Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Gdynia
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Molo Poludniowen kesäravintolassa
Suosittu paikka syödä ateria kesäkauden aikana on päälaituri (Molo Poludniowe), jolla on kymmenkunta kesäravintolaa, joissa tarjotaan paistikalaa ja muita mereneläviä.

Valuutta, ostokset, ravintolat ja yöelämä Gdyniassa

Valuutta

Puolan valuutta on Złoty (lausutaan ”zwoty”), joka tunnetaan lyhenteellä PNL ja jonka arvo on viime vuosina ollut reilut 4 suhteessa yhteen euroon. Jos vaihtaa rahaa Puolaan saavuttuaan, onnistuu se jo lentoasemalla, ja kaikkein paras vaihtokurssi on niissä paikoissa, joissa osto- ja myyntikurssi ovat mahdollisimman lähellä toisiaan. Gdyniassa on pankkiautomaatteja etenkin 10 Lutigon varrella, ja niitä on myös Gdańskin lentoasemalla.

Tämän hetkisen valuuttakurssin voi tarkastaa XE:stä.

Ostokset

Gdynia on uudehko ja kohtalaisen iso kaupunki, jossa käy melkoinen määrä vierailijoita etenkin kesäkauden aikana, ja siellä on ostospaikkoja, joista löytää kaikkea tarpeellista ja tuliaisia. Paras katu katsella ostoksia on katu, joka kulkee päärautatieaseman ja päälaiturin välissä, ja tämä on katu, jonka lähes jokainen Gdyniassa vieraileva ensimmäiseksi näkee.

10 Lutego [kartalla] ei ala aivan suoraan rautatieasemalta, mutta jos asemalta poistuessaan kaartaa kohti oikeaa, tulee katu alle minuutissa vastaan. Sen varrella on kaikki olennainen, ja sen varrella on myös paljon erilaisia liikkeitä ja kauppakeskuksia. Sen tarjontaan kuuluvat pienet kioskit, valintamyymälät, apteekit, viinakaupat, elektroniikkaliikkeet, kenkäkaupat, optikkoliikkeet ja myös pankit, joiden yhteydessä on pankkiautomaatteja.

Koska säät voivat Gdyniassa kesälläkin olla sateisia ja muulloin lähes poikkeuksetta viileitä ja usein myös ankeita, ovat ostoskeskukset yleisiä. 10 Lutegon varrella on useita kauppakeskuksia, mutta oikeastaan vain yksi maailmanluokan ostoskeskus. Batory on avoinna ma–la klo 9–21 ja sunnuntaisin klo 11–20 mutta pyhinä vain muutama ruokapaikka ja apteekki ovat avoinna.

Ostoskatu Starowiejska
Starowiejska on hyvä ostoskatu, joka kulkee samansuuntaisesti 10 Lutegon kanssa.

Muuallakin kaupungissa on hyviä katuja ostoksille. Yksi on Świętojańska, joka on 10 Lutegon viimeinen poikkikatu. Sen varrella on esimerkiksi Biedronka-valintamyymälä ja kirjakauppa Empik, jossa on hyvät valikoimat muitakin tuotteita, kuten elokuvia ja muuta mielenkiintoista.

Kolmas hyvä ostoskatu on Starowiejska [kartalla], joka kulkee samansuuntaisesti 10 Lutegon kanssa.

Muualla kaupungissa sijaitseva Klif oli Puolan ensimmäinen ostoskeskus, ja se avattiin vuonna 1996. Se on suuri ostoskeskus, jossa on 150 liikettä, ja se sijaitsee Gdynia Orłowo -rautatieaseman vieressä. Tämä on asema, joka on suurin piirtein Sopotin ja Gdynian puolivälissä.

Puolassa hyviä ostoksia ovat tietenkin alkoholijuomat, joista vodkat ovat korkeatasoisia ja hyvissä hinnoissa. Hyvätasoista vodkaa saa litran 10–12 eurolla. Tupakka on sekin edullista, suurin piirtein saman hintaista kuin Virossa, eli askit maksavat 3–4 euroa.

Puolassa kaupat ovat melko hyvin avoinna, etenkin elintarvikeliikkeet, mutta vuoden 2018 maaliskuussa voimaan tulleen lain mukaan seuraavan kahden vuoden aikana sunnuntaiaukiolot lopetetaan lähes täysin. Sen jälkeen vain jotakin apteekkeja, kioskeja ja kukkakauppoja on sunnuntaisin ja juhlapyhinä avoinna, joten suurta muutosta nykyiseen ei ole luvassa.

Jos Puolan rannikolla haluaa oikein kunnolla tehdä ostoksia, kannattaa vierailla noin 40 minuutin junamatkan päässä sijaitsevassa Gdańskissa.

Ruoat ja ravintolat

Gdyniassa ei ole yhtä hyviä ravintoloita kuin Gdańskissa tai Sopotissa, mutta siellä voi syödä monenmoisia ruokia ja ruokien hinnat ovat kohtuullisia.

Suosittu paikka syödä ateria kesäkauden aikana on päälaituri (Molo Południowe) [kartalla]. Sillä on ympäri vuoden avoinna olevia ravintoloita, jotka eivät kuulu kaupungin edullisimpiin. Niihin kuuluu laiturin keskiosissa oleva Kapitan Cook. Sen vieressä on kuitenkin kymmenkunta aika tavalla toisensa kaltaista kesäravintolaa, jotka tunnetaan nimellä smażalnia, joka tarkoittaa paistettua. Niissä tarjotaan paistikalaa ja muita mereneläviä, ja yksi suositumpia ja edullisimpia annoksia on kalakeitto, joka yhdessä salaatin kanssa muodostaa hyvän aterian.

Kalakeittoa Molo-laiturin kesäravintolassa
Yksi suositumpia ja edullisimpia annoksia päälaiturin kesäravintoloissa on kalakeitto, joka yhdessä salaatin kanssa muodostaa hyvän aterian.

Kalakeiton saa reilulla kolmella eurolla, ja isot annokset maksavat kuudesta eurosta ylöspäin. Juomat ovat kohtuuhintaisia, ja nämä ovat puolittaisia itsepalvelupaikkoja, joissa ruoat käydään tilaamassa tiskillä ja ne tuodaan sitten pöytään. Kaikilla ravintoloilla on samantyyliset terassit, ja niihin voi isokin porukka mennä yhdessä syömään. Maksukortit eivät yleensä käy näissä paikoissa, ja niissä voi myös ottaa vain oluen.

Laiturin alkupuolella, sen oikealla puolella [kartalla] on lukuisia kojuja, joista saa pikaruokia ja myös kunnon aterioita. Pierogit eli puolalaiset nyytit, kalaruoat, pitsat, hampurilaiset, jäätelöt ja muut ruoat ja herkut ovat niissä edullisia, mutta paikka on laituria alkeellisempi ruokailulle.

10 Lutegolla eli pääkadulla, joka kulkee rautatieaseman ja laiturin välissä, on paljon erilaisia ruokapaikkoja. Enemmän niitä on kuitenkin sivukaduilla, joista Antinioge Abrama on yksi otollisimpia. Sillä on paljon pizzerioita ja hampurilaispaikkoja, mutta myös vegaaneillekin soveltuva Green Way [kartalla].

Jonkin verran ravintoloita on myös rannan edustalla ja rantapromenadilla. Esimerkiksi Del Mar [kartalla] on terassilla varustettu ravintola, jossa on hyviä kalaruokia ja jossa on ajoittain ohjelmaakin.

Aivan rannan päässä oleva Browar Port Gdynia on monipuolinen panimoravintola, jolla on monipuolinen ruokalista.

Kolmas pidetty ravintola on aivan rantapromenadin päässä oleva Barracuda, joka on moderni ravintola ja jossa voi hyvin käydä syömässä jos tänne asti kävelee.

Puolassa on erinomaiset kakut ja leivonnaiset, ja siellä jos missä kannattaa mennä kerran pari päivässä kahville. Kaupungin ikimuistoisin kahvila on aivan lähellä rautatieasemaa, osoitteessa 10 Lutego 27 oleva Delicje. Alakerrassa on konditoria ja leipomo, josta voi hakea majapaikalle jotakin suussa sulavaa, ja yläkerrassa on tyylikäs, sosialistiajoilta peräisin oleva kahvilaSosialistiajoilta peräisin oleva kahvila, jossa on vanhanajan tyyliä ja kiireetön tunnelma. Täällä on mukava koska tahansa pistäytyä ja viipyä vähän normaalia kauemman.

Muuallakin kaupungissa on kahviloita, etenkin rannan edustalla. Leivonnaisten lisäksi jäätelö (lody) on Puolassa erinomaista.

Muuallakin kaupungissa on ravintoloita, ja niitä voi katsoa Tripadvisorista.

Yöelämä

Gdynia ei ole samantyylinen yöelämän keskus kuin Gdańsk tai Sopot, mutta siellä voi illan hämärryttyä kohtuuhinnalla hörppäillä oluita ja muita juomia. Toisin kuin Sopot Gdynia on paremmin perhelomapaikka, mutta parhaat apajat illanvietolle siellä ovat samoilla paikoilla, joilla parhaat ruokapaikatkin ovat.

Päälaituri on paikka, jossa on paljon kesäterasseja, ravintoloita ja myös yökerhoja. Siellä on varsin kohtuuhintaiset oluet, ja lämpiminä kesäiltoina siellä voi viihtyä myöhäänkin.

Rannan edustalla olevat terassit ovat hyviä illan hämärryttyäkin, ja etenkin hiekkarannan päässä oleva panimoravintola Browar Port Gdynia on tasokas paikka maistella pienpanimo-oluita.

Tapahtumat

Gdyniassa on tapahtumia, mutta ei mitenkään erityisen paljon. Siellä pidettiin muutaman vuoden ajan snooker-turnaus, johon ottivat osaan maailman parhaat pelaajat, mutta se loppui vuoden 2016 turnauksen jälkeen.

Gdynian suurin tapahtuma on Open’er, jossa esiintyy suuren luokan nimiä ja joka pidetään heinäkuun alussa. Musiikin lisäksi siellä on taidetta ja muutakin mielenkiintoista. Festivaali kestää viikonlopun ajan, ja se pidetään Kosakowon entisellä lentoasemalla [kartalla].

Heinäkuun lopussa juostaan Gdynian puolimaraton, mutta silloin voi olla hyvin lämmintä.

Aivan kesäkauden lopulla, syyskuun jälkimmäisellä puoliskolla, pidetään Gdynian elokuvafestivaali.

Eniten tapahtumia ympäri vuoden on Gdańskin ja Sopotin välimaastossa olevalla Ergo Arenalla [kartalla], jonne on Gdyniasta reilun vartin junamatka. Siellä on suuren luokan esiintyjiä, siellä on muutakin kuin musiikkia ja siellä on myös urheilutapahtumia.

Jos haluaa lisätietoa tapahtumista, kannattaa vierailla Gdynian turisti-infossa [kartalla], joka sijaitsee 10 Lutego ja 3 Maja -katujen risteyksessä.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti