Mallorca – Lisää kiinnostavia paikkoja
Palma de Mallorca
Palma de Mallorca
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Palma de Mallorca
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintolan terasseja Placa de la Llotja -aukiolla
Plaça de la Llotjalla vanhassakaupungissa on on useita houkuttelevia terasseja, joilla on mukava syödä sekä lounasta tai illallista, tai niiden välisenä aikana tapas-annoksia.

Palma de Mallorcan ruoat ja ravintolat

Palmassa on hyvät ruoat, joita voi syödä lähes kaikkialla kaupungissa. Vanhakaupunki lähiympäristöineen, Santa Catalina ja läntisen Palman rantakadun tienoo ovat alueita, joilla on kaupungin parhaat ravintolat. Paljon ravintoloita on myös itäisen Palman puolella, Platja de Palman ranta-alueella, mutta siellä erinomaiset ravintolat ovat vähissä.

Palmassa kannattaa maistella mallorcalaisia ruokia, muita espanjalaisia ruokia, italialaisia ruokia ja aasialaisia ruokia, joita on varsin hyvin tarjolla. Kasvissyöjille ja vegaaneillekin löytyy aina jotakin, mutta hintataso ei enää ole erityisen alhainen. Juomarahoja Palmassa ei ole tapana juurikaan jättää, siellä voi syödä koska tahansa ja ravintoloissa on ajoittain lisämaksuja tai minimiveloituksia korttimaksuille.

Palman parhaat tienoot ravintolalle

Palman kaikissa osissa, joissa on hotelleja, on melkoisesti ravintoloita, mutta joissain paikoissa, kuten itäisessä ja läntisessä Palmassa, monet ravintolat ovat turisteille suunnattuja.

Valtaosa ravintoloista mainostaa tarjontaansa näyttävästi, mutta paikallisten suosiossa olevat ravintolat, joita on kaikkialla kaupungissa, eivät mainosta muuta kuin mahdollista lounastarjousta (menu del día). Noin klo 12–15 tarjottava lounas on kohtuuhintainen ateriakokonaisuus, johon kuuluu kaksi varsinaista annosta, jälkiruoka tai kahvi ja ruokajuoma, joka voi olla vesi, viini tai olut. On olemassa lounastarjouksia, joihin ei kuulu juoma, mutta yleisesti ottaen koko hoidon saa 9–15 eurolla. On olemassa tätä kalliimpia vaihtoehtoja, joilla voi olla erilaisia nimiä (esimerkiksi ”menu degustation” tai ”menu festivo”), ja ne voivat maksaa enemmän, 16–25 euroa.

Vanhakaupunki ja lähitienoot

Koko laaja keskusta, joka muodostuu vanhastakaupungista ja sen ympärillä olevista uudemmista kortteleista, on täynnä mitä erilaisimpia ruokapaikkoja.

Plaça MajorPlaça Major [kartalla] on alueen eräänlainen keskusaukio, ja sen tuntumassa on lähinnä turisteille suunnattuja ravintoloita. Ateriat ovat pääasiallisesti kalliita, lounastarjoukset ovat harvassa ja etenkin itse aukiolla on sisäänheittäjiä. Sisäänheittäjä kielii aina siitä, että ravintola on turisteille suunnattu eikä luultavasti hinta-laatusuhteeltaan hyvä. Yksi varsin kohtuuhintainen ja myös paikallisten suosiota nauttiva ravintola on ketjuravintola Lizarran (Plaça Major 11), josta saa ison tuopin alle kolmella eurolla ja aterian 8–12 eurolla. Sen vieressä olevista paikoista saa vaikkapa paellaa ja muitakin tyypillisiä espanjalaisia ruokia, ja mukavilla terasseilla joutuu maksamaan ateriasta vähän normaalia enemmän. Aukio on kuitenkin aivan käypä paikka syödä ja nauttia Palman ytimen tunnelmasta.

Carrer dels Oms
Carrer dels Oms on oiva katu erilaisille ruoille, joskaan mitään gourmet-elämyksiä sen varrella ei ole.

Aukiolta voi lähteä mihin suuntaan tahansa, ja vastaan tulee melkoisesti ravintoloita, mutta pääostoskatu Carrer de Sant Miquel johtaa kenties parhaille apajille. Kauppahallin hallitsema Plaça de l'Olivar [kartalla] on oiva osoite nälkäiselle, ja aukion monien ravintoloiden lisäksi kauppahallin yläkerrassa on parikin ravintolaa, joiden motto on ”you buy we cook”. Itse voi valita ja maksaa kalan tai muita mereneläviä, ja ravintolat tarjoavat ne sitten valmistettuina ja lisukkeiden kanssa.

Carrer de Sant Miquelin sivukatu Carrer dels Oms on oiva katu erilaisille ruoille, joskaan mitään gourmet-elämyksiä sen varrella ei ole. Tämä kävelykatu, jonka varrella on paljon erilaisia kauppoja, johtaa kohti La Ramblaa, joka puolestaan johtaa mutkan ja eri katujen kautta kohti aukiota nimeltään Plaça de la Mercat. Sen tuntumassa ja lähistöllä on paljon erilaisia ruokapaikkoja, joihin kuuluu ainoa Palman keskustaan jäänyt ruoka- ja juomakioski, Kiosco Alaska. Aukion tuntumassa on kuitenkin useita tyylikkäitä ja kalliita ruokapaikkoja, jotka tarjoavat kaikenlaisia ruokia japanilaisista korealaisiin ja espanjalaisiin.

Passeig del Born [kartalla] on yksi kaupungin hienoimpia ja tunnetuimpia katuja, ja sen varrella on muutama varsin hintava ravintola. Huomionarvoisia ovat parikin sen sivukatua, joista Carrer de Sant Feliu on huippuluokan kasvisravintolan (Restaurante Vegano Bon Lloc) takia hyvä osoite kasvissyöjille.

Toinen huomionarvoinen sivukatu on kenties kaupungin paras ravintolakatu eli Carrer de Apuntadors , jonka varrelta löytyy kaikille jotakin. Katu on kapea ja turistivoittoinen mutta myös paikalliset viihtyvät sillä, ja sen ravintoloiden hintahaitari on suuri. Osa ravintoloista on suosittuja turistiryhmien keskuudessa, ja näin jotkin voivat olla tupaten täynnä. Kohtuuhintainen, kaikkien suosima Giovannini numerossa 4 on edullisempi kuin muut kadun italialaiset ravintolat, ja siellä voi syödä aitoja italialaisia ruokia pitsoista pasta-annoksiin. Erityisen pidetty ravintola on numerossa 11 oleva Ribello.

Ravintolan terassi Passeig del Born -kadulla
Passeig del Born on yksi kaupungin hienoimpia ja tunnetuimpia katuja, ja sen varrella on muutama varsin hintava ravintola.

Normaalia parempia katuja ja aukiota, joilla on kaikenlaisia ravintoloita, on Carrer de Apuntadorsin lähistöllä paljon. Alueella on kannattavaa kävellä lounas- tai illallisaikaan, ja illalla se on myös yöelämältään erityisen vireää tienoota. Sivukatu Carrer de Sant Joan on monen ravintolan katu, ja se johtaa aukiolle nimeltään Plaça de la LlotjaPlaca de la Llotja [kartalla]. Sillä on useita houkuttelevia terasseja, joilla on mukava syödä sekä lounasta tai illallista, tai niiden välisenä aikana tapas-annoksia. Aukiolla oleva Rivareno on jäätelöpaikka vailla vertaa, ja sieltä vegaanitkin saavat herkullisen, jopa maailman parhaana pidetyn jäätelöannoksen. Toinen lähistön aukio eli Plaça de la Drassana [kartalla] on eläväinen yöelämän keskus, jolla on ravintoloita. Sillä ei ole mitään gourmet-ravintoloita, mutta sen terasseilla on etenkin illan hämärryttyä hyvä tunnelma.

Muualla ydinkeskustassa on ravintoloita sadoittain, eikä ravintolan löytäminen ole koskaan ongelma. Alueella on kuitenkin paljon paikkoja, kuten suuri aukio nimeltään Plaça d'Espanya, joilta ei tahdo löytyä kunnollista, kohtuuhintaista ravintolaa. Sen lähistöllä on kuitenkin pari normaalia parempaa vaihtoehtoa, jotka ovat hampurilaispaikka Badal Burger [kartalla] ja La Cueva del Buey, joka on kansainvälinen pihvi- ja hampurilaisravintola. Ravintolat ovatkin jo Olivar-kauppahallin vieressä, sen takana olevalla aukiolla, jolle harva noin vain eksyy.

Jos majapaikka on Plaça d'Espanyan tuntumassa tai jos odottelee siellä linja-autoa, kannattaa mieluummin suunnata sen takana oleviin kortteleihin, jotka ovatkin jo ydinkeskustan ulkopuolella. Siellä Plaça Alexander Fleming on aukio, jonka lähistöllä on paljon erilaisia ruokapaikkoja, tyypillisistä paikallisista kebabpaikkoihin ja aasialaisiin ravintoloihin. Hyvä normaali mallorcalaisia ruokia tarjoava ravintola lounaalle on vain paikallisten suosima Bar Venecia [kartalla], josta saa menu del dían noin kymmenellä eurolla.

Hyvä osoite tällä alueella on myös Carrer de Blanquerna [kartalla], jonka varrella on melkoinen määrä ravintoloita. Pizzeria, joka kuuluu Palman pidetyimpiin ravintoloihin ja jolla on mieleenpainuva sisustus, on 500 Degrees Pizzeria.

Santa Catalina

Jos mielii ydintä pienemmälle alueelle syömään, on sen vieressä oleva Santa Catalina helppo alue sekä ravintolalle että illanviettopaikalle. Sieltä ei tarvitse erikseen etsiä ravintolaa, vaan niitä on kasapäin muutaman kadun varrella. Ravintolat ovat myös paikallisten suosiossa, mutta siellä on paljon turisteja ja tienoolla on mitä erilaisimpia ruokapaikkoja.

Santa Catalinan kauppahallin [kartalla] ympäristössä on paljon ravintoloita, ja myös tässä muulloin kuin sunnuntaisin avoinna olevassa kauppahallissa voi käydä syömässä aamiaisen ja mitä erilaisimpia tapaksia. Kadut, jotka ovat lähellä kauppahallia, ovat otollisia paikkoja aterialle. Carrer de Caro, Carrer de la Fàbrica, Carrer de la Pursiana, Carrer d’Anníbal, Carrer de Dameto ja niiden sivukadut ovat täynnä ravintoloita, jotka tarjoavat mitä erilaisimpia ruokia. Pidetty ravintola näillä tienoin on välimerellisiä ruokia tarjoava Wine Industry, joka on vain iltaisin avoinna ja joka on Pursina- ja Pou-katujen kulmauksessa. Alueella on myös paljon aasialaisia ravintoloita, etenkin intialaisia.

Hyvä ravintolakatu on myös näiden katujen alapuolella muutaman korttelin päässä ja kohti läntistä Palmaa kulkeva Carrer de Sant Magí, jolta löytyy useita Palman kaikkein pidetyimpiä ravintoloita. Niihin kuuluvat lähekkäin olevat hampurilaispaikka La Nueva Burguesa ja ranskalainen ravintola Le Bistro Bleu Palma, joka on hyvin rajallisesti avoinna ke–su ja kiinni vähänkin pyhää muistuttavina päivinä. Niiden vieressä on myös perulainen ravintola Piruw (Carrer de Sant Magí 84). Kaikki ravintolat ovat Sant Magín kirkonSant Magin kirkko vieressä.

Läntinen Palma

Läntisen Palman tunnetuin katu on rantakatu Passeig Marítim, jolla on paljon kaikenlaista. Sillä on myös ravintoloita, niitä on pitkän matkan varrella mutta hyvä kohta ravintoloille on kuuluisan Tito’s-yökerhon tuntumassa, joka on El Terreno -nimisessä kaupunginosassa. Sen vieressä oleva, eri maailmankolkista peräisin olevia ruokia tarjoava Mercat 1930 [kartalla], joka on food court -tyylinen ruokapaikka. Vähän siitä eteenpäin kohti Palmanovaa mentäessä tulee vastaan rypäs ravintoloita, joista paras on aitoja napolilaisia pitsoja puulämmitteisessä uunissa loihtiva L’Artista Pizzeria Napoleta, jossa viihtyvät myös italialaiset. Lähellä sitä on muitakin ravintoloita, joiden joukossa on paikallisia ruokia, tapaksia ja muuta vastaavaa tarjoavia ravintoloita, jotka eivät ole erityisen hyviä tai huonoja.

Rantakadulta ylämäkeen, lähellä Plaça de Gomilaa [kartalla] on paljon paitsi yöelämää myös ruokapaikkoja, joista osa on yölläkin avoinna. Kebabpaikat, pizzeriat ja muut ravintolat ovat täällä osin paikallisille, osin turisteille suunnattuja, ja niille, joiden majapaikka on lähellä, on useita ravintoloita. Varsin kohtuullinen paikka hakea pitsa tai syödä se sen muutamassa pöydässä ja kesäisin sisäpihalla on Don Salvatore (Av. de Joan Miró 44), jossa edulliset pitsat valmistetaan puulämmitteisessä uunissa. Saman kadun varrella, molempiin suuntiin mennessä, on melkoinen määrä ravintoloita, mutta tästä kohti keskustaa on paljon turisteille suunnattuja ravintoloita, jotka tarjoavat etenkin pihvejä ja muita lomalaisille maistuvia ruokia. Taso ei ole korkea ja hinnat ovat yläkanttiin, mutta ravintoloissa voi juoda tuopin tai lasin viiniä ja syödä pihvin 12–15 eurolla.

TripAdvisor listaa ja panee omaan paremmuusjärjestykseensä Palman ravintoloita.

Tapaksia
Lounaan ja illallisen välissä Palmassa on mukava syödä vaikka tapas-annoksia.

Itäinen Palma ja Platja de Palma

Itä-Palma on paikka, jossa moni yöpyy lomansa aikana, ja etenkin Platja de Palma (esp. Playa de Palma) on lähes 5 kilometriä pitkä alue, jolla suurin piirtein kaikki on turisteille suunnattua. Siellä on kuitenkin varsin hyviä ruokia, ja etenkin kalaruoat ovat melko varmoja valintoja. Alueelle ei ole kannattavaa lähteä muualta erikseen syömään, mutta jos majapaikka on Platja de Palmassa, voi sieltä ajatella lähtevänsä esimerkiksi hyvistä ravintoloistaan tunnettuun Ciutat Jardí -kaupunginosaan. Huomattava piirre itäisessä Palmassa on se, että monet ravintolat sulkevat ovensa loka- tai marraskuussa ja avaavat ne uudelleen vasta helmi- tai maaliskuussa.

Ensimmäinen vastaan tuleva paikka itäisessä Palmassa on Portitxol. Siellä on rannan ja sataman tuntumassa paljon ravintoloita, ja yksi pidetyimpiä on Ola del Mar [kartalla], jonka paella ja merenelävät yleensäkin kuuluvat kaupungin pidetyimpiin.

Seuraava paikka, jossa on paljon ravintoloita ja myös pidettyjä ravintoloita on Ciutat Jardí, joka on itäisen Palman paras paikka ravintoloidensa puolesta. Pelkästään kadulla Carrer de l’illa de Corfú [kartalla] on useita pidettyjä ravintoloita, jotka tarjoavat erilaisia ruokia. Myös sen sivukaduilla on ravintoloita, ja niitä on myös merenrannalla.

Platja de Palman ensimmäinen kaupunginosa on Can Pastilla [kartalla], ja koko itäisen Palman ranta-alue jatkuu lähes viiden kilometrin matkan, aina Arenaliin asti. Alueella kulkee kaupunkijunakaupunkijuna, joten rantakatua pitkin voi siirtyä vaivattomasti vaikkapa normaalia parempaan ravintolaan. Hyvä ravintola on aivan Can Pastillan niemennokassa oleva Purobeach Palma [kartalla], josta saa erilaisia ruokia, kuten välimerellisten ja aasialaisten ruokien fuusioita ja pihvejä. Toinen pidetty ravintola, joka on sataman lähellä, on La Payesita [kartalla], josta saa paellaa ja pidettyjä mereneläviä.

Platja de Palman ravintolat ovat pääasiallisesti keskittyneet pitkän rantakadun varrelle, ja sen varrella on myös kaikki muut palvelut ja sitä pitkin kaupunkijunakin kulkee. Normaalia parempia hampurilaisia mielivä menee täällä Tomy Burgueriin, ja sen vieressä, numerossa 83 oleva Bon Vent loihtii pidettyjä espanjalaisia ruokia. Tästä vähän eteenpäin sijaitseva Sa Barca [kartalla] on paikallisten suosiossa oleva kalaravintola, joka on ympäri vuoden avoinna.

TripAdvisor listaa ja rankkaa Platja de Palman ravintoloita.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Palman ravintolat tarjoavat melkoisen määrän erilaisia ruokia, ja kaupunki poikkeaa monista muista Espanjan kaupungeista siinä mielessä, että siellä on valtavasti muualta peräisin olevia ruokia tarjolla. Palma on vetänyt puoleensa erityisen paljon eteläamerikkalaisia ja italialaisia, ja näin siellä on paljon autenttisia eteläamerikkalaisia ja italialaisia ravintoloita. Ranskalaiset ravintolat ovat usein kalliita ja korkeatasoisia. Niissä on varsin muodollinen tunnelma, ja ne ovat monessa tapauksessa rajallisesti avoinna. Aasialaisia ravintoloita on entistä enemmän, ja lukuisten intialaisten ja sushiakin tarjoavien japanilaisten ravintoloiden rinnalle on tullut vietnamilaisia ja yleisaasialaisia wok-paikkoja. Palmassa on lomakaupunkina tietysti myös paljon kansainvälisiä ravintoloita, jotka tarjoavat pihvejä, kalaruokia, hampurilaisia ja muita vastaavia ruokia, ja kalaruoat ja erilaiset merenelävät ovat siellä eräitä parhaita ruokia.

Kalakeitto
Palmassa kalaruoat ja erilaiset merenelävät ovat eräitä parhaita ruokia.

Espanjalaiset ja mallorcalaiset ruoat ovat yleisimpiä ruokia, ja niitä on Palmassa kannattavaa maistella. Lounastarjoukset antavat oivan tilaisuuden syödä erilaisia ruokia, joiden joukossa on usein myös mallorcalaisia ruokia. Niitä mainostetaan näyttävästi, ja ruokalistoissa on aina mainittu, jos jokin annos on mallorcalaista perää. Espanjalaisista ruoista paella on tietenkin ehdoton ateria, ja on sanomattakin selvää, että Mallorcalla merenelävin höystetty paella on kaikkein paras.

Palma Restaurants esittelee kaupungin ravintoloita ja antaa mahdollisuuden tehdä pöytävarauksen.

Ravintoloita kasvissyöjille ja vegaaneille

Palmassa on sekä kasvissyöjille että vegaaneille suunnattuja ravintoloita, ja siellä on myös paljon kasvisruokia, jotka soveltuvat monille kasvissyöjille mutta harvoin vegaaneille. Varsinaisia kasvisravintoloita on lähes kaikilla alueilla, ja muista ravintoloita aasialaiset ja italialaiset ravintolat ovat hyviä liharuokia vältteleville.

Kaikkein paras on paikantaa muutama kasvisravintola vaikkapa TripAdvisorin sivuilta. Happy Cow ei ole kovin hyvä Palmaa ajatellen, sillä siellä osoitteet ovat sekaisin espanjaksi ja katalaaniksi, ja siellä on paljon ravintoloita, jotka eivät ole Palmassa.

Hintataso ja juomarahat

Palmassa on kotimaan kalliisiin ravintoloihin verrattuna kohtuuhintaiset ruoat, ja myös alkoholipitoiset ruokajuomat ovat kohtuullisissa hinnoissa.

Menu del dían saa alkaen noin yhdeksällä eurolla mutta useimmiten sellainen maksaa 10–12 €, ja siihen kuuluu ruokajuoma.

Tarjoilija ravintolassa
Juomarahoja otetaan mielellään vastaan, mutta totuus on se, että Espanjassa ei yleensä anneta juomarahoja. Summa voi vähän pyöristää ylöspäin, jos kysymyksessä oli onnistunut pöytiintarjoilu.

Illallisen ruokajuomineen saa melkoisella hintahaitarilla, mutta 6–10 eurolla saa edullisen annoksen, kuten kebabia, pitsan tai hampurilaisen. Edullisesti saa myös paikallisen tapa-nimellä tunnetun pikkuannoksen, jota voidaan myös kutsua nimillä ”pincho” tai ”racion”. Racion on yleensä suurempi kuin ”tapa”, ja on olemassa myös puolikas racion. Termi tapas viittaa moneen tapaan, ja ne maksavat alkaen parista eurosta aina noin kymmeneen euroon. Niiden kanssa mahansa täyttäminen ei välttämättä ole edullista, mutta pieniruokainen voi syödä vaikka espanjalaisen munakkaan (tortilla) 3–4 eurolla, ja se leivän kanssa saattaa täyttää mahan.

Tuoppi olutta eli jarra (lausutaan ”harra”), jota voidaan myös kutsua ”pinta”-nimellä, maksaa yleisesti vähän alle kolmesta eurosta ylöspäin. Viini maksaa suhteessa suurin piirtein saman verran, mutta se on kallista ravintolassa siihen nähden, että kaupasta litran kelvollista viiniä saa alkaen reilulla eurolla.

Juomarahoja otetaan mielellään vastaan, mutta totuus on se, että Espanjassa ei yleensä anneta juomarahoja. Summa voi vähän pyöristää ylöspäin, jos kysymyksessä oli onnistunut pöytiintarjoilu, mutta yleensä tarjoilupalkkio sisältyy hintaan.

Ruokailuajat

Palmassa syödään milloin tahansa, ja siellä tarjoillaan ruokia aamusta iltaan. Varsinaiselle lounaalle, joka ei muodostu tapaksista, voi mennä usein alkaen vasta klo 12, etenkin jos kysymyksessä on menu del día. Sitä aiemmin on tarjolla jonkin verran ruokia, mutta etenkin espanjalaiset ja muut vähän paremmat ravintolat tarjoavat kunnollisia aterioita alkaen vasta klo 12–13.

Hienoimmat ravintolat sulkevat iltapäiväksi ovensa, ja ne avataan uudestaan illansuussa, yleensä klo 18–19. Ruokia saa melko myöhäänkin, mutta monet paikallisten suosiossa olevat ravintolat ovat vilkkaita noin klo 21–23. Joissain kaupunginosissa kuten aivan ytimessä, Santa Catalinassa ja läntisessä Palmassa, on paljon ravintoloita, jotka tarjoilevat ruokia myöhään ja osa kesäisin läpi yön. Sama pätee Platja de Palmaan, jossa kesäkuukausina pikkutunneillakin voi saada ainakin jonkinlaisen aterian.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti