Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Sevilla
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Plaza de Espana
Plaza de España -aukio ympäröivine kanavineen sopii Sevillan suuruudenhulluun luonteeseen kuin nakutettu.

Sevillan kaupunginosia ja alueita

Sevilla on virallisesti jaettu 11 alueeseen, jotka puolestaan muodostuvat 108 kaupunginosasta. Kaupunginosat ovat hyvin pieniä, monet vain muutaman korttelin kokoisia, mutta joistain kaupunginosista on tullut hyvin tunnettuja.

Muinaisen keskustan (Casco Antiquo) muodostavat useat eri kaupunginosat, joihin kuuluvat ydinkeskusta, Santa Cruz ja El Arenal. Näiden lisäksi turistille tutuksi tulee luultavasti La Macarena, ja myös San Bernardo ja Nervión ovat kaupunginosia, jotka ovat ydinkeskustan vieressä. Joen toisella puolella sijaitseva Isla de la Cartuja -saari on hyvä tutustumiskohde etenkin Triana-kaupunginosan joenrannalla olevien korttelien puolesta.

Sevillan ydinkeskustaan kannattaa tutustua mahdollisimman hyvin ennen kuin lähtee muihin kaupunginosiin. Nähtävyyksiin, kauppoihin, ravintoloihin ja muihin paikkoihin tutustuminen on hyvä aloittaa ydinkeskustasta, minkä jälkeen on hyvä katsella Santa Cruzin ja El Arenalin tarjontaa.

El Centro – Ydinkeskusta

El Centro eli Sevillan ydinkeskus on kaupungin vilkkain paikka kaikelle, nähtävyyksistä yöelämään. Sen alueella käy valtaosa sevillalaisista töissä ja tekemässä ostoksia, sen alueelle tullaan syömään ja shoppailemaan ja sen tietyillä seuduilla viihtyvät lähinnä turistit.

Pääkallopaikka nähtävyyksille on kaupungin näkyvimmän rakennelman eli La Giralda -tornin alapuolella, missä ovat myös tuomiokirkko ja Real Alcázar eli kuninkaallinen palatsi. Nämä kaikki kolme kuuluvat kaupungin suosituimpien pääsymaksullisten nähtävyyksien joukkoon, ja ne sijaitsevat kahden vilkkaan aukion ympäristössä. Plaza Del Triunfo ja Plaza Virgen de los Reyes [kartalla] lähikatuineen ovat sellainen alue Centron ja Santa Cruzin välimaastossa, että sen ympäristössä on valtava määrä kaikenlaista nähtävää, kirkoista palatseihin ja museoihin.

Aukioiden vierestä, tuomiokirkon toiselta puolelta kulkeva Avenida de la Constitución [kartalla] on kävelykatu, jonka varrella on upeita palatseja, tuomiokirkko ja myös kauppoja, kahviloita ja ravintoloita ja jota pitkin kulkee kaupungin ainoa raitiovaunulinja. Tämä on vuoden jokaisena päivänä vilkas paikka, jossa kannattaa olla tarkkana arvoesineiden kanssa. Tuomiokirkon ympäristössä pyörii muualta tulleita kerjäläisiä ja kaupustelijoita, jotka helposti yrittävät viedä jotakin huolettomilta turisteilta. Heille ei missään nimessä kannata antaa rahaa, heidän tarjoamastaan rannekkeesta kannattaa tylysti kieltäytyä eikä heidän kanssaan kannata asioida millään tavalla.

Avenida de la Constitución -katu kulkee Puerta de Jerez -aukiolta useiden upeiden palatsien kuten Hotel XIII Alfonson vierestä Plaza Nuevalle. Plaza Nueva on yksi Sevillan monista pääasiallisista aukioista, ja sen ympäristössä on paljon kaikenlaista mielenkiintoista. Se on vilkas solmukohta aamut illat, ja sen penkeillä on mukava levähtää hetkisen, ennen kuin siirtyy sen vieressä olevalle kävelykatujen alueelle, jolla on hyvä syödä ja shoppailla. Calle Tetuan on paras reitti tähän omaan maailmaansa, jossa viihtyvät niin paikalliset kuin turistitkin. Muulloin kuin siesta-aikana noin klo 14–16.00 siellä on hyvä tehdä kaikenlaisia ostoksia maanantaista lauantaihin.

Kävelykadut johtavat kohti Centron muita pääosia, jotka ovat Plaza de la Encarnación -aukion ympäristössä. Tämä alue [kartalla], joka on periaatteessa Plaza del Duque de la Victoria- ja Encarnación-aukioiden välissä ja jatkuu siitä vielä muutaman korttelin Plaza San Pedrolle, on kaupungin vilkkain ostos- ja ravintola-alue. Sitä elävöittävät yliopiston rakennukset, ja tänne suuntaavat myös perheet alkuillasta jokaisena päivänä mutta erityisen hanakasti iltoina, joita ei seuraa työ- tai koulupäivä. Jos täälläpäin aikoo syödä, tehdä ostoksia tai viettää muuten aikaa rauhassa, on niitä kenties parempi tehdä muina aikoina kuin auringonlaskun aikaan, joka ympäri vuoden tulee klo 17–20.

Santa Cruz – Juutalaiskaupunginosa ja sen vieressä olevat puistoalueet

La Giraldan ja tuomikirkon vieressä sijaitsee Barrio de Santa Cruz eli Santa Cruzin kaupunginosa. Tämä on Sevillan juutalaiskaupunginosa, jonka kujista osa on päätynyt turistirysäksi, osa on säilyttänyt tunnelmallisen luonteensa. Santa Cruz on hyvä kaupunginosa vaellella, siellä on jonkin verran perinteisiä nähtävyyksiä ja paljon ravintoloita, joita on joka lähtöön. Sen merkittävimpiä aukioita ovat Plaza de Doña Elvira [kartalla], Plaza de Santa Cruz [kartalla], Plaza de Pilatos [kartalla] ja Plaza de la Alfalfa [kartalla], joista kaksi viimeistä ovat jo aivan Centron rajamailla. Alue on muutenkin kauniiden katumaisemien hallitsemaa, ja jotkin osat ovat turistien suuressa suosiossa, osa kujista on hiljaisia vilkkainakin matkustusaikoina. Santa Cruzin kaduilta löytyy kaikenlaista taidegallerioista flamencomuseoon, ja sen alueella on paljon kauppoja, ravintoloita ja yöelämää.

Prado de San Sebastian
Santa Cruzin kaupunginosan vieressä sijaitsee suuri puistoalue Prado de San Sebastián, jonne tuodaan kesäaikaan maailmanpyörä.

Santa Cruzin vieressä sijaitsevat suuret puistoalueet, eli Prado de San Sebastián [kartalla] ja Parque de María Luisa. Sevillan suurimman puistoalueen yhteydessä on eri osia, kuten vilkas ja näyttävä Plaza de España ja sitä paljon rauhallisempi Plaza América, jonka yhteydessä on pari museota. Sen ympäristössä on melko vähän turisteja, mutta siellä on museoiden lisäksi kauniita kukkaistutuksia, kesäaikaan sinne tuotava maailmanpyörä ja perheitä kiinnostava akvaariomaailma.

Puistoa sen pohjoispuolella reunustavalla María Luisa -valtakaduilla muutama hieno palatsi, joissa on museoita, konsulaatteja, kouluja ja Lope de Vega -teatteri, ja vaikka sitä reunustavat kadut ovat ärsyttävän vilkkaita, on puiston ympäristöön hyvä tutustua ajan kanssa. Lope de Vegan vieressä on konsulaatteja hienoissa palatseissa, mutta Avenida de Chile –sivukadulla [kartalla] on useita baareja ja tämä on myös illalla varteenotettava paikka käydä kävelyllä.

Pradossa on sielläkin jonkin verran kaikenlaista, kuten joulutori joulukuussa, ja sen vieressä sijaitsee toinen Sevillan keskustan kaukoliikenteen linja-autoasemista. Pradolle pääsee raitiovaunulla, metrolla ja busseilla, mutta sinne on useimmista keskustan osista lyhyt kävelymatka.

El Arenal

El Centron, Santa Cruzin ja joen välissä sijaitsevat alueet tunnetaan nimellä El Arenal. Tähän alueeseen on mukava tutustua kävelemällä joenrantaa ja lähellä sitä olevia katuja Puente del Cachorro- ja Puente de San Telmo -sillan [kartalla] välisellä alueella.

El Arenalin Isla de la Cartuja -saaren puoleisessa osassa sijaitsee Plaza de Armas [kartalla], jolla on kaupungin toinen päälinja-autoasema ja samanniminen ostoskeskus kauppahalleineen. Plaza Armakselle on lyhyt matka joistain Centron osista kuten Plaza de la Encarnación -aukiolta, mutta sinne on pitkähkö kävelymatka La Giraldalta ja Santa Cruzista. Plaza Armaksen ympäristö on vilkasta tienoota, eikä tänne kannata juuri lähteä kuin bussiasemalle, jos haluaa sitä kautta päiväretkelle, tai sitten ostoskeskukseen ja kauppahalliin, joiden yhteydessä on myös ravintoloita. Erinomainen ravintolakatu, jolle on kannattavaa lähteä lounaalle tai illalliselle muualtakin, on Marques de Paradas [kartalla].

Plaza de Armas
Plaza de Armas, jolla on kaupungin toinen päälinja-autoasema ja samanniminen ostoskeskus kauppahalleineen.

El Arenalin pääpaikat sijaitsevat vähän lähempänä keskustaa kuin linja-autoasema. Plaza de Toros de la Real Maestranza de Caballería de Sevilla -härkätaisteluareena ja sen vieressä oleva kauppahalli [kartalla] ovat kaupunginosan ytimessä, ja niiden vieressä sijaitsevat myös oopperatalo ja Maestranzan teatteri.

El Arenalin viihtyisimmät osat ovat joenrannalla, missä kaunis rantapromenadi on erinomainen paikka ympäri vuoden kävellä tai ajella pyörällä. Jokinäkymät ovat kauniita, täällä on jonkin verran terasseja ja merkittävin nähtävyys on merenkulkumuseon sisällään pitävä Torre del Oro eli Kultainen torni [kartalla].

La Macarena

El Arenalin vieressä, lähellä Plaza de la Encarnación -aukiota sijaitsee La Macarenan kaupunginosa, joka on hyvä ostoksille, ravintoloille ja yöelämälle. Tämä oli ennen raisu kaupunginosa, jossa oli kaikenlaista arveluttavaa, mutta se on nykyisin sen verran keskiluokkainen alue, että siellä voi pienten lastenkin kanssa viettää aikaa.

La Macarenan pääpaikat ovat lähellä Centroa, ja jos kaupunginosaan haluaa tutustua mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti, kannattaa tutustua aukiomaiseen Alameda de Hércules -bulevardiin [kartalla] ja sen vierestä kulkevaan Calle Feria -katuun [kartalla]. Rooman valtakunnan ajan pylväiden hallitseman Alamedan laitamilla on kaikenlaisia terasseja, se on kaupungin menevin illanviettopaikka ja täällä on mukavaa tunnelmaa yöt päivät. Calle Feria on hyvä kauppakatu, sen varrella on kauppahalli, ja se on myös yksi kaupungin parhaista ravintola- ja illanviettokaduista.

Kaupunginosan alueella on lukuisia upeita kirkkoja ja luostareita, samoin kuin arabien ajoilta peräisin olevat Murallas-muurit (Plaza de San Gil) [kartalla]. Niiden lähellä on kaikenlaista vanhaa ja kaunista, kuten basilikatyyliin rakennettu La Macarenan pääkirkko ja Hospital de las Cinco Llagas [kartalla] eli Andalusian eduskuntatalo. Sen edessä olevalta aukiolta on lyhyt matka joenrannalle, missä Santiago Calatravan suunnittelema Puente del Alamillo -silta [kartalla] sijaitsee.

Kahvila Trianassa
Rio Guadalquivir -joen toisella puolella on melkoisesti nähtävää Isla de la Cartuja -saarella, jolla Trianan kaupunginosa sijaitsee.

Triana ja Isla de la Cartuja

Rio Guadalquivir -joen toisella puolella on melkoisesti nähtävää Isla de la Cartuja -saarella, jolla Trianan kaupunginosa sijaitsee. Trianaan on lyhyt matka lähes kaikkialta keskustasta Puente de Trianaa [kartalla] eli Puente de Isabel II -siltaa pitkin. Sen vieressä Trianan puolella on upeita rakennuksia, kuten San Jorgen linnake, jonka yhteydessä on museo, ja Trianan kauppahalli, jonne on paras suunnata ma–la aamupäivisin.

Puente de Triana -sillan vieressä olevista kaduista merkittävä on joenvartta kulkeva Betis, jolla on hyviä terasseja ja intensiivistä tunnelmaa iltaisin. Toinen merkittävä katu on sillalta sisämaahan kulkeva Calle San Jacinto, joka on kohtalaisen hyvä ostoskatu. Sen sivukadut ovat hyviä nekin, etenkin kaupoiltaan, ravintoloiltaan ja yöelämältään. Kuuluisia andalusialaisia kaakeleita mielivät suuntaavat täällä Calle Purezalla sijaitsevaan Cerámica Santa Anaan [kartalla].

Trianan sillalta ja pääpaikolta on pitkä matka Isla de la Cartuja -saaren muihin osiin, joissa on jotakin mielenkiintoista. Parhaille paikoille kulkevat keskustasta bussit C1 ja C2, jotka ovat taksin ohella parhaat kyydit suunnata keskustasta suoraan tänne. Kävellen aikaa kuluu melkoisesti, Santa Cruzin tienoilta reilusti yli puoli tuntia, etenkin jos suuntaa kohti saaren pohjoisosia, missä teemapuiston tyylinen huvipuisto Isla Mágica [kartalla] sijaitsee. Tämä yli 10-vuotiaille tarkoitettu puisto on monipuolinen vierailupaikka vesipuistoineen ja esityksineen mutta vain kesäkauden aikana, toukokuulta syyskuulle, jolloin se on avoinna usean kerran viikossa.

Huvipuiston eteläpuolella sijaitsee kaunis Jardines del Guadalquivir -puisto, jossa on eksoottista kasvillisuutta ja pari näyttelypaviljonkia [kartalla]. Puistoalue ja paviljongit, kuten myös monet muut rakennukset ilmestyivät tänne aikoinaan EXPO1992-näyttelyn yhteydessä. Puistoalueen eteläpuolella sijaitsee Auditorio Rocio Jurado -konserttitalo ja sen vieressä olevan luostarialueen yhteydessä Andalusian modernin taiteen museo [kartalla].

Nervión ja San Bernardo

Santa Cruzin vieressä oleva puistoalue on ehdoton vierailupaikka kenelle tahansa kaupungissa vierailevalle, ja siellä pidempään viihtyvät saattavat tutustua myös sen vieressä oleviin osiin. Nämä Nervión- ja San Bernardo -nimillä tunnetut osat ovat alueita, joilla on jonkin verran majapaikkoja, FC Sevillan käyttämä jalkapallostadion, hyvä ostoskeskus ja kaupungin kaksi rautatieasemaa.

Nerviónin pääpaikat ovat sen metroaseman, ostoskeskuksen [kartalla] ja Estadio Ramón Sánchez-Pizjuán -stadionin tienoilla. Myös ostoskeskuksen ja siitä pohjoiseen sijaitsevan El Corte Inglésin välimaastossa on kaikenlaista, hyvistä ravintoloista putiikkeihin. Tavaratalosta pohjoiseen sijaitsevat Santa Justa -rautatieaseman [kartalla] ympäristön vilkkaat kadut, ja tänne kannattaa lähteä vain jos aikoo huippunopeilla junilla Madridiin tai Córdobaan.

Lähellä Nerviónin metroasemaa, siitä vain pari sataa metriä etelään, sijaitsee San Bernardon rautatieasema [kartalla], jonne voi tulla sekä raitiovaunulla että metrolla. Siltä pääsee kätevästi maanalaiselta laiturilta junalla Malagaan, Cádiziin tai muualle Andalusiaan, mutta juuri muuta syytä tänne ei ole lähteä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti