Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Madrid
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Plaza Oriente
Plaza de Orienten toisella puolella sijaitsee Madridin kuninkaanlinna ja toisella kaupungin pääoopperatalo (Teatro Real).

Madridin kaupunginosia ja alueita

Madridin ydinkeskusta on varsin helposti hahmotettava, ja se on jakautunut moniin eri osiin, jotka on hyvä pitää mielessä kaupungissa liikkuessa. Vaikka eri kaupunginosat eli barriot eivät turistin silmissä ainakaan heti vaikuta kovin erilaisilta, on niillä eri funktioita ja erilaista tarjottavaa turistille: esimerkiksi Chueca on seksuaalisten vähemmistöjen suosiossa, La Latina on ravintoloiltaan erinomainen paikka, Malasaña on nuorekas luova paikka ja Salamanca on varakkaiden jossakin määrä tylsä kaupunginosa.

Liikkuminen Madridin keskustassa tapahtuu suureksi osaksi kävellen, ja tällöin kaupunginosasta toiseen tulee liikuttua huomaamatta. Kaupunginosien lisäksi kaupungissa suunnistavan on hyvä painaa mieleensä valtakatuja ja merkittäviä aukioita, sillä mikäli tietää missäpäin mikäkin aukio on kaupungissa melko yksinkertaista suunnistaa.

Ydinkeskusta (Madrid de los Austrias)

Madridin keskustan (Centro) voidaan katsoa olevan kuninkaanlinnan (Palacio Real) ja Retiro-puiston välimaastossa [kartalla]. Varsinaisen ydinkeskustan voidaan ajatella olevan alue, joka on Palacio Realin, Plaza Mayorin, Puerta del Solin ja Gran Vían [kartalla] rajaamalla alueella.

Ydinkeskustaa kutsutaan myös nimellä Madrid de los Austrias, joka tarkoittaa Habsburgien suvun eli Itävallan hallitsemaa Espanjaa ja Madridia (1516–1700), ja alue on täynnä kaunista arkkitehtuuria tuolta ajalta. Tällä seudulla on mukava kävellä, tehdä ostoksia, käydä syömässä ja viettää iltaa. Tämä ydinkeskustan osa on myös monen kaupunkiin suuntaavan suosikkipaikka hotellille, ja siellä onkin hyvä valikoima majapaikkoja kaikille budjeteille.

Ydinkeskustan pääaukiona voidaan pitää pitkää ja kapeaa aukiota nimeltään Puerta del Sol [kartalla]. Siltä lähtevät kaupungin pääostoskadut, ja siellä on usein soittokuntia ja kaikenlaista meluisaa tapahtumaa, eikä se etenkään viikonloppuisin tai iltaisin ole erityisen miellyttävä oleskelupaikka.

Plaza Mayor
Plaza Mayorin värikkäin kuukausi on joulukuu, jolloin siellä pidetään kaupungin pääasiallinen joulutori.

Turistin näkökulmasta Plaza Mayor [kartalla] on se aukio, johon kannattaa tutustua kunnolla aina sivukatuja myöten. Siinä missä Puerta del Sol on paikka, jossa on paljon tungosta ja paikallisia etenkin viikonloppuisin, Plaza Mayor on enemmänkin turistien ja juhlatuulella olevien paikallisten oleskelupaikka. Aukiolla on kaikenlaista esitystä ja tapahtumaa pitkin vuorokautta ja vuotta, ja sinne on mukava tulla lyhyenkin loman aikana useaan kertaan, jos ei muuten niin tunnelmasta nauttimaan. Plaza Mayorin värikkäin kuukausi on joulukuu, jolloin siellä pidetään kaupungin pääasiallinen joulutori. Sekä Puerta del Sol- että Plaza Mayor -aukiolla on hyvä huolehtia siitä, ettei anna taskuvarkaille helppoa tilaisuutta iskeä.

Kolmas merkittävä aukio tällä tienoolla on Plaza de Oriente [kartalla], jonka toisella puolella sijaitsee Madridin kuninkaanlinna ja toisella kaupungin pääoopperatalo (Teatro Real). Aukio on sekä paikallisten että turistien suosiossa, eikä sillä ole mitään kovin räikeää tunnelmaa pilaamassa. Aukiolla on turisti-infon pisteTuristi-infon piste, parikin erillistä puistikkoa, joissa on melkoinen määrä erilaisia patsaita, geometrisiä puita ja pensaita ja mahdollisuus lähteä moneen eri suuntaan tutkimuksia jatkamaan. Aukio ympäristöineen on sen verran oleellinen paikka, että majapaikalta tai Sol-aukiolta kannattaa ensimmäiseksi suunnata tänne, ja parhaimmillaan alue on tietenkin silloin kun on aurinkoista. Kenties liikaa ihmisiä ainakin kuninkaanlinnan ympäristössä on loma-aikoihin ja viikonloppuiltapäivisin, mutta aukio on laaja ja siltä voi lähteä moneen eri suuntaan.

Lähellä Plaza Mayoria oleva Plaza de la VillaPlaza de la Villa [kartalla] on aukio, joka ei ole samaa raskasta sarjaa kuin kolme suurta aukiota mutta jolla on miellyttävä käväistä. Sillä oleva kaupungintalo edustaa tyypillistä Madridin keskiajan Habsburgien aikojen arkkitehtuuria, jossa yhdistyvät renessanssin ja barokin ominaispiirteet. Aukiolla on myös kirkko ja luostari, ja siltä kannattaa kävellä jonkin verran myös Plaza Mayorilta poispäin, sillä sen tuntumassa on paljon kauniita rakennuksia, muistomerkkejä ja muitakin aukioita.

La Latina ja Lavapiés

Plaza Mayorin ympäristö on mielenkiintoista aluetta, ja jos lähtee kävelemään kohti etelää saapuu jossakin vaiheessa La Latinan [kartalla] ja Lavapiésin kaupunginosiin. Niihin pääsee myös metrolla, sillä molemmilla kaupunginosilla on samannimiset metroasemat. Suuria nähtävyyksiä ei alueella kuitenkaan muutamaa kirkkoa ja upeaa rakennusta lukuun ottamatta ole, mutta tässä osassa on silti paljon Habsburgin ajan arkkitehtuuria ja keskiaikaisia katuja.

Mikäli haluaa tutustua ainakin yhteen upeaan kirkkoon, on San Francisco el Grande [kartalla] (metro: La Latina) siihen yksi parhaista kirkoista. Kirkolle voi kävellä nopeasti kuninkaanlinnalta, kulkemalla ensin Calle Bailén -sillan ylitse. Kannattaa ehdottomasti mennä kirkon sisään ja tutustua lähemmin sen kupoliin, joka on suurempi kuin Lontoon St Paul -kirkon kupoli. Kirkon sisälle pääsee opastetuille kierroksille muutamalla eurolla, ja sisätiloissa on myös erinomaista taidetta. Täällä voi nähdä Goyan töitä, samoin kuin Bayeun freskoja.

La Latina ja Lavapiés ovat nuorekkaita kaupunginosia, jotka ovat erityisen hyviä ravintoloille. La Latina on tunnettu tapas-baareistaan, ja sinne voi lähteä syömään myös lounasta ja illallista. Metroaseman tuntumassa on useita paikkoja, jotka tarjoavat lounasta kymmenellä eurolla ja joskus allekin, ja tällainen kolmen lajin ateria ruokajuomineen pitää olon tyytyväisenä iltaan asti.

Erityisen hyvä aukio suunnata syömään on Plaza San Andrés, ja pääasialliset kadut paitsi ravintolalle myös baarille ovat aukion ohi kulkevat Calle Cava Alta ja Calle Cava Baja [kartalla]. Metroasemaa vastapäätä olevalla aukiolla (Plaza de la Cebada) on kaupunginosan kauppahalli (Mercado de la Cebada), joka on yksi parhaista paikoista hakea elintarvikkeita ja mennä nälkää herättelemään. On kuitenkin hyvä tietää, että se on kiinni viikolla klo 14–17 mutta lauantaisin avoinna tauotta (klo 9–18).

Plaza Santa Ana
Erityisen hyvä tienoo Huertasissa ja sen liepeillä on kahden aukion (Plaza del Ángel ja Plaza Santa Ana) tienoilla.

Retiro-puiston ympäristö, Huertas ja Barrio de Las Letras

Alue, joka sijaitsee Sevilla- ja Antón Martín -metroasemien ja suuren Retiro-puiston välissä [kartalla], on pääkallopaikka museoiden ystäville, sillä Madridin kuuluisimmat taidemuseot (Prado, Thyssen ja Reina Sofía) sijaitsevat tällä alueella. Kadut ovat täällä usein leveitä bulevardeja, ja suuret rakennukset vetävät puoleensa enemmän turisteja kuin muut Madridin nähtävyydet. Vaikka alue on turistien suosiossa ja hyvin vilkas suuren osan vuorokaudesta, on museoiden ympäristö melko rauhallinen.

Mikäli kesän tungokset alkavat kyllästyttää, on täältä lyhyt matka Retiron puistoon [kartalla] ja sen alueella sijaitsevaan kasvitieteelliseen puutarhaan (Real Jardín Botánico) [kartalla], joka kiireisimpäänkin aikaan on rauhallinen keidas keskellä hektistä kaupunkia. Myös lasten kanssa liikkeellä olevat viihtyvät tällä alueella.

Erityisen hyvä tienoo Huertasissa ja sen liepeillä on kahden aukion (Plaza del Ángel ja Plaza Santa Ana) [kartalla] tienoilla, sillä alueella on useita kuuluisia teattereita, ravintoloita, klubeja ja baareja. Aukiot ovat melko lyhyen matkan päässä Sol-aukiosta ja paikoista, jotka ovat turistivoittoisia, mutta näillä tienoin paikalliset ovat pääosassa, joskin meininki on nykyään kansainvälistä ja jopa kosmopoliittista. Alueella on ulkomaalaisten pitämiä ravintoloita, baareja ja kauppoja ja täälläpäin voi nauttia muualta maailmasta tulevia ruokia tai ostella vaikkapa intialaisia tuotteita. Erityisen vilkas katu niin ravintoloiden, kahviloita, baarien kuin kauppojenkin suhteen on Calle de la Cruz [kartalla], ja sen kaikki sivu- ja lähikadut kannattaa koluta tarkkaan läpi.

Lisää hyviä katuja, joilla on kaikenlaista mielenkiintoista, on aukioiden toisella puolella missä on “Barrio de Las Letras”. Se on lähinnä tunnettu Espanjan pääasiallisen näytelmäkirjailijan (Lope de Vega) ja romaanikirjailijan (Cervantes) taloista, joissa voi käydä kadulla nimeltään Calle de Cervantes [kartalla]. Myös tällä suunnalla on normaalia enemmän ravintoloita, joista osa tarjoaa eksoottisiakin ruokia, ja hyviä katuja ovat esimerkiksi Calle de León, Calle del Prado ja Calle Ventura de la Vega.

Huertas, Barrio de la Letras ja niiden ympäristössä olevat alueet ovat hyviä majapaikalle, mutta metroasemille on jonkin verran matkaa. Yksi hyvä alue on Tirso de Molina -metroaseman tuntuma [kartalla], jossa on useita kohtuuhintaisia perhehotelleja (hostal), muitakin majapaikkoja ja yksi Madridin keskustan harvoista suurista Lidl-valintamyymälöistä. Alueen toinen metroasema on Antón Martín, jonka ympäristössä on erinomainen valikoima eri hintaluokan majapaikkoja.

Gran Via
Plaza de Españan lähiympäristössä on paljon vilkkaita katuja ja liikennettä.

Plaza de España lähiympäristöineen

Yksi miellyttävimmistä ja tyypillisimmin nuorekkaista madridilaisista alueista on laaja korttelisto Noviciado-metroaseman, Chueca-metroaseman ja Gran Vía -valtakadun välissä, keskustan pohjoisosissa [kartalla]. Alue on hyvää tienoota hotellille, ja siellä on myös edullisia majapaikkoja, kuten hosteleita ja perhehotelleja (hostal). Alueelle on kävelymatka Puerta del Solilta ja ydinkeskustan nähtävyyksiltä, mutta sinne voi siirtyä helposti metrollakin, myös lentokentältä, rautatieasemalta ja linja-autoasemilta.

Alueen suuret nähtävyydet ovat lähellä aukiota nimeltään Plaza de España [kartalla], ja se onkin keskustan neljäs normaalia merkittävämpi ja suurempi aukio. Sen ympäristössä on paljon ravintoloita, jotka tarjoavat lounaita ja joiden joukossa on myös muita kuin espanjalaisia ruokia tarjoavia. Alueella on kuitenkin paljon vilkkaita katuja ja liikennettä, eikä se välttämättä ole paikka, jossa kauan viitsii oleskella.

Malasaña

Madridin luovin ja nuorekkain kaupunginosa on Tribunal-metroaseman [kartalla] lähettyvillä oleva alue, joka jatkuu aina Noviciado-metroasemalle. Alue tunnetaan Malasaña-nimisenä, ja etenkin sellaiset kadut kuin Calle del Espíritu Santo, Calle San Vicente Ferrer ja Calle de la Palma sekä näiden kaikkien sivukadut ovat täynnä kahviloita, ravintoloita ja baareja joka lähtöön. Myös Plaza Dos de Mayo -aukio [kartalla] on yöelämän keskus, ja lämpimään aikaan se täyttyy iltaisin terasseista. Monet ovat paikallisten opiskelijoiden suosiossa ja kohtuuhintaisia, mutta alueella voi juhlia myös kalliissa paikoissa, ja sen joissain baareissa ja klubeissa on ohjelmaa, kuten elävää musiikkia.

Alue on käypä paikka viettää iltaa baarista toiseen kulkemalla, ja siltä löytyy monipuolinen valikoima mitä erilaisimpia baareja, kahviloita, klubeja ja ravintoloita. Se on jonkin verran hankala paikka lähteä vain käymään, sillä siellä eksyy helposti, ja jos haluaa tutustua kunnolla tähän Madridin kenties mielenkiintoisimpaan kaupunginosaan, kannattaa siellä myös yöpyä. Siellä on paljon paitsi hotelleja myös hosteleita ja muita edullisia majapaikkoja, joista monet ovat nuorten tai nuortenmielisten suosiossa.

Malasana
Malasañasta löytyy monipuolinen valikoima mitä erilaisimpia baareja, kahviloita, klubeja ja ravintoloita.

Kaupunginosa on myös naapurikaupunginosien kanssa tuttu kaupoista, joista monet tarjoavat nuorekkaita tuotteita mutta joista löytyy kaikenlaista muutakin. Yksi parhaita katuja ostoksille kuten myös ruokapaikalle on Calle de Fuencarral [kartalla], joka johtaa kaupunginosan syövereistä kohti Gran Víaa ja Sol-aukiota.

Chueca

Alue lähellä Chueca-metroasemaa on nykyään seksuaalisten vähemmistöjen suosiossa, ja monet sen baarit ovat heille suunnattuja, mutta löytyy sieltä baareja ja kaikenlaista muuta muillekin. Erityisen eläväinen iltaisin on Plaza de Chueca -aukion [kartalla] tienoo.

Chueca kuuluu Madridin parhaisiin kaupunginosiin tehdä ostoksia, ja siellä on paljon kahviloita ja baareja, joskin niiden löytäminen voi viedä jonkin verran aikaa. Paras onkin tutustua metroaseman ympäristöön, jonka lähellä on myös kauppahalli (Mercado de San Antón). Se onkin hyvä maamerkki niille, jotka haluavat nähdä Chuecaa, sillä esimerkiksi Calle de Barbierilla on lukuisia ravintoloita ja vieressä samansuuntaisesti kulkeva Calle Libertad on hyvä katu paitsi ravintolalle myös illanviettopaikalle.

Salamanca

Retiro-puiston pohjoispuolella oleva Salamanca [kartalla] (jota ei kannata sekoittaa Madridista melko lyhyen junamatkan päässä sijaitsevaan samannimiseen kaupunkiin) on arvostettu asuinalue madridilaisten keskuudessa, ja turistin näkökulmasta se on hyvää aluetta tehdä ostoksia. Täältä on hyvä lähteä hakemaan designvaatteita ja muuta supermuodikasta. Etenkin sellaiset kadut kuin Calle de Goya [kartalla] ja Calle de José Ortega y Gasset [kartalla] ovat tunnettuja vaateliikkeistään.

Alueella on jonkin verran museoita, taidegallerioita ja nähtävyyksiä, ja sen keskus on Plaza de Colón [kartalla]. Aukion lähettyviltä löytyvät Salamancan päänähtävyydet, kuten arkeologinen museo [kartalla], Fernán Gómez Centro Cultural de la Villa [kartalla] ja muutama taidemuseo: Museo Lázaro Galdiano [kartalla], Museo Sorolla [kartalla] ja Museo Arte Público de Madrid [kartalla].

Alueella ei ole paljon ravintoloita tai tavallisia kauppoja, mutta niitä on hyvä määrä pienen matkan päässä Plaza de Colónin toisella puolella, Chuecan metroaseman lähettyvillä.

Lisää asiaa Madridin kaupunginosista ja alueista:

EsMadrid esittelee kaupunginosia ja alueita.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti