Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Puerto de la Cruz on parhaimmillaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suomesta Teneriffalle lentävä laskeutuu lähes poikkeuksetta sen eteläiselle lentoasemalle, josta on noin puolentoista tunnin matka Puerto de la Cruziin.
koristekuva Hivenen syrjässä sijaitseva Puerto de Mogán on Gran Canarian etelärannikon helmiä, sillä se on tunnetusti autenttisempi ja vähemmän räikeä turistipaikka kuin muut etelärannikon lomapaikat
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Bussikaista
Oxford on sivistynyt ja rauhallinen yliopistokaupunki, jossa autoilijat eivät kaahaile ja jossa professoritkin usein kulkevat luennolle kävellen tai pyörällä. Pitemmät matkat taittuvat bussilla.

Matkat Oxfordiin ja liikkuminen paikan päällä

Tällä sivulla kerrotaan, miten Oxfordiin pääsee parhaiten Suomesta ja mitä kannattaa ottaa huomioon kohteeseen matkustaessa. Lisäksi luodaan katsaus siihen, miten Oxfordissa pääsee liikkumaan paikasta toiseen.

Matkustaminen Oxfordiin

Oxfordiin ei juuri tehdä järjestettyjä matkoja, ja sinne lähtevän onkin paras matkata Oxfordiin omatoimisesti joko nauttimaan yliopistokaupungin hienostuneesta hengestä tai tutustua siihen päiväretken yhteydessä Lontoosta. Lontoosta matkaa on 60-90 minuuttia, ja bussit kulkevat Lontoon ja Oxfordin väliä öisinkin.

Oxfordissa yöpymään haluavat voivat yleensä vähintään viikon varoajalla löytää sieltä hotellihuoneen tai pedin hostellin yhteismajoitushuoneesta. Kannattaa kuitenkin huomata, että Oxford on ympäri vuoden vilkas matkakohde, jossa etenkin viikonloppuisin käy valtavat määrät ihmisiä, joten kaikki varaukset kannattaa aina hoitaa hyvissä ajoin etukäteen ja mikäli mahdollista, siellä on aina parempi yrittää vierailla viikolla kuin viikonloppuna.

Lontooseen on helppo matkustaa Suomesta, sillä kaikki suuret ja monet pienetkin lentoyhtiöt lentävät Helsingin ja Tampereen kentiltä Lontoon eri kentille. Edullisiin on yleensä Ryanair, joka lentää Tampereelta Stanstedin kentälle. Finnair lentää joistakin muistakin kaupungeista kuin Helsingistä Lontooseen. Kaikki Suomesta Lontooseen suuntaavat lennot voi nähdä Skyscannerin sivuilta.

Matka lentokentiltä hotellille

Heathrow-lentokenttä Lontoossa on Oxfordin lähin lentokenttä. Matkaa kentältä Oxfordiin on 80-100 minuuttia. Edestakainen matka maksaa nykyisin noin 20-30 puntaa, ja 60 vuotta täyttäneet matkaavat puolella hinnalla tästä. Suoraan Oxfordiin pääsee kentältä 80 minuutissa The Airline -bussilla, jolla matkustettaessa edestakaiset liput maksavat vain punnan pari enemmän kuin yhdensuuntainen lippu. Myös National Express -yhtiön bussit kulkevat kentältä keskustaan suurin piirtein samalla hinnalla, mutta matka-aikaa tulee jonkin verran enemmän.

Gatwickin lentokentältä tulee myös National Express -yhtiön busseja, mutta matka-aika on pidempi kuin Heathrow’n kentältä, noin 2½ tuntia. Myös Oxford Bus -yhtiön Airline-bussit kulkevat kentältä Oxfordin päälinja-autoasemalle aivan keskustaan, kuten muutkin lentokenttäbussit.

Stanstedin kentältä, jonne Ryanair lentää, on hankalin tulla suoraan Oxfordiin, sillä National Express -bussit matkaavat kentän ja keskustan väliä reilut kolme tuntia. Toinen vaihtoehto on ensin kulkea Stansted Express -junalla Lontooseen ja sieltä junalla tai bussilla edelleen Oxfordiin.

Matka Lontoosta Oxfordiin

Lontoosta on helppo saapua Oxfordiin junalla tai bussilla. Linja-autoista Oxford Tube vie 14 punnalla suuntaansa (alennus edestakaisesta lipusta) Lontoon Victoria Station -asemalta Oxfordin Gloucester Green -asemalle aivan ydinkeskustaan noin 90 minuutissa. Myös Oxford Bus Company ja halpabussiyhtiö Megabus kulkevat kaupunkien väliä.

Junat lähtevät Paddingtonin asemalta kohti Oxfordia, matka kestää noin tunnin ja junista vastaa First Great Western.

Liikkuminen Oxfordissa

Kävely

Oxfordin keskusta on lukuisine kävelykatuineen, tunnelmallisine yliopistojen kampuksineen ja puistoineen erinomainen kävelypaikka, jossa ei mitään menopelejä kaipaakaan. Oxford on sivistynyt ja rauhallinen yliopistokaupunki, jossa autoilijat eivät kaahaile ja jossa professoritkin usein kulkevat luennolle kävellen tai pyörällä. Vain kävelemällä voikin hyvin tutustua Oxfordin kortteleihin ja tunnelmaan, ja siellä aikaa viettävä ottaakin mukaan hyvät kävelykengät. Vaikka autoilijat ovat varsin huomaavaisia kaupungissa, pyöräilijät eivät aina ole, ja niihin kannattaakin kiinnittää kävellessä erityistä huomiota.

Julkiset liikennevälineet

Jos Oxfordissa haluaa käyttää linja-autoa liikkumiseen, on Oxford Bus Company siihen hyvä valinta. Myös Stagecoach liikkuu Oxfordin kaupungissa ja Oxfordshiren kreivikunnassa, missä paljon liikkuvat voivat hankkia Goldrider Pass -kortin, joka tiettyä summaa vastaan antaa oikeuden matkustella busseilla rajattomasti tietyn ajan, kuten vuorokauden, viikon tai kuukauden.

Taksi

Mustat taksit liikkuvat Oxfordissa tiiviiseen tahtiin. Tolppia on tärkeillä paikoilla, kuten St Giles -kadulla lähellä Broad Streetiä, Gloucester Green linja-autoasemalla ja Cornmarket- ja Queen -katujen risteyksessä. Viikonloppuöisin pubien sulkeuduttua taksia on vaikea ellei mahdoton saada.

Kulkuneuvon vuokraaminen Oxfordissa

Vasemmanpuoleinen liikenne ja erikoinen englantilainen liikennekulttuuri eivät juurikaan houkuttele ainakaan asiaan perehtymättömiä autoilemaan Oxfordissa tai sen lähiympäristössä, mutta auton vuokraamista havitteleville 24 tuntia vuorokaudessa avoinna oleva Europcar (Ferry Hinksey Road) on hyvä vaihtoehto.

Pyöräily on Oxfordissa suosittua, ja itsekin pyöräilemään haluavat voivat vuokrata polkupyörän Oxford Bike Hiresta (Walton Street), joka myös järjestää kaikenlaisia opastettuja kierroksia.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti