Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Gran Canarian etelärannikko on 70-luvulta lähtien vetänyt puoleensa suomalaisia, ja edelleenkin edulliset hinnat ja talviöinäkin lämpiminä pysyttelevät ilmat ovat sen vetonauloja. Saaren aurinkoiselle etelärannikolle ihmisiä vetävät myös hienohiekkaiset rannat, joista Maspalomasin dyynit Playa del Inglésin vieressä ovat unohtumattomimmat.
koristekuva Suomesta Las Palmasiin ja muualle Gran Canarian saarelle siirrytään lentämällä Gran Canarian lentoasemalle. Linja-autot kulkevat melko laajassa Las Palmasissa kaikkialle, mutta turistille näille vihreille busseille on käyttöä lähinnä lentokenttämatkoilla ja kaupungin kahden pääosan välillä siirtymiseen.
ilmoitus
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Malaga
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Paikallisjuna
Paikallisjunat ovat kätevä tapa matkustaa esim. lentokentälle tai lähistön Fuengirolaan ja Torremolinokseen.
Kuva: Peter Forsberg

Liikkuminen Málagassa

Tällä sivulla kerrotaan millä tavoin Málagassa on paras liikkua ympäriinsä ja mitä kannattaa ottaa huomioon kaupungissa paikasta toiseen siirtyessä.

Kävely

Málagan vanhakaupunki on oiva kävelypaikka, sillä siellä ei ole juurikaan autoja tai skoottereita. Sen kujilla ja aukioilla on miellyttävä kävellä ja katsella liikkeitä, ihmisiä ja yleistä elämänmenoa. Muualla kuin vanhassakaupungissa Málaga on liikenteen puolesta vilkas paikka, jonka puistot tarjoavat parhaat paikat kävelylle. Niitä onkin aivan vanhankaupungin vieressä, lähin Paseo de Parque -puistobulevardin varrella, vanhan osan ja rannan välimaastossa.

Pedregalejoon ja El Paloon on melko pitkä, vähintään reilun kolmen kilometrin kävelymatka vanhankaupungin edestä, ja tämän retken tottunut kävelijä mielellään ainakin kerran loman aikana tekee. Rantabulevardeilla ja hiekkarannoilla on mukava kävellä, ja joistain valtakaduista ja vilkkaasta liikenteestä huolimatta Málagassa kannattaa kävellä mahdollisimman paljon.

Alue lähellä linja-autoasemaa ja rautatieasemaa [kartalla] on vilkkaiden katujen alue. Siksi kannattaa paikallisjunalla lomakohteeseen mennessään lähteä sinne mieluummin vanhankaupungin vieressä olevalta Centro Alameda -asemalta [kartalla] kuin kauempana vanhasta keskustasta sijaitsevalta Marío Zambrano -rautatieasemalta, jonne on vähän ikävä kävellä. Toisaalta mikäli kaukojunalla mielii lähteä käymään vaikkapa Granadassa, on tänne joko käveltävä tai siirryttävä yhden pysäkin verran Centro Alameda -asemalta. Sama pätee sen vieressä olevaan linja-autoasemaan, josta pääsee Granadaan, Marbellaan ja moneen muuhunkin paikkaan.

Iltaisin kävely ei ole vanhankaupungin ulkopuolella puistoissa ja rannoilla suositeltavaa, eikä kävellä kannata Málagan ydinkeskustan ulkopuolella, sillä kaupungin lähiöissä on paljon työttömyyttä ja kaikenlaisia ongelmia.

Julkiset liikennevälineet

Málagan keskustan julkinen liikenneverkosto muodostuu jatkuvasti laajenevasta metrosta, paikallisjunista ja linja-autoista, jotka kulkevat kaikkialle kaupungin alueelle hyvin tiiviiseen tahtiin aamusta iltaan seitsemänä päivänä viikossa. Bussilla matkustaessa yhdensuuntainen lippu maksaa vähän yli euron, ja junalla hinta määräytyy sen mukaan kuinka monta vyöhykettä ylittää. Busseihin on hyvä nousta Paseo del Parque -puistobulevardin [kartalla] varrella, jonka kautta suurin piirtein kaikki bussit kulkevat, ja toiseen suuntaan lähtee yhtä paljon busseja Alameda Principal -bulevardilta [kartalla], joka sekin on vanhankaupungin edustalla. Yhdensuuntaisia lippuja voi ostaa kuljettajalta, mutta useampia tai pidemmän aikaa voimassa olevia matkalippuja kannattaa kysellä kaupungin liikennelaitoksen toimistoista, joita on mm. Centro Alameda -aseman yhteydessä ja Alameda Principal -bulevardin varrella.

Käteviä busseja ovat esimerkiksi 3, 11 ja öisin kulkeva N1, jotka kulkevat Pedregalejoon ja El Paloon. Busseista vastaa EMT, yksi lippu maksaa 1,30 euroa ja myös alennuksia antavia lippuja on kaupan.

Paikallisjunat kulkevat keskustassa maan alla, ja 2010-luvulla vihdoin osin valmistunut kaksilinjainen metro tuo maan alle lisää liikennettä. Se ei ole kovin kätevä turistille, mutta siitä voi etenkin tulevaisuudessa ja linjojen lisääntyessä olla enemmän hyötyä. Metrolla on eri asemat kuin paikallisjunilla, ja uusi, vuosina 2015–16 häiriötä aiheuttava projekti on Atarazanas-aseman rakentaminen, aivan ydinkeskustan kauppahallin viereen.

Costa del Solin paikallisjunat (cercanias) lähtevät maan alla olevalta Centro Alameda -asemalta lentokentän ja Torremolinoksen kautta kohti Fuengirolaa 20 minuutin välein suuren osan vuorokaudesta (noin klo 5.30–23.00). Junat ovat siistejä, edullisia ja parhaita menopelejä Gibraltarin suunnalla sijaitseville lomakohteille. Paikallisjunilla on kaksi linjaa, joista C1 kulkee Torremolinokseen, lentoasemalle ja Fuengirolaan ja C2 Aloraan. Liput ovat edullisia, ja niiden hinta (noin 1,5–3,35 euroa) määräytyy vyöhykkeen mukaan. Liput ostetaan etukäteen joko tiskiltä tai automaatista, ja hintoja ja aikatauluja voi katsella RENFEn sivuilta.

Taksi

Taksilla liikkumista voidaan suositella esimerkiksi rautatieasemalta hotellille meneville, etenkin jos matkaa on enemmän kuin kilometrin verran. Kaupungin uudella puolella ja osin myös vanhalla on vuonna 2016 suurten rakennustöiden ja korjausten takia hankala liikkua, etenkin kuivuneen joen rannoilla ja lähistöllä. Siellä on aina melko vaikea suunnistaakin, joten kaupunkiin matkalaukkujen kanssa saapuvan on hyvä vähän miettiä missä jäädä pois. Jos hotelli on vanhassakaupungissa, kannattaa lentokenttäjunasta jäädä pois Centro Alameda -asemalla. Jos hotelli on kaupungin uudella puolella, pois kannattaa jäädä vasta María Zambrano -rautatieasemalla. Sen edestä voi nousta taksiin, jolla pääsee 10–15 minuutin matkan 5–10 eurolla. Takseja pyörii paljon keskustassa ja sellaiseen on aina helppo nousta, ja niin halutessaan voi myös katsoa etukäteen, mitä matka maksaa.

Taksin valokyltti (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Taksilla liikkumista voidaan suositella esimerkiksi rautatieasemalta hotellille meneville, etenkin jos matkaa on enemmän kuin kilometrin verran.

Pyörän tai muun menopelin vuokraus

Pyöräily on mukavaa ydinkeskustan ulkopuolella, ja matka El Paloon taittuu joutuisasti mukavia rantabulevardeja pitkin. Pyörän, skootterin tai muun menopelin saa helposti vuokralle menemällä päiväsaikaan Muelle Uno -rantapromenadille [kartalla], joka on matkustajasataman vieressä.

Pyöriä voi myös vuokrata läheltä promenadia Bike 2 Malaga -toimistosta (Calle Vendeja 6) [kartalla], joka on aivan Alameda Principalin vieressä ja avoinna klo 10.00–20.00. Mikäli ei itsekseen halua lähteä pyöräilemään, on Málagassa myös opastettuja pyöräkierroksia, joista vastaa Malaga Bike Tours (Paseo Talavera 3). Myös Prima vuokraa erilaisia pyöriä, 10–25 eurolla koko päiväksi (pantti 100–200 euroa).

Auton, skootterin tai moottoripyörän vuokraaminen

Auton saa vuokrattua jo Málagan lentoasemalta, ja sellaisen voi vuokrata myös keskustasta. Keskustassa ei kylläkään kannata autoilla, sillä useimmat paikallisetkin välttelevät auton tuomista keskustaan. Paikallisista autonvuokrausyhtiöistä Prima on kielitaitoinen paikka, jolla on pisteitä lentokentällä samoin kuin keskustassa esimerkiksi rautatieasemalla ja sataman läheisyydessä. Verkkosivuilla voi varata mieleisensä auton ja päättää mistä sen haluaa noutaa. Nykyisin Prima vuokraa nelivetomaastureita, autoja 7 hengelle, pyöriä ja skoottereita, ja sieltä saa vuokralle myös lastenistuimia ja navigaattoreita. Hintahaitari on kesäaikaan noin 85–600 euroa viikolta, ja auton rattiin kuten myös skootterin tai moottoripyörän päälle pääsevät vain yli 21-vuotiaat.

Priman lisäksi Malagacar ja Rentacar vuokraavat autoja ja muitakin menopelejä.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Marta Diarra /Flickr
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lukijoiden kommentteja

Kentältä saa auton 16-20€ / päivä, että kannattaa katsoa mistä vuokraa. /Peetu

Kentältä saa auton jopa alle kympin/päivä. Muistaakseni 66€/vko oli halvin joka tuli vastaan. Kannattaa kyllä varata etukäteen. /Opa

Onko tietoa, mistä kannattaisi vuokrata pyörätuoli/sähköpyörätuoli Malagassa/Torremolinoksessa? /M.P
Vastaus: Ainakin Mobility Abroad / Costa Del Sol vuokraa pyörätuoleja ja sähköpyörätuoleja Malagassa.

Kentältä Renault Megane, RECORD-niminen vuokraamo, 5 päivää, 54,34 euro. Haet tankki täynnä ja palautat tankki tyhjänä. Tämä on halpa. /Yari

Onko Malagan juna-asemalla matkatavaran säilytystä.? /rapa
Vastaus: On, siitä kerrotaan Málagan-matkat ja saapuminen perille -sivulla.

Tietääkö, joku lukeeko Elvirian kohdalla pysähtyvissä busseissa jotain erityistä (Malagasta lähtiessä)? Toinen linja menee ilmeisesti moottoritietä Marbellan suuntaa ja sillä ei ilm. pääse Elviriaan. Ja lähteekö bussit aina junaaseman läheltä? Onko pysäkkejä muuallakin lähellä keskustaa, mistä voi hypätä kyytiin. T: Malagaan piipahtava arskarannikolle tulija

Málagan kaupunkipyöräverkosto Malagabici on lakkautettu. Vuodesta 2021 eteenpäin ainoa mahdollisuus pyörän vuokraamiseen ovat polkupyöriä vuokraavat yritykset.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti