Kanaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Las palmas
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Parque de Santa Catalina -puistoaukio
Parque de Santa Catalina -puistoaukio on saanut uutta ilmettä. Sillä on nyt enemmän värikkäitä kukkia ja penkkejä, ja sitä on muutenkin ehostettu.

Las Palmasin kuulumisia vuodelle 2014

Kanariansaarten suurin kaupunki Las Palmas on paikka, jossa tapahtuu ympäri vuoden ja jossa joka vuosi on jotakin uutta. Vuonna 2014 karnevaalit ovat normaalia myöhempään. Myös pääsiäinen, joka perinteisesti päättää suomalaisten matkustuskauden Kanarialle, on myöhempään kuin monina vuosina.

Näin Kanarialle kannattaa lähteä nauttimaan sen upeasta keväästä, joka tuo Gran Canarialle jo helmikuun alusta kukkivat mantelipuut ja muut paikalliset kevään merkit näkyville. Las Palmasissa on tänä keväänä hyvä nauttia kulttuurielämyksiä. Siellä on hyviä tapahtumia ja sinne on ilmaantumassa kaikenlaista uutta, kuten Teneriffalta tuttu Loro Parque -huvipuisto.

Uutta ja huomionarvoista keväällä 2014

Parque de Santa Catalina -puistoaukio on saanut uutta ilmettä. Sillä on nyt enemmän värikkäitä kukkia ja penkkejä, joilla aukiosta voi nauttia, ja sitä on muutenkin viime aikoina ehostettu. Ehostusprosessi jatkuu edelleen, ja nyt tauolle siirtynyt kunnostus jatkuu syksyllä 2014. Calle Luis Morote -katu on aukion kohdalla ja siitä muutaman korttelin eteenpäin muutettu kävelykaduksi. Kadulla on näin mukava istahtaa penkille, ja sillä on entistäkin mukavampi tehdä kaikenlaisia ostoksia. Bussit eivät enää kulje aukion läpi vaan kaikki sen alta, mutta aukiolta voi vieläkin nousta taksiin ja tulla siihen taksilla.

Majapaikkaa etsivien on hyvä pitää mielessä, että laskiaiskarnevaalien aikaan helmikuun puolivälistä maaliskuun 8. päivään Parque de Santa Catalina -aukiolla on meteliä pitkälle yöhön erilaisten konserttien takia. Aukion välittömässä läheisyydessä ei koskaan ole öisin täysin rauhallista, sillä sehän on parhaita illanviettopaikkoja kaupungissa. Aukio on siistiytynyt melkoisesti viime vuodesta. Siellä ei enää pyöri epäilyttävän näköistä porukkaa, ja se on jälleen paremminkin lapsiperheiden ja penkeillä istuskelevien vanhusten mieleen. Aukion terassit saavat nekin uutta ilmettä, ja syksyn 2014 remontin jälkeen nähdään, minkälaiset terassit sinne saadaan.

Lähellä Santa Catalinan puistoaukiota sijaitsee Castello de la Luz -linnake, jonka vieressä sijaitsee mukava puisto. Tämä rauhallinen puisto, jossa on kaunista ja värikästä trooppista kasvillisuutta, on hyvä paikka mennä istumaan penkille hetkeksi, nauttia sen terassilla virvoke tai sitten tulla lasten kanssa sen suureen leikkipuistoon. Myöhemmin tänä vuonna monen riemuksi ennen vain Teneriffalta tuttu Loro Parque on avaamassa linnakkeen viereen akvaarion, joka valmistunee vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Tämän lisäksi Loro Parque suunnittelee teemapuistoa Gran Canarian eteläosiin, mutta se on vasta suunnitteilla.

Toisella puolella kaupunkia San Telmon puistoaukio on entisellään. Sillä toimii pieni turisti-infopiste, mutta kannattaa huomata, että toinen, Trianan puolella sijainnut parempi turisti-info on muuttanut. Uusi, entistä parempi turisti-info sijaitsee nyt Veguetan puolella, osoitteessa Plaza Santa Ana 1, hienossa Casa Consistoriales -palatsissa. Infosta on hyvä käväistä hakemassa ilmainen kartta, ja sieltä saa tietoa miltei mistä tahansa kaupunkiin ja Gran Canariaan liittyvästä. Turisti-info on hyvin nykyaikainen, ja siellä voi käyttää ilmaista langatonta internetiä.

Myös Canteras-rannalla oleva turisti-info on tietenkin hyvä nopeita tiedusteluja ja karttaa varten. Se on avoinna ma-la klo 10-14, ja se löytyy rantabulevardin ja Calle Sagastan kulmauksen vierestä.

Calle Sagastan varrella on myös Ankkuri, suomalaisbaari, jossa on voi käydä päivällä kahvilla ja josta saa lonkeroakin. Palvelu pelaa suomeksi, tuoppi maksaa 2,70 euroa ja siellä voi lukea iltapäivälehdet. Tänäkin vuonna torstaisin ja sunnuntaisin on suosittu karaoke (klo 20-23), ja maanantaisin klo 19 alkaen on erittäin suosittu tietovisa, jonne on hyvä suunnata hyvissä ajoin etukäteen, jos mielii saada istumapaikan ja ottaa osaa tietokilpailuun.

Vuoden 2014 parhaita tapahtumia

Laskiaiskarnevaalit, jotka myöhäisen pääsiäisen takia ovat tänä vuonna vasta helmikuun puolivälistä 8.3. asti, ovat parhaimmillaan Gran Canarialla Las Palmasissa. Maspalomasissa samoihin aikoihin pidettävät Gay Pride -karnevaalit ovat myös joidenkin mieleen. Las Palmasissa on luvassa esityksiä, kulkueita, hauskoja asuja ja yleistä ilonpitoa etenkin iltaisin ja viikonloppuisin kolmen viikon ajan. Paljon tapahtumia kuten kulkueita on Parque San Telmon ympäristössä. Maksullisia esityksiä on luvassa iltaisin ja joskus aina pikkutunneille Parque Santa Catalinalla, minne perinteisesti rakennetaan suuri estradi ja katsomo. Laskiaiskarnevaali ei kaikkien mieleen ole, ja niiden, jotka eivät halua nähdä meluisaa ilonpitoa, kannattaa vältellä näitä kahta puistoaukiota iltaisin noiden kolmen viikon ajan.

Las Palmas on hyvä kulttuurikaupunki, jossa lepolomaan saa hyvin kulttuuripitoista sisältöä. Tänä keväänä siellä on mahdollista seurata HD-lähetyksiä , jotka esitettiin New Yorkin Metropolitan oopperassa 2012-13. Keväällä 2014 lähetyksiä on jäljellä 5. Yksittäiset liput maksavat 15 euroa, ja konsertteja on luvassa maalis-, huhti- ja toukokuussa. Oopperat esitetään Yelmo Cines -elokuvateattereissa, joita on Las Arenas -ostoskeskuksessa ja Meridianossa. Huomionarvoisia esityksiä ovat etenkin Verdin Rigoletto 26.4., Wagnerin Parsifal 10.5. ja Händelin Julius Caesar 7.6.

Las Arenas -ostoskeskuksen vieressä sijaitsee upea Alfredo Kraus -auditorio, jonka yhteydessä on myös saaren filharmoniaorkesterin kotisali. Tänne pääsee keskustasta esimerkiksi busseilla 17 ja 25, mutta tänne ei ole pitkä kävelymatka mistään Canteras-rannan lähistöltä. Oopperatalossa on jatkuvasti hyviä esityksiä oopperasta balettiin ja konsertteihin. Lippuja kannattaa käydä ostamassa ja ohjelmaa tarkemmin tutkimassa oopperatalon lippupisteessä. Lisää kulttuuripitoista ohjelmaa on luvassa Teatro Pérez Galdós -teatterissa, joka sijaitsee lähellä San Telmon puistoaukiota. Täällä muuten pidetään vuotuiset Alfredo Kraus -oopperafestivaalit, jotka tänä vuonna alkavat 23.2. ja jatkuvat aina kesäkuulle. Teatterilla on lippupiste talon ulkopuolella olevalla parkkipaikalla.

Alfredo Kraus -auditorio
Alfredo Kraus -auditorion yhteydessä on myös saaren filharmoniaorkesterin kotisali.

Lisää kulttuuria on luvassa CICCA-salissa Trianassa, joka sijaitsee Alameda de Colon -aukion laidalla. Siellä on paljon musiikki- ja teatteriesityksiä, ja siellä on hyvä käydä päivällä katsomassa ohjelmistoa ja ostamassa lippuja.

Elokuvien ystäville Las Palmasin teattereista Teatro Cuyás (Calle Viera y Clavijo) on hyvä paikka lähteä katsomaan yleensä alkukielisinä esitettäviä klassikkoja. Samassa teatterissa on myös nykytanssia, balettia, musikaaleja ja muita esityksiä, joista saa tarkempaa tietoa verkkosivuilta.

Kulttuurin lisäksi Las Palmasissa voi seurata urheilua muuallakin kuin televisiossa esitettävinä jalkapallo-otteluina. Las Palmasin jalkapallojoukkue Unión Deportiva Las Palmas pelaa Estadio de Gran Canaria -stadionilla, ja siellä on otteluita luvassa pari kolme kertaa kuussa aina toukokuulle. C.B. Gran Canaria puolestaan pelaa koripalloa pari kertaa kuussa Centro Insular de Deportes -hallissa. Kummankin joukkueen pelit tietysti jatkuvat syyskuussa 2014.

Muualla Gran Canarialla

Yksi kuuluisimmista kevään merkeistä Gran Canarialla on mantelipuiden puhkeaminen kukkaan, mikä tapahtuu yleensä helmikuun kahden ensimmäisen viikon aikana. Puita on mukava lähteä saaren sisäosiin katsomaan, ja etenkin Tejedan ympäristö on tätä tarkoitusta varten hyvä vierailupaikka. Siellä on myös vuodesta 1970 pidetty vuotuiset mantelipuufestivaalit, joiden tarkoitus on ylläpitää ja esitellä paikallisia perinteitä. Taidenäyttelyt, ruoka- ja viinimaistiaiset, kansanmusiikkiesitykset, tanssiesitykset ja musiikkiesitykset tuovat helmikuussa kaikki eloa Tejedaan. Sinne pääsee Las Palmasista kulkemalla ensin San Telmon asemalta bussilla 303 San Mateoon ja sieltä bussilla 305 Tejedaan. Maspalomasista ja Playa del Inglésistä sinne pääsee bussilla 18, joka lähtee Faro de Maspalomas -asemalta ja kulkee San Bartolomé de Tirajanan kautta Tejedaan.

Maspalomasin ja Playa del Inglésin lähistöllä sijaitseva Aqualand-vesipuisto on monen perheen vierailulistalla. Tänne kannattaakin tulla koko päiväksi viihtymään. Täällä on valtava määrä mitä erilaisimpia altaita, tekemistä ja uuttakin tänä vuonna. Vuonna 2014 uusi Turbolance-liukumäki, jossa kaksi tai useampikin ihmistä voi samalla kumiveneellä laskea alas hurjalta vaikuttavaa liukumäkeä, tuo lisää eloa tähän säiltään aina suotuisaan vesipuistoon.

Lisätietoa

Las Palmasin matkailusivut  |  Gran Canarian viralliset turistisivut

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Santa Catalinan puiston ja Luis Morote kadun remontin jälkeen linja-autopysäkit on palautettu entiselle paikalleen. Ne eivät siis aja alitunnelia pitkin, ainoastaan kun puistossa järjestettävät tapahtumat näin vaativat esim. Ralli, Karnevaalit, Ulkoilmateatteri ym.
Huomioitavaa on myös se, että Parque de Santa Catalina on nimensa mukaisesti Santa Catalinan puisto, ei aukio. /ritacasanueva

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti