Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Malaga
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Calle Marques Larios -kävelykatu
Centro historico eli vanhakaupunki on olennaisin alue Málagaan lomalle tulevien kannalta. Sen alueella ja liepeillä on kaikki tarpeellinen rantaa lukuun ottamatta. Alueen pääkatu on Calle Marqués Larios.

Málagan kaupunginosia ja niiden nähtävyyksiä

Málaga on eteläisen Euroopan suurimpia kaupunkeja, ja sen alueella asuu yli miljoona ihmistä. Se on laaja kaupunki, joka on levittäytynyt lähes tuhannen neliökilometrin alueelle, ja sen lähistöllä on useita lomapaikkoja ja kaupunkeja.

Kaupungissa vierailevan onneksi kaikki sijaitsee kuitenkin keskustassa, varsin pienellä alueella, ja ainoa pitkä välimatka, joka on turistin näkökulmasta mielenkiintoinen, on Malaguetan rannalta El Paloon.

Centro historico eli vanhakaupunki ja satama-alueet

Málagaan lomalle tulevan näkökulmasta olennaisin alue on centro historico eli vanhakaupunki, jonka alueella ja liepeillä on kaikki tarpeellinen rantaa lukuun ottamatta. Sen pääkatu on Calle Marqués Larios, joka on leveä kävelykatu ja jonka varrella on erityisen hyvin suurten ja tunnettujen merkkien liikkeitä. Sen varrella on hyvä katsella muodikkaita vaatteita, kenkiä, kosmetiikkatuotteita sekä koruja, kelloja ja jalokiviä. Katu on laskiaisen ja pääsiäisviikon aikana vilkkaimpia paikkoja koko kaupungissa, ja muutenkin juhlien aikaan sillä sattuu ja tapahtuu.

Toinen tapahtumien keskipiste on Plaza de la Constitución [kartalla], jolle kävelykatu johtaa. Aukiolle ilmaantuu suurten juhlien kuten laskiais- ja pääsiäisviikon aikaan tuoleja ja lava, jolla on kaikenlaisia esityksiä. Aukiolta lähtevä Calle Granada on aina vilkas katu, jonka varrella on valtavasti mielenkiintoisia ja paikallisten suosiossa olevia ravintoloita, kahviloita ja baareja. Sen varrella ja liepeillä on suuri määrä monipuolisia liikkeitä, joista muulloin kuin siesta-aikaan noin klo 14–16.00 voi hankkia kaiken tarpeellisen.

Calle Granada -katu johtaa Plaza de la Merced -aukiolle [kartalla], jolla aina pyörii jonkin verran turisteja mutta joka on edelleenkin kaupungin arkisia keskipisteitä. Tänne saapuu nuoria rullalautailemaan, aikuisia lastenrattaita työntämään tai koiria ulkoiluttamaan ja vanhuksia lehtiä lukemaan ja maailman menoa seuraamaan.

Plaza de la Merced -aukion tekee mielenkiintoiseksi myös se, että Pablo Picasso, joka on yksi maailman tunnetuimmista taiteilijoista, syntyi aukion kulmassa, numerossa 15 sijaitsevassa talossa vuonna 1881. Talo on museoitu ja hyvä vierailupaikka, ja aukiolla on myös Picassoa esittävä patsas, josta monet turistit räpsäävät kuvan. Picasson kotitalon vieressä on monia eri terasseja, jotka ovat turistien mieleen mutta joilla paikallisetkin käyvät mielellään kahvilla, aterialla tai virvokkeella. Aukion liepeillä on mielenkiintoisia kortteleita, jotka kuuluvat Lagunillas-kaupunginosaan, ja siltä kannattaa kävellä kaikkiin ilmansuuntiin. Picasson kotitalon takana on myös suuri kauppahalli, joka nykyisin on gourmet-henkinen paikka mennä maistelemaan ruokia ja juomia sen kojuista ja ravintoloista.

Plaza de la Merced on aivan muiden Málagan kaikkein merkittävimpien nähtävyyksien vieressä. Tästä on lyhyt pyrähdys sekä Picasso-museolle [kartalla] että Alcazaba-linnakkeelle, joka on mielenkiintoisimpia vierailupaikkoja kaupungissa. Linnankukkulan edestä kulkeva katu, Calle de Alcazabilla, on turistien mieleen, ja se onkin mielenkiintoinen kahviloineen, baareineen ja kasvisruokaravintoloineen. Siellä on mukava katsella vuonna 1951 vahingossa löytynyttä Rooman valtakunnan aikaista amfiteatteria sekä nauttia kävelykadun tunnelmasta, johon kuuluu usein katusoittajia ja värikäs kokoelma ympäri maailmaa paikalle saapuneita ihmisiä.

Alcazaban yläpuolella on toinenkin linnake, Gibralfaro-linnake. Linnakkeisiin kannattaa tutustua perusteellisesti ajan kanssa, mielellään joko aamupäivällä tai sitten tuntia paria ennen sulkemisaikaa, sillä näinä aikoina vierailijoita on vähiten. Koska tahansa on mukava tutustua linnakkeiden rinteillä oleviin pääsymaksuttomiin puistikoihin, jotka ovat ympäri vuoden avoinna ja joilla on kaikenlaista eksoottista kasvillisuutta. Rinteen alapuolella on lisää puistoja, kuten ruusutarha ja Paseo del Parque -puistobulevardin meren puolella oleva Málagan keskuspuisto.

Málagan keskuspuistossa [kartalla] on mielenkiintoinen kokoelma erilaisia palmupuita. Siellä on myös kioskeja, joiden terassilla on mukava napata kahvit tai oluet, ja esityslava, jolla sunnuntaisin klo 12.00 on musiikkia. Puiston alueella on satoja penkkejä, ja siellä on etenkin alkuillasta paikallisia odottamassa busseja, jotka lähtevät kohti itää. Tällä suunnalla turistia kiinnostavat lähinnä rantakaupunginosat Pedregalejo ja El Palo, joista Pedregalejoon on vain reilun vartin matka. Paseo del Parque -bulevardin varrelta voikin sen ensimmäiseltä merenpuoleiselta pysäkiltä nousta bussiin numero 11, joka vie Pedregalejoon ja joka jatkaa siitä vielä El Paloon. Liput voi ostaa kuskilta, ja ne käyvät yhdensuuntaisiin matkoihin.

Alameda Principal
Alameda Principal -bulevardin varrella, etenkin sen pohjoispuolella, on kauniita ylhäisön 1800-luvulla asuttamia asuinrakennuksia.

Paseo del Parque -bulevardi johtaa toiselle samantyyliselle bulevardille, nimeltään Alameda Principal [kartalla]. Siltäkin lähtee valtava määrä busseja, mutta lähinnä kohti länttä ja Torremolinosta. Alameda Principal -bulevardin varrella, etenkin sen pohjoispuolella, on kauniita ylhäisön 1800-luvulla asuttamia asuinrakennuksia, mutta erilaiset katutyöt ja remontit ovat vaikeuttaneet sillä liikkumista jo pidemmän aikaa.

Alameda Principal -bulevardin varrella ja liepeillä on huomattava määrä pikaruokapaikkoja ja kalaravintoloita, ja sen lähistöllä on myös melkoinen määrä kauppoja, varsinkin sen pohjoispuolella olevissa kortteleissa. Bulevardin yhteydessä on myös Centro Alameda -paikallisjuna-asema, jolta pääsee hyvin lentoasemalle, Torremolinokseen ja Fuengirolaan. Juna-aseman vierestä pääsee hyvin myös kaupungin uudelle puolelle, missä päärautatieasema ja suuret tavaratalot ja ostoskeskukset sijaitsevat.

Satama-alue

Alameda Principalin eteläpuolella on satama-alue, jolta lähtee lauttoja eri puolille Välimerta ja jolle saapuu risteilyaluksia muualta Välimeren alueelta. Satama on Espanjan suurimpia, ja sitä on viime vuonna kunnostettu. Siellä on kaikenlaista meri- ja merenkulkuaiheista rekvisiittaa ja suuria laivoja, ja Muelle 2 eli matkustajasataman laituri on vielä vanhassa roolissaan. Sitä on viime vuosikymmenen aikana kunnostettu, sillä on merta esittelevä museo ja muutama ravintolan terassi. Sillä on myös maailmanpyörä, joka antaa huikeat näkymät paitsi satama-alueille myös muualle kaupunkiin.

Uusi näky Málagassa on Muelle Uno -laituri, jolla sijaitsee Málagan oma Pompidou-keskus ja kaikenlaista uutta ja ihmeellistä. Täältä voi vuokrata pyörän, sähköpyörän, Segwayn ja muitakin menopelejä. Laiturin yhteydessä on kymmeniä terasseja, jotka pitkin päivää ja iltaisinkin ovat hyvin suosittuja paikkoja tulla syömään ja juomaan. Laiturilla on myös putiikkeja, joita on eniten Muelle Uno -nimisen ostoskeskuksen yhteydessä. Laiturilta voi katsella myös kaikenlaisia veneitä ja suuriakin aluksia, ja siltä pääsee nopeasti etenemään kohti rantabulevardia ja myös härkätaisteluareenastaan [kartalla] ja rannastaan tuttua La Malaguetan kaupunginosaa.

Playa la Malagueta
Rautatie- ja linja-autoasemilta on lyhyt matka satama-alueelle, jonka takaa alkaa Málagan keskustan pääasiallinen hiekkaranta, Playa de la Malagueta.

Málagan uusi keskusta rautatieaseman ympäristössä

Alameda Principal -bulevardilta on suora yhteys suuren osan ajasta kuivana olevan Rio Guadalmedina -joen yli kaupungin uudelle puolelle, joka on eräänlainen "downtown", Málagan liike-elämän keskus. Täällä sijaitsee suuri El Corte Inglés -tavaratalo [kartalla], samoin kuin suuria ostoskeskuksia, joissa kaikissa on mahdollista shoppailla siesta-aikaankin. Alue on kartalla melko selkeän oloinen eikä suuren tuntuinen, mutta paikan päällä tilanne vaikuttaa aivan toisenlaiselta. Suuret valtakadut ja alueen sekavuus tekevät siitä hankalan paikan suunnistaa, eikä siellä kannatakaan turhaan harhailla ilman karttaa. Alueella on myös melkoisesti katutöitä ja kaikenlaisia suurista rakennusprojekteista johtuvia erikoisjärjestelyitä miltei jatkuvasti. Vaikka siellä yöpyminen on parhaimmillaan hyvä idea, kannattaa varmistaa, ettei majapaikka sijaitse syvällä alueen sokkeloissa, vaan mieluiten lähellä jokea tai rautatieasemaa.

Tällä alueella on ostospyhättöjen lisäksi María Zambrano -rautatieasema, jolta pääsee paikallisjunalla lentoasemalle, Torremolinokseen ja Fuengirolaan sekä normaalilla junalla muualle Andalusiaan ja pidemmällekin. Rautatieaseman yhteydessä on suuri ostoskeskus, jossa voi shoppailla, syödä ja nauttia kupin kahvia, muulloin kuin sunnuntaisin. Sen vieressä on Estación de Autobuses -linja-autoasema, jolta on hyvä lähteä päiväretkelle Marbellaan tai Granadaan ja jolta voi myös niin halutessaan matkustaa lentoasemalle. Linja-autoasemalta on yhteyksiä Madridiin ja muualle Espanjaan, ja sieltä suuntaa busseja myös muualle Eurooppaan ja Marokkoon.

Rautatie- ja linja-autoasemilta on lyhyt matka satama-alueelle, jonka takaa alkaa Málagan keskustan pääasiallinen hiekkaranta, Playa de la Malagueta [kartalla]. Hiekkaranta on väriltään ruskea, sillä hiekka on tuotu paikalle Saharan autiomaasta, mutta tilava hiekkaranta tekee silti melkoisen vaikutuksen. Sen alueella on kymmeniä leikkipaikkoja lapsille, hyviä kahviloita ja ravintoloita ja Paseo Maritimo de Pablo Ruiz Picasso -rantapromenadi, joka jatkuu usean kilometrin matkan kohti El Palon kaupunginosaa. Rantabulevardin varrella on ilmaisia kuntosaleja, ja sillä on erilaisia osuuksia, niin että kävely sitä pitkin kannattaa. Sillä on ympäri vuoden mukava kävellä ja ihailla upeita merimaisemia, ja El Paloon asti kävelee muutamassa tunnissa. Vaikka jotkut turistit kävelevät näillä tienoin, on rantapromenadi lähinnä paikallisten temmellyskenttää, ja sen varrella voikin hyvin päästä selville siitä, miten málagalaiset viettävät aikaansa, esimerkiksi kalastellen ja kuntoillen.

Paseo Maritimo del Pedregal
Pedregalejon kaupunginosan keskus on Paseo Maritimo del Pedregal -rantapromenadi, jonka varrella on valtavasti kahviloita.

Pedregalejo ja El Palo

Rantapromenadin jälkeen alkaa Pedregalejon kaupunginosa, jonka keskus on Paseo Maritimo del Pedregal -rantapromenadi. Tämä katu on pelkästään kävelijöille tarkoitettu, ja sen varrella on kymmeniä ellei satoja kahviloita ja ravintoloita, joista tosin valitettavan moni on turisteille tai muille ulkomaisille vierailijoille suunnattuja ja näin yleensä hivenen ylihintaisia. Mitä kauemmas kadun alkupäästä kulkee, sen edullisemmiksi ja autenttisemmiksi ravintolat ja näkymät muuttuvat. Promenadin vieressä oleva hiekkaranta on erinomainen paikka rentoutua huhtikuusta marraskuuhun, kun kaikki rantaelämä on säiden ja palveluiden takia parhaimmillaan.

Mikäli rantabulevardia jatkaa eteenpäin, saapuu pian El Palon entiseen kalastajakylään, joka nykyisin on koko Málagan nautinnollisimpia osia. Siellä on kesäkaudella ja viikonloppuisin hökkeleitä, joissa kaupataan hinta-laatusuhteeltaan kaupungin parhaita grillikaloja. Siellä on myös lapsiperheiden suosiossa oleva ranta ja muitakin rantoja. Tällä alueella, joka on lähellä "El Tintero" -bussipysäkkiä [kartalla] ja jolle pääsee nopeasti keskustasta bussilla numero 11, on myös runsaasti illanviettopaikkoja ja varsinaisia ravintoloita, jotka ovat talvella viikonloppuisin avoinna. Kesäkaudella Pedregalejo ja El Palo ovatkin Málagaa parhaimmillaan, ja niissä on mukava lojua rannalla päivisin ja viettää iltaa rauhallisen illallisen merkeissä tai railakkaastikin juhlien.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti