Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Sevilla
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ranta, Cadiz (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Espanjan länsirannikon eteläosissa sijaitseva Cádiz on erinomainen vierailupaikka niin päiväretkelle kuin pidemmällekin oleskelulle.

Nähtävyyksiä Sevillan lähistöllä

Sevilla on suuri kaupunki täynnä kaikenlaista nähtävää, eikä siellä tekemisestäkään tule nopeasti pulaa. Aiemmin siellä käyneet tai pitkällä matkalla olevat voivat silti halutessaan helposti päästä käymään muualla Andalusiassa.

Päiväretkimahdollisuuksien joukossa on rantapaikkoja, Jerez josta sherry on kotoisin, ja Córdoba, jota Granadan ja Sevillan ohella pidetään Andalusian sisämaan historiallisesti merkittävimpänä helmenä.

Liikenneyhteydet

Päiväretkille pääsee hyvin nopeasti junalla, hitaammin mutta edullisemmin linja-autoilla, ja niin rautatie- kuin linja-autoasemakin sijaitsevat keskustassa tai sen liepeillä.

Monipuolisin rautatieasema päiväretkiä ajatellen on San Bernardo [kartalla], jolle pääsee niin raitiovaunulla kuin metrollakin. Täältä lähtee junia esimerkiksi Malagaan ja Cádiziin, ja liput voi huoletta ostaa aseman lippuluukulta käteisellä tai maksukortilla ennen matkan alkua. Toinen rautatieasema on Santa Justa [kartalla], jolta lähtee nopeita, kalliita AVE-junia. Madridin lisäksi tältä rautatieasemalta voi lähteä kohti Córdobaa, jonne on nopealla junalla vain tunnin matka. Tänne ei ole yhtä helppo tulla kuin San Bernardoon, mutta linja-autoja tulee lukuisia Prado de San Sebastián -pysäkiltä, kuten C1. Rautateiden aikatauluista ja hinnoista saa hyvin tietoa etukäteen Renfe-sivuilta.

Linja-auto on monilla matkoilla yhtä nopea ja kätevä kuin juna, ja näin on esimerkiksi Malagaan mentäessä. Eniten lähistölle lähtee linja-autoja Prado de San Sebastián -asemalta. Toinen keskustan linja-autoasema on Plaza de Armas [kartalla], jolta lähtee aika vähän busseja Sevillan lähistölle. Asemilta lähtee linja-autoja esimerkiksi Córdobaan, Granadaan ja Malagaan, ja etukäteen lippunsa hankkiva voi päästä jonkin verran edullisemmin kuin junalla.

Espanjassa on paljon eri bussiyhtiöitä, mutta yksi kattavimmista on Alsa. On hyvä olla tietoinen siitä, että mitä lähemmäs matkaa lipun varaamisen jättää, sitä kalliimmaksi matka tulee. Espanjassa bussiliput ovat kallistuneet viime vuosina melkoisesti, ja niitä kannattaa katsella hyvissä ajoin etukäteen. Lippujen hankkimista juuri ennen matkan alkua lippuluukulta ei suositella, sillä jonot voivat olla pitkiä.

Cádiz

Espanjan länsirannikon eteläosissa sijaitseva Cádiz on erinomainen vierailupaikka niin päiväretkelle kuin pidemmällekin oleskelulle. Cádizia pidetään Euroopan vanhimpana kaupunkina, sillä se sai alkunsa jo 3 000 vuotta sitten foinikialaisten perustamana.

Muinaisajoista on jäänyt jäljelle melkoisesti kaikenlaista. Sitä ja muutakin Cádizin pitkään ikään liittyvää on hyvä käydä katsomassa arkeologisessa museossa (Plaza de Mina) [kartalla]. Myöhemmiltä ajoilta on paljon mielenkiintoista nähtävää, kuten jykevät muurit ja tornit, jotka pystytettiin Britannian joukkojen päästyä valtaamaan kaupungin 1500-luvun lopulla. Kohokohtiin kuuluu myös tuomiokirkko, jonka tornista on erinomaiset näkymät ympäri Cádizin. Hyvä vierailupaikka on myös päätori, jonka kalaosasto on aamupäivisin parhaimmillaan.

40 päivää ennen pääsiäistä pidettävät karnevaalit ovat alallaan Espanjan kuuluisimpia. Toinen vilkas vierailuaika on pääsiäisviikko eli Semana Santa, ja kumpanakin ajankohtana paikalle on paras tulla päiväretkelle, sillä majoitusmahdollisuudet ovat silloin tiukassa ja hinnat huipussaan. Kovien tuulten takia paras aika vierailla rannoilla on toukokuusta lokakuun loppupuolelle, ja Cádizin monet rannat ovat oivia paikkoja paitsi ruskettua myös harrastaa vesiurheilua, etenkin lainelautailua.

Cádizissa on hyvä syödä mereneläviä yhdellä sen monista terasseista. Yksinkertaisesti valmistetut äyriäiset ja sellaiset kalat kuin ahven, lahna, mustekala ja anjovis ovat yleisiä. Vanhassakaupungissa ja muualla on paljon ravintoloita, mutta paljon paikallistenkin suosimia terasseja on etenkin Calle Zorrillan ja Calle de Palman varrella vanhassakaupungissa. Ruokajuomaksi täällä sopii fino, joka on 15 %:n vahvuista, sherryn kaltaista viiniä. Toinen paikallinen vaihtoehto on manzanilla, joka finon tavoin on oiva aperitiivi. Cádizissa ruokien ja juomien nauttiminen baaritiskillä on yleensä huomattavasti edullisempaa kuin jos tarjoilija tuo ne pöytään.

Auringonlaskut ovat ympäri vuoden rannoilla suurenmoisia. Keskustan vilkkaiden rantojen sijaan todelliset rantaihmiset suuntaavat bussilla 7 Playa de la Victoria -rannalle, jolla on hyvät palvelut ja harrastusmahdollisuudet. Cádizin ympäristössä on lukuisia muitakin rantoja, joista Victorian jatke Cortadura on palveluiltaan hyvä, mutta syrjäisemmät rannat eivät ole palveluiltaan hyviä.

Paras tapa siirtyä Sevillasta Cádiziin on juna. Niitä kulkee tiiviiseen tahtiin, matka kestää pari tuntia ja maksaa reilut 10 euroa suuntaansa. Junalla voi pysähtyä myös Victoria-rannalla, jolla on useita asemia, kuten Estadio ja Cortadura, joilta pääsee muillekin rannoille. Myös bussit kulkevat Sevillan ja Cádizin välin parissa tunnissa, ja ne lähtevät San Sebastián -aukion päälinja-autoasemalta.

Cádiz on paitsi kaupunki myös maakunta, jossa on lukuisia muitakin hyviä vierailupaikkoja, joista etenkin Jerez on erinomainen päiväretkikohde.

Jerez (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Jerezin kaupunki on tunnettu hevosistaan ja flamencosta, ja kaupungissa on paljon näihin liittyviä tapahtumia.

Jerez de la Frontera

Kartalla Jerez ei vaikuta mitenkään merkittävältä paikalta, mutta tämä Cádizin lähellä sijaitseva kaupunki on Andalusian viidenneksi suurin ja sen historiaa on aina leimannut katkera kamppailu maineesta ja kunniasta Cádizin kanssa. Cádiz voitti monet taistelut, ja seutu kantaa nyt sen nimeä. Edelleenkin kaupungit ovat kovia kilpakumppaneita, eikä toisessa kaupungissa ole järkevää edes mainita toisesta. Nykyisin kuitenkin Jerez on näistä kahdesta kaupungista kansainvälisesti tunnetumpi, sillä sherry-viini teki siitä tunnetun jo aikoja sitten. Edelleenkin tänne tullaan sankoin joukoin maistelemaan viiniä ja tutustumaan kaupunkiin, joka tämän makean väkevän viinin loi.

Sherryyn liittyvän historian lisäksi Jerezissä on kyllä paljon muutakin nähtävää ja paljon kaikenlaista merkittävää, kuten paljon upeita palatseja ja kirkkoja, suuria moottoripyöräkilpailuja ja paljon muitakin urheilutapahtumia, jotka tuovat kaupunkiin väkeä pitkien matkojen takaa. Kaiken tämän lisäksi kaupunki on tunnettu hevosistaan ja flamencosta, jonka kehtona monet sitä pitävät. Ja jos tämä ei vielä riitä, niin melko tunnettuja tosiasioita ovat se, että Jerez oli Espanjan ensimmäinen kaupunki, joka sai katuvalaistuksen, ja se, että sen Caja de Ahorros -pankki oli maan ensimmäinen säästöpankki.

Jerezissä on paljon tapahtumia, jotka liittyvät juuri sherryyn, hevosiin ja flamencoon. Lisäksi siellä on moottoripyöräkilpailuja, kuten myös valtava määrä muitakin tapahtumia. Niihin kuuluvat erinomaiset laskiaiskarnevaalit, Semana Santa eli pääsiäinen, valtava määrä erilaisia moottoripyöräkilpailuja pitkin vuotta ja marraskuussa perinteisesti pidettävät sherryviikko, viiniviikko ja flamencoviikko.

Jerez on Andalusiankin mittapuulla säiltään erinomainen paikka, sillä aurinko porottaa siellä uskomattomat 3 000 tuntia vuodessa ja sadepäiviä sinne sattuu vuodessa 54. Jerezissä on hyvä käydä junalla, joka kulkee Sevillasta sinne samoja ratoja kuin Cádiziinkin, ja sinne voi myös kulkea vähän alle kahdessa tunnissa bussilla.

Carmona

Carmonan pieni kylä on tullut monelle tutuksi 1400-luvulta peräisin olevasta Iglesia de San Pedro -kirkosta [kartalla], jonka torni on kuin ilmetty La Giraldan kopio. Torni onkin se, mikä kaupungissa ensiksi pistää silmään, mutta muitakin samankaltaisuuksia vain 30 kilometrin päässä sijaitsevan Sevillan kanssa Carmonalla on. Kaupunki oli merkittävä jo Rooman valtakunnan aikoina, joilta ajoilta onkin kaupungissa jäljellä maanalainen nekropoli eli hautausmaa.

Sevillan Alcázarin suureksi osaksi rakennuttanut Pietari I Julma (Pedro I) rakennutti itselleen tännekin palatsin. Tätä linnakkeen sisällä ollutta huoneistoa hän käytti maaseutuasuntonaan, mutta se tuhoutui suurelta osin vuoden 1504 maanjäristyksessä ja jäljellä ovat vain valtavat rauniot.

Mezquita Cordoba (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Córdoban päänähtävyys on Mezquita eli Córdoban tuomiokirkko. Se on kirkoksi muutettu entinen moskeija, joka rakennettiin vuonna 786 mutta johon on tehty mielenkiintoisia lisäyksiä pitkään sen jälkeenkin.

Carmonassa on muutakin nähtävää, ja hyvä paikka päästä nopeasti selville kaupungin historiasta on vierailla Museo de la Ciudad -linnamuseossa.

Carmonaan pääsee vähän alle tunnissa M-124 -linja-autolla Prado de San Sebastián -linja-autoasemalta.

Córdoba

Córdoba on Andalusian merkittävimpiä kaupunkeja. Se on toiminut niin Rooman valtakunnan aikaisen Hispanian pääkaupunkina kuin arabiaikojen Al-Andaluksen pääkaupunkinakin. Kaupunki on nykyisin Unescon suojelulistalla, ja nähtävää siellä riittää vaikka pitkänkin loman ajaksi. Päänähtävyyksien lisäksi kaupunki on tärkeä taide- ja kulttuurikeskus, jossa on paljon kaikenlaisia tapahtumia, kuten flamencofestivaaleja ja erilaisia konsertteja ja esityksiä. Kaupungissa on myös monta hyvää museota, ja niille, jotka intoutuvat jäämään sinne yöksi, on luvassa eläväistä ja edullista yöelämää.

Kaupungin päänähtävyys on Mezquita eli Córdoban tuomiokirkko [kartalla] jonka 8 euron pääsymaksun voi välttää vierailemalla ma–la aamuisin klo 8.30–9.30, mutta tällöin ryhmät eivät ole tervetulleita. Tämä kirkoksi muutettu entinen moskeija on pakollinen ja aina kiireinen vierailupaikka, joka rakennettiin vuonna 786 mutta johon on tehty mielenkiintoisia lisäyksiä pitkään sen jälkeenkin, etenkin vuonna 1286, jolloin siitä tuli kristillinen kirkko. Nykyisin moskeijan osat ovat äärimmäisen hyvin entisöityjä ja nähtävissä. Koko kompleksissa on sen verran nähtävää, että sen katsastamiseen voi kulua useitakin tunteja.

Mezquitaa ympäröivä vanhakaupunki on Córdoban toiseksi suurin nähtävyys. Sen kohokohtia on keskiajalta peräisin oleva juutalaiskaupunginosa. Vanhankaupungin alueella sijaitsee paljon nähtävää, ja yksi mielenkiintoinen vierailupaikka on arabiajoista kertova Museo Vivo de Al-Andalus.

Córdobaan pääsee noin kolmessa vartissa huippunopeilla AVE-junilla, jotka tosin ovat melko hintavia. Pienellä matkakassalla matkassa olevat voivat valita myös edullisemman mutta hitaamman paikallisjunan. Kaupunkiin kulkee Sevillasta myös busseja, mutta junien käyttämistä suositellaan tällä matkalla.

Visit Andalucia -sivusto esittelee Andalusian parhaita vierailupaikkoja

Teksti: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti