Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Madrid
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Metrokarttaa lukemassa
Lentoaseman metroasemalta voi kulkea aina päätepysäkille (“Nuevos Ministerios”) asti, tai metrosta voi jäädä pois asemilla, joilta pääsee jatkamaan matkaa linjoilla 4 tai 9.

Matkat, lennot ja saapuminen Madridiin

Madridin lentoasema on suuri, ja se sijaitsee melko lähellä keskustaa. Matka muualle kaupunkiin hoituu metrolla, joka muutenkin Madridissa on aivan ehdoton kyyti paikasta toiseen. Lähes kaikkialle pääsee metrolla jo lentoasemalta lähtien, ja niille, jotka syystä tai toisesta haluavat matkustaa muin keinoin, on tarjolla bussikyytejä ja taksi.

Madridiin voi lähteä omatoimimatkalle, ja ainakin kaksi lentoyhtiötä lentää monta kertaa viikossa Helsingistä Madridiin. Finnairin kyydissä matkan voi aloittaa muistakin kaupungeista, ja lentää voi myös ulkomaisten yhtiöiden koneilla. Jos Madridiin mielii matkatoimiston järjestämälle matkalle, on niitä tarjolla melkoinen määrä mutta hinnat eivät ole kaikkein alhaisimpia.

Saapuminen Madridiin

Useimmat saapuvat Madridiin lentäen, mutta sinne voi tietenkin saapua muualta Espanjasta myös rautateitse tai linja-autolla. Saapui Madridiin sitten ilmateitä tai maata pitkin, vie metro asemilta muualle kaupunkiin.

Lentoasemalta muualle kaupunkiin

Madridin lentoasema on viralliselta nimeltään Aeropuerto de Madrid-Barajas Adolfo Suárez, sen lyhyenne on MAD ja yleisesti se tunnetaan Barajas-nimellä [kartalla]. Se sijaitsee alle 15 kilometrin etäisyydellä kaupungin keskeiseltä Puerta del Sol -metroasemalta, ja lentokentältä on suora, nopea metroyhteys keskustaan. Jos jostain syystä ei halua mennä metrolla, on olemassa bussikuljetuksia, yksityisiä shuttle-tyylisiä kuljetuksia ja takseja, jotka vievät minne tahansa Madridin alueelle ja tarvittaessa sen ulkopuolellekin.

Jos haluaa siirtyä terminaalista toiseen, on siellä linja-auto, joka vie terminaalista toiseen. Kaikkien neljän terminaalin välillä kulkee ilmainen bussi 24 tuntia vuorokaudessa. Asiasta saa tietoa lentoaseman sivuilta.

Metrolla muualle kaupunkiin

Lentoaseman metroasema on nimeltään “Aeropuerto”, ja siellä on kaksi eri terminaalia: T1, T2 ja T3 sekä erillinen T4. Lentoasema on valtava, ja siellä on paluumatkalla hyvä tietää mistä terminaalista lähtee. Lentoaseman metroasemalta pääsee muualle kaupunkiin ja ydinkeskustaan vaaleanpunaisella linjalla 8,

Lentoaseman metroasemalta voi kulkea aina päätepysäkille (“Nuevos Ministerios”) asti, tai metrosta voi jäädä pois asemilla, joilta pääsee jatkamaan matkaa linjoilla 4 tai 9. Useimmissa tapauksissa on kuitenkin paras kulkea päätepysäkille, joka on kehää kiertävän linjan 6 varrella. Siitä pääsee sitten etenemään muualle, mutta kaikkein keskeisimmille asemille kuten Sol ja Gran Via pitää vielä kerran vaihtaa metrolinjaa.

Principe Pio -metroasema
Metroverkosto on iso mutta sillä on pienen opettelun jälkeen helppo siirtyä paikasta toiseen.

Kaikkein paras on tutkia etukäteen metrolinjakarttaa, pieni kokoontaiteltava paperikartta kannattaa ottaa asemalta mukaan ja niin junissa kuin asemilla on kaikkialla metrokarttoja, joita on hyvä tutkia nopeimman reitin selvittääkseen. Metroverkosto on iso mutta sillä on pienen opettelun jälkeen helppo siirtyä paikasta toiseen. Metrojunien tungoksissa kannattaa jo tulomatkalla olla tarkkana, sillä metro on varkauksien puolesta yksi kaupungin pahimmista paikoista.

Mahdollista on myös tehdä reittihaku, jolloin voi selvittää tarkkaan missä metrolinjaa pitää vaihtaa ja kuinka kauan matkaan menee. Vaikka metroverkosto on laaja, sillä on mahdollista siirtyä pitkiäkin matkoja vartissa tai parissakymmenessä minuutissa.

Metrolippu kentältä keskustaan ja päinvastoin maksaa 4 ½–6 euroa, ja siihen sisältyy kolmen euron lisämaksu. Lippuja myydään automaateista, joita on tuhottomasti, ja lipputiskillä, ja liput voi maksaa euroilla tai kortilla.

Jos asemalta lähtee tai sinne saapuu 12,20 euroa maksavan 10 matkan lipun kanssa, pitää sekä mennessä että tullessa hankkia kolmen euron hintainen lisälippu. On olemassa myös lippuja 1–7 vuorokaudelle, ja ensimmäinen vuorokausi maksaa 8,40 euroa ja jokainen lisävuorokausi 4,20 euroa eli systeemi on aivan sama kuin Helsingissäkin. Viimeisenä vuorokautena lippu kestää koko sen vuorokauden loppuun ja seuraavan vuorokauden klo 5 asti. Alle 11-vuotiaat saavat tällaisen lipun puolella hintaa, mutta 11-vuotiaasta eteenpäin Madridin joukkoliikenteessä joutuu ostamaan aikuisten lipun. Vuorokauden tai useamman lipulla voi matkustaa A-vyöhykkeellä, joka riittää lähes kaikille, eikä sen kanssa tarvitse maksaa lisämaksua lentoasemalle mennessä tai sieltä tullessa. Madridissa kuukausikortti, jolla voi kulkea lentoasemalle ilman lisämaksuja, maksaa noin 55 euroa. Alle 4-vuotiaat voivat matkustaa joukkoliikennevälineillä ilmaiseksi, ja sitä vanhemmille lapsille ja nuorille on alennettuja lippuja.

Metro Madrid kertoo lentokenttämatkoista.

Lentokenttäbussi
Lentokenttäbussi on hyvä lähinnä niille, joiden hotelli on lähellä bussin pysäkkejä tai jotka saapuvat Madridiin klo 02–06, jolloin metro ei kulje.

Bussikuljetus muualle kaupunkiin

Lentokentän ja Calle de O'Donnell- ja Calle Dr Esquerdo -katujen risteyksen [kartalla] väliä kulkee ympäri vuorokauden Exprés Aeropuerto -bussi, joka pysähtyy myös Atocha- ja Plaza de Cibeles -pysäkeillä. Niiltä pääsee sitten helposti jatkamaan matkaa kävellen, metrolla, taksilla tai muulla kyydillä majapaikalle. Bussi maksaa 5 euroa suuntaansa ja on hyvä lähinnä niille, joiden hotelli on lähellä bussin pysäkkejä tai jotka jostain syystä saapuvat Madridiin klo 02–06, jolloin metro ei kulje. Bussit kulkevat 15–35 minuutin välein, ja matka kestää 40 minuuttia.

On myös normaaleja busseja, joilla matkustaminen on edullisempaa mutta mahdollisesti hitaampaa ja busseja saattaa kulkea ajoittain melko harvoin. Yksi parhaista on kyyti suoraan rautatieasemalle (Atocha), jonka voi tehdä linjalla 203 (Linéa Exprés), joka kulkee 15–20 minuutin välein päivisin ja 35 minuutin välein öisin. Toinen bussilinja (101) ei ole yhtä hyvä, sillä se kulkee läheiselle Canillejas-metroasemalle.

Lisätietoa busseilla muualle siirtymisestä saa Aenan sivuilta.

Taksi

Normaali taksi on Madridissa niin kuin muuallakin helpoin mutta myös hintavin kyyti muualle kaupunkiin. Jos matka on alle 10 kilometriä, mikä on varsin epätodennäköistä Madridissa lomailevalle, maksaa matka korkeintaan 20 euroa. Jos matka on tätä pidempi, se maksaa 30 euroa. Jos taksin tilaa etukäteen joko puhelimitse tai verkkosivuilta, joutuu maksamaan lisämaksun, joka voi olla jopa 5 euroa. Näin ollen edullisinta on napata taksi terminaalin edustalta, mutta missään tapauksessa ei kannata tarttua mihinkään tarjouksiin tai terminaaliin tulevien suharien mainoksiin, sillä oikeat taksikuskit eivät tee elettäkään kyydin saadakseen.

Jos taksin haluaa varata etukäteen, on se hyvä tehdä verkkosivuilla, sillä puhelimella tilaaville lisämaksu on kaikkein korkein.

Takseja ruuhkassa
Ruuhkat saattavat hidastaa matkantekoa taksilla, erityisesti aamuisin ja iltaisin.

Yksityiskuljetukset

Yksityiskuljetuksia on paljon Madridin lentoasemalta muualle kaupunkiin, ja niitä on erilaisia. Joihinkin on helppo mennä, mutta toisiin täytyy täyttää lomakkeita.

Helppo mutta melko hintava kyyti on Airport Shuttle, joka on helppo järjestää.

Madridin lentoasemalta muihin kaupunkeihin

Jos Madridin lentoasemalta haluaa suoraan siirtyä johonkin toiseen kaupunkiin, on se mahdollista. Aina on tietenkin mahdollista myös varata lippu junaan tai linja-autoon, joille menee muualle, ja lentoasemalta on helppo siirtyä sekä rautatieasemalle (Atocha) että linja-autosemille. Jos Madridin lentoasemalta haluaa siirtyä Toledoon, Salamancaan tai muuhun lähistön kaupunkiin, kannattaa ensin siirtyä rautatieasemalle tai bussiasemalle, ja siirtyä niiltä sitten haluamaansa määränpäähän.

Lisätietoa bussilla Madridin ulkopuolelle siirtymisestä saa Aenan sivuilta.

Saapuminen tai lähteminen rautateitse

Madridin suuri, keskeinen Atocha-rautatieasema on paikka, josta pääsee metrolla muualle kaupunkiin. Sen edustalla on ehkä enemmän takseja kuin missään muualla, ja jos sinne saapuu ja haluaa nopeasti siirtyä muualle, saa taksikyydin alle aikayksikössä. Jos ei ole kiirettä, metrolla pääsee etenemään kaikkialle Madridiin.

Jos asemalta haluaa siirtyä muihin Espanjan kaupunkeihin junalla, kannattaa tutustua aikatauluihin ja hintoihin RENFEn sivuilla.

Saapuminen tai lähteminen linja-autolla

Jos Madridiin saapuu linja-autolla, on siellä useita linja-autoasemia, jotka kaikki ovat metroasemien vieressä. Yleisimpiä asemia ovat Barcelonan ja muun rannikon suunnalta tuleville busseille Méndez Álvaro ja Madridin ja etelän kuten Málagan välisille busseille Av. de América. Bussiasemat ovat suuria, niillä on ehdottomasti pidettävä arvoesineensä visussa tallessa ja niillä on kaikki palvelut.

Suurin bussiyhtiö Espanjassa on Alsa.

Kätevä sivusto muiden yhtiöiden ja yhteyksien löytämiselle on Go Euro.

Matkustaminen ja matkat Suomesta Madridiin

Madridiin voi matkustaa sekä omatoimisesti että matkatoimiston järjestämälle matkalle. Omatoimisesti matkustava varaa lentoliput ja majapaikan itse, ja järjestetylle matkalle osallistuva maksaa matkatoimistolle tai muulle toimijalle siitä, että he tekevät varaukset. Nykyään lentojen ja hotellin varaaminen itse on helppoa suomeksikin, eikä enää ole juuri mitään esteitä sille, ettei kielitaidotonkin voisi itse tehdä varauksia suomenkielisten sivustojen kautta.

Omatoimisesti järjestetyt matkat

Suora lento Madridiin kestää 4½ tuntia, ja sinne voi lentää niin suoraan kuin välilaskullisella lennollakin.

Omatoimimatkailijoiden suosikki Suomessa on Norwegian, joka lentää Helsingistä Madridiin ympäri vuoden. Liput voivat hyvissä ajoin etukäteen varattuina ja lyhyelläkin varoajalla talvikauden aikana olla edullisia, ja ilman matkalaukkua välin voi alimmillaan lentää 50–60 eurolla suuntaansa. Suoria lentoja on 2–3 kertaa viikossa.

Finnair lentää suoraan Madridiin, joskus montakin kertaa päivässä, ja edestakaiset liput voi saada alkaen reilulla 200 eurolla.

Air Baltic lentää välilaskullisia mutta kohtuuhintaisia lentoja Riian kautta. Lentomatka voi kestää vain 7 tuntia, ja tietysti mahdollista on jäädä lomailemaan Riikaan muutamaksi päiväksi.

Vueling on espanjalainen halpalentoyhtiö, jonka lentoja kannattaa katsella niiden, jotka matkustavat Espanjaan.

Norwegianin lento
Norwegian lentää Helsingistä Madridiin ympäri vuoden. Suoria lentoja on 2–3 kertaa viikossa.

Skyscannerista voi katsoa lentoyhtiöt, jotka lentävät Helsingistä Madridiin.

Toinen vastaavanlainen sivusto on Go Euro, joka näyttää myös halpalentoyhtiöt.

Valmismatkat

Muutama kotimainen matkatoimisto järjestää yleensä kolmen vuorokauden kestoisia viikonloppumatkoja Madridiin. Kannattaa huomata, että yhden tähden ero hotellissa saattaa merkitä jopa useiden kymmenien eurojen hintaeroa per matkustettu vuorokausi. Myös matkan kesto on oleellinen, sillä mitä lyhyempi matka on, sitä enemmän se jokaista matkustettua vuorokautta kohti maksaa.

Kaleva Travelin kautta kolmen vuorokauden matkat, joihin kuuluu suora lento ja hyvätasoinen hotelli keskustassa, maksavat alkaen reilut 500 euroa per matkustaja. Ne voivat maksaa kuitenkin lähes tuplasti sen, jos haluaa yöpyä normaalia hienommassa hotellissa.

Myös Apollomatkat, Finnairin omistama Aurinkomatkat ja Tjäreborg järjestävät kaupunkilomia Madridiin, ja nekin ovat yleensä kolmen vuorokauden mittaisia. Matkoille tulee herkästi hintaa lähes 200 euroa per vuorokausi, joten Espanjan pääkaupunkiin ei valmismatkoilla tutustuta pikkurahalla.

Parhaat matkustusajat

Kiireisimmät ajat matkustaa Madridiin ovat joulusta loppiaiseen, pääsiäisenä, jolloin varsinainen matkustuskausi pyörähtää käyntiin, elokuussa ja tiettyjen festivaalien ja tapahtumien aikaan. Suomesta tehtävien matkojen hinnat eivät paljoakaan vaihtele vuodenaikojen mukaan, mutta tyypillisesti matkoista velotetaan eniten silloin kun Suomen kouluissa lomaillaan, eikä esimerkiksi pääsiäisenä matkaan lähtevä pääse nauttimaan normaalia alemmista hinnoista.

Madridiin voi kulttuurin, tapahtumien ja säiden puolesta sinänsä matkustaa ympäri vuoden, mutta heinä-elokuussa kuumuuden takia kannattaa kaupunkiin matkustamiseen suhtautua varauksella, lukuun ottamatta tiettyjä tilaisuuksia tai tapahtumia, joita erityisesti haluaa lähteä kaupunkiin seuraamaan. Talvisin säät voivat olla huonoja, ja vaikka talvisin voikin olla mukavia jaksoja, ovat etenkin tammi- ja helmikuu säiltään heikkoja kuukausia vierailla Madridissa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Myös Norwegian lentää Helsingistä Madridiin suoraan, ja hinta on omatoimisesti varsin edullinen. /Pekka

Miten kentällä pääsee vaihtamaan lentoja, siis miten pääsee esim. 1. terminaalista 2. terminaaliin? /Kollega

Mistä löytyy bussin lähtöpaikka Malagaan? Kartalla reitti näyttäisi päättyvän Sol-aukiolle, onko bussiasemalle meno maan alla? /Ania

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti