteen museo, ase- ja aarre-esittely ja näyttely, jossa on Wawelin kukkulan arkeologisia löytöjä.

Kesällä voi vierailla myös Sigismund-kappelin tornissa, ns. lohikäärmeen luolassa ja toukokuun alusta syyskuun loppuun avoinna olevissa puutarhoissa.

Yksi hienoimpia osia, joihin ei ole pääsymaksua, on renessanssiajan sisäpiha, joka on aivan alueen takana, eli kaupungin puolella, mutta se oli alkuvuodesta 2018 täydellisessä remontissa.

Oskar Schindlerin tehdas
Fabryka Emalia Oskara Schindlera eli Oskar Schindlerin emalitehdas, jonka ansiosta tuhatkunta juutalaista pelastui keskitysleireiltä.
Kuva: Peter Forsberg

Oskar Schindlerin tehdas

Joen toisella puolella oleva Podgórze oli vielä vähän aikaa sitten paikka, jonne turistit eivät menneet, mutta nykyään tämä entinen teollisuuskeskus on turistien vierailulistalla. Suurin syy siihen on Fabryka Emalia Oskara Schindlera eli Oskar Schindlerin emalitehdas, jonka ansiosta tuhatkunta juutalaista pelastui keskitysleireiltä. Tehdas toimi juutalaisten pelastajana vuonna 1940–1944, minkä jälkeen Schindler sai juutalaiset siirretyksi kotikonnuillensa, Tšekin Määrissä sijaitsevaan Brněneciin (saks. Brünnlitz). Tämä koko tarina tuli suuren yleisön tietoisuuteen 1990-luvulla, jolloin Steven Spielbergin ohjaama mustavalkoinen elokuva Schindlerin lista ilmestyi.

Oskar Schindlerin tehtaan sisäänkäynti
Schindlerin tehtaaseen otetaan vain tietty määrä kerrallaan ihmisiä sisään, ja näin on tärkeää että varaa lippunsa etukäteen.
Kuva: Peter Forsberg

Tehdas jäi sellaisenaan Krakovan laitaosiin, vuoteen 2002 asti siellä oli toinen teollisuuslaitos ja vuonna 2010 Krakovan kaupunki avasi museoidun Schindlerin tehtaan [kartalla]. Nykyään se on ympäri vuoden äärimmäisen suosittu vierailupaikka, ja siellä käyvät suurin piirtein kaikki Krakovassa vierailevat. Tehtaassa on kolme näyttelytilaa, joista yhdessä on vuosien 1939–1945 Krakovan saksalaismiehityksestä kertova näyttely, näyttelytila jossa on ajoittain vaihtuvia näyttelyjä ja huone, jossa näytetään elokuvia ja pidetään luentoja. Vaihtuvissa näyttelyissä, jotka yleensä ovat paikoillaan reilut puoli vuotta, esitellään usein jotakin sotaan tai juutalaisvainoihin liittyvää. Näyttelyt ovat sen verran karmaisevia, että Schindlerin tehdasta ei suositella ainakaan alle 14-vuotiaille.

Schindlerin tehtaaseen otetaan vain tietty määrä kerrallaan ihmisiä sisään, ja näin on tärkeää että varaa lippunsa etukäteen. Varauksen voi tehdä englanniksi Krakovan historianmuseoiden sivuilla, ja aikuisten lippu maksaa noin kuusi euroa. Maanantaisin pääsee ilmaiseksi sisään, mutta tällöin sinne kannattaa mennä heti museon avauduttua. Verkkosivuilta lippunsa hankkivan on valittava tietty aika, ja yleensä monet liput ovat menneet jo viikkoa etukäteen. Varaus kannattaa tehdä mahdollisimman ajoissa, sillä vaikka tilaa voi olla lyhyelläkin varoajalla niin välttämättä sitten koko porukka ei pääsekään samalla kertaa.

Aukioloajat voi katsoa verkkosivuilta ja lippu varataan tietylle ajankohdalle. Maanantaisin tehdas on avoinna klo 10–16 paitsi jokaisen kuukauden ensimmäisenä maanantaina vain klo 14 asti. Yleinen aukioloaika kesäkaudella on klo 9–20, mutta sisään pääsee korkeintaan 90 minuuttia ennen sulkemista. Museolla on myös vuodessa päiviä, jolloin se ei ole avoinna.

Paikalle pääsee julkisilla kulkemalle raitiovaunulla pysäkille nimeltään “Plac Bohaterów Getta”, jolle pääsee kaikilla Kazimierzin ohi pitkin Starowiślna-katua kulkevilla raitiovaunuilla. Pysäkiltä pitää mennä takaisin kohti jokea, lähellä siltaa olevalle Kącik-kadulle, jota pitkin kuljetaan kohti rautatien alittavaa tunnelia. Paikalle voi helposti tulla myös golf-kärryllä tai taksilla, ja niitä on odottelemassa myös tehtaan ulkopuolella, jos haluaa palata muutoin kuin julkisilla. Kazimierzista voi kävellä tehtaalle reilussa vartissa.

Wieliczkan suolakaivos (CC License: Attribution 2.0 Generic )
Wieliczkan suolakaivos on täysin ainutlaatuinen maanalainen maailma, jossa kaikki on valmistettu suolasta.
Kuva: Davis Staedtler (CC BY 2.0)

Wieliczkan suolakaivos

Yksi suosituimpia ja hämmästyttävimpiä nähtävyyksiä Krakovassa on Wieliczkan suolakaivos [kartalla]. Tämä entinen suolakaivos on erikoinen ja täysin ainutlaatuinen maanalainen maailma, jossa kaikki huonekaluista kandelaabereihin on valmistettu suolasta. Kaikkein suurin tila on kappeli, joka on 17 x 54 metrin suuruinen ja jota rakennettiin kolmen vuosikymmenen ajan, vuodesta 1895 vuoteen 1927.

Kierros Wieliczkan suolakaivoksessa
Uudempi kaivoslaisten kierros ei ole puitteiltaan yhtä hämmästyttävä kuin turistikierros, mutta sillä voi nähdä minkälaista suolakaivoksella on työskennellä.

Wieliczkassa on erillisiä kierroksia, joista huomattavimpia ovat turistikierros (engl. Tourist Route) ja kaivoslaisten kierros (Miners’ Route). Näistä perinteinen turistikierros on suositumpi ja pakollinen opastettu kierros kestää 2 tuntia.

Uudempi kaivoslaisten kierros ei ole puitteiltaan yhtä hämmästyttävä kuin turistikierros, johon sisältyvät kaikkein hienoimmat huoneet, mutta sillä voi ryhtyä aloittelevaksi kaivostyöläiseksi ja nähdä kolmen tunnin ajan minkälaista suolakaivoksella on työskennellä. Kaivoslaisten kierros on hyvä isoillekin porukoille ja lähinnä niille, jotka ovat jo olleet turistikierroksella. Jos aikoo kaivoslaisten kierrokselle, kannattaa laittaa erityisen hyvät kengät jalkaan ja muistaa, että kaivoksissa on aina noin 15 astetta lämmintä.

Turistikierrokselle lähtevän on hyvä muistaa samat asiat, turistikierroskin kestää kolme tuntia, sillä sillä käydään myös museossa, jossa kuluu noin tunti. Molemmilla kierroksilla kävellään melkoisesti, joten kaivoksille kannattaa lähteä vain niiden, joiden peruskunto kestää parin tunnin yhtämittaisen kävelyn. Nykyään on muitakin kierroksia, kuten pyhiinvaeltajien kierros ja vierailu tornissa

Liput ovat melko hintavia, ja ne maksavat turistikierrokselle jonkin verran yli 20 euroa ja jos haluaa ottaa kuvia, pitää maksaa reilut pari euroa lisää. Kierros ei sovellu kovin nuorille, eikä kaivoksille lähtemistä voi ainakaan alle 15-vuotiaille suositella. Kierrokselle pääsee korkeintaan 20 ihmistä kerrallaan, joten liput kannattaa ostaa etukäteen. Suolakaivokselle voi tulla myös See Krakowin järjestetylle retkelle, joka voi monelle olla helpoin ratkaisu. Retkeen kuluu melkoinen aika, sillä suolakaivokselle on 15 kilometrin matka, kierrokseen menee kolme tuntia ja koko hommaan voi helposti kulua viisikin tuntia. Vuodenaikojen mukaan vaihtuvat aukioloajat voi selvittää etukäteen, mutta lippu ostetaan aina tietylle ajankohdalle.

Paikalle pääsee samalla paikallisjunalla kuin lentoasemallekin, mutta rautatieasemalta lähdetään päinvastaiseen suuntaan. Edullisen lipun voi ostaa lippuluukulta, aseman automaateista tai junan automaateista. Jos on sijoittanut päivälippuun tai pidempään voimassa olevaan matkalippuun, voi tulla ilman erillistä maksua bussilinjalla 304, joka lähtee aseman vieressä olevan ostoskeskuksen Pawia-kadun puolelta, Kurniki-kadun pysäkiltä, joka on Mercure-hotellin edustalla.

Lisää Krakovan nähtävyyksistä:

Visit Krakow esittelee kaupungin nähtävyyksiä.

Krakow Info kertoo kaupungin nähtävyyksistä.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Davis Staedtler, Jennifer Boyer
2018/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti