Mallorca – Lisää kiinnostavia paikkoja
Palma de Mallorca
Palma de Mallorca
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Palma de Mallorca
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Linja-auto 15
Palmassa on toimiva paikallisbussien verkosto, joka kulkee kaikkialle kaupunkiin ja sen ulkopuolellekin. Valtaosa bussilinjoista kulkee Plaça d'Espanyan kautta. Lippu ostetaan bussiin noustessa kuskilta.

Liikkuminen Palma de Mallorcalla

Palman keskustassa voi hyvin siirtyä kävellen nopeasti paikasta toiseen, mutta kaupunginosien välillä on sen verran pitkiä etäisyyksiä, että voi olla kannattavaa turvautua bussiin. Linja-autot kulkevat keskustan läpi, ne menevät rantapaikoille ja niillä on hyvä tehdä matkoja eri puolille Palmaa. Pyöräily on entistä suositumpaa, taksi on kohtuuhintainen mutta autoilua tai auton vuokraamista ei Palmassa tai muualla saarella voi suositella.

Kävely

Palmassa voi kävellä aivan ytimessä ja sen tuntumassa, mutta vanhankaupungin ja sen ympäristön maasto on mäkistä eikä liikkuminen siellä erilaisista syistä ole aina mukavaa tai kaikille edes mahdollista. Mäkiä ja portaita on kaikkialla, ja välimatkat ovat keskustassakin aika pitkiä. Hyvät kengät tai kantapäähän kiinnitetyt sandaalit ovat Palmassa ehdottoman tärkeät, eikä siellä kannata epäröidä bussiin hyppäämistä.

Vanhassakaupungissa ja muualla ydinkeskustassa on paras kävellä kävelykatuja pitkin, ja niitä on etenkin Plaça Major- ja Plaça d'Espanya -aukioiden välimaastossa. Pääostoskatu (Carrer de Sant Miquel) ja sen sivukatu Carrer dels Oms ovat parhaita katuja kävellä näissä sokkeloisissa kortteleissa, joissa eksyy helposti. Carrer dels Oms kulkee kohti La Ramblaa, joka sekin on erittäin hyvä katu kävellä. La Rambla johtaa Plaça Majoria kohden, mutta aukiolle ei kannata täältäpäin nousta, sillä jyrkkiä portaita on tällä puolella kymmenittäin. La Ramblan päästä on kuitenkin varsin mukava matka Passeig del Born -bulevardille, joka on monin tavoin samantyylinen mutta liikenteeltään hiljainen katu kuin La Rambla. Se johtaa kohti rantaa, ja sitä pitkin kävelemällä pääsee Parc de la Mar -puistoon tai rantakadulle, joka johtaa kohti Cala Majoria, Palmanovaa ja Magalufia.

Kävely on mukavaa pitkällä rantakadulla, joka tunnetaan yleisesti Passeig Marítim -nimellä. Se kulkee Parc de la Mar -puiston liepeiltä jonkin matkaa kohti Arenalia, ja rantakadun varrella olevalle Pere Antoni -rannallePere Antoni -rannalle [kartalla] voi hyvin vanhastakaupungista kävellä. Toiseen eli länsisuuntaan voi hyvin kävellä rantaa pitkin ainakin laiturille [kartalla], jolta kesäajan risteilyt ja muut veneretket lähtevät. Rantakadulla tosin on armoton liikenne, joka tuo paikoittain saastetta niin että heikompia hirvittää, ja katujen ylittäminen on aikaa vievää ja joskus vaarallisen oloistakin. Kaikkein paras rantakadulla on kävellä paikoissa, joista autot ovat kaukana. Autottomia kävelyreittejä on etenkin vanhankaupungin ja sataman välimatkalla, jolla on valtava määrä erilaisten alusten laitureita ja joka on jonkin matkan päässä leveistä valtateistä. Rantapromenadilla on myös pyörätiet, joita pitkin matkan hujauttaa varsin nopeasti.

Muualla kaupungissa voi kävellä, mutta mäkiä on ja esimerkiksi rantakadusta poispäin kaikki mahdollinen on ylämäkeen. Mäkiä voi jonkin verran kierrellä, niin ettei joudu nousemaan jyrkimmistä kohdista portaita pitkin, ja etenkin matkalaukkujen kanssa kannattaa pitää mielessä, että jos majapaikka on korttelinkin päässä rantakadusta, joutuu sinne menemään ylämäkeen.

Julkiset liikennevälineet

Palmassa on toimiva paikallisbussien verkosto, jolla on 29 linjaa ja joka kulkee kaikkialle kaupunkiin ja sen ulkopuolellekin. Bussin käyttäminen on suositeltavaa jos haluaa siirtyä matkalaukkujen kanssa jonnekin, jos on menossa muualta kaupungista Plaça d'Espanyan bussi- tai juna-asemalle, jos siirtyy keskustasta illalla hotelliin tai jos haluaa mennä vanhastakaupungista vähän kauemmas kuten Platja de Palmaan tai Cala Majoriin. Muissakin tapauksissa bussi jouduttaa mihin tahansa siirtymistä, ja ne kulkevat varsin tiuhaan tahtiin.

Valtaosa bussilinjoista kulkee Plaça d'Espanyan kautta, ja siellä on tärkeää ensin tutkia mille pysäkille juuri se linja, johon haluaa nousta, pysähtyy. Bussipysäkeiltä voi nousta myös pitkän matkan busseihin, mutta ei aivan Plaça d'Espanyan vieressä, sillä sieltä maanalaiselta linja-autoasemalta ne lähtevät kohti saaren muita osia.

Kaikissa busseissa, olivat ne sitten 1–29-numeroituja paikallisbusseja tai pidemmälle meneviä, usein täysin samanlaisia busseja, lippu ostetaan bussiin noustessa kuskilta. Yksi lippu maksaa 1,50 €, mutta mahdollista on myös ostaa etukäteen automaatista tai tupakkakioskilta 10 matkan lippu, joka maksaa 10 €. Ainoat poikkeukset ovat lentokenttämatka, joka aina maksaa 5 €, ja matka matkustajasatamaan, joka maksaa 3 €. Myös yölinja 41 maksaa 1,50 €. On olemassa muitakin lippuja, ja niitä voi katsoa busseista vastaavan EMT:n sivuilta. Lippujen hinnat ovat Palman asukkaille edullisempia kuin turistille, eikä aikaa kannata tuhlata erilaisten lippuvaihtoehtojen tutkimiseen.

Bussikuski ottaa vastaan korkeintaan 20 euron setelin, mutta aina on sekä kohteliasta että järkevää käyttää joko kolikoita tai mahdollisimman pieniä seteleitä. Bussilla Palmassa ainakin ajoittain matkustavan onkin hyvä pitää matkassa kahden euron kolikoita, joiden käyttäminen on nopeaa ja vaivatonta. 0–4-vuotiaat matkustavat ilmaiseksi, ja tätä vanhemmat joutuvat hankkimaan itselleen aikuisten lipun.

Hyödyllisiä linjoja

Linjoista hyödyllisiä ovat esimerkiksi matkustajasataman ja lentoaseman välillä kulkeva linja 1 ja lentoaseman ja Arenalin väliä kulkeva linja 21.

Linja 25 kätevä niille, jotka haluavat nopeasti siirtyä Palman keskustasta Platja de Palmalle (Playa de Palma), sillä myös sinne kulkeva linja 15 on hitaampi.

Jos majapaikka on lähellä satamaa, Tito’s-yökerhoa tai Plaça de Gomilaa, on linja 3 hyvä, sillä se kulkee ylhäällä eikä sen pysäkiltä tarvitse kavuta ylämäkeen. Linja 3 kulkee aina Cala Majoriin asti, ja sinne kulkee myös linja 20. Molemmat jatkavat vielä siitäkin eteenpäin, ja jos hotelli on tällä suunnalla, pääsee sieltä vaivattomasti keskustaan paitsi näillä linjoilla myös pitkän matkan busseilla, joista täälläpäin näkyvät esimerkiksi linjat 104 ja 107.

Monia muitakin hyödyllisiä linjoja on, ja niitä on hyvä ainakin jonkin verran katsella etukäteen EMT:n sivuilta.

Palmassa on myös metro-nimeä käyttävä maanalainen junalinja, mutta sille on käyttöä harvalle kaupungissa vierailevalle. Metro, kaukojunat ja muualle Mallorcalle kulkevat bussit lähtevät Plaça d'Espanyan maanalaisesta terminaalista, nimeltään Estació IntermodalEstacico Intermodal.

Polkupyörä
Merenrantaa myötäilevät pyöräkaistat ovat paras paikka pyöräillä Palman kaupungin sisällä.

Pyöräily ja pyöränvuokraus

Palma de Mallorca on entistä parempi pyöräilykaupunki, mutta siellä ei kannata pyöräillä missä tahansa, vaan merenrantaa myötäilevät pyöräkaistat ovat paras paikka pyöräillä Palman kaupungin sisällä. Siellä voi muuallakin harrastaa pyöräilyä, mutta liikenne on erittäin vilkasta, ydinkeskusta on mäkinen ja kaupunki on sokkeloinen, niin että siellä ei noin vain kannata hypätä pyörän selkään.

Pyöriä vuokrataan monessa eri paikassa, ja myös monet majapaikat vuokraavat pyöriä.

Keskeinen paikka vuokrata pyörä vaikka päiväretkellä on Estació Intermodal -aseman Lock&Go, ja sieltä pyörän saa päiväksi edullisimmillaan kuudella eurolla. Sama paikka vuokraa myös skoottereita ja moottoripyöriä, ja siellä on myös tavarasäilytys.

Palmassa on valtava määrä pyörien vuokrauspisteitä, ja niitä tulee vastaan tämän tästä. Hyviä vuokraamoja ovat esimerkiksi Call&Ride, Palma on Bike, jolla on useita pisteitä ja opastettuja kierroksia, ja Nanobikes.

Taksi

Taksilla paikasta toiseen siirtyminen on Espanjassa kohtuuhintaista ja suosittua, eikä Palma de Mallorca ole tässä suhteessa poikkeus. Mallorcan saarella tyypilliset hinnat ovat nähtävissä tauluista, joissa on myös jonkin verran muuta asiaa taksilla liikkumisesta. Tauluissa mainitaan myös taksat, ja niissä kerrotaan myös nähtävyyskierroksista, jotka maksavat 40 euroa tunnilta.

Takseilla on erilaisia hintoja riippuen siitä mikä vyöhyke on kyseessä ja onko kysymyksessä yö tai juhlapyhä. Vyöhykkeitä on kaksi ja lisäksi on yö ja päivä, ja näin lentoasemalta ja satamasta lähtevät ja taksit jotka siirtyvät Palman rajojen ulkopuolelle noudattavat päivisin taksaa nimeltään ”tarifa 3” ja kaupungin sisäiset kyydit taksaa nimeltään ”tarifa 1”. Aloitusmaksu on arkisin reilusta kahdesta eurosta ylöspäin, kilometrin matka maksaa vähintään 0,88 € ja minimiveloitus on 3–4 €.

Palman kaupungissa voi siirtyä lyhyitäkin matkoja, mutta takseilla tehdään paljon keskipitkiä matkoja. Palman keskustassa ei noin vain kannata hypätä taksin kyytiin, sillä siellä on paljon liikennevaloja ja melkoisia ruuhkia, etenkin rantakaduilla ja myös muualla. Öisin on tietenkin eri asia ja myös silloin jos haluaa nopeasti ja vaivattomasti siirtyä taksilla vaikkapa Palmanovaan, Magalufiin tai pidemmällekin. Päivisin on eri hinnat kuin öisin, viikonloppuisin ja juhlapyhisin (ma–pe klo 21–06, la, su ja pyhät klo 15–06), ja esimerkiksi lentoaseman ja keskustan välinen matka maksaa noin 19 euroa päivällä, 22 euroa yöllä. Palmanovaan on aivan samat hinnat, Magalufiin on muutaman euron korkeammat hinnat ja Arenaliin pääsee sinnekin suurin piirtein samalla hinnalla.

Taksiin voi nousta tolpalta, sellaisen voi ottaa lennosta tai taksin voi tilata tai tilauttaa paikalle.

Varsin hyvä taksiyhtiö on lentoaseman virallinen taksiyhtiö, Taxi Mallorca 365.

See Mallorca listaa lisää taksiyhtiöitä.

Autoilu ja autonvuokraus

Palmassa tai sen lähiympäristössä ei ole järkeä hypätä auton rattiin vaan siellä on hyvä olla lomatunnelmissa ja ottaa rennosti. Pyörät, taksikyydit ja bussit vievät ainakin Palman ympäristössä kitkattomasti minne tahansa, eikä ruuhkaisilla leveillä kaduilla, jotka monin paikoin ovat sokkeloisia, ole mukava loman aikana autoilla.

Jos Palmasta haluaa vuokrata auton, onnistuu se jo lentoasemalla. Lentoaseman sivuilta voi nähdä kaikki autovuokraamot, joiden joukossa on kaikkein tunnetuimmat ja myös vähän tuntemattomampiakin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti