Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Malaga
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Jardines de Picasso -puisto
Jardin de Picasso eli kaupungin kuuluisimman asukkaan Pablo Picasson mukaan nimetty puisto on hyvä esimerkki varsin normaalista málagalaisesta puistosta.

Puistoja ja hiekkarantoja

Tällä sivulla esitellään Málagan puistoja, hiekkarantoja ja muita luonnonnähtävyyksiä, joista etenkin puistoja kaupungissa on monipuolinen valikoima.

Paseo del Parque -puistobulevardi

Málagan keskustassa on monta suurta puistoa, ja niitä on kätevästi runsas valikoima Paseo del Parque -puistobulevardin varrella ja lähettyvillä. Useat puistoalueet ovat miellyttäviä oleskelupaikkoja mihin vuodenaikaan tahansa, ja niissä voi nähdä myös muualla Euroopassa harvinaista trooppista kasvillisuutta.

Puistoalueista suurin ja pisin eli Parque de Málaga [kartalla] on meren puolella ja tämän bulevardin osan paras tutustumispaikka. Puistossa on eksoottisia kasveja, etenkin palmuja, joita on tuotu paikalle Australiasta asti. Parque de Málaga on sopivasti keskustasta pois lähtevien bussien pääpysäkkien vieressä, ja näin se on alkuillasta ympäri vuoden paikallisten suosima paikka levähtää hetkinen tai tavata tuttavia.

Puiston alueella on muutama kahvila, joiden terassilla voi hyvin ottaa kahvit tai muun virvokkeen. Siellä on runsaasti penkkejä, joilla on mukava nauttia eksoottisesta mutta yleensä hyvin rauhallisesta ilmapiiristä. Ohjelmaa puistossa on joka sunnuntai puoliltapäivin, jolloin orkesteri saapuu paikalle pitämään ilmaisen konsertin.

Parque de Málagan puistoalue on suuri, ja siellä kannattaa myös tutustua lähellä Alcazabaa sijaitseviin puistikoihin. Näistä Les Jardines de Pedro Luis Alonso [kartalla] on muulloin kuin keskitalvella eräänlainen kasvitieteellinen puutarha, ja siellä on kesäkaudella suihkulähteitä ja ruusutarhoja. Ruusuja tässä puistossa onkin yli 10 000 ja lajikkeita 70, mutta vain muulloin kuin joulukuun alkupuolelta helmikuun loppupuolelle.

Hienoja ovat myös puistot mäellä kohti Alcazabaa. Nämä nimellä Jardines de Puerta Oscura tunnetut puistot ovat varsin miellyttäviä paikkoja tutustua kasvillisuuteen ja nauttia rauhallisesta tunnelmasta, joka on kuin valovuosien päässä Alcazaban edustan jatkuvasta hektisestä kiireestä. Puistoissa on Euroopassa harvinaista trooppista kasvillisuutta ja lisäksi hienot näkymät Paseo del Parque -bulevardille ja rinteillä oleville puistoalueille.

Jardines Picasso

Málagan keskustassa on melkoisesti kaikenlaisia puistoja, jotka yleensä ovat ympäri vuoden avoinna, mutta monet ovat joulukuulta talven loppuun hiljaisia. Niissä on kaikenlaisia korjaus- ja istutustöitä, ja niistä viedään kaikkein trooppisimmat kasvit kylmiltä öiltä suojaan.

Jardines Picasso [kartalla], eli kaupungin kuuluisimman asukkaan Pablo Picasson mukaan nimetty puisto, on hyvä esimerkki varsin normaalista málagalaisesta puistosta, joka ympäri vuoden pysyttelee varsin samanlaisena ja joka vain ajoittaisia turisteja lukuun ottamatta on lähinnä paikallisten suosiossa.

Puisto sijaitsee lyhyen matkan päässä linja-auto- ja päärautatieasemilta, ja sinne on helppo suunnistaa vanhankaupungin liepeiltä, Alameda Principal -bulevardin varrelta Puente Tetuan -sillan kautta ja Avenida de la Auroraa pitkin. Siellä on varsin rauhallinen tunnelma, jota elävöittävät Picasson hengessä tehty veistos ja muutama muu mielenkiintoinen taideteos.

Jardín Botánico - Histórico La Concepción – Kasvitieteellinen puutarha

Málagan huomattavin kasvitieteellinen puutarha eli La Concepción [kartalla] on keskustan ulkopuolella sijaitseva vierailupaikka, jossa pääsee tutustumaan palmuihin ja muihin trooppisiin kasveihin. Tämä trooppinen puutarha istutettiin alun perin 1800-luvulla yksityisenä puistona, mutta vuonna 1990 Málagan kaupunki osti sen, ja siitä lähtien se on ollut yleisölle avoimena. Kolmen euron pääsymaksua vastaan voi nähdä yli 30 eri palmulajia, trooppisia kukkia ja kaikenlaista eksoottista puustoa ja kasvillisuutta aina Australiasta asti. Puistossa on monenlaista tapahtumaa ja tekemistä, joista osa on hyötyä, osa hauskuutusta, ja niistä saa kattavasti tietoa verkkosivuilta.

Puisto on avoinna huhti–syyskuussa ti–su klo 9.30–19.30 ja loka–maaliskuussa klo 9.30–16.30, ja sisään lasketaan vielä puolitoista tuntia ennen sulkemisaikaa. Liput maksavat 5,20 euroa, ja sunnuntaisin klo 15.30 (talvisin klo 12.30) alkaen sisään pääsee ilman pääsymaksua. Paikalle pääsee tällä hetkellä julkisilla äärimmäisen hankalasti, ja kaikkein paras vaihtoehto on tulla tänne taksilla.

Málagassa on monia muitakin puistoalueita, ja niistä kiinnostuneiden kannattaa Andalucia.com-sivuilta katsoa lisätietoa.

Hiekkarannat

Málaga on niitä harvoja Euroopan kaupunkeja, joissa hiekkarannat alkavat heti keskustasta, ja vaikka ne eivät kuulukaan kaikkein kauneimpien rantojen joukkoon, jo pelkkä niiden näkeminen lämmittää kylmästä Pohjolasta paikalle saapunutta kummasti. Lähinnä keskustaa, matkustajasataman vieressä, on Playa de la Malagueta [kartalla] eli Malaguetan ranta, ja se onkin vilkkain kaupungin rannoista. Málagan keskustan pääranta on reilun kahden kilometrin pituinen, ja sitä jatkaa aina Pedregalejoon asti yleensä rauhallisempi Playa de la Caleta. Leveyttä tällä hienohiekkaisella rannalla on keskimäärin 60 metriä, ja sen ruskea hiekka on tuotu paikalle Saharan autiomaasta.

Málagan rannat jatkuvat La Caletan jälkeen pienellä keskeytyksellä Pedregalejon ja El Palon kaupunginosissa [kartalla], jonne on Malaguetan rannalta noin puolen tunnin kävelymatka tai jonne hurauttaa hetkessä Paseo del Parque -puistobulevardilta bussilla numero 3 tai 11. Nämä hiekkarannat ovat vähemmän suosittuja kuin Málagan edustalla olevat rannat, niillä on vähemmän palveluita kuin aivan keskustassa mutta niiden edustalla on kymmeniä kahviloita ja ravintoloita, joissa grillikala on suurinta herkkua. Rannat ovat keskitalvella melko tyhjiä, mutta terassit ovat kauniilla ilmoilla suosittuja, ja tänne voi koska tahansa suunnata erinomaiselle aterialle. Keskikesällä terassit ovat hyvin suosittuja, ja huhtikuulta marraskuulle tämä on Málagan paras paikka rantaretkelle. El Palon rantaosuuden päättää ranta nimeltään Playa del Chanquete [kartalla], jonka edustalla on hyvä valikoima kaikenlaisia baareja ja ravintoloita. Tänne pääsee keskustasta busseilla 3, 11 ja yöllä N11, ja jos haluaa päästä rannan loppuun asti, on sen pysäkki ”El Tintero”.

Málagan rantakelit pysyttelevät lämpiminä valtaosan vuodesta, mutta rannoilla ei viihdy monikaan joulukuulta maaliskuulle, ja varsinainen rantakausi on huhtikuulta tai viimeistään toukokuulta lokakuun loppupuolelle. Turhan vilkasta Málagan rannoilla on keskikesällä ja etenkin elokuussa, jolloin sinne ei kannata lähteä kuin erityissyystä. Mikäli mielii lötköttämään Málagan keskustan rannoille miellyttävissä olosuhteissa, on sinne hyvä saapua huhti–kesäkuussa tai syys–lokakuussa, jolloin ravintolat, varustevuokraamot ja muut palvelut ovat täydessä toiminnassa mutta jolloin rannalla on vähemmän tungosta kuin tukahduttavan kuuman keskikesän aikana. Veden lämpötila on täällä aina varsin sopiva, ja monet hämmästyvät sitä, ettei Málagassa keskitalvellakaan joudu uimaan kuin alimmillaan 19-asteisessa merivedessä.

Málagassa on sataman ja El Palon välimaastossa useita erinimisiä rantaosuuksia, ja näistä Andalucia.com kertoo tarkemmin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti