Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Suomesta Las Palmasiin ja muualle Gran Canarian saarelle siirrytään lentämällä Gran Canarian lentoasemalle. Linja-autot kulkevat melko laajassa Las Palmasissa kaikkialle, mutta turistille näille vihreille busseille on käyttöä lähinnä lentokenttämatkoilla ja kaupungin kahden pääosan välillä siirtymiseen.
koristekuva Valtaosa suomalaisista matkustajista lentää Edinburghiin, ja lentoasema sijaitsee reilun 15 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Edinburghiin voi matkustaa myös laskeutumalla jollekin muulle lentoasemalle, ja niistä Glasgow on kaikkein helpoimman matkan päässä.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Risteilyä valitsemassa
Monet käyvät Bodrumista Kreikan Kosilla, jonne on tunnin lauttamatka. Lipun voi ostaa vaikkapa sataman vierestä olevasta pisteestä.

Lasten kanssa Bodrumissa sekä lähistön nähtävyydet, liikkuminen ja matkat Bodrumiin

Lasten kanssa Bodrumissa

Bodrum on kohtalainen vierailupaikka lasten kanssa, joskin Gümbetissä on ehkä parempi yöpyä kuin Bodrumin basaarin lähistöllä, missä on äänekästä läpi yön. Täällä on hyvä mennä rannalle, uida etenkin hotellin uima-altaassa ja myös mennä laivaretkelle. Esimerkiksi Kreikan Kos ja kaunis Datça ovat hyviä vierailupaikkoja. Perheet vierailevat täällä mieluusti myös vedenalaisen arkeologian museossa, eikä perheillä tule täällä tekemisen puutetta viikon tai kahden mittaisen loman aikana.

Holidays to Bodrum -sivustolla on lisätietoa Bodrumiin suuntaaville perheille.

Lähistön nähtävyydet ja päiväretkikohteet

Monet käyvät Bodrumista Kreikan Kosilla, jonne on tunnin lauttamatka. Lipun voi ostaa vaikkapa sataman vierestä olevasta pisteestä, ja edestakainen lippu maksaa alle 20 euroa. Paras laiva lähtee aamulla klo 9.30 ja takaisin Kosilta klo 16.30. Silloin Kosilla voi olla noin kuusi tuntia, ja siinä ajassa ehtii käydä myös muualla kuin Kosin kaupungissa, jonka keskustaan laiva menee. Kosin kaupungissa on mukava tunnelmaa, ja sieltä pääsee helposti bussilla muualle saarelle. Kosilta on tapana tuoda tuliaisiksi ouzoa, joka on huomattavasti edullisempaa kuin alkoholi Turkissa. Kannattaa muistaa, että sitä ja muita teräviä aikuinen matkustaja saa tuoda vain litran. Laivamatkojen päätteeksi Bodrumin satamassa voi myös tehdä verovapaita ostoksia.

Bodrumista voi tehdä kaikenlaisia retkiä niin maalla kuin merelläkin, ja siellä on valtava määrä erilaisia retkien järjestäjiä, jotka hakevat hotellilta ja varmistavat, että kaikki sujuu hyvin. Vaihtoehtoja voi hyvin tutkia paikan päällä, tai sitten tutustua vaikkapa Bodrum-info -sivuston monipuolisiin vaihtoehtoihin.

Bodrumin julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Bodrumin keskustassa on mukava kävellä basaarialueella, sitä ympäröivillä kaduilla ja jahtisataman edustalla, missä on purjeveneitä, ravintoloita ja tyylikäs ostoskeskus. Matkaa merenrannalta linja-autoasemalle (otogar) on reilun kilometrin verran. Sen kautta pääsee päiväretkelle tai sitten edelleen etenemään Marmarikseen tai Kusadasiin. Myös merenrannalta linja-autoasemalle johtavan tien varrella on kaikenlaista mielenkiintoista, ravintoloista kauppoihin.

Dolmus-bussi
Dolmus eli noin 16–20 ihmistä vetävä minibussi on tyypillisin liikkumismuoto lyhyillä ja parinkin tunnin matkoilla Turkissa.

Takseja Bodrumin keskustassa on siellä täällä, ja ne vievät mielellään kaikkialle Bodrumin kaupungissa ja sen ulkopuolelle, kuten lentokentälle tai päiväretkelle. Myös antiikin aikaiselle amfiteatterille on sen verran matkaa, että sinne voi moni haluta helteillä mennä taksilla, joskin sinne pääsee myös dolmus-minibusseilla.

Dolmus eli noin 16–20 ihmistä vetävä minibussi on tyypillisin liikkumismuoto lyhyillä ja parinkin tunnin matkoilla Turkissa. Matkat maksavat parista liirasta ylöspäin, ja ne on hyvä maksaa heti bussiin noustua. Kaikki dolmukset lähtevät otogar-bussiasemalta, eikä siellä ole vaikea löytää haluamaansa paikkaan suuntaavaa kuljetusta.

Matkat Bodrumiin

Valtaosa matkustajista tulee lennot ja hotellin sisältävälle pakettimatkalle joko Bodrumiin tai jollekin sen lähellä sijaitseville lomapaikalle kuten Gümbetiin. Matkoja Bodrumiin tekevät esimerkiksi Kaleva Travel ja Detur, ja matkoja tehdään toukokuulta lokakuulle. Matkat ovat joko yhden tai kahden viikon mittaisia. Kalleimpia hintoja on odotettavissa koulujen kesäloma-aikaan, edullisimpia toukokuussa ja syyskuun puolivälistä lokakuun loppupuolelle.

Bodrumiin voi tulla myös omatoimimatkalle ja yhdistää lomailun siellä oleskeluun muuallakin Turkissa. Bodrumilla on oma lentokenttä noin 35 kilometrin päässä, ja sieltä tulee Havas-busseja noin kolmessa vartissa linja-autoasemalle. Taksi maksaa alle 100 liiraa. Bodrumista voi varata hotellin etukäteen, tai sitten voi muulloin kuin heinä-elokuussa vain tulla paikalle ja kävellä Atatürk-kadulle, jonka varrella on muutama edullinen hotelli.

Bodrumiin on parin tunnin matka Kusadasista, ja sieltä on vastaavanlainen matka Marmarikseen. Antalyaan on matkaa nelisen tuntia, ja paras reitti kulkea sinne on sisämaata eikä rannikkoa pitkin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/06

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti