Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Madrid
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Yliopiston alue, Alcala de Henares (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Alcalá de Henaresin yliopiston ja kaupungin historialliset osat kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon.

Vierailupaikkoja Madridin ympäristössä

Madrid on suuri kaupunki, jossa riittää nähtävää, koettavaa ja tekemistä pitkäksikin ajaksi, mutta kaupungin jo hyvin tuntevien tai viikonkin matkalla olevien kannattaa tehdä retki ainakin yhteen kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan kohteeseen.

Matka taittuu nopeasti ja edullisesti etenkin junalla, ja suhteellisen lyhyen matkan päässä Madridin keskustasta on sellaisia koko Espanjan merkittävimpiä kaupunkeja kuin Toledo ja Segovia.

Päiväretkikohteisiin matkustaminen

Moneen päiväretkikohteeseen voi lähteä Atocha-rautatieasemalta, ja muualle Espanjaan suuntaava voi katsella aikatauluja ja hintoja Renfen sivuilta. Osaan päiväretkikohteista pääsee parhaiten paikallisjunilla (Cercanias), joiden aikatauluja voi katsella Cercanias-sivulta.

Juna on yleensä huomattavasti nopeampi mutta myös hintavampi matkustustapa, mutta aikatauluja ja hintoja voi katsella suurimman espanjalaisen bussiyhtiön eli Alsan sivuilta.

Go Euro on kätevä sivusto niille, jotka haluavat katsella muidenkin yhtiöiden matkoja, ja siitä näkee myös kuinka matka taittuisi rautateitse.

Alcalá de Henares

Alcalá de Henaresta [kartalla] pidetään maailman ensimmäisenä kaupunkina, joka nimenomaan suunniteltiin ja rakennettiin yliopistokaupungiksi. Nykyään yliopiston ja kaupungin historialliset osat kuuluvatkin Unescon maailmanperintöluetteloon. Kaupungissa on paljon nähtävää, ja näkemisen kärkijoukossa on tietenkin vuonna 1499 alkunsa saanut yliopiston alue.

Renessanssin aikana kaupunki oli huomattava korkeakoulutuksen keskus, ja samoihin aikoihin Don Quijoten kirjoittanut Miguel de Cervantes syntyi kaupungissa. Cervantesin lapsuudenkoti onkin yliopiston lisäksi monen vierailulistalla. Talolla käydessä kannattaa myös olla jonkin aikaa La Plaza de Cervantes -aukiolla, jolla on mukava katsella ihmisiä ja nauttia kaupungin nuorekkaasta ilmapiiristä.

Madridista kaupunkiin pääsee helpoiten Madridin Atocha-, Nuevos Ministerios- ja Chamartín-rautatieasemilta Cercanias-paikallisjunilla C2 ja C7 Alcalá de Henaresiin.

Aranjuez

Niinikään UNESCOn maailmanperintöluetteloon kuuluva Aranjuez [kartalla] sijaitsee vaivattoman matkan päässä Madridin keskustasta. Sen kohokohtiin kuuluu joukko upeita rakennuksia, kuten Palacio Real, Bourbon-suvun kesämökki ja hulppea Casa del Labrador. Eniten turisteja puoleensa vetää kuninkaallinen palatsi (Palacio Real), jota ympäröivät tutustumisen arvoiset puutarhat. Aranjuezissa ollessa kannattaa ehdottomasti maistaa paikallisia herkkuja, joita ovat mansikat ja artisokat.

Aranjueziin pääsee helposti 45–55 minuutissa Madridin Atocha-, Nuevas Ministerios-, Recoletos- ja Chamartín-asemilta C3-linjan paikallisjunilla. Hyvä kyyti keväällä ja syksyllä on Tren de la Fresa eli "mansikkajuna", vanhanaikainen juna, joka kulkee Aranjueziin lauantaisin ja sunnuntaisin.

El Escorial

Myös El Escorial [kartalla] on UNESCOn maailmanperintöluettelossa. Tässä rauhallisessa paikassa sijaitsee Espanjan suurin luostari, nimeltään San Lorenzo de el Escorial. Tämä alun perin vuodelta 1584 peräisin olevassa rakennuksessa oleva kompleksi on läheisen tutustumisen arvoinen, ja sen alueella voi hyvin viettää montakin tuntia - kohokohtiin kuuluvat El Grecon maalaukset ja holvikattoinen kirjasto.

Luostarin lisäksi paikalla käyviä kiinnostaa maailman suurin kristillinen risti, joka sijaitsee niin sanotussa Kaatuneiden laaksossa (Valle de los Caidos), Francon haudan ja sisällissodassa 1930-luvulla kuolleiden muistomerkin yhteydessä - tänne tosin on melkoinen matka luostarilta.

Madridista paikalle pääsee Madridin Atocha- ja Chamartín-rautatieasemilta tiuhaan tahtiin kulkevilla junilla. El Escorialiin saapuessa kannattaa ottaa bussi luostarille, mikäli ei halua kulkea sinne pitkää ja jyrkkää mäkeä ylös. Vaihtoehtoisesti Madridin Moncloa-asemalta lähtee pitkin päivää El Escorialiin busseja, jotka vievät suoraan luostarille. Linja 661 kulkee sinne parhaiten, ja sillä pääsee 50 kilometrin matkan noin tunnissa, ja saman matkan taittaa myös linja 664.

Tripsavvy kertoo miten perille pääsee parhaiten.

Segovian akvedukti (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Segovia on tunnettu Rooman valtakunnan aikaisesta akveduktista eli vesijohtojärjestelmästä.
Kuva: Jose Luis Cernadas Iglesias /Flickr (CC BY 2.0)

Segovia

Segovia [kartalla], joka on tunnettu Rooman valtakunnan aikaisesta akveduktista eli vesijohtojärjestelmästä, on myös UNESCOn suojelulistalla. Vaikka normaalilla junalla matka Madridista tänne kestää pari tuntia, voi matkan kulkea nykyään huippunopealla junalla reilussa puolessa tunnissa. Akveduktin lisäksi Alcázar-linnake, joka rakennettiin 1000-luvun alussa, on ehdoton vetonaula, sillä se on toiminut tärkeässä roolissa Espanjan historian aikana. Nykyään sen suojissa on museo ja paljon muuta nähtävää.

Muualla kaupungissa on erikoisia ja hienoja rakennuksia, kirkkoja ja mukavia katuja. Akvedukti sijaitsee Azoguejo-aukiolla, joka onkin hyvä aloituspaikka Segoviaan tutustumiselle.

Segoviaan pääsee hyvin junalla Chamartín-asemalta nopeimmillaan 30 minuutissa, ja Madridista tänne tulee myös busseja Moncloa-asemalta, mutta ne eivät ole juurikaan edullisempia kuin junat, ja lippujen hankkimisessa on ilmennyt ongelmia.

Toledon tuomiokirkko (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Toledon suurin nähtävyys on mäen päällä sijaitseva tuomiokirkko, jonka suojissa on upeaa maalaustaidetta.

Toledo

Madridin monien upeiden päiväretkikohteiden joukossa on yksi, joka monen mielestä kohoaa muiden yläpuolelle. Se on Toledo [kartalla], joka oli keskiajalla Espanjan pääkaupunki ja joka nykyään sekin kuuluu UNESCOn suojelukohteisiin. Kaupunkia pidetään erityisen kukoistavana keväisin ja alkukesästä ja nimenomaan alkuillasta.

Toledon suurin nähtävyys on mäen päällä sijaitseva tuomiokirkko, jonka suojissa on tietenkin upeaa maalaustaidetta Toledon kardinaalien muotokuvista El Grecon, Goyan ja Rubensin maalauksiin. Segovian tavoin Toledossa on myös linnoitus, Alcázar de Toledo, jonka vetonaula nykyisin on lähinnä sen suojissa oleva sotamuseo.

Toledossa on paljon kaunista nähtävää, ja pelkkä kävely sen kapeilla, sokkeloisilla keskiaikaisilla kujilla on kokemus sinänsä. Kaupungissa on roppakaupalla hyviä ravintoloita ja kahviloita, ja Toledoon kannattaakin tulla viettämään vähintään yksi kokonainen päivä. Kesäaikaan kaupunkiin matkustavien kannattaa pitää mielessä, että siellä on erityisen kuuma, aurinko paistaa kuumasti pitkin päivää ja vielä iltayhdeksältäkin siellä voi hyvin olla yli 30 astetta - Toledo onkin parhaimmillaan syyskuulta toukokuulle.

Paikalle pääsee puolessa tunnissa Madridin Atocha-rautatieasemalta alkaen alle 15 eurolla edestakaisin, ja asemalle lippua ostamaan kannattaa tulla vähintään tuntia ennen junan lähtöä tai se kannattaa noutaa etukäteen.

Lisää asiaa päiväretkimahdollisuuksista:

TripSavvy esittelee päiväretkimahdollisuuksia läheltä ja kaukaa

Teksti: Peter Forsberg
2018/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti