Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Malaga
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintola Paseo Maritimo -promenadilla
Paseo Maritimo del Pedregal -rantapromenadilla on runsaasti kahviloita ja ravintoloita, joissa kannattaa maistaa kalaruokia.

Ravintolat, ruoka ja ruokailukulttuuri

Tällä sivulla käydään läpi, miltä seuduilta ja kaduilta Málagasta voi kätevimmin löytää hyviä ravintoloita ja minkälaisia ruokia kaupungissa on tarjolla. Lisäksi luodaan katsaus muihinkin ruokaan ja ravintoloihin liittyviin asioihin, kasviruoista hintatasoon ja ruokailuaikoihin.

Málagan parhaat ravintolaseudut

Málagan vanha ydinkeskusta eli centro historico on paikka, jossa on monenmoisia ruokapaikkoja joka makuun, joskaan muita kuin espanjalaisia ruokia kaupungissa ollessa ei hirveästi kannata havitella.

Kalaruoat ja etenkin grillikala ovat suurta herkkua kaupungissa, ja näitä on hyvä maistella Alameda Principal -bulevardin [kartalla] varrella ja tienoilla. Tämän vilkkaan, bussipysäkkien valtaaman kadun varrella on myös muutama kansainvälinen pikaruokapaikka, kebab-ravintoloita ja muita paikkoja, joista saa nopeasti ja edullisesti tarjottavia ruokia.

Alameda Principalin vieressä oleva Atarazanas-kauppahalli tarjoaa nykyisin tapaksia ja muita pieniä ruokia, ma–la klo 8–14. Sen liepeillä on lisäksi muutama hyvä paikallisten suosima ravintola, ja ne tarjoavat etenkin hyviä aamiaisia ja lounaita. Niiden joukkoon kuuluu jo pitkään niin paikallisia kuin turistejakin palvellut Bar Los Pueblos (Calle Atarazanas 15).

Vanhakaupunki

Varsinainen vanhakaupunki on todellinen ravintoloiden, baarien, kahviloiden ja muiden ruokapaikkojen luvattu maa. Ravintola löytyy nopeasti, eikä tarvitse kuin suunnata kohti Plaza de la Constitución -aukiota, jolta alkava Calle Granada [kartalla] on kaupungin vilkkaimman ravintolakadun maineessa. Aukiolta alkavalla Marques de Larios -pääkävelykadulla ei liene yhtään kunnollista ravintolaa, mutta vierailemisen arvoinen on ehdottomasti konditoria-kahvila Lepanto numerossa 7. Plaza de la Constitución on sekin varsin heppoisa ruokapaikoiltaan, mutta ainakin kerran kannattaa kokeilla Café Centralia, jonka terassilla ja etuhuoneessa viihtyvät turistit kahvilla ja takahuoneissa paikalliset oluella, tapaksilla ja kunnon aterioilla.

Calle Granada jatkuu aina Plaza de la Merced -aukiolle asti, ja tämän kadun varrelta ja sivukaduilta löytyy aivan varmasti ravintola kaikkein nirsoimmillekin. Miltei kaikki paikat mainostavat näyttävästi ruokiaan ja etenkin lounastarjouksiaan (menu del dia). Monet näistä paikoista ovat käypiä oluelle ja tapakselle varsinaista ruokapaikkaa etsiessä, ja niitähän on tarjolla aamusta yömyöhään.

Calle Granadan varrella on jonkin verran muita kuin espanjalaisia ruokia tarjoavia ravintoloita, mutta niin täällä kuin muuallakin kaupungissa painopiste on nimenomaan espanjalaisissa ruoissa, joista andalusialaiset, galicialaiset ja tyypilliset espanjalaiset tapakset, kuten tortilla ja jamón (kinkku), ovat varsin yleisiä. Kadun varrella on kuitenkin jonkin verran muitakin ruokia, ja sen varrella voi syödä kebabia ja pitsaakin. Pääkallopaikka terasseille, 24 tuntia avoinna oleville ruokapaikoille, sushille ja kaikenlaiselle muulle ruoalle ja herkulle on Plaza de Uncibay [kartalla], joka on Granadan varrella. Se on keskustassa paras paikka syödä myöhäänkin yöllä, ja sinne on hyvä suunnata baari-illan jälkeen syömään.

Calle Granadan päätepiste on Plaza de la Merced -aukio eli Picasson syntymäseutu. Tämän aukion Picasson kotitalon puoleinen pääty on ympäri vuoden suurten terassien valtaama. Niillä viihtyvät hyvin turistit, mutta ne eivät ole mitenkään erikoistuneet turistien palvelemiseen ja niillä on hyvä syödä tai juoda aamusta iltaan. Lähettyvillä on myös toinen kävelykatu, jolla on paljon hyviä ruokailumahdollisuuksia, eli Calle Alcazabilla [kartalla], joka kulkee muinaisen amfiteatterin edestä ja joka miltei aina on turistien suosiossa. Sen varrella ja sivukaduilla on hyvä määrä espanjalaisia ruokapaikkoja, jotka sopivat oluelle ja tapakselle tai kunnolliselle ateriallekin.

Toinen hyvä alue aterialle on Plaza de la Mercedin toisella puolella. Picasson syntymätalon vieressä sijaitseva kauppahalli on paikka, jossa ei oikeastaan myydä elintarvikkeita vaan jonne lähdetään syömään hyvin. Siellä on eri vuodenaikoina erilaista tunnelmaa, ja se on hyvin avoinna iltaisin ja sunnuntaisinkin.

Lähellä hallia, teatterirakennuksen kulman takana, on lisää ravintoloita, joiden joukosta El Tapeo de Cervantes [kartalla] erottuu edukseen. Tämä huippuluokan ravintola on avoinna vain klo 13–15.30 ja klo 19.30–23.30, ja jos siellä on täyttä, on lähistöllä valtava määrä erilaisia ravintoloita, sushipaikoista pienpanimoihin, joiden ruoat eivät ole aivan yhtä hyviä mutta luultavasti edullisempia.

Sardiineja grillautumassa
Kalaa grillataan täällä perinteiseen málagalaiseen tapaan: vanhassa soutuveneessä avotulella, joka on perinteisesti tehty ajopuista.

Paseo Maritimo de Pablo Ruiz Picasso

Muualla keskustassa huomionarvoinen valikoima ravintoloita ja muita ruokapaikkoja on keskittynyt Paseo Maritimo de Pablo Ruiz Picasso -rantapromenadin varrelle, ja monet ravintolat ovat täällä korkeatasoisia. Kalaruoat ovat varsin tyypillisiä, ja kalaa grillataan täällä perinteiseen málagalaiseen tapaan: vanhassa soutuveneessä avotulella, joka on perinteisesti tehty ajopuista. Kala on monasti sardiinia, mutta myös muita grillikaloja on aina tarjolla, niin eksoottisia kuin kotoakin tuttuja mereneläviä. Pescado Frito eli grillikalat on hyvä ateria täällä ja muillakin Málagan rannoilla, sillä siinä on yleensä hyvä valikoima erilaisia grillattuja kaloja.

Pedregalejo-kaupunginosa

Paseo Maritimo on pitkä rantapromenadi, joka jatkuu rantojen jälkeenkin. Ympäri vuoden ainakin kerran kannattaa suunnata kohti Pedregalejo-kaupunginosaa drinkille tai aterialle. Talvisaikaan (joulu–helmikuu) Paseo Maritimo del Pedregal -rantapromenadi on lähinnä kahvilaterassien täyttämä, ja monet ravintolat pitävät oviaan avoinna vain viikonloppuisin.

Tämän pitkän ja miellyttävän rantapromenadin loppupäässä on kuitenkin ympäri vuoden erityisesti viikonloppuisin ja kesäkaudella valtava määrä mitä erilaisimpia kalaruokaravintoloita (Chiringuitos ). Ne kaikki grillaavat kalansa rannalla perinteiseen tyyliin, ja aterioiden hinnat ovat hivenen alhaisempia kuin ydinkeskustassa. Pedregalejossa hyvää mainetta saanut kalaruokaravintola on Las Palmeras (Paseo Maritimo del Pedregal 97).

El Palo

Jos rantabulevardia jatkaa tarmokkaasti vielä jonkin aikaa, saapuu El Palon entiseen kalastajakylään, joka Pedregalejon tavoin on nykyään kiinteä osa Málagaa. Tämä on rauhallinen rantapaikka, jonne pääsee nopeasti aivan kuin Pedregalejoonkin bussilla numero 11 Paseo del Parque -puistobulevardin varrelta (heti ensimmäinen pysäkki kaupungista päin katsottuna) 15–20 minuutissa

El Palon viikonloppuisin ja kesäisin toiminnassa olevat hökkelit tarjoavat parhaita ruokia koko kaupungissa. Täällä on etenkin vähän epävirallisen näköisissä paikoissa hintataso huomattavasti alhaisempi kuin keskikaupungilla, ja aterian saa yleensä 5–12 eurolla. Hyvän maineen saanut ravintola täällä on El Tintero (Avenida Salvador Allende 350) [kartalla], joka sijaitsee vilkkaalla Chanquete-rannalla, monen yökerhon ja ravintolan hallitsemalla alueella. El Tinteron edulliset kalalautaset tarjoavat mahdollisuuden maistella eksoottisia ja tyypillisiä Välimeren kaloja andalusialaisittain laitettuna. Mikäli tänne haluaa hurauttaa nopeasti kaupungista, kannattaa kulkea bussilla numero 11 "El Tintero"-pysäkille.

Lisätietoa

Tripadvisor tarjoaa lisää vinkkejä Málagan ravintoloihin.

friteerattua kalaa
Suosittu "Pescado frito" eli grillikalavalikoima sisältää erilaisia tyypillisiä paikallisia kaloja, kuten mustekalaa ja cazon-koirakalaa paneroituna ja grillattuna. Kalan kanssa on hyvä ottaa salaatteja.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Kalaruoat ja etenkin grillikala ovat tyypillisimpiä ruokia Málagassa, ja maineeltaan paikallinen grillikala onkin Espanjan parasta. Espetos eli grillatut sardiinit ovat kenties tyypillisin pääateria täällä, mutta yhtä suosittu on pescado frito eli grillikalavalikoima, jossa on erilaisia tyypillisiä paikallisia kaloja, kuten mustekalaa ja cazon-piikkihaita paneroituna ja grillattuna. Kalan kanssa on hyvä ottaa salaatteja, jotka täällä ovatkin vuodenaikojen mukaan vaihtuvia ja yleensä varsin maukkaita. Perunat eivät kenties tule automaattisesti jokaisen aterian mukana, mutta leipää ja oliiveja tuodaan aterian aluksi aina pöytään, eikä niistä ole tapana erikseen veloittaa. Grillikalan kanssa ruokajuomaksi käy hyvin paikallinen olut, viini tai vesi.

Kalaruokia on jonkin verran tarjolla keskustan ravintoloissa, mutta kunnon kala-aterialle haluavan kannattaa suunnistaa Pedregalejoon tai El Paloon, sillä täällä ravintolat ovat vaateliaiden paikallisten suosiossa, ja kalaruokien hinta-laatusuhde on kaupungin paras. Rannan ravintoloissa ruokailuajat eivät ole yhtä tärkeitä kuin kaupungissa, ja siellä on etenkin kesäisin tarjolla ruokia aamusta iltaan.

Keskustan ruokapaikat noudattavat melko tarkkoja ruokailuaikoja, ja tapasten syöminen on siellä suosittua puuhaa. Tapaksia syödään mielellään joko lounaan sijaan tai ennen sitä noin klo 11–14, ja uudestaan paikalliset mielellään lähtevät oluelle ja tapakselle alkuillasta, joko ennen illallista tai sen sijaan, noin klo 18–21. Tapakset maksavat eurosta ylöspäin, ja yleensä kalleimpia ovat ilmakuivattu kinkku ja merenelävät.

Tapakset ovat kaikkein pienimpiä annoksia ja niitä saatetaan joskus kutsua myös pincho-nimellä. Näitä suurempia ovat racione, annokset joita näkee sekä puolikkaita että kokonaisia. Puolikas racione on hyvä ateria erillisten perunoiden tai salaatin kera, ja kokonainen racione puolestaan on yleensä hyvä tilata kahdelle tai useammalle ihmiselle. Normaalisti tapas-ravintoloissa tilataankin useita eri annoksia, joista toiset ovat pieniä, toiset suurempia, ja niitä sitten pariskunnan tai porukan kesken syödään useita eri ruokia maistellen. Jos haluaa tilata tapaksilla varsin normaalin aterian, on tortilla eli espanjalainen munakas ja patatas bravas eli paistiperunat yhdistettynä varsin hyvä ateria. Tapasten kanssa tilataan yleensä olutta, mutta varsin usein niiden kanssa otetaan myös viiniä. Málagassa Calle Granada on erinomainen katu löytää tapas-ravintola, ja niitä tulee vastaan muuallakin vanhassakaupungissa. Tapas-ruokailun luonteeseen kuuluu usein se, että yhdessä ravintolassa otetaan tapas ja olut ja niiden jälkeen siirrytään seuraavaan paikkaan toistamaan sama operaatio.

Tapas-baari
Tapas-ruokailun luonteeseen kuuluu usein se, että yhdessä ravintolassa otetaan tapas ja olut ja niiden jälkeen siirrytään seuraavaan paikkaan toistamaan sama operaatio.

Valenciasta alun perin kotoisin oleva paella on tuttu herkku Málagan ravintolamaailmassa. Tätä on tarjolla monessa eri paikassa, yleensä joko lautanen 5–7 eurolla tai kahden ihmisen annos 12–20 eurolla. Vaikka paella ei olekaan alun perin paikallinen herkku, on se Málagassa ehdottomasti maistamisen arvoista. Tämä riisipohjainen ateria voi sisältää mitä tahansa, yleensä kuitenkin mereneläviä, lihaa, sieniä, kasviksia tai muutakin. Paella on hyvä valinta lounaan (menu del dia tai menu completo) kanssa toiseksi ateriaksi, ja illallisella paella on hyvä suurempi tapas tai alkuruoka, jonka kanssa voi sitten nauttia mielensä mukaan muitakin ruokia.

Muita kuin espanjalaisia ruokia Málagan ravintoloissa on hyvin rajallisesti tarjolla. Yleensä niitä tarjoavat ravintolat ovat kalliimpia kuin paikallisia ruokia tarjoavat, ja tällaisista paikoista sushi-ravintolat ovat näkyvimpiä. Poikkeuksena ovat italialaiset ravintolat, jotka ovat varsin edullisia ja tarjoavat lähinnä espanjalaisen nuorison keskuudessa suureen suosioon nousseita pitsoja ja pasta-aterioita. Arabialaisia ja etenkin marokkolaisia ruokia tarjoavia ravintoloita on jonkin verran, ja ne ovat kalliita ja korkeatasoisia.

Yleisesti ottaen Málagassa on hyvä keskittyä paikallisiin ruokiin, etenkin grillikalaan, salaatteihin, tapaksiin ja paellaan, jotka ovat melko terveellisiä ja monipuolisia lomaruokia.

Kasvisruoat

Yksi kaupungin parhaista kasvisruokaravintoloista eli El Vegetariano (Pozo del Rey 5) sijaitsee Calle Granadan varrella. Sen terassilla on mukava paitsi syödä ruokia myös nauttia teetä ja muita virvokkeita.

Málagassa on nykyisin hyvä määrä muitakin kasvisruokia tarjoavia ravintoloita, joista pääsee selville Happy Cow -sivuilla.

Hintataso, juomarahat ja maksukortit

Málagan ravintoloiden hintataso vaihtelee melkoisesti, mutta yleisesti ottaen hinta-laatusuhde on siellä kohdallaan. Aamiaisen saa 2–5 eurolla, etenkin jos ottaa munakasvoileivän ja kahvin. Lounaan saa edullisimmin paikoista, joissa on menu del dia eli kolmen aterian kokonaisuus, jota tarjotaan noin klo 12 ja 15 välisenä aikana. Niissä paikoissa, joissa on tarjolla kolmen lajin lounaita, voi syödä edullisemmin kuin muualla, sillä kysymyksessä on kunnon ateria, jossa on kaksi pääruokaa ja jälkiruoka. Ruokajuoma voi kuulua tai olla kuulumatta hintaan, ja hinta Málagan keskustassa normaalille menu del dialle on nykyisin 10 euron tietämissä. Tätäkin kalliimpia tulee vastaan, mutta tällainen ateria on aina huomattavasti edullisempi kuin ruokalistasta tilattu kolmen lajin ateria. Menu del dia -lounaita tulee eniten vastaan alueilla, joilla turistit eivät liiaksi parveile, eikä niitä juuri ole rannan lähistöllä. Vanhakaupunki ja etenkin sen sivukadut ovat hyvää maastoa lounastarjouksille, mutta esimerkiksi Calle Granadan lounasaikaan vilkkaat ravintolat eivät niitä yleensä tarjoile.

Pedregalejon rantapromenadilla hinnat ovat yllättävän korkeita ympäri vuoden ja lounastarjouksia mainostetaan vähän. Täällä joutuu maksamaan grillikalalounaasta yleensä yli 12 euroa, mutta mikäli kulkee El Palon puolelle, voi viikonloppuisin tai kesäisin päästä paikallisten suosimissa paikossa syömään puolella tästä. Ruokajuomista velotetaan muissa kuin "menu completo"- tai "menu del dia" -paikoissa 1–2 euroa vesipullosta, oluesta tai viinilasillisesta, eikä ruokajuoma aina kuulu menu del dian hintaan.

Juomarahoista ei Espanjassa tarvitse välittää, eikä juuri koskaan tarvitse jättää tippiä. Poikkeuksena ovat hienot ravintolat, joissa palvelu pelaa oikein perusteellisesti, ja tällaisessa hyviä viinejä suosittelevaa, ammattitaitoista tarjoilijaa on hyvä muistaa 5–10 % juomarahalla.

Maksukortit käyvät turistien suosimissa ravintoloissa hyvin, niitä otetaan vastaan rannalla ja vanhassakaupungissakin, ja korttimaksu on nykyisin tavallinen tapahtuma. Kortilla maksaminen ei kuitenkaan onnistu joka paikassa, ja käteistä kannattaa aina pitää ainakin aterian verran taskussa. Málagassa on ravintoloita ja kahviloita, joissa kortit eivät ensinkään käy, ja on myös paikkoja, joissa korttimaksuille on minimivelotus.

Ravintola
Ruokailuajat ovat Málagassa tyypillisen välimerelliset. Lounasta aletaan tarjota monissa paikoissa myöhään, usein vasta klo 13.00.

Ruokailuajat

Ruokailuajat ovat Málagassa tyypillisen välimerelliset. Lounasta aletaan tarjota monissa paikoissa myöhään, usein vasta klo 13.00. Málaga on kuitenkin länsimaisten ja etenkin saksalaisten, brittiläisten ja pohjoismaalaisten suosima lomakaupunki, ja koska pohjoiseurooppalaiset mielellään syövät lounaan vähän aikaisemmin, on kaupungissa myös ravintoloita, jotka tarjoavat lounaita tätä huomattavasti aiemmin. Mikäli varhaista lounaspaikkaa on vaikea löytää, kannattaa mahan kurniessa suosiolla siirtyä tapas-ravintoloihin, sillä näissä on yleensä tarjolla kaikenlaisia ruokia jo aamusta lähtien. Lounasaika jatkuu Málagassa noin klo 15.00 asti, mutta on ravintoloita, joissa on lounastarjouksia vielä klo 16–17. Klo 15–16 jälkeen osa varsinaisista ravintoloista sulkee ovensa ja avaa ne illalliselle vasta klo 19–20. Tämä pätee etenkin Calle Granadan ravintoloihin, mutta hiljaisilta vanhankaupungin siestanajan kujilta kyllä löytää avoinna olevia, kohtalaista tasoa olevia ravintoloita klo 15-19 välisenä aikana.

Málagalaiset syövät varsinaisen illallisen myöhään, klo 21–23, ja paikallisten suosimissa ravintoloissa on näihin aikoihin tungosta. Tapas-paikat ovat avoinna usein tauotta tai avaavat ovensa jo aikaisin illalliselle, ja näissä voi syödä sen verran, että jaksaa illalliseen asti, tai sitten saman tien haukata tapaksilla koko illallisen pois päiväjärjestyksestä.

Málaga on tyypillinen Välimeren rannikkokaupunki, jossa aamiainen jää monelta väliin, lounas syödään myöhään ja illallinen vasta niihin aikoihin kun suomalainen alkaa miettiä nukkumaan menemistä. Mutta aina on myös syytä pitää mielessä, että Málaga on rento lomakaupunki, josta ympäri vuorokauden löytyy jotakin nälän loitolla pitämään.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Atarazannas-kauppahallissa on nykyään (2016) useita pieniä tapasravintoloita ja ovat hyvin suosittuja. Samoin kuin kirjoituksessa mainittu, kadun toisella puolella sijaitseva Bar Los Pueblos. /satunnainen kävijä
Vastaus: Kiitos hyvästä vinkistä.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti