Mallorca – Lisää kiinnostavia paikkoja
Palma de Mallorca
Palma de Mallorca
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Palma de Mallorca
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Titos
Paras keskustan ulkopuolella oleva alue baarille, klubille tai yökerho on Tito’s-nimisen legendaarisen yökerhon tuntumassa, sen ohi kulkevalla Passeig Marítim -rantakadulla.
Kuva: Peter Forsberg

Palma de Mallorcan kulttuurielämä, urheilu, tapahtumat ja yöelämä

Palma de Mallorca on vireä kulttuurikaupunki, jossa voi niin halutessaan muulloin kuin keskikesällä mennä konserttiin, oopperaan, balettiin tai seuraamaan tanssiesitystä. Siellä on myös sirkusesityksiä, teatteria ja alkukielisinä esitettäviä elokuvia. Palmassa on jalkapallojoukkue, mutta se on tippunut kolmannelle sarjatasolle, ja siellä on kaikenlaisia tapahtumia ympäri vuoden. Palman yöelämä tarjoaa jokaiselle jotakin, ja siellä voi vaihtaa vapaalle tyylillä tai sitten vain ottaa muutaman iltadrinkin.

Klassinen musiikki, ooppera, baletti, tanssi, sirkus ja teatteri

Palmassa on paljon erilaisia musiikki- ja muita esityksiä, ja siellä voi halutessaan mennä syyskuulta kesäkuulle jonkinlaiseen esitykseen. Esityspaikat ovat keskeisiä, ja hyvä sivusto selvittää kaikki kulttuuriesitykset Palmassa on Palma Cultura, joka tosin on vain katalaaniksi ja espanjaksi mutta jonka voi selaimessa kääntää suomeksi.

Paras paikka seurata klassista musiikkia, oopperaa, balettia ja teatteriakin on keskeinen Teatre Principal De Palma (Carrer de la Riera 2) [kartalla]. Plaça Majorin ja La Ramblan välimaastossa oleva rakennus valmistui vuonna 1854, mutta se remontoitiin 2000-luvulla ja nykyisin sen akustiikka on erityisen hyvä. Siellä on muitakin esityksiä kuin klassista musiikkia, oopperaa ja balettia, ja etenkin sirkusesityksiä siellä nähdään silloin tällöin. Ohjelmaa on eniten talvisin ja esimerkiksi joulun aikoihin, mutta kesällä siellä ei ole ohjelmaa. Monet kulttuuriesitykset ovat varsin edullisia ja usein loppuunmyytyjä, ja jos jotakin mielenkiintoista pistää silmään, kannattaa verkkosivujen kautta tehdä varaus tai sitten mennä heti loman alussa lippukassalle, jonka aukioloajat selviävät verkkosivuilta.

Toinen monipuolinen paikka esityksille on Teatre Municipal (Passeig de Mallorca 9) [kartalla], joka on kävelymatkan päässä Teatre Principalista, ja kolmas paikka, jossa on esimerkiksi nykytanssia, on Teatre Municipal Xesc Forteza (Carrer del Banquers 5) [kartalla], joka on vanhankaupungin hiljaisilla kujilla, lähellä tuomiokirkkoa. Esityksistä saa tietoa Palma Cultura -sivuilta.

Menevin ja paras paikka ulkomaalaisille lienee lähellä Tito’s-yökerhoa oleva Auditorium Palma (Avinguda de Gabriel Roca 18) [kartalla]. Siellä on kaikenlaista ohjelmaa, ja sinne on helppo siirtyä mistäpäin kaupunkia tahansa, esimerkiksi bussilinjoilla 1 tai 3.

Elokuvat

Vaikka Espanjassa elokuvia dubataan paikallisille kielille, on Palmassa Cineciutat (Carrer de l'Emperadriu Eugènia 5) [kartalla], jossa ne näytetään alkukielisinä ja tekstitetään espanjaksi tai katalaaniksi. Elokuviin pääsee melko edullisesti, mutta niistä on vaikea saada verkkosivuilta muuta selkoa kuin että niissä on usein myös englanninkielisiä tekstejä. Teatteri vaikuttaa syrjäiseltä, mutta sen viereen pääsee bussilinjoilla 12 ja 20.

Jazz ja blues

Jazz ja blues soivat Palman vanhassakaupungissa lähes joka ilta, ja siellä on parikin paikkaa, joissa kravattia voi höllentää.

Jazz Voyer Club (Carrer d'Apuntadors 5) [kartalla] on yhdellä Palman parhaista paikoista viettää iltaa, ja tässä pienessä klubissa on jatsin lisäksi bluesia, flamencoa, funkia ja jameja. Konsertteja on joka ilta klo 21.30 alkaen ja joskus niitä on toinenkin saman illan aikana. Paikka on keskeinen ja mukava, mutta 0,2 litran olut maksaa 6 €.

Hotel Saratogan yläkerrassa sijaitseva Blue Jazz Club (Passeig de Mallorca 6) [kartalla] on Santa Catalinan baarien naapurissa. Siellä voi syödä ja juoda hyvin, ja siellä voi olla jameja klo 20.30 alkaen ja osa konserteista alkaa vasta klo 23. Tännekään ei ole muuta sisäänpääsymaksua paitsi ylihintainen alkoholi tai muu juoma, ja näköalat ovat erinomaiset.

Rock, pop ja muut konsertit

Jos haluaa nähdä jonkinlaisen keikan on Jazz Voyer -klubin alueella melkoinen määrä baareja, joissa on ohjelmaa. Baareja on etenkin Llotjan eli linnakkeen [kartalla] lähistöllä, ja jos siellä kiertelee klo 22–24 alkaen, voi alueelta bongata jonkinlaisen keikan.

Auditorium Palma (Avinguda de Gabriel Roca 18) [kartalla] on monipuolinen paikka mitä erilaisimmille keikoille ja esityksille, ja se on lähellä Tito’s -yökerhoa. Auditoriumille on helppo siirtyä mistäpäin kaupunkia tahansa, vaikka bussilinjoilla 1 tai 3.

Santa Catalinan huvittelualueella sijaitseva Novo Café Lisboa (Carrer de Sant Magí 33) [kartalla] on ke–la noin klo 21–03 monipuolinen paikka mitä erilaisimmille keikoille. Siellä on jatsia, funkia, electroa, synthpopia ja kaikenlaista muuta, yleensä ilman pääsymaksua. Silloin kun siellä ei ole elävää musiikkia siellä on tiskijukkia. Alue ja etenkin tämä katu on täynnä illanviettopaikkoja, joten tämä on hyvä osoite illan hämärryttyä.

Garito Café (Dársena de Can Barbara) [kartalla] on hienon sisämaasatamansisämaasataman vieressä oleva monipuolinen keikkapaikka, jossa on myös tiskijukkia. Kuten monet muutkin Palman paikat, se on paremmin avoinna kesäkauden aikana (klo 20–04) kuin talvella, jolloin siellä on tapahtumia vain ke–la. Siellä on jatsia ja muuta musiikkia, ja siellä on klassikkodiskohittien iltoja ja muuta vastaavaa. Ruoat ovat nekin hyviä, ja niiden joukossa on tyypillisiä paikallisia herkkuja. Pääsymaksua ei yleensä ole, mutta juomat ovat normaalia kalliimpia. Paikka vaikuttaa syrjäiseltä mutta sinne pääsee hyvin bussilinjoilla 1 tai 41 (öisin), ja se on kävelymatkan päässä Tito’s-yökerhosta.

Urheilu: jalkapallo

Palmassa on jo pitkään ollut hyvätasoinen jalkapallojoukkue, RCD Mallorca, mutta 2010-luvulla se menetti parhaimman teränsä ja tippui kolmannelle sarjatasolle, nimeltään Segunda división B. Se pelaa yleensä ainakin sunnuntaisin, elokuun puolivälistä toukokuun puoliväliin, mutta ikävä kyllä otteluista on hankala päästä täydelliseen selvyyteen. Joukkue pelaa sponsorin mukaan nimeään vähän väliä vaihtavalla stadionilla, joka nykyisin on Iberostar Estadio [kartalla]. Sinne voi suunnata bussilinjoilla 6 tai 8, ja pysäkki on stadionin virallinen ja entinen nimi eli ”Son Moix”.

Tapahtumat

Palmassa on paljon tapahtumia, niitä on ympäri vuoden ja niiden joukossa on kaikenlaista tapahtumia. Niiden takia ei ehkä Suomesta kannata Palmaan asti lähteä, mutta tapahtumat on hyvä tarkastaa etukäteen ja mistä tahansa Mallorcan lomapaikalta voi korkeintaan reilussa tunnissa matkustaa Palmaan.

Yksi matkustuskauden loppuun osuva tapahtuma, joka on muodostunut arvostetuksi tapahtumaksi, on elokuvafestivaali nimeltään Evolution. Se pidetään loka-marraskuun vaihteessa, ja sille voi erikseenkin lähteä, sillä festivaalien aikaan varsinaiset turistit alkavat nopeasti vähetä.

Musiikin ystäville vuoden ehdoton kohokohta eli Festival Musica Mallorca pidetään sekin loka-marraskuussa. Tällöin luvassa on klassista musiikkia, oopperaa ja maailmanmusiikkia Palman auditoriossa, tuomiokirkossa ja muissa paikoissa.

Palmassa on kaikenlaisia hartaita tapahtumia pääsiäisenä, joka yleensä avaa varsinaisen matkustuskauden, ja siellä on kaikenlaista myös ennen joulua, joulun jälkeen ja vuoden alkupuolella. Nämä loma-ajat eivät kuitenkaan välttämättä ole erityisen hyviä ajankohtia lähteä Mallorcalle, mutta esimerkiksi joulumarkkinoita ja joulukonsertteja siellä on marraskuun lopulta eteenpäin.

Palma Festivals kertoo erilaisista uskontoon liittyvistä vuotuisista tapahtumista, ja See Mallorca näyttää muuallakin saarella pidettäviä tapahtumia.

Yöelämä

Palma on yöelämältään ehdoton paikka, ja siellä on muutama alue, jotka kunnostautuvat illalla ja yöllä muita paremmin. Jos lomailee Platja de Palmassa, Palmanovassa tai Magalufissa, on niissä melkoisesti illanviettomahdollisuuksia, mutta niistäkin yleensä ainakin kerran lähdetään viettämään iltaa Palmaan. Palmassa on eniten yöelämää vanhassa keskustassa, sen vieressä olevassa Santa Catalinassa ja Santa Catalinasta kohti Palmanovaa olevalla rantakadulla, etenkin Tito’s-yökerhon lähistöllä.

Hintoja ravintolan ulkopuolella
Oluen ja muiden juomien hinnat vaihtelevat melkoisesti, mutta monesta paikasta saa ison tuopin 3–4 eurolla. Jos vain haluaa edullista juomaa, kannattaa katsella kylttejä.
Kuva: Peter Forsberg

Oluen ja muiden juomien hinnat vaihtelevat melkoisesti, mutta monesta paikasta saa ison tuopin 3–4 eurolla. ”Jarra” (”harra”) on usein 0,4 litraa mutta se voi olla puolikin litraa. ”Pinta” on yleensä englantilaistyylinen pint eli 0,56 litraa mutta se voi olla vain puoli litraa. Ylipäätään täälläpäin ei olla turhan tarkkoja määristä, ja monia drinkkejä kaadellaan ilman mittailuja. Muutenkin meininki on varsin rentoa, eikä juomista yritetä tarpeettomasti nyhtää tai niiden tarjoilemisen suhteen ei ole turhia rajoituksia. Tilanne on toinen jazzklubeilla ja yökerhoissa, joissa hinnat ovat muita paikkoja korkeampia. Jos vain haluaa edullista juomaa, kannattaa katsella kylttejä ja olla tietoinen siitä, että monet paikallisten suosimat kahvilat ja kebabpaikat ovat kaikkein edullisimpia paikkoja lipitellä alkoholipitoisia juomia.

Vanha keskusta

Keskustassa eläväisin alue illanvietolle on keskiaikaisen kalatorin (Llotja) ympäristö, joka pystyy eri kaduilla tarjoamaan kaikille jotakin. Sen edustalla oleva aukio (Plaça de la Llotja) [kartalla] on eläväinen paikka päivälläkin, ja sen lähistöllä on paljon illanvietolle omistautuneita katuja. Täällä on musiikkia niin livenä kuin levylläkin, ja elävää musiikkia tulee varmimmin vastaan klo 22 jälkeen.

Paljon kaikenlaista on paitsi Llotjan vieressä myös matkalla siltä kohti Passeig del Born -puistokatua. Aukiolta pohjoiseen vievä Carrer de Sant Joan on monen baarin koti, mutta sen sivukatu, Carrer de Apuntadors, joka vie Passeig del Bornille, on katu, jonka illanviettopaikat ovat erityisen hyviä keski-ikäisille ja sitä vanhemmille. Monet paikat ovat hintavia, mutta täällä on myös kohtuuhintaisia, paikallisten suosiossa olevia baareja ja kohtuuhintaisia ravintoloitakin. Alueelle ei tulla vain juhlimaan vaan myös syömään, ja monet ravintolat pystyvät ottamaan vastaan suuriakin porukoita. Tämä on vilkas alue, jolla pyörii paljon turisteja, ja etenkin kesäkauden aikana se on nykyään hyvin turistivoittoinen.

Nuorempaan makuun olevia baareja on enemmän juuri Llotjan ympäristössä, ja vähän matkan päässä siitä kohti Santa Catalinaa sijaitseva Plaça de la Drassana on eläväinen aukio. Siellä on musiikkia, erilaisia ruokapaikkoja ja kohtuuhintaisia juomia.

Passeig del Bornin varrella on monia houkuttelevia paikkoja, joista osa käy iltadrinkillekin, ja sen tuntumassa on yleensä paljon paikallisia. Monet puistokadun päässä olevat terassitterassit ovat kaikenlaisten ihmisten suosiossa, ja siitä vähän matkan päässä oleva Plaça del Mercat [kartalla] on aukio, jonka tuntumassa on aikuiseen makuun soveltuvia baareja. Niihin kuuluu tyylikäs cocktail-baari Gibson, joka on avoinna aamukahdeksasta yökahteen.

Muualla vanhassakaupungissa ja sen lähikortteleissa on myös illanviettopaikkoja, mutta ei niin paljon että sinne kannattaisi välttämättä lähteä yksinomaan iltaa viettämään. Esimerkiksi Plaça Major [kartalla], joka on alueen keskusaukio, on yömyöhään melko kuollut paikka. Jos majapaikka on sielläpäin, voi siellä iltaisin katsella sopivia tapas- ja muita paikkoja, ja sellaiset kadut kuin Carrer de Can Sanç ja Carrer de la Corderia ovat baareiltaan parempia kuin monet muut. Plaça Major on alkuillasta hyvä paikka käynnistellä iltaa, ja vaikka siellä on ylihintaista ja sisäänheittäjiä, on ketjuravintola Lizarra paikka, josta saa edullista olutta ja ruokia, ja se onkin pääasiallisesti paikallisen nuorison suosiossa.

Tämä alue, joka paikallisten suussa tunnetaan nimellä ”Sa Gerraria”, on yksi kaupungin trendikkäimpiä, ja siellä on paljon huomionarvoisia illanviettopaikkoja. Yksi on Ca La Seu (Carrer del la Cordelia 17), joka on 500 vuotta vanha paikka, ja toinen on aivan kadun alkupäässä oleva Bar Flexas, joka on paikallisten suosiossa.

Santa Catalina

Kävelymatkan päässä Llotjasta oleva Santa Catalina on kaupunginosa, joka on tunnettu paitsi kauppahallistaan myös yöelämästään, jota on lähinnä parin kolmen kadun varrella. Sinne mielivän ei oikeastaan tarvitse tehdä muuta kuin kääntää nokka kohti Santa Catalinan kauppahallia [kartalla], jonka vieressä olevat kadut ovat eräitä Palman eläväisimpiä illanviettopaikkoja. Täällä on elävää musiikkia, tiskijukkia, paikallisten suosimia tapas-baareja ja paljon kaikenlaista muuta.

Carrer d'Anníbal on varsinainen pääkallopaikka, ja sen sivukadut ja jotkin lähikadut ovat yksi kaupungin kolmesta parhaasta illanviettoalueesta. Paljon menopaikkoja on myös Annibal -kadun päässä olevalla valtakadulla (Avinguda de l'Argentina), ja sitä kannattaa kävellä ylämäkeen, jolloin vastaan tulee kaikenlaisia baareja, klubeja ja myös hotellin katolla oleva jazzklubi. Kolmas illanviettokatu, jolla on lukuisia hyviä baareja, kuten Idem ja Novo Café Lisboa, on Carrer de Sant Magí [kartalla], ja se on myös paras katu kävellä Santa Catalinan ja Passeig Marítimin yläpuolella olevien baarien ja myös Plaça de Gomilan lähistön välillä. Hyvä bussilinja muulloin kuin öisin on 3, joka kulkee Santa Catalinan läpi sekä kohti ydinkeskustaa että Plaça de Gomilaa.

El Terreno – Passeig Marítim (Paseo Marítimo) ja Plaça de Gomila

Paras keskustan ulkopuolella oleva alue baarille, klubille tai yökerho on Tito’s-nimisen legendaarisen yökerhon tuntumassa, sen ohi kulkevalla Passeig Marítim -rantakadulla (viralliselta nimeltään Av. de Gabriel Roca) ja siitä ylämäkeen olevan Plaça Gomilan tuntumassa ja lähikortteleissa. Huomionarvoinen seikka on se, että nykyään mieluusti virallisesti käytetään katalaaninkielistä muotoa ”Passeig Marítim”, mutta vaikka paikannimiä on muutettu katalaaniksi, puhuvat ihmiset eniten espanjaa ja espanjankielisiä nimiä käytetään paljon.

Itse rantakadulla on paljon mitä erilaisimpia paikkoja, ja niitä on kilometrien pituisella matkalla, eniten ylämäkeen vievän Carrer del Torrent -kadun ja Plaça Mediterrània -aukion [kartalla] välimaastossa. Tällä pätkällä on ravintoloita, baareja, klubeja ja paikallisten suosimia, kahviloiden tapaisia ravintoloita, ja joissain niissä on paikallisia mutta valtaosa on suunnattu turisteille. Täällä on irkkupubia, tyypillistä tapas-baaria, yökerhoa ja kaikenlaista muuta, ja hommaa vie eteenpäin se, että rantakadun varrella ja tuntumassa on valtava määrä hotelleja ja muita majapaikkoja. Jos alueella on yötä tai jos lomailee Magalufissa tai Palmanovassa, on tähän lyhyempi matka kuin ytimeen ja bussin kyydistä voi jäädä juuri näillä main pois. Hyvä kohta on esimerkiksi Plaça Mediterrània, joka oikeastaan aloittaa tämän ”stripin” ja jonka lähellä on monenmoista illanviettopaikkaa.

Legendaarisin yökerho on Tito’s Mallorca International Club, joka on talvikaudella vain ajoittain avoinna ja muulloin joka yö. Sinne on viety suomalaisia seuramatkalaisia ”retkille” jo 80-luvulta lähtien, ja siellä ovat juhlineet myös monet kuuluisuudet, kuten Frank Sinatra ja Marlene Dietrich. Se on nykyään paikka, jossa voi nähdä paikallisia silmäätekeviä, kuten Boris Beckerin, ja sinne suuntaavan on hyvä olla moitteettomasti tai kenties tyylikkäästikin pukeutunut. Varmin tapa päästä sisällä onkin ottaa osaa hotellin tai matkanjärjestäjän tekemälle retkelle, jonkalaisia on kesäkauden aikana tarjolla.

Huomionarvoista tällä tienoolla on se, että rantakadulta ja Tito’sin edestä on aivan turhan jyrkkä kapuaminen portaita pitkin ylös, kohti Plaça de Gomilaa [kartalla]. Sinne pääsee parhaiten bussilinjoilla 3 ja 20, jotka tulevat sekä ydinkeskustan että Palmanovan suunnalta suoraan tälle aukiolle. Aukiolla on klubeja, joista osa on avoinna aamuun asti, ja täällä on myös kesäisin ja viikonloppuisin klubeja, jotka avaavat ovensa aamulla niille, joille yhden yön kemut eivät riitä. Aukiolla on esimerkiksi Tunnel Rock Club, joka viikonloppuisin on avoinna klo 23 alkaen aina viiteen kuuteen asti. Aukiolta voi lähteä kävelemään kohti Palmanovaa tai ydinkeskustaa, ja tällä kadulla (Avinguda de Joan Miró) on baareja ja ravintoloita kummallakin suunnalla. Aukion ja ydinkeskustan välinen pätkä on melko turistivoittoinen, ja sillä on lukuisia vain turisteille suunnattuja baareja ja ravintoloita. Täälläpäin kannattaa aina varmistaa etenkin ruokien hinnat, mutta täältä saa yleensä kohtuuhintaista olutta.

Lisää asiaa illanviettopaikoista

See Mallorca esittelee Palman illanviettopaikkoja

Like a Local esittelee baareja ja klubeja

Seksuaaliset vähemmistöt: homot ja lesbot

Palma de Mallorca on gaymaailman keskus, ja Palman keskus homobaareille ja muulle vastaavalle toiminnalle on Plaça de Gomilan läpi kulkeva Avinguda de Joan Miró, jolla homobaareja on etenkin aukion ja Cala Majorin välisellä matkalla. Yksi tunnettu paikka on numerossa 58 oleva Bar Michel [kartalla].

Hyvä sivusto homoille löytää kaikenlaista on Gay Map Mallorca, jonkalaisen voi noutaa turisti-infoista ja joistain muistakin paikoista paperisena. Lesboille hyvä sivusto tutkia on Lesbian Mallorca.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/012

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti