Kanaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Playa de las Teresitas
Lämpötilojen puolesta Teneriffalla on koko talven lämmin mutta ei kuuma, ja se sopii matkakohteeksi sekä aktiiviselle lomailijalle että lepolomalle.

Teneriffa, Kanariansaaret

Teneriffa on suosittu lomasaari, jolle lähdetään eniten talvikauden aikana mutta jonne matkustetaan jonkin verran myös muina vuodenaikoina.

Siellä on sellaisia tunnettuja rantalomapaikkoja kuin Los Cristianos ja Playa de las Américas, jotka sijaitsevat Costa Adejella ja joihin lähdetään eniten keskitalvella. Siellä on myös suosittu lomapaikka Puerto de la Cruz, joka ei ole varsinainen rantalomapaikka ja jonka tuulisissa maisemissa viihdytään myös keväällä ja syksyllä. Saaren pääkaupunki Santa Cruz on erinomainen päiväretkikohde, ja siellä voi myös yöpyä, etenkin jos saapuu sen satamaan vaikka muilta Kanariansaarilta tai jos haluaa nähdä Espanjan suurimpiin kuuluvat laskiaiskarnevaalit.

Saarella on muitakin vierailupaikkoja, joista El Medano on surfaajien ja omatoimimatkailijoiden mieleen, ja saaren pohjoisosissa sijaitsevat La Laguna ja La Orotava ovat kauniita päiväretkikohteita, joissa vain harvat yöpyvät.

Matkustaminen Teneriffalle

Teneriffalle on perinteisesti ollut helppo Suomesta päästä, ja pääosa lennoista laskeutuu saaren eteläiselle lentoasemalle, joka on lähellä Los Cristianiosta ja muita etelärannikon lomapaikkoja. Teneriffalle voi hyvin lähteä omatoimimatkalle, jonka aikana yöpyy useammassa paikassa ja näin saa hyvän käsityksen tämän vehreän ja monipuolisen saaren luonteesta. Saarella on helppo liikkua paikasta toiseen bussilla, ja pisimmät matkat ovat vain pari tuntia. Näin viikossakin Teneriffalla voi nähdä paljon erilaisia rantoja ja kaupunkeja, eikä siellä ole pakko oleskella vain yhdessä paikassa. Saaren tulivuori Telde on sekin suosittu vierailupaikka, mutta sinne ei kannata noin vain lähteä vaan sinne on paras mennä opastetulle retkelle tai kokeneiden vuortenvalloittajien.

Teneriffalle on helpoin matkustaa suorilla lennoilla marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Nämä ovat myös parhaat ajat lomailla Teneriffalla, ja jotkin ajankohdat ovat siellä vilkkaita ja myös lennot ja majapaikat ovat tiettyihin aikoihin normaalia kalliimpia. Jos Teneriffalle mielii joulu- tai hiihtolomalla, kannattaa matka varata hyvissä ajoin etukäteen ja kannattaa myös varautua maksamaan jonkin verran normaalia enemmän.

Ilmasto

Lämpötilojen puolesta Teneriffalla on koko talven lämmin mutta ei kuuma. Yli 20 asteen päivälämpötilat ja alle 15 asteen yölämpötilat ovat sen useimmilla paikkakunnilla harvinaisia, mutta sisämaassa ja joissain tuulisissa paikoissa voi olla tätä viileämpää. Säät ovat talvisin yleensä aurinkoisia eikä sateita ole usein luvassa, ja vaikka päivälämpötilat eivät yleensä ole yli 20 asteen, on aurinko erittäin kuuma ja se polttaa herkästi.

Teneriffan luonne

Teneriffa soveltuu lomakohteeksi lähes kenelle tahansa, mutta se ei enää ole mikään bailupaikka eikä siellä ole paljon tapahtumia. Laskiaiskarnevaalit, jotka ovat 40 vuorokautta ennen pääsiäistä, ovat suuri juhla, jolloin etenkin Santa Cruz ja Puerto de la Cruz ovat yötä myöten äänekkäistä ja tapahtumia riittää.

Teneriffalle voivat hyvin matkustaa kaikenikäiset pariskunnat, porukat, lapsiperheet, perheet joilla on jo teini-ikään ehtineitä lapsia ja yksinäiset seikkailijat. Se on kohtuuhintainen lomapaikka, jossa on hyvät ruoat ja puhdas ilma, ja sen ajanvietemahdollisuudet ovat hyvät. Siellä voi pyöräillä, surfata, pelata tennistä, golfata, mennä veneretkille vaikka valaita katselemaan tai vain lojua rannalla tai uima-altaalla.

Teneriffa sopii sekä aktiiviselle lomailijalle että lepolomalle, mutta se on pääosin turistien ehdoilla elävä saari, jossa autenttista paikallista elämänmenoa on luvassa vain joissain paikoissa ja jossa pääosin on turistimeininki.

Lomakohteet Teneriffalla ja niiden majapaikat

Santa Cruz
Santa Cruz tarjoaa saaren ainoan kaupunkilomakohteen, runsaasti nähtävää, joihin kuuluu etenkin museoita, ja siellä on ympäri vuoden autenttista paikallistunnelmaa.

Santa Cruz de Tenerife

Santa Cruz on Teneriffan saaren suurin kaupunki, ja se on paikkakunta, johon on varsin helppo päivässä parissa tutustua melko hyvin. Santa Cruz ei ole sinänsä suosittu turistikohde, mutta siellä käydään muualta Teneriffalta ja muilta Kanariansaarilta ahkerasti päiväretkillä. Hotelleja ja muitakin majapaikkoja siellä on omatoimimatkailijalle enemmän kuin muissa saaren kaupungeissa, ja pakettimatkalaisia siellä näkyy vain päiväsaikaan.

Santa Cruz tarjoaa saaren ainoan kaupunkilomakohteen, runsaasti nähtävää, joihin kuuluu etenkin museoita, ja siellä on ympäri vuoden autenttista paikallistunnelmaa. Se on suureksi kaupungiksi valtaosan vuodesta melko rauhallinen, mutta parin kolmen viikon ajaksi laskiaiskarnevaalit helmi- tai maaliskuussa sekoittavat sen täysin. Tällöin siellä on meluisaa pitkälle yöhön, eikä kaupunkiin ole yhtä hyvä tutustua kuin muina aikoina. Rantoja on Santa Cruzin lähistöllä melkoisesti, ja sieltä on hyvät bussiliikenneyhteydet muualle saarelle.

Santa Cruzissa on Teneriffan kaupungeista eniten majapaikkoja omatoimimatkailijalle. Siellä on hotelleja sekä ytimessä että muualla kaupungissa, ja niiden lisäksi siellä on jonkin verran huoneistohotelleja ja yksittäisiä huoneistoja tarjolla. Santa Cruzin majapaikkoja voi katsella Pienestä Matkaoppaasta.

Puerto de la Cruz

Saaren vanhin ja hienoin turistikohde on Puerto de la Cruz, joka pitkään tunnettiin La Orotavan satamakaupunkina. Nykyään siellä vierailee etenkin varttuneita matkailijoita melkoisesti, ja kaupunki on lähitienoineen suomalaisten suosikkipaikka Teneriffalla. Kaupunki vetää puoleensa nuoria vähemmän kuin etelän rantapaikat, ja näin siellä on luvassa rauhallista tunnelmaa muulloin kuin laskiaiskarnevaalien aikaan. Tällöin kaupungin yleensä rauhallinen tunnelma muuttuu, bileitä on läpi yön ja melua riittää miltei vuorokauden ympäri.

Surfaaja Playa de Martianez -rannalla lähellä Puerto de la Cruzia
Puerto de la Cruz on ympäri vuoden hyvä lomakohde. Siellä on hyvä surfata, ruskettua rannalla, syödä hyvin ja nähtävyyksiäkin siellä on jonkin verran.

Puerto de la Cruz on ympäri vuoden hyvä lomakohde. Siellä on hyvä surfata, ruskettua rannalla, syödä hyvin ja nähtävyyksiäkin siellä on jonkin verran. Yksi asia, joka Puerto de la Cruzista on hyvä tietää, on se, että siellä ei juurikaan oleskella rannalla vaan uidaan ja otetaan aurinkoa uima-altaissa, joita kylläkin on paljon merenrannalla. Bussilla sieltä pääsee nopeasti minne tahansa Teneriffalle, eikä Santa Cruziin tai etelärannikolle ole kuin noin tunnin matka.

Puerto de la Cruz on Teneriffan pohjoisosien toinen varteenotettava paikkakunta majapaikalle. Sieltä voi käydä päiväretkillä hyvin helposti muualla pohjoisella Teneriffalla, ja myös etelässä voi niin halutessaan vierailla. Puerto de la Cruzissa on hyvä määrä majapaikkoja omatoimimatkailijoille, ja niiden hinnat ovat kohtuullisia, usein edullisempia kuin etelässä olevilla rantapaikoilla. Puerto de la Cruzin majapaikkoja voi katsella Pienestä Matkaoppaasta.

Playa de las Americas

Yhdessä Los Cristianoksen kanssa Playa de las Americas muodostaa niin sanotun Costa Adeje -rannikon, joka on räikein ja suosituin turistipaikka Teneriffalla. Täältä ei hevin löydy paikallistunnelmaa, vaan kaikki toimii turistien ehdoilla. Eniten turisteja tänne tulee Brittein saarilta, Saksasta ja Pohjoismaista. Täällä voikin nauttia englantilaista aamiaista ympäri vuorokauden, katsella jalkapallo-otteluita terasseilla ja nauttia rennosta tunnelmasta.

Playa de las Americas [kartalla] on pakettimatkalaisten luvattua tienoota Teneriffalla, ja tänne tullaan rantalomalle rentoihin tunnelmiin. Rannat ovat suurin syy matkustaa tänne, mutta Playa de las Americas tarjoaa lähinnä vain niin sanottuja mustan hiekan rantoja. Suosittua on myös lähteä täältä risteilylle delfiinejä tai valaita katsomaan, ja mahdollista on myös ottaa osaa lasipohjaisilla veneillä tehtäville risteilyille.

Kaikenlaista muutakin täällä voi harrastaa golfista tennikseen ja kartingiin. Rantojen lisäksi moni suuntaa alueen vesipuistoihin. Bussilla pääsee täältä nopeasti katsomaan nähtävyyksiä, joista Teide-vuori on suosittu vierailupaikka.

Playa de las Americas on suosittu pakettimatkakohde, eikä siellä ole valtavaa määrää omatoimimatkailijoille suunnattuja majapaikkoja. Playa de las Americasin majapaikkoja voi katsella Booking.comissa.

Playa de Fanabe
Fañabé on siisti ja rauhallinen vaihtoehto rannikon vilkkaimmille lomapaikoille.

Playa de Fañabé

Myös Costa Adejella, Playa de las Americasin pohjoispuolella sijaitseva Fañabé [kartalla] on siisti ja rauhallinen vaihtoehto rannikon vilkkaimmille lomapaikoille. Kaikki palvelut, rannat ja harrastusmahdollisuudet ovat kävelymatkan päässä, mutta bussilla pääsee nopeasti kiireisimpiin lomakohteisiin ja pohjoisosien kaupunkeihin.

Toiminta Fañabéssa keskittyy rannan ympäristöön. Täällä ovat ravintolat ja yöelämä samoin kuin ostoskeskukset ja kaupat. Fañabé on oiva matkakohde niille, jotka haluavat tyyliä ja rauhaa hivenen kalliimmalla hinnalla.

Play Fañabé on paikkakunta, jolta voi alkaen noin 40 eurolla saada itselleen jonkinlaisen huoneen, mutta sijaintiin ja mahdollisiin puutteisiin kannattaa kiinnittää suurta huomiota. Alueen majapaikkoja voi katsella Booking.comissa.

Los Cristianos

Costa Adejen vilkkaimpia paikkoja ympäri vuoden on Los Cristianos [kartalla], joka on lähellä saaren eteläosan lentokenttää sijaitseva rantakaupunki. Ranta ja yöelämä ovat suurimmat syyt tulla tänne lomailemaan, ja harrastusmahdollisuudetkin ovat täällä hyvät. Tämä on helppo paikka lomailla, ja niin ruokailu kuin ostosten tekeminenkin on täällä helppoa. Delfiinien ja valaiden katselu risteilyillä on suosittua, ja bussit vievät täältä nopeasti pohjoisosan kaupunkeihin ja muille päiväretkille.

Los Cristianos on suosittu pakettimatkakohde, mutta omatoimimatkailijat yöpyvät alueella vähemmän. Jonkinlaisen huoneen sieltä kuitenkin saa alle 50 eurolla mutta varsinaisessa parin kolmen tähden hotellissa yö maksaa yleensä yli 80 euroa. Los Cristianoksen majapaikkoja voi katsella Booking.comissa.

El Medano
El Medanossa hiekkarannat ovat hyviä aivan keskustassakin, tunnelma on autenttisempaa ja pakettimatkalaisia näkyy vähän.

El Medano

Teneriffa on hyvä paikka lähteä laine- tai purjelautailemaan, ja nykyään koko Euroopan surfauspääkaupunkina tunnetaan El Medano [kartalla], joka sijaitsee hyvin lähellä Los Cristianosta ja Teneriffan eteläistä lentokenttää. Hiekkarannat ovat El Medanossa hyviä aivan keskustassakin, tunnelma täällä on autenttisempaa kuin Costa Adejella ja pakettimatkalaisia näkyy vähän. Ruoat ovat täällä hyviä, paikallisväriä on paljon ja ostosten tekeminenkin on täällä rennompaa kuin Costa Adejella. Bussi vie muualle saarelle harvakseltaan, ja El Medano sopiikin ranta- ja harrastuslomapaikaksi niille, jotka haluavat lomansa aikana pysyä yhdessä paikassa.

El Medano on omatoimimatkailijalle yksi eteläisen Teneriffan parhaita paikkoja majapaikalle, sillä siellä ei ole räikeää massaturismia eikä se ole pakettimatkailijoiden suuressa suosiossa. Hotellien ja huoneistojen lisäksi Medenossa on useita hosteleita. El Medanon majapaikkoja, joihin pääsee alkaen noin 40 eurolla, voi katsella Booking.comista.

Muita vierailunarvoisia paikkoja Teneriffalla

San Cristobal de la Laguna

Lyhyen bussimatkan tai 50 minuutin raitiovaunumatkan päässä Santa Cruzista sisämaahan sijaitseva La Laguna on paikka, jonka opiskelijat ovat tehneet yöelämältään Teneriffan pohjoisosien parhaaksi. Nähtävyyksiä siellä on pienellä alueella melkoisesti, valtaosa niistä lähellä Plaza de la Concepción -aukiota. Hyviä nähtävyyskatuja ovat etenkin Calle San Agustin ja Calle Carrera, joilla on upeita palatseja ja muita nähtävyyksiä. 130 000 asukkaan La Laguna on saaren toiseksi suurin kaupunki, ja vuodesta 1999 sen keskusta on kuulunut Unescon maailmanperintöluetteloon.

Liseo de Taoro -palatsi, Orotava
La Orotavassa on pienellä alueella paljon nähtävyyksiä palatseista kirkkoihin ja puutarhoihin.

La Orotava

Toinen sisämaassa mutta hyvin lähellä rannikkoa sijaitseva kaupunki on La Orotava, jossa niinikään on pienellä alueella paljon nähtävyyksiä. Tämä usein pilvinen ja viileä kaupunki on paikka, jossa Plaza de la Constitución -aukion liepeillä on melkoisesti nähtävää palatseista kirkkoihin ja puutarhoihin. Museoita kaupungissa on muutama, kirkot ovat ulkoa vaatimattomia mutta sisätiloiltaan näkemisen arvoisia ja ravintolatkin ovat maininnan arvoisia.

La Orotava mainostaa itseään museoiden kaupunkina, ja sen erikoisuuksiin kuuluvat muun muassa kukkas- ja hiekkamattojen museo ja uskonnollisen taiteen museo.

Teide-vuori

Espanjan korkein vuori Teide (3718 m) on näkemisen arvoinen, ja moni suuntaa ainakin sen juurelle sijaitsevaan kansallispuistoon Teneriffan-lomansa aikana. Vuoren huipulle voi kiivetä polkua numero 10 pitkin omin nokin, mutta tätä varten tarvitaan lupa, jonka voi hankkia verkon kautta Reservas Parques Nacionales -sivuilta.

Köysijuna vie huipulle 10 minuutin välein, ja kaupan on erilaisia lippuja, joiden kanssa voi nähdä vuorta ja olla siellä illalla. Joinain vuodenaikoina kova tuuli saattaa yhtäkkiä lopettaa köysijunien kulkemisen. Lippu ostetaan verkkosivuilta etukäteen, ja sieltä valitaan vierailun ajankohta. Kaupan on myös lippuja, joihin sisältyy kuljetus eri puolilta saarta köysijunalle.

Meni huipulle sitten patikoiden tai köysijunalla, kannattaa muistaa, että siellä on ympäri vuoden viileämpää kuin juurella ja lämpimiä vaatteita tulee ottaa mukaan. Myös aurinkovoide ja aurinkolasit ovat huipulle menijöille välttämättömät, ja jos aurinko ei paista, ei tällöin juuri ole mieltä lähteä ylös maisemia ihailemaan. Ala-asemalla on kahvila ja ravintola, mutta mukaan kannattaa ottaa iso pullollinen vettä.

Paikalle pääsee parhaiten suoraan bussilinjalla 348 Puerto de la Cruzista ja linjalla 342 Playa de las Americasista, mutta esimerkiksi Santa Cruzista tullessa pitää vaihtaa välillä bussia. Tietoa bussikyydeistä saa bussiyhtiö Titsan sivuilta.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Mitä Teneriffalla voi tehdä ja harrastaa.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, dudlajzov@dreamstime
2022/10

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti