Kanaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Las palmas
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Tiede- ja teknologiamuseo (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Tiede- ja teknologiamuseo on erinomainen koko perheen vierailukohde, jossa on kaikenlaista liikkuvaa ja äänekästä.

Museoita ja taidegallerioita

Harva lähtee Las Palmasiin ensisijaisesti museoita kiertelemään, mutta mikäli siellä haluaa tutustua etenkin saarten historiaan tai nykytaiteeseen, on kaupungissa oiva mahdollisuus piipahtaa korkeatasoisessa museossa.

Valtaosa museoista on Veguetan kaupunginosassa kaupungin eteläosassa. Monet niistä ovat vierekkäin, ja lähistöllä on muitakin nähtävyyksiä, joten yhdenkin päivän aikana on pienellä alueella mahdollista nähdä paljon. Poikkeuksen muodostaa Elder- tiede- ja tekniikkamuseo, joka on uusimpia ja parhaita nähtävyyksiä kaupungissa, mutta sekin sijaitsee kätevällä paikalla Santa Catalinan bussiaseman ja sataman vieressä.

Kaikkiin museoihin ei ole pääsymaksuja, ja mikäli niissä haluaa kierrellä enemmänkin ja nauttia muistakin eduista, voi turistikortti olla hyvä hankinta.

Museo Elder de la Ciencia y la Tecnología - Tiede- ja teknologiamuseo

Oikeastaan ainoa varsinainen kaupungin pohjoispuolella sijaitseva nähtävyys on Tiede- ja teknologiamuseo eli kansalaisten suussa Museo Elder (Parque Santa Catalina), joka sijaitsee aivan Santa Catalinan bussiaseman ja sataman vieressä. Siellä onkin helppo vierailla, oli sitten missäpäin kaupunkia tai Gran Canariaa tahansa, sillä bussit tulevat sinne Maspalomasin ja Playa del Inglésin suunnasta tiuhaan tahtiin.

Tiede- ja teknologiamuseo on tietenkin erinomainen koko perheen vierailukohde, jossa on kaikenlaista liikkuvaa ja äänekästä. Muutkin viihtyvät täällä muutaman tunnin, ja etenkin tämän 2000-luvulla perustetun museon interaktiiviset esitykset ovat kiehtovia. Ulkopuolella oleva lentosimulaattori on suosittu, ja monessa kerroksessa olevat tieteen ja teknologian saavutusten esittelyt ovat huippuluokkaa, niin että Las Palmasiin kannattaa muualta saarelta tulla vaikka vain varta vasten tähän museoon tutustumaan. Museo on avoinna ti-su klo 11-21.00.

Centro Atlántico de Arte Moderne - Nykytaiteen museo

Museoiden suosimassa Veguetan kaupunginosassa sijaitsee kaupungin nykytaiteen museo eli lyhyesti CAAM (Calle los Balcones 11). Vuonna 1989 avattu taidekeskus on noussut johtavaan asemaan alallaan Kanarialla, ja sen vanhanaikaisen mutta värikkään julkisivun takaa paljastuu tiloja, joissa olevat taideteokset saavat yleensä ristiriitaisen vastaanoton.

Sen kokoelmiin kuuluu paikallisten taiteilijoiden huipputeoksia, ja museon yksi tavoite on näyttää, minkälaisia yhteyksiä Kanariansaarilla on Afrikkaan, Amerikkaan ja Eurooppaan. Verkkosivut antavat kattavaa tietoa kokoelmista, vaihtuvista näyttelyistä ja kaikenlaisesta muusta, mitä tässä kulttuurikeskuksessa tapahtuu. Museo on avoinna ti-la klo 10-21.00, su klo 10-14.00.

Museo Canario - Kanariansaarten museo

Veguetan kaupunginosassa sijaitseva, vuonna 1879 perustettu Museo Canario (Calle Dr Verneau 2) esittelee nimensä mukaisesti Kanariansaaria, niiden historiaa ennen espanjalaisten valloitusta ja etenkin guanche-kulttuureihin liittyvää historiaa. Museo on Kanarian merkittävimpiä, sillä sen suojissa on maailman suurin kokoelma guanche-esineistöä, joista vanhimmat ovat noin 2 500 vuoden takaa ja uusimmat espanjalaisten valloitukseen ajalta 1400-luvun lopulta.

Museon kokoelmat ovat 11 eri huoneessa. Kokoelmat käsittelevät guancheja eli Kanariansaarten alkuperäisiä asukkaita, joilla on oma mielenkiintoinen kulttuurinsa ja menneisyytensä. Alun perin guancheilla tarkoitettiin vain Teneriffan alkuasukkaita, mutta nykyisin termi kattaa kaikki saarten alkuperäisasukkaat. Merkittävä piirre saarilla oli se, että niillä ei ollut kosketusta toisiinsa, ja näin kaikki guanche-kulttuurit ovat erilaisia.

Museo on hyvä vierailupaikka niille, jotka ovat kiinnostuneet Kanariansaarten menneisyydestä ja tuhansia vuosia vanhoista artefakteista. Museon kirjaston kokoelmassa on Kanariansaariin liittyvää materiaalia enemmän kuin missään muualla, ja niin siellä viihtyvät ammattilaiset ja vakavat alan harrastajatkin. Museoon on neljän euron pääsymaksu, ja se on avoinna ma-pe klo 10-20.00, la-su ja juhlapyhinä klo 10-14.00.

Casa y Museo de Pérez Galdós - Pérez Galdósin kotitalo

Kanariansaarten merkittävin kirjailija Benito Pérez Galdós (1843-1920), joka tosin lähti kirjoittamaan Madridiin jo nuorena miehenä, syntyi Las Palmasin Triana-kaupunginosassa. Hänen kotitalonsa toimii nykyään mielenkiintoisena museona (Calle Cano 2). Tämä vuonna 1964 avattu museo on sisustettu tyypilliseen 1800-luvun paikalliseen tapaan, ja rakennuskin on hieno esimerkki tuon ajan arkkitehtuurista.

Talossa on kaikenlaista kirjailijaan ja hänen aikoihinsa liittyvää, ja sen viidessä kerroksessa on melkoisesti kaikenlaista tutkittavaa. Museo on avoinna ti-pe klo 10-14.00 ja klo 16-20.00, ja la-su klo 10-14.00. Museoon ei ole pääsymaksua.

Casa Museo de Colón - Kristoffer Kolumbus -museo

Espanjaksi tutkimusmatkailija Kristoffer Kolumbus on Cristóbal Colón, ja hänen mukaansa nimetty Museo de Colón (Calle Colón 1) on talo, jossa hän yöpyi matkallaan kohti Intiaksi kuvittelemaansa paikkaa. Museo sijaitsee yli 500 vuotta vanhassa kompleksissa, jonka muodostaa usea talo tuomiokirkon takana, Veguetan kaupunginosassa.

Museon monet huoneet näyttävät lähinnä aineistoa Kolumbuksen löytämästä uudesta maailmasta ja sen yhteyksistä Kanariansaariin. Nykyisin siellä on myös kokoelma taideteoksia 1400-1500-luvuilta. Ne ovat lainassa Madridin Prado-museosta. Museossa on sekä korkeatasoiset kokoelmat että ajoittain vaihtuvia näyttelyitä. Museo on avoinna ma-pe klo 9-19.00 ja la-su klo 10-15.00, ja pääsymaksu sinne on aikuisilta 4 euroa ja eläkeläisiltä ja opiskelijoilta 2 euroa. Alle 18-vuotiaat pääsevät museoon ilmaiseksi.

Muita museoita

  • Museo Diocesano Veguetassa (Calle Espíritu Santo 20) monen muun museon vieressä oleva taidegalleria, joka on erikoistunut raamattuaiheeseen taiteeseen.
  • Casa África Toinen kaupungin pohjoispuolella (Calle Alfonso XIII 5) sijaitseva museo, joka kertoo Afrikan ja Kanariansaarten yhteisestä menneisyydestä ja Afrikasta yleensä.
  • Just Gran Canaria -sivustolla on lisätietoa Las Palmasin ja muun Gran Canarian museoista.

Teksti: Peter Forsberg
2013/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti