Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Malaga
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Torremolinos
Torremolinoksen pitkä rantapromenadi on samaa tyyliä kuin Fuengirolassa, ja kilpakumppaninsa tavoin Torremolinoksessakin on kasapäin ravintoloita, kahviloita ja englantilaistyylisiä pubeja.

Nähtävyyksiä Málagan lähistöllä

Málaga on suuri kaupunki, jossa on muutama huippuluokan nähtävyys, hyviä museoita, pitkiä rantoja aivan keskustan tuntumassa ja paljon mielenkiintoisia katunäkymiä. Pidemmän aikaa kuten viikon tai pari Málagassa viettävä voi hyvin vierailla parissakin paikassa, sillä päiväretkille pääsee nopeasti ja vaivattomasti. On kuitenkin hyvä olla tietoinen siitä, että Marokon Tangerissa vierailu vie liikaa aikaa ja on liian raskas päiväretkeksi Málagasta asti.

Lähellä on maineeltaan arveluttavia äänekkäitä ja bailuhenkisiä lomakohteita, kuten Torremolinos, mutta sekin on aivan käypä vierailupaikka niille, jotka ovat matkassa kiivaimman matkustusajan ulkopuolella marraskuusta huhtikuuhun. Koska tahansa voi Málagasta käydä nopeasti katsomassa varakkaiden touhuja Marbellassa, ja päiväretkimatkan päässä sijaitsee myös Granada, joka on Andalusian sisämaan antoisimpia vierailupaikkoja.

Päiväretkille on helppo päästä paikallisjunalla, junalla tai bussilla, ja matkaa yhteen suuntaan on vartista pariin tuntiin.

Fuengirola

Noin 45 minuutin helpon junamatkan päässä Málagasta sijaitseva Fuengirola [kartalla] on suomalaisille tuttu paikka Costa del Sol -rannikolla, ja Málagassa ollessa kannattaakin käydä katsastamassa tämä myös brittien suosiossa oleva lomakohde.

Pitkä hiekkaranta on muulloin kuin joulukuusta maaliskuuhun aina vilkas, ja kesäisin sillä on tungosta. Rantapromenadilla on hyvä käydä kävelemässä mihin vuodenaikaan tahansa, ja koko kaupungin pituinen rantaviiva on täynnä kahviloita, baareja ja ravintoloita, joista brittiläistyyliset fish & chips -pubit ovat varsin näkyviä.

Shoppailu on monen mielessä Fuengirolaan tullessa, ja vaikka monet käyvätkin linnalla ja kävelevät pitkän Paseo Maritimo -rantapromenadin päästä päähän, ovat Fuengirolan todellisia vetonauloja kaupat, kauppakeskukset ja markkinat. Kauppoja on hyvä määrä pelkästään matkalla rautatie- tai bussiasemalta rannalle. Mikäli mielii nähdä kaupungin suurimman, vuonna 2004 perustetun Miramar-ostoskeskuksen [kartalla], kannattaa suunnata Fuengirolan linnan suuntaan.

Vietti aikaa sitten missä tahansa Fuengirolassa, tulee liikkeitä vastaan tämän tästä, ja niistä on erityisen helppo ostaa vaatteita, kosmetiikkatuotteita, alkoholia, tupakkatuotteita, elintarvikkeita, makeisia ja monia muita tuotteita, kuten nahkaa ja keramiikkaa. Lähes pakollinen vierailukohde on Feria-alueen [kartalla] Plaza Miguel Márquez -aukion tiistaitori ja lauantain kirpputori, jolla yli 500 kaupustelijaa myy kaikenlaista vanhaa ja uutta. Fuengirolassa lähellä linnaa ja Piramides-hotellia [kartalla] on sunnuntaisin hyvät markkinat, jotka ovat suositut suomalaisten keskuudessa. Sunnuntaisin Fuengirolassa on muutenkin huomattavasti parempi shoppailla kuin Málagassa, mutta siesta-aika ei sielläkään ole kaikin puolin hyvä ajankohta ostoksille.

Fuengirolaan pääsee Centro Alameda- tai María Zambrano -asemilta paikallisjunalla, joka kulkee lentoaseman ja Torremolinoksen kautta 20 minuutin välein. Liput maksavat vähän alle 2 euroa suuntaansa, ja niitä voi ostaa lippuautomaateista. Fuengirolan, Torremolinoksen ja Málagan väliä kulkee myös busseja, jotka ovat samanhintaisia mutta vähän hitaampia. Niillä on mahdollista nähdä erilaisia maisemia ja päästä eri paikkoihin käymään kuin junalla kulkiessa.

Andalucia.comilla on tietoa shoppailusta Fuengirolassa.

Marbella

Miljonäärivaimojen tutuksi tekemä Marbella on oiva paikka vierailla Málagasta, sillä siellä on mukava rantapromenadi ja hieno vanhakaupunki. Sinne on helppo päästä usein lähtevillä busseilla, jotka kulkevat reilussa puolessatoista tunnissa Málagan ja Marbellan väliä reilun kuuden euron hinnalla. Liput ostetaan bussiasemalta luukusta ennen lähtöä, mutta jos haluaa varmistaa, ettei joudu odottelemaan, kannattaa lippu käydä ostamassa etukäteen. Busseja lähtee yleensä puolen tunnin välein, ja niissä on aina paljon ihmisiä.

Marbella (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Marbellaan päästyään pitää vain ylittää moottoritie ja lähteä kohti rantaa, jonne on vain vartin kävelymatka.

Marbellaan [kartalla] päästyään pitää vain ylittää moottoritie ja lähteä kohti rantaa, joka on vartin kävelymatkan päässä. Rantapromenadi on suosittu kävelypaikka paikallisten ja turistien keskuudessa, ja sen varrella olevat terassit ovat aina vilkkaita. Marbella on kansainvälinen paikka, jossa asuvat lähinnä ympäri maailmaa kotoisin olevat äveriäät ihmiset, ja heidän touhujaan kuuluu rantapromenadilla tarkkailla. Vaikka rahan voi aistia kaupungin kaduilla, ei Marbella ole mikään kallis ökypaikka, vaan siellä voi samalla hinnalla kuin Málagassakin haukata menu del dia -lounaan tai ottaa drinkin rantapromenadin varrella. Pientä "Marbella-lisää" on havaittavissa siellä täällä, ja esimerkiksi vanhankaupungin pääaukiolla velotetaan ruoista ja juomista enemmän kuin muualla Andalusiassa, mutta kulman takaa löytyy aina paikka, jossa hintataso on normaalin alhainen.

Marbellassa ollessa kannattaa kävellä rantapromenadilla, istahtaa kahville tai aterialle ja käydä katsastamassa pieni mutta kaunis vanhakaupunki, joka on Parque de Alameda -puiston pohjoispuolella. Vanhankaupungin pääaukioita on Plaza de los Naranjos [kartalla], ja sillä on kaupungin turisti-info ja kauppoja, joista siesta-ajan ulkopuolella saa hyviä matkamuistoja, käsitöitä ja koruja. Tännehän ei kannata tehdä päiväretkeä iltapäivällä, sillä siesta pitää kaupat kiinni ja vanhankaupungin kadut muutenkin hiljaisina päivittäin noin klo 14–17.

Torremolinos

Torremolinos [kartalla] on Euroopan pahamaineisimpia turistirysiä, jossa keskikesällä riittää englantilaisia juhlijoita, ja tyyli täällä on kesällä äänekäs, aggressiivinen ja humalahakuinen. Mutta jos Torremolinoksessa vierailee etenkin marraskuun ja huhtikuun välisenä aikana, on siellä varsin miellyttävää ja rantakin on miltei täydessä toiminnassa ympäri vuoden. Pitkä rantapromenadi on samaa tyyliä kuin Fuengirolassa, ja kilpakumppaninsa tavoin Torremolinoksessakin on kasapäin ravintoloita, kahviloita ja englantilaistyylisiä pubeja, ja niitä on valtava määrä pelkästään rannan tuntumassa.

Syöminen, juominen ja shoppaileminen ovat rannalla löhöilemisen lisäksi suosituimpia puuhia. Rannalla voi myös harrastaa kaikenlaista ja vuokrata erilaisia laitteita. Torremolinos on iso ja mäkinen paikka, jossa L1- ja L2-bussit onneksi kiertävät kehää ja vievät kätevästi rautatieasemalta rannalle ja moneen paikkaan niiden välillä. Shoppailu ja ruokailu onnistuvat muuallakin kuin rannalla, ja myös lähellä pääbussi- ja rautatieasemia on runsaasti kaikenlaista kauppaa ja ravintolaa.

Torremolinokseen pääsee kuten Fuengirolaankin alle 2 euron hintaisella paikallisjunalla, joka lähtee 20 minuutin välein. Juna kulkee lentoaseman kautta, ja matka kestää alle puoli tuntia. Myös bussit kulkevat Torremolinoksesta Fuengirolaan ja Málagaan, ja on mielenkiintoisempaa käyttää bussia ainakin yhteen suuntaan liikkuessa, sillä silloin näkee erilaisia maisemia.

Esimerkiksi Visit Costa del Sol -sivustolla on lisätietoa Torremolinoksesta.

Granada (CC License: Attribution 4.0 International)
Andalusian monista merkittävistä ja upeista kaupungeista Granada erottuu edukseen. On jopa väitetty, että jos Espanjassa vierailee vain yhdessä kaupungissa, on paras valinta siihen juuri Granada.

Granada

Andalusian monista merkittävistä ja upeista kaupungeista Granada erottuu edukseen. On jopa väitetty, että jos Espanjassa vierailee vain yhdessä kaupungissa, on paras valinta siihen juuri Granada. Sen kuuluisin nähtävyys on Alhambra, jonne tosin päästetään sisään vain reilut 8000 ihmistä päivässä ja jonne on tästä syystä ympäri vuoden hankala päästä. Esimerkiksi alhambragranada.org -sivustolla on tietoa lippujen hankkimisesta Alhambraan.

Granadassa on paljon muutakin nähtävää, ja täällä voisikin viettää viikon tai useammankin pelkästään upeita rakennuksia ja katukuvaa ihaillen. Rakennuksista hienoimmat ovat peräisin yleensä maurien ajoilta, ja yksi ehdoton vierailupaikka Granadassa ollessa on Albayzín (Albaicin) ([kartalla], Espanjan suurin ja parhaiten säilynyt arabialainen barrio eli kaupunginosa. Toinen erikoinen vierailupaikka on Sacromonten luola-alue. Useat upeat kirkot, kuten Granadan tuomiokirkko ja sen vieressä oleva Capilla Real eli kuninkaallisten kappeli, ovat nekin hyviä vierailukohteita. Päiväretkellä Granadassa ei kannata yrittää tehdä liikoja vaan valita pari mieluista vierailupaikkaa ja katsella lopun aikaa keskikaupungin hienoja katumaisemia.

Ruokailu on Granadassa miellyttävää puuhaa, ja kaupungin tapas-baarit ovat tunnettuja siitä, että ne tarjoavat juomien kanssa Espanjan suurimpia ilmaisia tapaksia. Niin halutessaan voi Granadassa syödä viinin tai oluen ohessa tapaksilla mahansa täyteen, ja avokätisiä tapas-baareja on kaupungissa sen verran, että kaupungin turisti-info (Calle Santa Ana 2) [kartalla] antaa lisätietoa parhaista tapas-paikoista. Hyviä tapas-paikkoja on etenkin Plaza Nueva- ja Gran Via Plaza del Carmen -aukioiden välisessä maastossa, samoin kuin Calle Navas -kadulla ja Campo del Principe -aukiolla. Mielenkiintoinen ruokailu- ja shoppailupaikka on myös "pikku-Marokko" eli Calle Caldereria Nueva -kadun ja lähistön korttelit, joilla on erityisen hyvä määrä teehuoneita, ravintoloita ja ruokakauppoja.

Granadaan pääsee parhaiten Màlagasta monta kertaa päivässä lähtevillä busseilla. Eri yhtiöitä on sen verran, että helpompaa on tiedustella edellisenä päivänä asiasta linja-autoasemalta. Esimerkiksi Alsan busseilla matka taittuu 90–120 minuutissa ja maksaa noin 12–15 euroa.

Granada Infolla on lisätietoa Granadasta.

Lisätietoa

Tripadvisorissa listataan lisää Málagan ympäristössä olevia vierailukohteita.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Ashley Buttle /Flickr, Ronny Siegel /Flickr
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti