Mallorca – Lisää kiinnostavia paikkoja
Palma de Mallorca
Palma de Mallorca
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Málaga on Euroopan eteläisin miljoonakaupunki ja Costa del Solin tunnetuin keskus. Se on oivallinen lomakohde, jos haluat nauttia rannoista, kulttuurista, ostoksista ja herkullisesta ruoasta. Lue lisää Málagasta
Hotelleja – Palma de Mallorca
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
La Seu
Palman tuomiokirkko eli La Seu on eräänlainen Palman symboli. Tuomiokirkko ei ole mahtava rakennus vain ulkopäin vaan myös sen sisäosat ovat huikaisevaa nähtävää.

Palma de Mallorcan nähtävyyksiä

Palmassa ei ole paljon merkittäviä nähtävyyksiä, mutta siellä on mukava tutustua muutamaan nähtävyyteen loman aikana. Valtaosa merkittävästä nähtävästä on vanhassakaupungissa tai sen lähellä, ja nähtävyyksiin ainakin pintapuolisesti tutustumalla näkee samalla kaupungin kauneimpia ja mielenkiintoisimpia osia. Nähtävyyksiin on pääsymaksuja, mutta mitään kaupunkikorttia, jolla pääsisi ilmaiseksi sisään, ei ole eikä sitä tarvitsekaan.

La Seu – Catedral de Mallorca

Palman tuomiokirkko eli La Seu (esp. La Seo) [kartalla] on vanhankaupungin ja merenrannan välimaastossa, ja se on alueella, jolla on paljon muitakin nähtävyyksiä. Tämä valtava katedraali on arkkitehtuuriltaan kaupungin merkittävin, ja se on eräänlainen Palman symboli.

Tuomiokirkko ei ole mahtava rakennus vain ulkopäin vaan myös sen sisäosat ovat huikaisevaa nähtävää. Niistä ovat vastuussa Barcelonan suuri arkkitehti Antoni Gaudí ja merkittävä paikallinen nykytaiteilija, Miquel Barceló. Heidän panoksensa tekeekin tästä tuomiokirkosta varsin poikkeavan, mutta myös sen historia on pitkä ja värikäs.

Samalla paikalla oli aikoinaan, maurien eli marokkolaisten kolme vuosisataa kestäneen vallan aikana, moskeija, mutta maurien valtakausi päättyi vuonna 1229. Monessa paikassa esille tuleva Jaume I valloitti Palman tuona vuonna, ja seuraavana vuonna alettiin rakentaa kirkkoa, josta tuli Euroopan suurin. Moskeija jäi kirkon sisälle Neitsyt Marialle omistetuksi kappeliksi, ja kirkko valmistui vasta 1600-luvun alkuvuosina. Kirkko rakennettiin renessanssityyliin, jossa oli goottilaisia vivahteita, mutta vuoden 1851 maanjäristys vaurioitti kirkkoa ja muutakin kaupunkia pahoin. Sitä ei perusteellisesti korjattu entiselleen vaan siihen tehtiin myöhäisgoottilaisia lisäyksiä, ja nykyisin nähtävä tuomiokirkko on yhdistelmä montaa eri tyylisuuntausta ja aikakautta. Tästä on yhtenä selkeänä todisteena pääsisäänkäynti, jossa voi nähdä kaikkein tyylilajien piirteitä.

Kirkon suojissa on valtava määrä kaikenlaista nähtävää, ja asiasta kiinnostunut voi hyvin viettää siellä tuntikausia. Siellä on monta erilaista aarretta, kuten 243 kiloa painavat hopeaiset kattokruunut, 1115 ruudusta muodostuva ikkuna, ”oculus maior” eli suuri silmä joka on maailman suurin goottilaistyylinen ruusuikkuna ja Gaudín vuosina 1904–14 tekemät työt, jotka muodostavat melkoisen sekamelskan. Miquel Barcelón uudelleen suunnittelema kappeli (Capella del Santíssim I Sant Pere, esp. Capilla del Santisimo) tuo myös varsin outoa tunnelmaa kirkon oikeanpuoleiseen osaan. Kappeli on rakennettu 15 tonnista keraamia, ja koko komeus valmistui vasta vuonna 2007. Merkittävät ovat myös vuonna 1798 valmistuneet urut, jotka ovat kooltaan valtavat ja joiden soittoa voi kuulla ilmaiseksi jokaisen kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 12. Kirkonmenoja eli katolisia messuja on päivittäin klo 9 ja myös muihin, vaihteleviin aikoihin.

Kirkkoon on kuuden euron pääsymaksu aikuisilta, ja se on avoinna vain ma–pe klo 10–15.15 ja la klo 10–14.15.

Sivu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Get Your Guide -sivustolta voit hankkia liput paikkoihin ja ajanvietteisiin Palma de Mallorcalla

Palau de l’Almudaina

Tuomiokirkon vieressä oleva kuninkaallinen palatsi eli AlmudainakuvaAlmudaina ] on ollut paikoillaan Rooman valtakunnan ajoista asti, ja ennen kuin Jaume I valtasi kaupungin, se oli muslimihallitsijoiden asuintalo. Se saikin varsinaisesti alkunsa maurilaisena palatsina, mutta sitä muunneltiin kristitympään muotoon 1300-luvun alusta lähtien. Palatsi on edelleenkin yksi Espanjan kuninkaallisten virallisista asuinpaikoista, mutta nykykuninkaalliset viettävät kesänsä Cala Majorissa olevassa Palau Mariventissä. Silloin kun kuninkaalliset eivät ole paikalla, Almudaina on yleisölle avoinna, ja sen luolamaisiin mutta hulppeasti sisustettuihin saleihin voi käydä tutustumassa.

Palatsi oli alun perin roomalaisten rakennuttama castrum eli linnoitus, jonka muslimit muuttivat omaksi linnoituksekseen (Alcázar) ja jota Jaume I ja hänen seuraajansa sitten muuttivat siinä määrin, että juuri mitään maurien saati roomalaisten rakennuttamista linnoituksista ei ole enää jäljellä. Siellä olevista vierailupaikoista Santa Anan goottilaistyylinen kappeli (kataloniaksi Capella de Sant’Anna) on kuuluisa, ja sitä pidetään kaupungin kauneimpana kappelina. Merkittävä on myös ns. Enkelten torni, joka on saanut nimensä arkkienkeli Gabrielia kuvaavan tuuliviirinsä takia. Suurin sisäpiha eli Patio de Armas on nimensä mukaisesti ollut armeijan käytössä, ja siellä joukot tarkastettiin ja sieltä muualle kaupunkiin suuntaavat paraatit aloitettiin. Yläkerrassa sijaitsevat kuninkaallisten asuintilat ovat kauniita kattoja myöten, ja niiden keskus on Saló Gòtic. Kuninkaalliset asuivat täällä kuitenkin vain kolmanteen Jaumeen eli vuoteen 1349 asti, eikä siellä sen jälkeen ole pysyvästi asunut kuninkaallisia.

Pääsylippu aikuisilta maksaa 9 euroa, ja palatsi on avoinna silloin kun siellä ei ole virallisia tilaisuuksia (kesällä klo 10–20, talvella klo 18 asti).

Banys Àrabs

Tuomiokirkon toisella puolella olevissa hiljaisissa vanhankaupungin kortteleissa ei ole paljon mitään, mutta niistä löytyy yksi harvoja maurien ajoilta peräisin olevia nähtävyyksiä. Vaikka muslimit hallitsivat Mallorcaa kolmen vuosisadan ajan, on heistä jäänyt täysin jäljelle vain tämä entinen kylpylä eli hammam, Banys Árabs [kartalla]. Tämä on varsin vaatimaton kylpylä, joka rakennettiin 900–1100-luvuilla, eikä jäljellä olekaan kuin pari maanalaista kammiota, joista toisella on jonkinlaisen vaikutuksen tekevä kupolikatto. Kammioissa on caldarium eli kuuma kylpyallas ja tepidairum eli lämmin kylpyallas, ja kylpylä tuli muslimimaailmaan nimenomaan roomalaisilta. Muslimeilta kylpylät levisivät muualle, ja näiden hammamien perua ovat myös saunat. Palman arabialaiset kylpylät eivät olleet julkisia vaan yksityiseen käyttöön tarkoitettuja, ja niiden yhteydessä on vanhankaupungin hienoin puutarha, jossa on mukava hetken aikaa istua.

Paikka on avoinna päivittäin klo 10–19, ja sinne on aikuisilta kahden ja puolen euron pääsymaksu.

Sa Llotja
Sa Llotja oli aikoinaan kalastajien kauppahalli. Nykyään rakennuksessa on erilaisia näyttelyitä, joissa on taidetta, valokuvia ja muuta sellaista mikä yleensä liittyy Mallorcaan ja sen historiaan.

Sa Llotja

Palman mukavimmissa illanvietto- ja ravintolakortteleissa sijaitseva Sa Llotja (esp. Lonja) [kartalla] rakennettiin 1400-luvulla, ja jos alueella on vaikka lounaalla, on se nopea, pääsymaksuton vierailupaikka. Rakennus oli aikoinaan kalastajien kauppahalli, ja vaikka se on huomattavan avara ja korkea sisätiloistaan, on se kauneimmillaan ulkoapäin tarkasteltuna. Sisällä on kuitenkin nähtävää, kuten palmupuiden muotoon rakennetut tukipilarit, ja rakennuksessa on erilaisia näyttelyitä, joissa on taidetta, valokuvia ja muuta sellaista mikä yleensä liittyy Mallorcaan ja sen historiaan. Se on avoinna ti–la klo 11–14 ja klo 17–21 ja sunnuntaisin klo 11–14 mutta vain silloin kun siellä on meneillään näyttely.

Ajuntament – Kaupungintalo

Toinen huomattava rakennus Palman vanhoissa osissa on kaupungintalo [kartalla], jossa on eri rakennustyylejä ja johon voi nopeasti tutustua samalla kun kiertelee näitä mukavia kortteleita. Sen huomattava osa on vuonna 2016 entisöity, barokkityyliä edustava julkisivu, joka kertoo sen menneisyydestä sairaalana. Tälle paikalle rakennettiin goottilaistyylinen sairaala 1300-luvulla, ja myöhempi rakennus on alkuperäisen yhteyteen rakennettu. Toinen huomattava yksityiskohta on kaupungin pääkello, En Figuera, joka on ollut paikoillaan satoja vuosia mutta jonka nykyinen mekanismi on 1860-luvulta.

Nykyisen rakennuksen ulko-osat ovat pääasiallisesti peräisin 1600-luvulta ja sisäosat 1800-luvulta, ja sisätiloissa on taidegalleria, jossa on kaupunginisien ja muiden merkkihenkilöiden muotokuvia. Rakennus sijaitsee aivan Palman ytimessä, ja siihen voi käydä osin tutustumassa koska tahansa mutta sunnuntaisin klo 11 siihen voi tutustua espanjankielisten opastettujen kierrosten yhteydessä normaalia paremmin.

Castell de Bellver

Bellver-linnake [kartalla] sijaitsee keskustan ulkopuolella, läntisen Palman rantakadun lähellä, ylhäällä kukkuloilla. Tämä ympyränmuotoinen linnake rakennettiin 1300-luvulla sen jälkeen kun kaupunki oli vallattu maureilta, ja se on Espanjan ainoa tätä tyylilajia edustava linnake. Linnakkeen rakennutti Jaume II kymmenessä vuodessa, ja alun perin tarkoitus oli, että siitä olisi tullut kuninkaallisten asuttama palatsi. Kuitenkin vain kaksi kuningasta, molemmat 1300-luvulla, asuivat täällä, ja käyttöä vaille jääneenä se 1700-luvun alussa muutettiin sotilasvankilaksi. Myöhempinä aikoina Napoleon löysi sille käyttöä, ja sillä oli myös oma roolinsa Espanjan sisällissodan aikana.

Linnakkeen suojissa on kaupungin historiasta kertova museo, jossa nopeasti oppii kuinka kaupunki kehittyi muinaisista ajoista nykypäiviin. Museossa on esillä sekä roomalaisten että muslimien keramiikkaa, siellä on klassista tyyliä edustavia veistoksia ja muuta nähtävää. Linnoituksen kohokohta ja pääasiallinen syy lähteä sinne on kuitenkin näkymä yli metsien kohti Palman lahtea ja Palman keskustaa.

Bellverin linnoitukseen on neljän euron pääsymaksu aikuisilta mutta sunnuntaisin sinne on vapaa sisäänpääsy. Linnoitus on avoinna maanantaisin klo 8.30–13, ti–la klo 8.30–20 ja su klo 10–20. Paikalle pääsee helpoiten taksilla, mutta on mahdollista myös tulla bussilinjoilla 3 tai 20 Plaça de Gomila -aukiolle ja kavuta sieltä mäkiä ylös linnakkeelle.

Lisää asiaa Palman nähtävyyksistä

See Mallorca esittelee Palma de Mallorcan nähtävyyksiä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti