Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Madrid
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kaunis sää, Jardines de Sabatini
Madridissa vallitsee niin sanottu Välimeren mannerilmasto, mikä tarkoittaa pitkiä, kuumia kesiä ja suhteellisen kylmiä mutta lyhyitä talvia.

Madridin sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Madridissa nyt

Sääennuste

Espanjan meteorologian laitoksen tarjoama Madridin sääennuste kertoo, minkälaista säätä alueelle on odotettavissa lähipäivinä.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Madridissa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Madridin säihin vaikuttaa sen sijainti sisämaassa ja 650 metrin korkeudella merenpinnasta. Madridissa vallitsee niin sanottu Välimeren mannerilmasto, mikä tarkoittaa pitkiä, kuumia kesiä ja suhteellisen kylmiä mutta lyhyitä talvia. Sateisimmat kuut Madridissa ajoittuvat talveen ja kevääseen, ja kausi marraskuusta huhtikuulle onkin muita vuodenaikoja märempi matkustusaika.

Kesäkausi

Madridissa voi olla talvellakin melko lämmintä, tammi- tai helmikuussa jopa hellettä, mutta se on harvinaista, ja yleensä lämpimiä ilmoja aletaan nähdä vasta maaliskuussa. Päivisin alkaa tällöin olla yli 15 astetta mutta yöt ovat sekä maalis- että huhtikuussa kylmiä, niin että luvassa on yleensä alle 10 asteen lämpötiloja.

Varsinaiset lämpimät ilmat, jotka eivät Madridista kesäkauden aikana häviä päiväksikään, alkavat huhtikuun lopulla tai toukokuun alussa, jolloin päivälämpötilat nousevat yleensä yli 20 asteen. Kuumaksi kesä muuttuu yleensä jo toukokuun aikana, mutta huhti- ja toukokuu voivat olla myös melko sateisia. Touko- ja kesäkuun vaihteessa alkaa olla yleensä päivisin hellettä, ja yöt ovat kesäkuun alusta lähtien lämpimiä, niin että terassilla voi istuskella myöhään vähissä vaatteissa. Kesä jatkuu kuumana öitä myöten aina syyskuun loppupuolelle asti, ja keskikesän aikana yli 40 asteen lämpötilat eivät ole epätavallisia ja öisin on yleensä lähes 20 astetta. Lokakuu on vielä kesäinen kuukausi, ja tällöin on luvassa ainakin 20 astetta päivisin. Lokakuu onkin erinomainen ajankohta vierailla Madridissa mistä tahansa syystä, mutta tällöin iltaisin ja öisin voi olla jo sen verran viileää, että takki ja muita lämpimiä vaatteita on hyvä olla varmuuden vuoksi mukana.

Talvikausi

Talvikauden alku ei sisällä suurta dramatiikkaa ja koko talvikauden ajan ulkosalla vietetään melkoisesti aikaa. Talvisin on terasseja, jotka yömyöhäänkin ovat tupakoitsijoiden suosiossa, ja koko talven puistossa istuskelee iltaisinkin ihmisiä ja elämä on pääasiassa ulkosalla. Marraskuusta lähtien päivälämpötilat kuitenkin jäävät 15 asteen alapuolelle, ja öisin on reilusti alle 10 astetta. Koko talvikauden ajan, aina maaliskuun puoliväliin asti, päivisin on yleensä 9–12 astetta, öisin 3–5 astetta. Kevät alkaa kuitenkin näin etelässä aikaisin, ja jo helmikuun loppupuolella lämpötilat alkavat lievästi kohota ja kylmin talvi on helmikuun puolivälin jälkeen jo päättynyt.

Madrid on normaalia aurinkoisempi kaupunki, ja aurinko paistaa siellä melko hyvin talvisinkin. Kesäkuun alusta elokuun loppuun on lähes aina aurinkoista, ja tämä on myös vuoden vähäsateisin aika. Sateita ei Madridissa ole koskaan usein luvassa, ja yleensä sateita saadaan korkeintaan seitsemänä päivänä kuukautta kohden.

Parhaat matkustusajat Madridiin

Säiden puolesta Madridiin voi periaatteessa matkustaa ympäri vuoden, mutta keskikesän helteet ja talven mahdolliset viileät sadesäät eivät tietenkään kaikkia innosta. Tosin sadetta Madridissa saadaan kokea melko harvoin, ja se onkin yhdessä Ateenan kanssa Euroopan vähäsateisin pääkaupunki.

Ehdottomasti parhaat kuukaudet matkustaa Madridiin ovat huhti-, touko-, kesä-, syys- ja lokakuu. Monina vuosina myös maalis- ja marraskuu voivat olla hyviä etenkin niille, jotka mielivät vierailemaan museoissa, menemään jalkapallo-otteluun tai harrastamaan ostosten tekemistä. Joulukuu joulumarkkinoineen voi olla hyvä mutta melko viileä vierailuaika. Tammi- ja helmikuu eivät ole suositeltavia kuukausia olla Madridissa, sillä vaikka tällöin voi olla leutoja päiviä, jolloin voi ulkona istuskella, ovat ne varsin harvinaisia ja lähes aina on koleaa.

Madridiin kesällä mielivien kannattaa matkustaa sinne touko-, kesä-, syys- tai lokakuussa. Kesäaika heinäkuun puolivälistä elokuun loppuun on huonoin aika matkustaa kaupunkiin, sillä tällöin monet madridilaiset suuntaavat rannikolle ja monet hotellit, kaupat ja ravintolat ovat kiinni. Kuumuus on tällöin usein niin läkähdyttävää, että muut kuin kaikkein terveimmät saattavat voida pahoin, ja turisteja on Euroopan lomien takia etenkin elokuun kahden ensimmäisen viikon ajan paikalla normaalia enemmän. Jos Madridiin matkustaa toukokuun ja syyskuun lopun välisenä aikana, on ilmastoitu hotellihuone välttämätön.

Niiden, jotka ovat kiinnostuneet kulttuurielämästä, kannattaa matkata paikalle loppu- ja alkuvuoden aikana, lokakuulta toukokuulle. Tämä on myös hyvä matkustusaika niille, jotka haluavat seurata jalkapallo-otteluita ja jotka haluavat olla paikalla silloin kun konsertti- ja tapahtumakausi on vilkkaimmillaan. Aika joulukuun alkupuolelta tammikuun alkuun on vilkasta vierailuaikaa Madridissa, ja tällöin etenkin matkanjärjestäjien pakettimatkat ovat yleensä normaalia kalliimpia. Myös pääsiäinen on vilkas vierailuaika, jolloin omatoimimatkailijoiden kannattaa varata majapaikka hyvissä ajoin etukäteen ja pakettimatkalle mielivien kannattaa heidänkin tehdä varauksensa muutamaa kuukautta ennen matkan alkamista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti