Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa

Mikä liikuttaa matkailijaa lokakuussa 2016

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita lokakuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Seuraava katsaus julkaistaan marraskuussa 2016.

Aiheita tällä kertaa muun muassa...

Allas Sea Pool -avajaiset
Tallink Tallinnassa (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Pietari (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Bangkok (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
San Francisco (CC License: Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)
Kotimaan juna (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Kokeile onneasi niin saatat olla pian matkalla La Palmaan tai Itävaltaan!

Allas Sea Pool -avajaiset

Naku-uinnille Helsingin keskustaan

Mikäpä olisi sen suomalaisempaa kuin naku-uinti kuutamon valossa? Harva sitä kuitenkaan on päässyt Helsingin keskustassa kokeilemaan. Nyt tämä maalaisilmiö on toteutettavissa Helsingin Kauppatorin läheisyydessä, jonne on äskettäin avattu Allas Sea Pool -niminen merikylpylä.

Kylpylästä löytyy kolme saunaa ja kolme meren päällä kelluvaa uima-allasta: merivesiallas, lastenallas ja lämminvesiallas. Vesijohtovesialtaissa vesi on 27 asteen lämpöistä, ja altaat katetaan talven ajaksi. Merivesialtaan vesi tulee kauempaa mereltä, ja se puhdistetaan ennen altaaseen laskemista. Merivesiallas houkuttanee paikalle ainakin turisteja, sillä se toimii talvella ikään kuin avantona.

Saunojen ja altaiden lisäksi kylpylässä on hiekkaranta, kattoterassialue ja ravintola sekä Itämerikeskus, josta saa tietoa Itämeren suojelusta. Allasalueelle mahtuu kerralla yli kolme tuhatta kävijää, eivätkä pääsyliputkaan maksa kuin alle kympin. Mitä naku-uinteihin tulee, altaalla käytetään näinä aikoina valaistuksena pelkkiä lyhtyjä ja kynttilöitä, jotta uimareita ei rannalta käsin pääse vakoilemaan edes kiikareilla.

Tallink Tallinnassa (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Tallink muuttaa reittejään, Viking Line viihdetarjontaansa

Tallinkilla on taas uusia suunnitelmia klassikkoalus Silja Europan varalle. Alus viedään nimittäin uudistettavaksi, jonka jälkeen se siirtyy tekemään 22 tunnin risteilyjä Helsingin ja Tallinnan välillä. Tähän saakka vain päiväristeilyjä tehnyt alus palaa liikenteeseen entistä ehompana joulukuun puolivälissä. Tukholma-Tallinna-reitillä risteilevä Romantika taas korvataan samoihin aikoihin Baltic Queen -aluksella, kun Romantika siirtyy Tukholma-Riika-reitille. Samalla Romantikan lippumaa muuttuu Virosta Latviaan.

Helsinki-Tukholma-reitillä risteilevillä Viking Linen aluksilla M/S Gabriella ja M/S Mariella taas nautitaan tänä syksynä aivan uudenlaisesta viihdetarjonnasta. Uudistunut viihde rakentuu päivittäisten teemojen ympärille: alkuviikosta Gabriellan ja Mariellan Club Mar -yökerhoissa tanssitaan, keskiviikkoisin nautitaan ikivihreistä melodioista, torstaisin lavalle astuvat Suomen kirkkaimmat tähdet ja perjantaisin luvassa on kunnon biletystä. Risteilyviikon kokokohta on lauantai, jolloin risteilyvieraita viihdyttävät Suomen parhaat DJ:t!

Pietari (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Viime hetken syyslomasuunnitelmat

Jos olet onnekkaasti onnistunut järjestämään itsellesi lomaa tämän vuoden syysloma-ajaksi, eikä kotipihalla sateessa pyöriminen juurikaan innosta, katsasta Iltalehden vinkit lähestyvän syysloman viettoon.

Vaikka suurin osa varsinaisista syyslomamatkoista on jo myyty loppuun, joitakin äkkilähtöjä lämpöön löytyy varmasti vielä viime hetkelläkin. Risteilyt ovat niin ikään melko haluttua tavaraa syyslomaksi: nyt äkkiä katsomaan, josko Tallinnan tai Tukholman risteilylle vielä mahtuisi! Jännittävä kokemus on myös syksyinen Päivä Pietarissa -risteily. Kun risteilet Pietariin St. Peter Linen kyydissä, ei matkaa varten tarvitse hankkia edes viisumia. Helppoa kuin mikä!

Helposta puheen ollen, kylpylää helpompaa syyslomakohdetta ei taida olla olemassakaan. Katso vaikkapa Holiday Clubin syyslomatarjoukset ja nauti lomallasi uimisesta, vesiliukumäistä, lapsille suunnatusta ohjelmasta ja, mikä parasta, jonkun muun tekemästä ruoasta.

Syksyllä kannattaa tehdä matkoja myös luontoon ruskaa ihailemaan. Mikset tekisi tämän vuoden syyslomalla jotakin aivan erilaista ja suuntaisi Kuusamoon vaeltamaan? Karhunkierroksen kiertää 4–6 päivässä, mutta valittavana on myös lyhempi Pieni karhunkierros, jonka pituus on vain 12 kilometriä. Reittien varrelta löytyy mukavuuksia, kuten leirintäalue, laavuja, tulentekopaikkoja ja kuivakäymälöitä.

Bangkok (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Maailman suosituimmat turistikohteet

Sanomalehti Independent on julkaissut luettelon kaupungeista, joissa on tämän vuoden aikana käynyt maailman eniten turisteja.

Listan ykkönen, Thaimaan Bangkok, tulee ehkä suomalaisnäkökulmasta pienoisena yllätyksenä, mutta kakkos- ja kolmossijoilta löytyy jo tuttua tavaraa: Euroopan omat turistirysät Lontoo ja Pariisi.

Yhdysvalloista top-kymppiin on päässyt vain yksi kaupunki, sijalle viisi sijoittunut New York, kun taas Asian kaupunkeja löytyy kymmenen kärjestä Bangkokin lisäksi Singapore, Malesian Kuala Lumpur, Japanin Tokio, Etelä-Korean Soul, Turkin Istanbul, joka on puoliksi Euroopan ja puoliksi Aasian puolella, sekä Lähi-idässä sijaitseva Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien Dubai. Muita suosittuja eurooppalaiskaupunkeja ovat tänä vuonna olleet Espanjan Barcelona, Hollannin Amsterdam, Italian Rooma ja Milano sekä Itävallan Wien.

San Francisco (CC License: Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)

Ensi kesänä suorin lennoin Amsterdamiin ja San Franciscoon

Hyviä uutisia Amerikan ystäville! Finnair käynnistää kesäkuun 2017 alussa suorat lennot Helsinki-Vantaalta Yhdysvaltojen trendikkääseen San Franciscoon. Lento kestää noin 12 tuntia, ja reitillä lennetään kolme kertaa viikossa syyskuun loppuun saakka. Aikataulujensa puolesta reitti on suunniteltu palvelemaan myös muita eurooppalaisia matkustajia, jotka voivat helposti vaihtaa konetta Helsingissä.

San Franciscon lisäksi Finnair lentää kesäkaudella suoraan myös Espanjan rantalomakohteeseen Alicanteen. Alicantessa lämpöä riittää: lennot käynnistyvät jo maaliskuun lopulla ja niitä tehdään aina lokakuun lopulle saakka parhaimmillaan neljästi viikossa.

Kesälentoja on luvassa myös hollantilaiselta halpalentoyhtiöltä nimeltään Transavia. Air Francen ja KLM:n yhtymään kuuluva lentoyhtiö vie suomalaisia Helsinki-Vantaalta Hollannin Amsterdamiin ja Saksan Müncheniin maalis-huhtikuun vaihteesta lähtien. Kummallakin reitillä lennetään neljä kertaa viikossa.

Kotimaan juna (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Junalla lomalle uudistuvan Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta

Helsinki-Vantaalla on alettu rakentaa uutta länsisiipeä, jonka ensimmäisen osan, suuren keskusaukion, on tarkoitus valmistua 2018 lopulla. Länsisiipi tuo lentoasemalle 25 000 neliömetriä lisätilaa. Lisäosa palvelee tulevaisuudessa kaukolentojen matkustajia, ja sinne tullaan sijoittamaan muun muassa vaihtomatkustajien turvatarkastus ja erilaisia myymälöitä ja ravintoloita. Länsisiiven sisustuksessa on pyritty korostamaan suomalaista suunnittelua: seiniin käytetään suomalaista puuta ja tiloista tulee löytymään myös paljon lasia. Kokonaisuudessaan länsisiipi valmistuu näillä näkymin vuonna 2020, ja jo rakennusvaiheessa oleva eteläsiipi ensi kesänä.

VR houkuttelee Helsinki-Vantaalle kulkevalle Kehäradalle lisää matkustajia Finnmatkojen kanssa toteuttamansa Junalla lomalle -yhteistyön kautta. Vaikka Kehärataa on jo käytetty kiitettävästi lentoasemamatkoihin, VR haluaa uuden yhteistyön kautta korostaa matkailijoille sen helppoutta: kaikilta Suomen asemilta pääsee junalla helposti ja mukavasti Helsinki-Vantaalle saakka, jolloin lomalaisten ei tarvitse miettiä niin stressaavaa ajomatkaa kuin auton lentoasemalle pysäköintiäkään. Käytännössä yhteistyö tarkoittaa, että VR ja Finnmatkat tarjoavat asiakkailleen vastaisuudessa huomattavia matkustusetuja lentoasemajunan käyttöasteen lisäämiseksi.

Teksti: Nelli Kelonen
2016/10

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti