Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Malaga
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Calle Marques de Larios (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Málagan miellyttävin alue tehdä ostoksia on centro historico eli vanhankaupungin tyylinen suuri korttelisto, jonka pääostoskatu on Calle Marqués de Larios.

Ostoksilla Málagassa

Tällä sivulla luodaan katsaus Málagan parhaisiin ostospaikkoihin, tutkitaan mitä kaupungista on hyvä ostaa ja kerrotaan milloin kaupat ovat auki. Lisäksi katsotaan mistä saa hyvin elintarvikkeita ja minkälaista hintatasoa kaupungin liikkeissä on odotettavissa.

Parhaat ostosseudut

Málagan miellyttävin alue tehdä ostoksia on centro historico eli vanhankaupungin tyylinen suuri korttelisto, jonka pääostoskatu on Calle Marqués de Larios [kartalla]. Tämä leveä kävelykatu johtaa Paseo del Parque -bulevardilta Plaza de la Constitución -aukiolle. Sen varrella on lähinnä mainstream-henkisiä tuotteita, kuten tunnettuja muotimerkkejä. Myös sen sivukadut ja samansuuntaiset kadut lähistöllä ovat erinomaisia paikkoja löytää muutakin kuin pääkadulta jatkuvasti vastaan tulevia vaatteita, kenkiä, laukkuja ja koruja.

Etenkin kadut Plaza de la Constitución -aukiolta kohti Plaza de la Mercediä ovat varsin hyvää shoppailumaastoa erilaisten tuotteiden ja käsitöidenkin puolesta. Alueella on suuri määrä mitä erilaisimpia liikkeitä, joista saa erityisen hyvin muodikkaita vaatteita, kenkiä, ulkoiluvarusteita, koruja, kosmetiikka- ja apteekkituotteita, alkoholijuomia ja elintarvikkeita. Näillä tienoilla on myös melkoisesti erikoisliikkeitä, joista saa kaikenlaista sellaista mitä muualla tulee vähän vastaan. Vinyylilevyjen ystäville huomion arvoinen on Sleazy Records (Calle Gaona 3) [kartalla], lähellä Plaza de la Mercediä. Miltei mitä tahansa voi hankkia centro historicon alueelta ja sen lähettyviltä, kunhan vain muistaa, että iltapäivät ja sunnuntait ovat huonoja ostosaikoja, sillä tällöin harvat liikkeet pitävät oviaan avoinna.

Myös kadut Plaza de la Constituciónin ja Alameda Principalin välimaastossa ovat hyviä kaikenlaiselle shoppailulle, mutta kuten monet muutkin vanhankaupungin liikkeet, ne ovat iltapäivisin siestalla ja silloin alue on hyvin hiljainen. Calle Nueva [kartalla] on hyvä kävelykatu, jolla on erityisen hyviä kenkäkauppoja mutta myös meikkejä, vaatteita ja hajuvesiä myyviä liikkeitä. Monet muutkin kadut tällä vanhankaupungin alueella ovat muulloin kuin sunnuntaisin ja iltapäivisin kannattavia tutkimispaikkoja, mutta täällä on melkoisia tungoksia etenkin perjantai-iltaisin ja lauantaisin.

Kaupungin uusi puoli

Iltapäivisin, jolloin vanhakaupunki on kaikin tavoin siestan hiljentämä, kannattaa suunnata hivenen ankealle kaupungin uudelle puolelle, joka on eräänlainen "downtown", Málagan liike-elämän keskus. Ikävät, hankalasti ylitettävät ja usein vilkkaat valtakadut halkovat aluetta, mutta täällä on tavarataloja, ostoskeskuksia ja muita shoppailumahdollisuuksia, ja liikkeet eivät yleensä vietä ollenkaan siestaa.

El Corte Inglés

Erityisen hyvä ostoskeidas kaupungin uudella puolella on muistakin Espanjan kaupungeista tuttu El Corte Inglés (Avenida de Andalucia 4 ja Calle Hilera 8) [kartalla]. Se on tavaratalo, jonka kahdesta eri rakennuksesta löytyy miltei mitä tahansa niin miehille, naisille kuin lapsillekin. Hintataso on kohtuullinen, tuotevalikoima on laaja ja muutenkin tavaratalossa on miellyttävä tehdä ostoksia ystävällisessä ja hyvin organisoidussa tilassa. Vaatteiden ohella alakerran elintarvikeosasto on erityisen huomion arvoinen, ja sen viini- ja juusto-osastot ovat normaalia kattavammat.

Uusi, El Corte Inglésin ylimmässä kerroksessa sijaitseva Gourmet Experience -osasto on vuonna 2014 ilmestynyt paikka, jossa hyviin, tasokkaisiin ja trendikkäisiin ruokiin mieltyneet voivat paitsi ostella kaikenlaista myös nauttia ruokia, juomia ja makeita paloja paikan päällä. Se on avoinna myös sunnuntaisin, jolloin varsinainen tavaratalo on suljettuna, ja kaikenlaisia ostoksia voi tehdä täällä ma–la klo 10.00–22.00.

El Corte Inglés on hyvä paikka tehdä myös elektroniikkaostoksia, mutta niitä samoin kuin musiikki- ja elokuvavalikoimia on hyvä lähteä katsastamaan viereiseen FNCA-liikkeeseen (Calle de Armengual de la Mota 12), jossa on tavaratalollinen mielenkiintoista tavaraa. Lähistöllä tulee vastaan myös muita ostospaikkoja, kuten Larios Centro (Avenida de la Aurora 21) [kartalla] lähellä linja-auto- ja rautatieasemia.

Muut alueet

Muualla Málagassa on vähän kauppoja, ja lähinnä elintarvikeliikkeet ovat niitä, joihin muualla kannattaa mennä. Málagassa on entistä vähemmän Afrikasta paikalle tulleita rihkamakauppiaita, jotka myyvät epäaitoja kelloja ja ylipäätään arvotonta tavaraa laittomasti, ja jos heitä näkyy kannattaa pysytellä visusti erossa.

Lisätietoa

Andalucia.com-sivustolla on lisätietoa shoppailusta Málagassa.

Mercado Central Atarazanas
Mercado Central Atarazanas on perinteinen kauppahalli, josta voi käydä hakemassa leipää, vihanneksia, hedelmiä, kalaa, lihaa ja muita elintarvikkeita.

Kauppahallit

Málagan keskustassa on kaksi kauppahallia, joista toinen on nykyisin gourmet-tyylinen paikka mennä syömään ja juomaan erityisen hyvin trendikkäitä ja vähän erilaisia ruokia.

Mercado Central Atarazanas [kartalla] on perinteinen kauppahalli, josta voi käydä hakemassa leipää, vihanneksia, hedelmiä, kalaa, lihaa ja muita elintarvikkeita. Sieltä saa kaikkein tuoreimmat elintarvikkeet, ja siellä kannattaa vierailla ennen valintamyymälässä käymistä. Kauppahallissa voi myös syödä, sillä siellä on kaikenlaisia mahdollisuuksia etenkin pikkupurtaville kuten tapaksille. Kauppahallin ympäristössä on paljon erilaisia ruokapaikkoja, jotka sopivat erityisen hyvin aamiaiselle. Sen ympäristö on eläväinen jo varhaisesta aamusta, mutta kauppahalli suljetaan iltapäivällä ja koko alue hiljenee alkuillasta, eli tänne kannattaa suunnata varhaisesta aamusta varhaiseen iltapäivään (ma–la klo 8.00–14.00).

Mercado Merced [kartalla] sijaitsee monipuolisella seudulla Plaza de la Mercedin vieressä, ja sinne kannattaa lähteä maistelemaan kaikenlaista tapaksista pienpanimo-oluisiin. Eri vuodenaikoina ja eri tilanteissa kuten ennen joulua halli saa juhlasävyä, ja tänne on aina hyvä lähteä juhlistamaan mitä tahansa.

Outlet- ja tehtaanmyymälät

Factory Outlet Málaga [kartalla] on hyvä osoite niille, jotka haluavat saada 30–70 % alennuksia tunnetuista merkeistä. Täältä löytyy erityisen hyvin muotia kaikille, kenkiä, silmälaseja, elektroniikkaa ja kosmetiikkaa. Sen vierestä löytyy myös kaikenlaista, kuten Desigualin liike.

Paikalle on helppo tulla Alameda Principal -kadun varrelta linja-autolla numero 5. Toinen vaihtoehto on linja-auto numero 10, ja tarkat kulkuohjeet karttoineen löytyvät verkkosivuilta.

Tavaratalot ja ostoskeskukset

El Corte Inglés -tavaratalon lisäksi kaupungissa on jonkin verran ostoskeskuksia. Keskeisin on uusi Muelle Uno [kartalla] matkustajasataman ja hiekkarannan välimaastossa. Sen alueella on muutenkin uusia ostospaikkoja, joista löytyy kaikenlaista muodikasta.

Centro Larios -ostoskeskus
Suuri Centro Larios -ostoskeskus on kaupungin uudella puolella, lähellä rautatie- ja linja-autoasemia, ja siellä on lukuisten kauppojen lisäksi paljon ruokapaikkoja.

Suuri Centro Larios -ostoskeskus [kartalla] on kaupungin uudella puolella, lähellä rautatie- ja linja-autoasemia, ja siellä on lukuisten kauppojen lisäksi paljon ruokapaikkoja, joista erityisen hyvin esillä ovat pikaruokapaikat. Sen lähistöllä on myös kaikenlaisia ravintoloita, joten sen ympäristössä voi katsella kauppoja vaikka koko päivän. Centro Larioksen kaupat ovat avoinna ma–la klo 10–22.

Keskustan ulkopuolella sijaitseva Centro Plaza Mayor [kartalla], on mielenkiintoinen paikka niille, jotka ovat kiinnostuneet suurista moderneista ostoskeskuksista. Siellä on lukuisia outlet- ja tehtaanmyymälöitä, kuten Niken. Paikalle pääsee vaivattomasti samalla C1-junalla, jolla suunnataan lentoasemalle, Torremolinokseen ja Fuengirolaan. Tänne kannattaa lähteä shoppailemaan ma–la klo 10–22.

Elintarvikeostoksilla

Hedelmällinen Andalusia on ehdoton paikka tehdä elintarvikehankintoja, ja Málagassa on helppo tehdä ruoka- ja juomaostoksia aamusta iltaan. Sunnuntaisin suuret valintamyymälät eivät ole avoinna, ja siesta-aikaan (noin klo 14–16) osa valintamyymälöistä sulkee ovensa maanantaista lauantaihin.

Kauppahalli Mercado Central de Atarazanas (Calle Atarazanas) on paikka, jossa kannattaa käydä ennen kuin ostaa valintamyymälöistä kalaa, lihaa, vihanneksia, hedelmiä tai muutakaan. Sinne kannattaa lähteä heti aamutuimaan, ja se suljetaan jo melko varhain iltapäivällä eikä se ole sunnuntaisin avoinna. Alueella on melkoisesti erilaisia elintarvikeliikkeitä, ja kauppahallin ympäristössä on valintamyymälöitä ja erikoisliikkeitä. Erityisen hyvä paikka hakea kaikenlaisia herkkuja on Calle Nuevan poikkikadulla oleva Licoreria La Mallorquina [kartalla], jonka ympäristössä Plaza de Félix Sáenz -aukiolla on muitakin mielenkiintoisia liikkeitä.

Valintamyymälät, joita on pari Atarazanas-kauppahallin vieressä, ovat hyviä perustuotteille, alkoholijuomille ja joillekin muille ruoille ja juomille, joita niissä on varsin kattava valikoima. Parhaita ruokakauppoja on varsin kohtuuhintainen El Corte Inglés -tavaratalon alakerta (Avenida de Andalucia 4), ja myös yläkerran Gourmet Experience on hyvä vierailupaikka kalliiden, trendikkäiden ruokien ja juomien ystäville.

Vanhankaupungin liepeillä, etenkin Calle Carreteria -kadun [kartalla] varrella, on lukuisia pienempiä kioskityyppisiä liikkeitä, joista saa ruokia ja juomia valintamyymälöitä huomattavasti myöhempään ja sunnuntaisinkin. Nämä ovat tietenkin kalliimpia kuin valintamyymälät, ja esimerkiksi vesi saattaa niissä maksaa monta kertaa enemmän kuin valintamyymälässä. Málagan hanavesi kelpaa juotavaksi, mutta se ei ole kaikkien mieleen, ja nirsoimmat voivat turvautua edulliseen pulloveteen.

Keskustassa hyviä valintamyymälöitä ovat SuperSol (Calle Atarazanas 21 ja Calle Cuarteles 47, lähellä rautatieasemaa) ja Mas (Alameda de Colón 12) [kartalla]. Alkoholijuomia myydään kaikissa elintarvikeliikkeissä, mutta uusi laki määrää, että klo 22 jälkeen niitä ei saa kuin hyvin puhumalla tätä myöhempään auki olevista liikkeistä. Tupakkatuotteita on myynnissä joissain liikkeissä vanhassakaupungissa, kuten Calle Granadan varrella, ja erikoistupakkaliikkeitä tulee keskustassa vastaan siellä täällä. Tupakoitsijoiden pelastukseksi kaupungin kahviloissa ja baareissa on usein tupakka-automaatteja.

Parhaat ostokset

Alkoholijuomien ja elintarvikkeiden lisäksi Málagasta tarttuu helposti mukaan kaikenlaista muodikkaista vaatteista nahkatuotteisiin, jotka täällä ovat järjestään hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia. Muutkin kuin nahkaiset kengät ovat hyviä hankintoja, ja tietenkin sandaalit ja kesäiset vaatteet, kuten sortsit ja t-paidat, on hyvä ostaa täältä. Erilaiset ulkoiluun liittyvät tuotteet ja tarvikkeet, kuten patikointikengät, ovat erityisen hyviä hankintoja täällä, ja mikäli Málagan ympäristöön mielii mennä kiipeilemään tai patikoimaan, kannattaa tältä osin tutustua liikkeiden kohtuuhintaisiin ja monipuolisiin valikoimiin.

Tyypillisiä tuliaistuotteita Málagassa ovat erilaiset Pablo Picassoon liittyvät postikortit, julisteet ja taulut, jotka usein ovat hänen kuuluisimpien maalaustensa kopioita tai saaneet innoitteensa niistä. Yleensäkin taide ja käsityöt ovat hyvin esillä Málagan vanhankaupungin kujilla. Erityisen hyvin Picasso-aiheista tavaraa on esillä Picasso-museossa ja sen liepeillä, samoin kuin Picasson kotitalossa Plaza de la Merced -aukiolla. Picasson lisäksi muiden maalarien teosten julisteita on esillä, ja maalaustaiteen lisäksi keramiikkatuotteet ja muut käsityöt kuten korut ovat hyvin saatavilla centro historico -keskuksen kujilta.

Elintarvikkeet ovat erinomaisia hankintoja Málagassa. Etenkin oliiviöljy ja siitä valmistetut tuotteet ovat hyviä ostoksia. Oliivit, mausteet, juustot ja makeat málagalaiset viinit ovat parhaita hankintoja, mutta kotiin kannattaa tuoda kaikenlaista ruokaa ja juomaa, sillä hinnat ovat hyviä ja ruoat ja juomat korkeatasoisia.

Flamenco-tanssi on Andalusiasta tuttua, joskin sen pääpaikka on Sevilla eikä Málaga. Málagassa on kuitenkin mahdollista kuulla ja nähdä flamencoa, ja sieltä saa erilaisia flamencoon liittyviä tuotteita, kuten hameita – niitä on hyvä katsella El Inglés Corte -tavaratalon naistenosastolla. Flamenco-musiikkia kannattaa tuoda kotiin asti, mutta etenkin nuorempia kiinnostaa Espanjassa suuren suosion saavuttanut "uusi flamenco", josta hyviä esimerkkejä nykyisin ovat Chambao, India Martinez, El Bicho, Los Delinquentes ja Bebe. Muutakin paikallista musiikkia kannattaa kuunnella ja katsella kotiin tuotavaksi FNAC-liikkeessä (Calle de Armengual de la Mota 12) [kartalla] ja pienemmissä musiikkiliikkeissä vanhassakaupungissa.

Espanjalaiset elokuvat ovat usein korkeatasoisia, ja niitä on hyvä hankkia Málagassa ollessa. Suuressa osassa on englanninkieliset tekstit, ja Pedro Almodovarin elokuvien lisäksi kannattaa katsella erillisiltä osastoilta espanjalaisia elokuvia DVD- ja Blueray-levyillä.

Hintataso

Málagan hintataso on roimasti kotimaata edullisempi, mutta tietyt tuotteet maksavat yhtä paljon tai enemmänkin kuin Suomessa. Tupakka ei juurikaan ole edullisempaa, mutta kaikenlaiset alkoholijuomat ovat, ja kelvollista viiniä saa litran alle 2 eurolla. Elektroniikkatuotteet ovat melko samoissa hinnoissa kuin Suomessakin, elokuvat ja cd-levyt joskus jopa kalliimpia, mutta niin niistä kuin muistakin tuotteista on erinomaisia tarjouksia alennusmyyntien aikaan. Espanjalaiseen tyyliin alennusmyynnit alkavat tammikuun ensimmäisen viikon jälkeen ja jatkuvat pari kuukautta. Kesän kuumat alennusmyynnit eivät välttämättä jatku yhtä kauan, sillä ne katkeavat usein elokuun lomiin, mutta keskikesällä voi silloinkin tehdä normaalia edullisempia ostoksia.

Tutkimusten mukaan Málagan elintarvikkeiden hintataso on vähintään kolmanneksen edullisempi kuin Suomessa ja vaatteiden hintataso kansainvälisiä tunnettuja merkkejä lukuun ottamatta keskimäärin 35–40 % edullisempi kuin Helsingissä.

Aukioloajat

Monet Málagan kaupat avaavat ovensa klo 10 ja sulkevat klo 21. Siestaa pidetään noin klo 14–16, ja etenkin vanhassakaupungissa on näihin aikoihin hiljainen tunnelma. Kaupungin uudella puolella tavaratalot ja suuret liikkeet ostoskeskuksia myöten eivät pidä mitään iltapäivätaukoa, mutta ne ovat sunnuntaisin suljettuja. Osa valintamyymälöistä pitää iltapäivätauon, ja Atarazanas-kauppahalli suljetaan klo 14.

Sunnuntaisin harvat liikkeet ovat avoinna, mutta jotkin turistiliikkeiksi laskettavat ja vaatekaupatkin pitävät oviaan avoinna sunnuntaisin kaupungin vanhoissa osissa.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Espanjassa on käytössä euro, joita on hyvä ottaa matkaan mukaan. Pankkiautomaatteja on sen verran, ettei niiden löytäminen ainakaan keskustasta ole ongelma. Jos rahaa nostaa automaatista, on hyvä pitää mielessä, että debit-ominaisuudella nostot ovat hyvin edullisia, noin euron hintaisia, mutta luottokortilla otetaan yleensä 3 euroa joka nostosta ja sitten vielä nostosummasta 3 % päälle.

Maksukortit käyvät nykyään melko hyvin, mutta on olemassa paikkoja kuten kauppahalleja, kojuja ja pieniä liikkeitä, jotka eivät ota kortteja vastaan. Kortit käyvät heikommin tai niitä voi olla hankala käyttää myös joissain muissa paikoissa, kuten kahviloissa ja pienissä paikallisten suosimissa ravintoloissa, ja näin on aina hyvä pitää muutama kymppi käteistä taskussa.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: goatsgreetings /Flickr, Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Onko Malagassa Forever 21, Hollister tai Abercrombie? /emmi

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti