Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Barcelona
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Barceloneta, hiekkaranta
Barcelonaan voi huoletta matkustaa säiden puolesta miltei milloin tahansa, mutta rannalle uimaan ja aurinkoa ottamaan kaupunkiin ei kannata tulla kuin huhtikuun alusta lokakuun loppupuolelle.

Barcelonan sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Barcelonassa nyt

Sääennuste

Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty pitkän ajan ennuste Barcelonaan

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Barcelonassa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Barcelona sijaitsee Espanjan subtrooppisella Välimeren rannikolla, ja sää on siellä ympäri vuoden lämmin ja aurinkoinen. Barcelonaan voi huoletta matkustaa säiden puolesta miltei milloin tahansa, mutta rannalle uimaan ja aurinkoa ottamaan kaupunkiin ei kannata tulla kuin huhtikuun alusta lokakuun loppupuolelle. Barcelonassa voi olla joulukuun alun ja maaliskuun alun välisenä aikana melko kylmääkin, mutta kaikkien aikojen kylmin yö on tuonut sinne vain yhden asteen pakkasta.

Barcelonan kesäkausi lähtee pikkuhiljaa liikkeelle maaliskuun puolivälissä, jolloin päivälämpötilat alkavat kohota lähelle kahtakymmentä astetta eikä öisin yleensä ole alle kymmenen asteen. Helmi- ja maaliskuu ovat vähäsateisia kuukausia, mutta paljon sateita ei ole luvassa kevään edetessä, sillä Barcelonassa sataa yleensä viisi kertaa kuukaudessa. Huhtikuu on yksi parhaita kuukausia matkustaa Barcelonaan, sillä tällöin on jo suomalaisittain ajateltuna melko kesäistä, vaikka tosin harva menee silloin vielä uimaan.

Barcelonan kesä ja varsinainen rantakausi alkaa viimeistään toukokuussa, jolloin päivälämpötilat ovat reilusti yli kahdenkymmenen asteen ja öisin on jo yli viisitoista astetta. Huhti-toukokuussa alkaa myös vuoden aurinkoisin jakso, joka jatkuu aina syyskuulle. Kesäkuukausina sataa normaalia vähemmän, ja kesäkuu on vuoden vähäsateisin kuukausi, jolloin sateita on kerran pari.

Kesä muuttuu kesäkuussa kuumaksi, ja viimeistään juhannuksen tienoilta aina syyskuun alkuun on päivisin reilusti yli hellerajan ja öisin on yleensä yli 20 astetta. Barcelonan kosteus saa lämmön tuntumaan normaalia kuumemmalta, ja siellä 25 astetta on kuin Suomessa olisi reilusti yli 30. Kesällä ilmastoitu hotellihuone on lähes välttämätön, ja kuumuuden takia nähtävyyksiin tutustuminen ja kaupungin kiertäminen päiväsaikaan voi olla tuskallista.

Joulumarkkinat
Turisteja alkaa ilmaantua normaalia enemmän joulukuussa, sekä joulumarkkinoille että jouluostoksille.

Syyskuu on vielä täysin kesäinen kuukausi, jolloin on hellettä ja öisin on yleensä yli 20 astetta. Se on myös kiireinen kuukausi, sillä kuun loppupuolen festivaali tuo sinne tuhottomasti väkeä, eikä sekään ole mikään hyvä kuukausi tutustua nähtävyyksiin.

Lokakuu on kuun alkupuolelta edelleen kesäinen mutta kuun puolivälissä alkaa tulla pilvisempää ja kuten syyskuussakin lokakuussa voi olla rankkoja sateita ja myrskyjäkin. Lokakuussa yölämpötilat alkavat laskea, mutta yleensä kuun loppupuolellakin on reilusti yli 15 astetta. Lokakuun loppupuolella ei enää yleensä ole hellettä, mutta rannalle voi aurinkoisina päivinä mennä vielä loppukuustakin.

Barcelonan talvikausi alkaa marraskuussa, jolloin helteistä tulee harvinaisia ja öisin voi kuun loppua kohden olla vain 10–12 astetta. Marraskuussa kuitenkin sataa vähemmän kuin loppukesästä, ja marraskuusta lähtien kaupungin nähtävyyksiin on päivisinkin hyvä tutustua. Marraskuussa Barcelona on hyvä paikka mennä konserttiin, vierailla museoissa ja tehdä kaikenlaista sisälläkin.

Varsinainen talvi alkaa joulukuun alussa, jolloin lämpötila laskee öisin alle 10 asteen ja päivisin on yleensä varjossa noin 15 astetta. Aurinko on kuitenkin kuuma, ulkona voi hyvin päivisin syödä tai juoda kahvit, mutta puut ovat jo menettäneet lehtiään ja kaupungissa on aivan erilainen tunnelma kuin vielä lokakuussa. Joulukuu on kuitenkin melko suosittu matkustuskuukausi, sillä joulumarkkinat vetävät sinne ihmisiä kaikkialta Euroopasta ja muutenkin moni kokee talven hyvänä aikana tutustua Barcelonaan.

Tammi- ja helmikuu ovat kylmimpiä kuukausia, ja tällöin öisin voi olla lähellä nollaa. Päivisin on kuitenkin yleensä 10–15 astetta, mutta yhdessä joulukuun kanssa tammi- ja helmikuu ovat kuukausia, jolloin Barcelonassa ei ikinä ole ollut hellelukemia. Keskimääräisesti talven aikana on harvoin alle 8 astetta, ja normaali kylmin yölämpötila on harvoin paljon alle 10 asteen.

Barcelonassa aurinko paistaa eniten kesäkuussa, ja selvästi aurinkoisin aika on maaliskuun puolivälistä syyskuun loppuun. Talven kuukausista joulukuu on vähäaurinkoisin mutta jo helmikuun loppupuolella aurinko alkaa paistaa vähän enemmän ja ilmassa on lähestyvän kesän merkkejä.

Parhaat matkustusajat

Barcelona on yksi Euroopan suosituimpia kaupunkilomakohteita ja kiireinen matkakohde ympäri vuoden. Talvisin turistivirrat kuitenkin vähenevät, ja mikäli mielii käydä Ramblasilla rauhallisella kävelyllä ja tutustua ilman valtavia turistimassoja sellaisiin suosittuihin nähtävyyksiin kuin Sagrada Familiaan ja Park Güelliin on aika marraskuun alkupuolelta pääsiäiseen tähän tarkoitukseen sopivaa aikaa. Viikonloput ovat talvellakin kuitenkin usein hyvin vilkkaita, etenkin joulukuussa, mutta myös muulloin Barcelonaan suunnataan lauantaiksi tai sunnuntaiksi paitsi muualta maailmasta myös muualta Kataloniasta.

Kalleimmat ja vilkkaimmat ajat matkustaa Barcelonaan ovat pääsiäinen, heinä-elokuu ja syyskuun loppupuoli, jolloin suuret festivaalit tuovat paitsi musiikkia ja taidetta myös valtavia turistimassoja kaupunkiin. Festivaalien jälkeen tilanne jonkin verran rauhoittuu, ja lokakuussa kaupungissa on vähemmän turisteja kuin kesällä. Lisää turisteja alkaa ilmaantua normaalia enemmän joulukuussa, sekä joulumarkkinoille että jouluostoksille. Myös joulun ja loppiaisen välillä on kiireistä, ja joulusta tammikuun puoliväliin varaukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen.

Monet majapaikat hinnoittelevat huoneensa ja petinsä vuodenaikojen mukaan, ja kesä on aina kalleinta aikaa, kevät ja syksy toiseksi kalleinta ja tammi-helmikuu edullisinta. Myös jotkin ravintolat ja baarit muuttavat hinnoitteluaan turistikaudeksi, ja näin Barcelonan voidaan katsoa olevan kaksi eri kaupunkia: toinen rauhalliseen aikaan lokakuulta maaliskuulle, toinen kuumana turistikautena pääsiäisestä syyskuun loppupuolelle. Erityisen paljon hinnat muuttuvat Ramlaksella, joka tammi-maaliskuussa on joiltain osin kohtuuhintainen paikka istahtaa oluelle tai aterialle. Turistien määrä on viime vuosina talvellakin lisääntynyt, mutta edelleenkin sinne on edullisempaa matkustaa tammi-helmikuussa kuin marras- tai joulukuussa.

Mikäli kaupungissa mielii olla turistina turistien joukossa niin rannoilla kuin nähtävyyksilläkin, on kesäkausi paras aika matkustaa sinne. Jos haluaa tutustua paikallisten Barcelonaan ja nauttia täysin siemauksin kaupungin nähtävyyksistä ja kulttuurielämästä, on talvikausi siihen paras vaihtoehto. Jalkapallo-otteluun voi mennä syyskuulta toukokuulle, ja myös koripalloliiga on käynnissä samoihin aikoihin.

Suomalaisen näkökulmasta etenkin matkatoimistojen järjestetyille matkoille osaa ottavien kannattaa muistaa, että Suomen hiihtolomaviikot, pääsiäinen, heinä-elokuu ja lokakuun syyslomien viikot ovat kalleimpia aikoja matkustaa Suomesta Barcelonaan.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti