Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa

Mikä liikuttaa matkailijaa tammikuussa 2018

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita tammikuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Seuraava katsaus julkaistaan helmikuussa 2018.

Hotel & Spa Resort Järvisydän
Tampere-Pirkkalan lentoasema (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)
Norwegian-lentokone (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Viinin maistelua (CC License: CC0 Public Domain)
Tallinnan laululava talvella (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Pristina (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)

Onko sinulla hyvä matkatarina? Tai houkuttaako matka olympialaisiin? Nyt kannattaa osallistua arvontoihin!

Hotel & Spa Resort Järvisydän

Kylmyyttä pakoon kylpylään

Talven kylmyydessä ja pimeydessä monella on mielessä etelänmatka, mutta löytyypä piristystä ja lämpöä lähempääkin. Iltalehden artikkelissa esitellään suomalaisia kylpylöitä, joissa lämpimiin vesiin pääsee lillumaan vuoden ympäri.

Tiesitkö esimerkiksi, että Etelä-Savossa sijaitseva Hotel & Spa Resort Järvisydän sijaitsee rantakallion sisässä ja lämmitetään maalämmön ja aurinkoenergian avulla? Kylpylän luonnonläheisyyttä lisäävät myös sen rakennusmateriaalit, kuten uppotukit. Luonnon rauhasta pääsee nauttimaan myös Koli Relax Spassa, joka sijaitsee keskellä Kolin upeinta kansallismaisemaa. Jännitystä taas voi lähteä hakemaan vaikkapa Holiday Clubin sirkusteemaisesta Cirque de Saimaa -kylpylästä tai Viking Gracen Spa & Wellness -kylpyläosastolta, jossa saunasta voi pujahtaa vilvoittelemaan vilpoisaan lumiluolaan.

Tampere-Pirkkalan lentoasema (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)

Remonttivuorossa Tampere-Pirkkala

Finavia on uudistanut ja laajentanut lentoasemiaan ahkerasti viime vuosien aikana, ja ensi kesänä parannusvuorossa on Tampere-Pirkkalan lentoasema. Parannustöiden intensiivisin osa toteutetaan heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin, jolloin lentoasema on kokonaan suljettu liikenteeltä. Muut työt suoritetaan lentoaseman toiminnan ohessa lentoliikennettä häiritsemättä. Lentoaseman asematasoa laajennetaan vastaamaan kasvavaa lentoliikennettä ja kiitotie ja muita pintoja päällystetään uudelleen. Kiitoteiden päihin tehdään lisäksi leveämmät kohdat, joissa lentokoneet pääsevät kääntymään. Samalla vähennetään lentoaseman ympäristökuormitusta. Elokuussa Tampereelle aukeaa siis entistä suurempi ja ehompi lentoasema, joka on valmis tukemaan alueen matkailun kasvua entistäkin paremmin.

Norwegian-lentokone (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Norwegian ja Finnair kasvattavat kapasiteettiaan

Halpalentoyhtiö Norwegian lisää Helsinki-Vantaalta lähteville lennoillensa huimat 300 000 paikkaa kesäkaudeksi 2018. Tämä tarkoittaa noin 15 prosentin lisäystä nykyiseen kapasiteettiin. Kosovon Pristinaan, Kreikan Ateenaan ja Kreetalle sekä Bulgarian Varnaan aletaan lentää kaksi kertaa viikossa, Italian Venetsiaan, Bulgarian Burgasiin ja Kroatian Pulaan kolme kertaa viikossa ja Kroatian Dubrovnikiin peräti neljä kertaa viikossa. Norwegianin laivasto kasvaa ensi vuonna 25 uudella lentokoneella, joten lentojen lisäyksiä on tältä alati kasvavalta lentoyhtiöltä osattu jo odottaakin.

Myös Finnair kasvattaa kapasiteettiaan ensi kesäksi. Lissabonin reitillä aletaan lentää päivittäin, ja Barcelonaan lennetään kesän aikana peräti 18 kertaa viikossa, minkä lisäksi lisälentoja on luvassa myös Krakovan ja Geneven reiteille. Heinä- ja elokuussa Helsinki-Vantaalta lennetään suorin lennoin myös Kazakstanin Astanaan, kun taas talvikaudelle uumoillaan lisälentoja ainakin Madridiin ja Reykjavikiin. Myös Lapin lentojen kapasiteetti kasvaa taas ensi talvena noin 15 prosentilla.

Viinin maistelua (CC License: CC0 Public Domain)

Matkailun trendit 2018

Matkailussa on nähty viime vuosina jos jonkinlaisia trendejä, mutta miten ensi vuonna sitten matkustetaan? Asiantuntijan mukaan matkaan lähdetään entistä enemmän aivan yksin, mutta toisaalta myös suuremmalla porukalla, johon kuuluvat kaikki vauvasta vaariin. Lomalta haetaan jännitystä ja kokemuksia, joten yhteen reissuun yhdistetään useita eri kohteita ja myös erilaisten seikkailulomien suosio on kasvussa. Luonto kiinnostaa matkailijoita yhä enemmän, mikä näkyy kasvavana matkailuna kansallispuistoissa ja hienostuneempien luontoelämysten tarjonnassa esimerkiksi Lapin lasi-iglujen sekä jatkuvasti suosiotaan kasvattavien viinimatkojen muodossa. Nähtävyyksien ja hiekkarantojen sijaan matkoilla tutustutaan omiin juuriin, ja matkavaraukset tehdään tietysti alusta loppuun netissä. Ympäristöystävällisemmän ja hitaamman elämän ihailu taas näkyy kasvavana junamatkailuna.

Tallinnan laululava talvella (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Talvilomalle Tallinnaan

Vaikka suuri osa suomalaisista suuntaa Tallinnaan kesällä, on naapurimaamme viehättävä pääkaupunki myös erinomainen talvilomakohde. Tallinna on sopivan lähellä, joten siellä voi pyörähtää vaikkapa viikonloppulomalla, eivätkä reissubudjettia rasita niin laivamatkojen kuin paikanpäällä asumisen ja elämisen kustannuksetkaan.

Jos ja kun talvinen Tallinna ei kuitenkaan palvele aivan kesän tapaan, kannattaa terassien ja ulkoilmapuistojen tilalle miettiä jo etukäteen muuta mukavaa tekemistä. Vinkkejä talvipäiviin Tallinnassa annetaan Rantapallon artikkelissa sekä Tallink-Siljan Tallinna-aiheisella sivustolla. Aikuisten kesken talvipäivät sujuvat mukavasti esimerkiksi shoppaillen ja kaupungin edullisissa huippuravintoloissa illastaen, kun taas lasten kanssa suunnaksi voi ottaa kylpylän, museon tai trampoliinipuiston. Katso vinkit ja suunnittele oma minilomasi talviseen Tallinnaan!

Lue lisää: Tallinna
Pristina (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)

Uudet lentoreitit Kuusamoon ja Kosovon pääkaupunkiin Pristinaan

Vuodelle 2018 on taas julkistettu uusia lentoreittejä. TUI UK lentää ensi vuoden joulukuussa Kuusamoon niin Lontoon Gatwickin lentoasemalta kuin Manchesteristäkin. Lennot lennetään kahdesti viikossa, ja ne tuovat brittiläisiä matkailijoita nauttimaan alueen talvisesta luonnosta ja tunnelmallisesta joulunodotuksesta.

Saksalainen lentoyhtiö Germania taas aloittaa suorat lennot Helsinki-Vantaalta Pristinaan. Lentoreitti Kosovon pääkaupunkiin avataan maaliskuun lopussa 2018 ja sillä liikennöidään kesäkauden ajan. Kosovo ja sen noin 200 000 tuhannen asukkaan pääkaupunki Pristina ovat kasvattaneet suosiotaan matkailijoiden keskuudessa viime vuosina, ja kohteeseen lentää Helsingistä suorin lennoin myös Norwegian.

Lue lisää: Pristina

Teksti: Nelli Kelonen
2018/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti