Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Malaga
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Paikallisjuna
Paikallisjunat kulkevat keskustassa maan alla, ja 2010-luvulla vihdoin osin valmistunut kaksilinjainen metro tuo maan alle lisää liikennettä.
Kuva: Peter Forsberg

Liikkuminen Málagassa

Málagassa on mukava kävellä vanhassakaupungissa, sieltä satamaan ja rannalle, ja keskustan uudella puolella on lukuisia ostoskeskuksia ja tavarataloja, joille voi hyvin kävellä.

Jos haluaa siirtyä pidempiä matkoja esimerkiksi Pedregalejoon tai El Paloon, kulkevat bussit kaikkialla Málagassa ja sen ympäristössä, ja niihin voi nousta vanhankaupungin ja sataman välissä olevilta pysäkeiltä.

Jos mielii keskustan ulkopuolelle tai johonkin muuhun kaupunkiin, kuten Fuengirolaan, kulkevat Costa del Solin alueella sekä paikallisjunat että metro, jolla myös voi liikkua Málagan keskustassakin lyhyitä matkoja. Joihinkin paikkoihin kuten Marbellaan pääsee bussilla, ja pidempiä matkoja Andalusiassa tehdään määränpäästä riippuen sekä junalla että bussilla.

Málagassa on mukava pyöräillä ympäri vuoden, ja jos Andalusiaan haluaa tutustua auton kanssa, saa sellaisen helposti vuokralle, kuten myös skootterin.

Kävely

Málagan vanhakaupunki on oiva kävelypaikka, sillä siellä ei juurikaan ole autoja tai skoottereita. Sen kujilla ja aukioilla on miellyttävä liikuskella ja katsella liikkeitä, ihmisiä ja yleistä elämänmenoa. Muualla kuin vanhassakaupungissa Málaga on liikenteen puolesta vilkas paikka, jonka puistot tarjoavat parhaat paikat kävelylle. Niitä onkin aivan vanhankaupungin vieressä, lähin Paseo de Parque -puistobulevardin [kartalla] varrella, vanhankaupunginja rannan välimaastossa.

Pedregalejoon [kartalla] ja El Paloon [kartalla] on vanhankaupungin edustalla olevilta puistoilta melko pitkä, yli kolmen kilometrin kävelymatka, ja tämän retken tottunut kävelijä mielellään ainakin kerran loman aikana tekee. Rantabulevardeilla ja hiekkarannoilla on mukava kävellä, ja joistain valtakaduista ja vilkkaasta liikenteestä huolimatta Málagassa kannattaa kävellä mahdollisimman paljon.

Alue lähellä linja-autoasemaa ja rautatieasemaa [kartalla] on vilkkaiden katujen alue. Siksi kannattaa paikallisjunalla lomakohteeseen mennessään lähteä sinne mieluummin vanhankaupungin vieressä olevalta Centro Alameda -asemalta [kartalla] kuin kauempana vanhasta keskustasta sijaitsevalta Marío Zambrano -rautatieasemalta [kartalla], jonne on vähän ikävä kävellä. Toisaalta mikäli kaukojunalla mielii lähteä käymään vaikkapa Granadassa, on sinne joko käveltävä tai siirryttävä yhden pysäkin verran Centro Alameda -asemalta. Sama pätee sen vieressä olevaan linja-autoasemaan, josta pääsee Granadaan, Marbellaan ja moneen muuhunkin paikkaan.

Iltaisin kävely ei ole vanhankaupungin ulkopuolella sijaitsevissa puistoissa ja rannoilla suositeltavaa, eikä kävellä kannata oikeastaan muualla kuin Málagan keskustan alueella, sillä kaupungin lähiöissä on paljon työttömyyttä ja kaikenlaisia ongelmia.

Julkiset liikennevälineet

Málagan keskustan julkinen liikenneverkosto muodostuu jatkuvasti laajenevasta metrosta, paikallisjunista ja linja-autoista, jotka kulkevat kaikkialle kaupungin alueelle hyvin tiiviiseen tahtiin aamusta iltaan seitsemänä päivänä viikossa.

Liput joukkoliikennevälineisiin

Bussilla matkustaessa yhdensuuntainen lippu maksaa vähän yli euron, ja junalla hinta määräytyy sen mukaan kuinka monta vyöhykettä ylittää. Yhdensuuntaisia lippuja voi ostaa kuljettajalta, mutta useampia tai pidemmän aikaa voimassa olevia matkalippuja kannattaa kysellä kaupungin liikennelaitoksen toimistoista, joita on ytimessä Centro Alameda -aseman yhteydessä ja Alameda Principal -bulevardin varrella.

Linja-autot ja niiden keskustan parhaat pysäkit

Busseihin on hyvä nousta Paseo del Parque -puistobulevardin [kartalla] varrella, jonka kautta suurin piirtein kaikki bussit kulkevat, ja toiseen suuntaan lähtee yhtä paljon busseja Alameda Principal -bulevardilta [kartalla], joka sekin on vanhankaupungin edustalla.

Käteviä bussilinjoja ovat esimerkiksi 3, 11 ja öisin kulkeva N1, jotka kulkevat Pedregalejoon ja El Paloon.

Busseista vastaa EMT, ja sen etusivulla on reittihaku ja mahdollisuus tutkia kaikkien linjojen reittejä ja aikatauluja. Lipun voi ostaa kuskilta käteisellä tai maksukortilla.

Metro

Paikallisjunat kulkevat keskustassa maan alla, ja 2010-luvulla vihdoin osin valmistunut kaksilinjainen metro tuo maan alle lisää liikennettä. Se ei ole kovin kätevä turistille, mutta siitä voi etenkin tulevaisuudessa ja linjojen lisääntyessä olla enemmän hyötyä. Metrolla on eri asemat kuin paikallisjunilla, ja uusi, vuosina 2015–16 häiriötä aiheuttava projekti on Atarazanas-aseman rakentaminen, aivan ydinkeskustan kauppahallin viereen.

Lisää asiaa metrosta voi katsella sen verkkosivuilta, joilla on tietoa lipuista ja eri linjoista.

Paikallisjunat

Costa del Solia eli aurinkorannikkoa pitkin kulkevat paikallisjunat (cercanias) lähtevät maan alla olevalta Centro Alameda -asemalta lentokentän ja Torremolinoksen kautta kohti Fuengirolaa 20 minuutin välein suuren osan vuorokaudesta (noin klo 5.30–23.00). Junat ovat siistejä, edullisia ja parhaita menopelejä Gibraltarin suunnalla sijaitseville lomakohteille.

Paikallisjunilla on kaksi linjaa, joista C1 kulkee Torremolinokseen, lentoasemalle ja Fuengirolaan ja C2 Aloraan. Liput ovat edullisia, ja niiden hinta (noin 1,5–4,20 euroa) määräytyy vyöhykkeen mukaan.

Liput ostetaan etukäteen joko tiskiltä tai automaatista, ja rautatieyhtiö Renfen sivuilla on reittihaku

Taksin valokyltti (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Taksilla liikkumista voidaan suositella esimerkiksi rautatieasemalta hotellille meneville, etenkin jos matkaa on enemmän kuin kilometrin verran.

Taksi

Taksilla liikkumista voidaan suositella esimerkiksi rautatieasemalta hotellille meneville, etenkin jos matkaa on enemmän kuin kilometrin verran. Málagan ytimessä on aina melko vaikea suunnistaakin, joten kaupunkiin matkalaukkujen kanssa saapuvan on hyvä vähän miettiä missä jäädä pois ja miten siirtyä majapaikalle.

Jos hotelli on vanhassakaupungissa, kannattaa lentokenttäjunasta jäädä pois Centro Alameda -asemalla. Jos hotelli on kaupungin uudella puolella, pois kannattaa jäädä vasta María Zambrano -rautatieasemalla. Sen edestä voi nousta taksiin, jolla pääsee 10–15 minuutin matkan noin 10 eurolla, joskin määränpää vaikuttaa taksin hintaan. Takseja pyörii paljon keskustassa ja sellaiseen on aina helppo nousta. Taksi on myös helppo tilauttaa paikalle majapaikan tai ravintolan välityksellä.

Jos haluaa tilata taksin, katsella mitä matkat maksavat, tehdä nähtävyyskierroksen tai siirtyä pidempiä matkoja, on yksi kaupungissa toimiva taksiyhtiö Taxi Grande.

Pyörän tai muun menopelin vuokraus

Pyöräily on mukavaa ydinkeskustan ulkopuolella, ja matka El Paloon taittuu joutuisasti mukavia rantapromenadeja pitkin. Pyörän, skootterin tai muun menopelin saa helposti vuokralle menemällä päiväsaikaan Muelle Uno -rantapromenadille [kartalla], joka on satamassa (Puerto Málaga). QC Bikes vuokraa siellä aamusta iltaan nykyään lähinnä sähköpyöriä.

Pyöriä voi myös vuokrata läheltä promenadia Bike 2 Malaga -toimistosta (Calle Vendeja 6) [kartalla], joka on aivan Alameda Principalin vieressä ja avoinna klo 10.00–20.00. Sen kanssa voi tehdä opastettuja pyöräilykierroksia, ja sen sivuilla on useita hyviä reittejä, jos haluaa tutustua Andalusiaan pyöräillen.

Pyöriä vuokraa ja opastettuja pyöräilyretkiä järjestää myös Malaga Bike Tours (Paseo Talavera 3).

Myös Prima vuokraa erilaisia pyöriä, 10–25 eurolla koko päiväksi (pantti 100–200 euroa).

Auton, skootterin tai moottoripyörän vuokraaminen

Auton voi vuokrata saapuessaan Málagan lentoasemalta, ja sellaisen voi vuokrata myös keskustasta. Keskustassa ei kylläkään kannata autoilla, sillä useimmat paikallisetkin välttelevät auton tuomista keskustaan.

Paikallisista autonvuokrausyhtiöistä Prima on kielitaitoinen paikka, jolla on pisteitä lentokentällä samoin kuin keskustassa, sataman läheisyydessä ja Marbellassa. Verkkosivuilla voi varata mieleisensä auton ja päättää mistä sen haluaa noutaa. Nykyisin Prima vuokraa nelivetomaastureita, autoja 9 hengelle, pyöriä ja skoottereita, ja sieltä saa vuokralle myös lastenistuimia ja navigaattoreita. Hintahaitari on kesäaikaan noin 85–600 euroa viikolta, ja auton rattiin kuten myös skootterin tai moottoripyörän päälle pääsevät vain yli 21-vuotiaat.

Priman lisäksi Malagacar ja Rentacar vuokraavat autoja ja muitakin menopelejä.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Marta Diarra /Flickr
2022/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Kuinka turvallista on liikkua Malagassa ilta/päiväaikaan? Pitääkö pelätä varkaita? /Pedro
Vastaus: Malaga on turvallinen paikka keskustan osalta yöt päivät. Laitakaupungille ei kannata lähteä pimeän aikaan hortoilemaan. Varkaita ei tarvitse pelätä, jos ei jätä arvoesineitä vartioimatta julkisilla paikoilla niin kuin terasseilla eikä kävele niin että tungoksessa joku voi helposti jotakin napata.Turha huolettomuus voi vilkkailla paikoilla ja myös terasseilla kostautua. /Alicanten kävijä

Onko tietoa, mistä kannattaisi vuokrata pyörätuoli/sähköpyörätuoli Malagassa/Torremolinoksessa? /M.P
Vastaus: Ainakin Mobility Abroad / Costa Del Sol vuokraa pyörätuoleja ja sähköpyörätuoleja Malagassa.

Tietääkö, joku lukeeko Elvirian kohdalla pysähtyvissä busseissa jotain erityistä (Malagasta lähtiessä)? Toinen linja menee ilmeisesti moottoritietä Marbellan suuntaa ja sillä ei ilm. pääse Elviriaan. Ja lähteekö bussit aina junaaseman läheltä? Onko pysäkkejä muuallakin lähellä keskustaa, mistä voi hypätä kyytiin. T: Malagaan piipahtava arskarannikolle tulija

Málagan kaupunkipyöräverkosto Malagabici on lakkautettu. Vuodesta 2021 eteenpäin ainoa mahdollisuus pyörän vuokraamiseen ovat polkupyöriä vuokraavat yritykset.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti