Mallorca – Lisää kiinnostavia paikkoja
Palma de Mallorca
Palma de Mallorca
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Palma de Mallorca
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Placa Major
Plaça Major on eräänlainen vähän laiminlyöty keskusaukio. Sen tuntumasta lähtevät monet ydinkeskustan tärkeimmät kadut, ja siltä on hyvä aloittaa tämän laajan alueen tutkiminen.

Palma de Mallorcan alueita ja kaupunginosia

Palma de Mallorca on Mallorcan saaren suurin kaupunki, ja vuodesta 1983 asti autonomisessa asemassa olleen Baleaarien saariryhmän pääkaupunki. Sen varsinaisella alueella asuu 400 000 asukasta, mutta sen ympäristössä on asukkaita noin 620 000. Palma on kuitenkin suosittu lomakohde, ja siellä on aina vähintäänkin kymmeniä tuhansia turisteja. Mallorcan virallinen kieli on katalaani, mutta valtaosa ihmisistä puhuu pääasiallisesti Espanjaa.

Palmasta on lyhyt matka muualle Mallorcan saarelle, ja reilussa tunnissa pääsee minne tahansa. Palmasta on lauttayhteyksiä Espanjan mantereelle ja muille Baleaarien saarille, jotka ovat Ibiza (kat. Evissa), Menorca ja Formentera.

Katujen, aukioiden ja muiden paikkojen erisnimet

Vuodesta 1983 lähtien Palmassa ja muualla Mallorcalla on muuteltu nimiä katalaaniksi, ja kaikki paikat tunnetaan virallisesti katalaaninkielisillä nimillä. Carrer on katu (esp. calle), plaça on aukio (esp. plaza), passeig on rantakatu (esp. paseo), avinguda on valtakatu (esp. avenida), port on satama (esp. puerto) ja platja on ranta (esp. playa).

Monet suomalaiset ja myös muunkieliset internetsivut, matkaesitteet ja varausjärjestelmät käyttävät espanjankielisiä nimiä, mutta paikan päällä kaikki viralliset nimet ovat katalaaniksi, ja ne ovat ainoat, jotka nykyään ovat käytössä. Myös monet ruokalistat ovat katalaaniksi, ja on paljon erilaisia yhteyksiä, kuten turisti-infossa (Plaça d'Espanya) jaettava pieni ”tourist guide” -lehtinen, joissa on sekaisin sekä katalaanin- että espanjankielisiä nimiä ja osoitteita.

Tärkeä asia tietää on myös se, että jos muualta saarelta lähtee Palmaan, tunnetaan se nimenomaan Palma-nimellä eikä Palma de Mallorcana.

Ydinkeskusta – vanhakaupunki ja sen ympärillä olevat korttelit

Palman ydinkeskusta on lähestulkoon sama kuin vanhakaupunki, ja se on laaja alue, joka on Avinguda de Gabriel Roca -rantakadun, Torrent de Riera -joen, Avinguda d’Alemanyan, Avinguda d'Alexandre Rossellón ja Avinguda Gabriel Alomarin väliin jäävä alue, joka turisti-infossa jaettavassa kartassa on suurennettu ympyränmuotoiseksi alueeksi. Se ei ole kokonaan mikään vanhakaupunki, vaan sillä on myös uusia osia, mutta käytännössä koko tämä alue on eräänlainen yhtenäinen alue, jolla on vähän liikennettä ja kaikki mahdolliset palvelut. Se on alue, jolla ovat pääasialliset nähtävyydet, lähes kaikki museot, kaupungin parhaat ostoskadut, kaikkein kauneimmat katunäkymät ja myös ne kuuluisat sisäpihat, joita nykyään tosin on hankala päästä katsomaan.

Koko alueen lähes keskipisteessä on Plaça Major [kartalla], joka on eräänlainen vähän laiminlyöty keskusaukio. Se ei vedä vertoja Madridin Plaza Mayorille, jonka tyylinen se on, mutta siltä on hyvä aloittaa tämän laajan alueen tutkiminen. Sen tuntumasta lähtevät monet ydinkeskustan tärkeimmät kadut, kuten La Rambla, Carrer de Sant Miquel, joka on yksi pääostoskatuja, ja Carrer de Colom, joka on hyvä katu etenkin kaupoiltaan.

Carrer de Sant Miquel, jonka monet sivukadut ovat tutustumisen arvoisia, vie kohti ytimen toista pääaukiota, Plaça d'EspanyaaPlaca d'Espanya [kartalla]. Se on suuri ja vilkkaan liikenteen takia vähän luotaantyöntävä paikka, mutta se on usein ensimmäinen keskustan alue, jonka kaupungissa vieraileva näkee. Sen kautta kulkevat lähes kaikki bussilinjat, siltä lähtee vanhanaikainen juna Sólleriin ja sen maanalaiselta asemalta lähtevät junat ja kaukoliikenteen bussit kaikkialle saarelle.

La Rambla
Alue La Ramblan ja Passeig del Bornin välillä on kaunista korttelistoa, jossa on mukava katsella kauppoja, juoda kahvit, syödä tai viettää iltaa.

La Rambla [kartalla], joka ei vedä vertoja Barcelonan esikuvalleen, on yksi ytimen merkittävimpiä katuja, joka johtaa kohti ydinkeskustan toista puistobulevardia, Passeig del Bornia [kartalla]. Alue La Ramblan ja Passeig del Bornin välillä on kaunista korttelistoa, jossa on mukava katsella kauppoja, juoda kahvit, syödä tai viettää iltaa. Passeig del Born on kenties kaupungin kaunein katu, joka vie kohti merenrantaa ja jolta on helppo päästä kohti läntistä Palmaa. Sen sivukadut ovat merkittäviä, ja Jaume III on kaupungin pääasiallisia ostoskatuja, jolla on vain hienoja liikkeitä. Carrer de Apuntadors on toinen merkittävä sivukatu, jonka alusta lähtee bussilinja 15 kohti Platja de Palmaa ja Arenalia. Tämä katu on kenties kaupungin paras ravintolakatu, ja se johdattaa varsin viehättäviin kortteleihin, joihin on hyvä tutustua. Alueella on paljon hyvää yöelämää, kahviloita, ravintoloita ja hienoja aukioita, kuten Plaça de la Llotja, joka on mukavan promenadinPasseig de Sagrera (Passeig de Sagrera) vieressä. Tästä onkin helppo päästä merenrannalle, jolla on venelaitureita ja merellistä tunnelmaa, ja sillä kulkee pitkä Passeig Marítim (esp. Paseo Marítimo), joka kulkee itäisen ja läntisen Palman välillä.

La Seu, Palman tuomiokirkko
Parc de la Marin tienoot ovat Palmaa kauneimmillaan, ja täällä näkymät ovat ikonisia ja mieleenpainuvia.

Passeig del Bornilta voi myös suoraan kävellä kohti merenrantaa, jolloin saapuu Parc de la Mar -puiston tuntumaan [kartalla]. Tämä on varsin turistivoittoista aluetta, jolla kaupitellaan matkamuistoja, ja puiston yläpuolella ovat Almudaina-palatsi ja La Seu, Palman tuomiokirkko. Tämä on Palmaa kauneimmillaan, ja täällä näkymät ovat ikonisia ja mieleenpainuvia.

Puistosta pääsee portaita pitkin tuomiokirkon ulkopuolelle ja myös suoraan sen vieressä oleviin hiljaisiin kortteleihin, joissa on jonkin verran nähtävyyksiä, kuten arabialainen kylpylä [kartalla] ja muutama museo. Tämä varsin laaja korttelisto on autenttisinta vanhaa Palmaa, sillä siellä on melkoisesti paikallisia ja siellä on kaikenlaista luostareista kauniisiin kirkkoihin, joista kauneimpia on Sant Francesc de PalmaSant Francesc de Palma [kartalla]. Tänne päästyään onkin jo lähellä kaikkein vilkkaimpia ytimen kortteleita, ja niiden laitamalla on Plaça de Santa Eulàlia [kartalla], jolla pyörii aina melkoinen määrä turisteja. Kaikki kadut sen ja Plaça Majorin välillä on hyvä tutkia, sillä niissä on hyviä kauppoja, kahviloita, ravintoloita ja kaikenlaista muuta. Aukion vieressä on tärkeä hallintoelinten korttelisto, joka huipentuu kaupungintalon (Ajuntament) [kartalla] edustalla.

Santa Catalina

Viime vuosina Santa Catalina, joka on ydinkeskustan länsipuolella, on muodostunut trendikkääksi alueeksi, jonka ennen ränsistyneet korttelit ovat nykyään elinvoimaisia ja vetävät ihmisiä puoleensa. Santa Catalinan pääpaikat ovat kauppahallin [kartalla] ympäristössä, ja sen lähikadut ovat kaupungin parhaita katuja ravintoloidensa ja illanviettomahdollisuuksiensa puolesta. Tämä on tienoota, jolla on ainakin yhtä paljon paikallisia kuin turistejakin, ja täällä on vähän varsinaisia nähtävyyksiä. Yksi alueen pääkaduista on Carrer de Sant Magí, joka hyvä ravintolakatu ja jonka varrella on kaunis Sant Magín kirkkoSant Magin kirkko.

Länsi-Palma

Melko harva Palmaan matkustava yöpyy ydinkeskustassa tai Santa Catalinassa, mutta läntinen Palma on paikka, jossa on paljon hotelleja ja kaikenlaista muutakin. Se on Santa Catalinan länsipuolella, ja se on laaja alue, jossa on useampi kaupunginosa ja joka päättyy vasta Palman rajoilla, Cala Majorissa.

Merenrannalla on pitkä promenadiPaseo Maritimo, jolla on mukava kävellä tai pyöräillä, mutta liikenne varsinaisella leveällä kadulla on vilkasta ja katua on hankala ylittää. Yleisesti katu tunnetaan joskus osoitteita myöten Passeig Marítim -nimisenä, mutta virallisesti se on Avinguda de Gabriel Roca, joka toiseen suuntaan mentäessä vie itäiseen Palmaan. Kadun varrella on Muelle de Golongrinas -laituri [kartalla], jolta voi lähteä erilaisille risteilyille ja veneretkille. Sen ympärillä olevat laajat huvipursien laiturit ovat paikkoja, joissa voi katsella hienoja veneitä, ja tällä merellisellä promenadilla on myös terasseja.

Passeig Marítimin pääpaikat ovat El Terreno -kaupunginosassa, jossa merenrannalla on kuuluisa Tito’s-yökerho. Sen tuntumassa on paljon ravintoloita ja baareja, joskin niitä on lähempänä ydinkeskustaakin. Alue on varsin turistivoittoinen mutta sillä pyörii myös paikallisia, ja se on varsin mukava sekoitus kaikenlaista.

Merenrannasta ylämäkeen kulkee toinen läntisen Palman pääkatu, Avinguda de Joan Miró. Tämä pitkä katu, jolla bussitkin liikkuvat, on sekin sekoitus eri aineksia, ja sen varrella on hotelleja, turisteille suunnattuja ravintoloita mutta myös paikallisille suunnattuja palveluita. Se on vilkkaimmillaan Plaça de Gomilan [kartalla] tienoilla, ja tämä on yksi kaupungin pääasiallisia illanviettoalueita. Tästä ylämäkeen on alueen yksi ainoita nähtävyyksiä, eli Bellver-linnake, joka tosin on korkealla kukkuloilla. Varsin mukava on myös Av.Joan Mirón ja Passeig Marítimin välillä oleva puisto (Jardins Sa Quarentena) [kartalla], joka on helpoin reitti kävellä merenrannalta ylös kohti Plaça de Gomilaa.

Jos rantakatua jatkaa eteenpäin, tulee pian vastaan matkustajasatama, Port de Palma [kartalla]. Sieltä voi kulkea lautalla tai katamaraanilla Barcelonaan, Valenciaan, Ibizalle ja Menorcalle. Sen jälkeen on vielä niemimaa nimeltään Punta de San Carles, joka espanjaksi on San Carlos, ja sillä olevassa linnakkeessa on sota-asioihin keskittyvä museo ja myös vuosisatoja vanha majakka, Faro de Porto Pí.

Itä-Palma

Ydinkeskustan itäpuolella, missä lentoasema sijaitsee, on alueita, jotka tulevat tutuiksi niille, jotka yöpyvät pitkän Platja de Palman alueella. Sitä ennen on merenrannalla entinen kalastajakylä, Portitxol [kartalla], joka on rannan vieressä ja jossa on hyviä ravintoloita ja merellistä tunnelmaa.

Platja de Palma
Platja de Palma on kaupungin pääasiallinen ranta-alue, ja siellä kaikki tärkeä on rantakadun tuntumassa.

Seuraava merkittävä paikka, joka tunnetaan hyvistä ravintoloistaan, on Ciutat Jardí [kartalla], jonne pääsee ytimestä noin vartissa bussilinjalla 15 tai 18. Sinne voi myös pyöräillä mutta kävelymatka on pitkä. Alueelle ei välttämättä kannata erikseen lähteä, mutta se on hyvä osoite majapaikalle, ja siellä on kesäkuukausina rauhallisempaa kuin ytimessä, läntisessä Palmassa tai Platja de Palmassa.

Varsinainen Platja de Palma (Playa de Palma) alkaa Can Pastillasta [kartalla], jonne pääsee keskustasta esimerkiksi bussilinjoilla 15 tai 25. Se on monen kilometrin päässä ydinkeskustasta, ja se on oma maailmansa, josta voi bussilla siirtyä keskustaan noin kahdessakymmenessä minuutissa. Tämä viitisen kilometriä pitkän hiekkarannan vieressä oleva kapea alue eli Platja de Palma on kaupungin pääasiallinen ranta-alue, jolta ei välttämättä tule montaa kertaa loman aikana lähdettyä Palmaan. Rantakatua pitkin on mukava pyöräillä tai kävellä, ja sitä pitkin kulkee myös kaupunkijuna. Bussit liikkuvat rantakadusta parin sadan metrin päässä olevalla moottoritiellä, ja Platja de Palma on vain parin korttelin levyinen. Kaikki tärkeä on rantakadun tuntumassa, ja tämä on turistien ehdoilla elävä alue, jolla on vähän paikallisia ja jolla on rantalomatunnelmaa aina maalis- tai huhtikuulta loka-marraskuulle.

Platja de Palma jatkuu aina Arenaliin (tunnetaan myös nimillä el Arenal ja S’Arenal) [kartalla] asti. Reilut puolet ranta-alueesta on saksalaisten lomalaisten suuressa suosiossa, ja he saapuvat näille tienoin Carrer del Pare Bartomeu Salvá -kadun [kartalla] terasseille, ja kadulle on tästä syystä annettu nimi ”Schinkenstrasse” eli ”kinkkukatu”. Saksalaisten mieltymys oluen jatkuvaan litkimiseen, korviahuumaavan lujaa soitettaviin juomalauluihin ja spontaaneihin yhteislaulusessioihin tunnetaan nimellä ”Ballermann”. Kuuluisalla Bierkönig eli ”kaljakuningas”-terassilla raikaa laulu eniten toukokuulta syyskuulle, ja YouTubesta voi katsoa minkälaiset olivat tunnelmat vuoden 2017 päättäjäisissä.

Arenal on melko kaukana, reilun 10 kilometrin päässä Palman keskustasta, ja vaikka matkaesitteet sanovat, että sieltä on lyhyt matka Palmaan, on matkaa käytännössä sen verran, että loma tulee vietettyä lähinnä siellä. Arenal on oma maailmansa, josta löytyvät kaikki palvelut, suuri vesipuisto ja sen verran kaikenlaista, ettei Palman keskustaan ole valtavasti syytä lähteä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti