Ranska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Pariisi
Pariisi
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Pariisi
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
RER-asema Charles de Gaullen lentoasemalla (CC License: Attribution-ShareAlike 4.0 International)
Nopein ja ruuhkattomin kyyti Charles de Gaullen lentoasemalta keskustaan on RER B -paikallisjuna. Junat lähtevät 10–20 minuutin välein, ja matkaa ytimeen on alle puoli tuntia.

Saapuminen Pariisiin ja siirtyminen sieltä muualle

Pariisiin kahdelta lentoasemalta on kohtalaisen helppo siirtyä muualle kaupunkiin, ja siirtyminen näiden kahden lentoaseman välillä on sekin helppoa. Charles de Gaullen kentältä on nopeampi siirtyä keskustaan kuin Orlystä, ja matkaan kuluu aina vähintään puoli tuntia.

Jos Pariisiin saapuu muualta Ranskasta tai lähimaista, on siellä useita suuria rautatieasemia, joilla kaikilla on metroasemia ja muita kulkuyhteyksiä. Pariisissa on kaksi varsinaista bussiasemaa, jotka eivät ole suuria, mutta joiden kautta voi matkustaa paljon suurempaan määrään paikkakuntia kuin vielä muutama vuosi sitten.

Siirtyminen Charles de Gaullen lentoasemalta muualle kaupunkiin

Paris-Charles de Gaulle (CDG) [kartalla] sijaitsee melko kaukana Pariisin keskustasta, mutta sieltä junalla helppo siirtyä aivan ytimeen. Lentoasema on valtava ja sitä käyttää valtava määrä ihmisiä, ja asioiden hoitamiseen kannattaa siellä etenkin lähtiessä jättää riittävästi ylimääräistä aikaa. Lisäksi viime vuosien terroristi-iskut ja erilaiset vaaratekijät ovat vaikuttaneet turvatoimiin, jotka ovat tarkkoja ja tiukkoja.

Juna

Nopein ja ruuhkattomin kyyti lentoasemalta keskustaan on RER B -paikallisjuna, joka kulkee Gare du Nordin ja Châtelet - Les Halles -metroasemien kautta keskustan läpi. Molemmilla asemilla on monen eri metrolinjan asemia, ja asemilta voi kenties myös kävellä majapaikalle. Aikuisten lippu maksaa tätä nykyä 11,40 €, ja sellaisen voi ostaa verkkosivujen kautta. Junat lähtevät 10–20 minuutin välein, ja matkaa ytimeen on alle puoli tuntia. Jos Ranskassa on meneillään rautatieläisten lakkoja, jotka viime vuosina ovat olleet yleisiä, on kannattavampaa mennä muulla kyydillä kuin junalla, sillä luvassa on vaihtoja ja muita ongelmia.

Linja-autoyhteys

RoissyBus kulkee 15–20 minuutin välein aamuvarhaisesta yömyöhään Pariisin oopperatalon (Opera) viereen. Matka maksaa enemmän kuin juna (edullisimmillaan 12,50 € lentosivun verkkosivuilta), ja kestää vähintään 75 minuuttia, mutta ruuhkissa sitäkin kauemmin. Jos liput ostaa lentoaseman verkkosivuilta, saa varmistuksen sähköpostiin ja lippu pitää noutaa lentoaseman turisti-infosta.

Taksi

Taksi on helppo mutta hintava tapa siirtyä lentoasemalta keskustaan. Kyytejä, joita tarjotaan jo terminaalissa, ei kannata ottaa, sillä viralliset taksikuskit eivät mainosta kyytejään. Takseilla on molemmissa terminaaleissa useita lähtöpaikkoja, ja ne löytää seuraamalla kylttejä. Matka ytimeen maksaa 50–55 euroa, ja maksettava summa näkyy matkan lopuksi mittarista.

Siirtyminen Orlyn lentoasemalta muualle kaupunkiin

Orly (ORY) sijaitsee melko kaukana keskustasta, ja sieltä voi siirtyä muualle kaupunkiin bussilla, junalla tai taksilla.

Linja-auto

OrlyBus kulkee tiuhaan tahtiin lähellä ydintä olevalle pysäkille nimeltään Denfert-Rochereau. Se on Saint-Jacques-metroaseman vieressä, ja tälle asemalle tulee metrolinja 6. Matka kestää puolisen tuntia, ja aikataulun voi nähdä ranskankielisiltä sivuilta. Lippu maksaa edullisimmillaan aikuisilta 7,70 euroa, ja RoissyBus-sivuilta ostettuna se maksaa 9,20 €.

Junayhteys

RER B -paikallisjuna kulkee keskustaan, mutta asemalle päästääkseen pitää käyttää Orlyval-nimistä metroa joka vie paikallisjuna-asemalle. Antony-asemalla vaihdetaan paikallisjunaan, joka vie esimerkiksi pysäkeille Denfert-Rochereau, Saint-Michel-Notre-Dame ja Gare du Nord. Orlyval liikkuu jatkuvasti, matka paikallisjuna-asemalle kestää 6 minuuttia ja kokonaismatka-aika keskustaan on puolisen tuntia. Lipun voi ostaa Orlyval-asemalta, se käy perille asti ja matka keskustaan maksaa noin 12 euroa.

Taksi

Taksikuskeja, jotka tarjoavat kyytejä, ei kannata kuunnella, vaan kannattaa seurata kylttejä ja mennä terminaalien ulkopuolella oleville taksitolpille. Virallinen taksikyyti maksaa 30–35 euroa, ja noin puolessa tunnissa pääsee Seinen tuntumaan.

Paris-Beauvais-Tillé -lentoasemalta keskustaan

Paris-Beauvais-Tillé on 85 kilometrin päässä Pariisin keskustasta. Kaikkein paras kyyti sieltä Pariisiin on bussikuljetus, jonka voi ajatella kestävän noin 75 minuuttia, kauemman jos on ruuhkia. Jos haluaa viettää aikaa Beauvaisissa, kulkee bussilinja 6 lentoasemalta keskustaan. Lisää tietoa siitä miten matkustaa Beauvais-Tillén lentoasemalta muualle saa lentoaseman sivuilta.

Siirtyminen muualta Ranskasta Pariisiin

Perinteisesti Ranskassa on käytetty junaa, joka on nopea ja kallis kyyti, mutta nykyisin myös linja-autot kulkevat samoja reittejä hitaammin ja edullisemmin kuin junat.

Eurostar (CC License: Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)
Lontooseen kulkee huippunopea Eurostar, joka lähtee asemalta nimeltään Gare du Nord.
Kuva: dmytrok /Flickr (CC BY-ND 2.0)

Rautatieyhteydet muualle Ranskaan ja Eurooppaan

Junalla tehtävät matkat ovat viime vuosikymmenen aikana nopeutuneet niin, että kun ennen Strasbourgiin kesti nelisen tuntia niin nyt matka vie kaksi tuntia. Ennen sama matka saattoi maksaa lyhyelläkin varoajalla 40 euroa mutta nykyään matka voi lyhyellä varoajalla eli päivää paria ennen ostettuna olla 80–120 euroa. Ranskan junayhtiön verkkosivuilta voi katsella aikatauluja ja lippujen hintoja, ja sen kautta voi myös ostaa lipun. Lippuja saa myös asemien lipputiskeiltä ja automaateista, ja maksukortit ovat paras tapa maksaa lippunsa.

Gare de Lyon (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Junat Nizzaan lähtevät asemalta nimeltään Gare de Lyon, jolta lähtevät myös muut etelään suuntaavat junat, kuten myös Espanjaan ja Italiaan.

Suosittua on kulkea Pariisin ja etelärannikon välillä junalla, ja matka Pariisista Nizzaan kestää 6–7 tuntia ja lippu maksaa viikon etukäteen ostettuna lähes 100 euroa. Junat Nizzaan lähtevät yleensä vähintään parin tunnin välein, ja ne lähtevät asemalta nimeltään Gare de Lyon, jolta lähtevät myös muut etelään suuntaavat junat, kuten myös Espanjaan ja Italiaan.

Muualla sijaitsevista kohteista Lontoo, Barcelona, Bryssel ja Berliini ovat suosittuja paikkoja mennä Pariisista junalla tai muilla konstein.

Lontooseen kulkee huippunopea Eurostar, joka lähtee asemalta nimeltään Gare du Nord ja saapuu Lontoon St Pancras -asemalle. Matka kestää korkeintaan kaksi ja puoli tuntia, joskus kaksi tuntia ja vartin, ja matka maksaa maltaita jos lipun varaa päivää paria ennen matkaa. Pari viikkoa ennen matkan alkamista, lippu maksaa noin sata euroa suuntaansa. Tarjouksia esiintyy, mutta niitä on harvoin kesällä tai muihin vilkkaisiin matkustusaikoihin. Junia kulkee usein, yleensä yksi joka tunti, ja ensimmäiset lähtevät aamuviiden jälkeen ja viimeiset iltakahdeksan maissa.

Kuten Nizzaan ja Lontooseenkin pääsee Berliiniin huomattavasti nopeammin junalla kuin bussilla. Matkalle tulee hintaa noin sata euroa suuntaansa, ja matka kestää reilut 8 tuntia. Junamatkan sinne voi tehdä SNCF:n junilla, ja Pariisista ne lähtevät Gare du Nord -asemalta.

Barcelonaan junamatka kestää noin kuusi ja puoli tuntia, mutta linja-automatkaan menee yli viisitoista tuntia. Junat Barcelonaan lähtevät Gare du Lyon - tai Gare d’Austerlitz -asemalta, mutta nopeimmat junat lähtevät Gare du Lyonista ja matka kaupunkien välillä maksaa alkaen reilut sata euroa suuntaansa.

Thalys vie Eurostarin nopeudella matkustajia Brysseliin mutta myös Amsterdamiin, Kölniin, Düsseldorfiin, muualle Ranskaan ja moniin muihin kohteisiin. Matkat eivät ole edullisia mutta junia liikkuu tiheään tahtiin ja esimerkiksi matka Brysseliin kestää vain puolitoista tuntia.

Junamatkoja muihin kohteisiin voi katsella myös Go Eurosta suomeksi.

Linja-autoyhteydet Pariisiin ja Pariisista muualle

Nykyään linja-autot, joista vastaavat sellaiset yhtiöt kuin Eurolines ja SNCF eli Ranskan rautatieyhtiö, kulkevat samoja reittejä pitkin kuin junat. Tämä on uusi ja tervetullut muutos, ja bussimatkat maksavat lyhyelläkin varoajalla murto-osan siitä mitä junamatkat. Esimerkiksi matka Pariisin ja Strasbourgin välillä maksaa alkaen 15 euroa ja matka kestää reilut kuusi tuntia.

SNCF:n Ouibus (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Bussimatkat maksavat murto-osan siitä mitä junamatkat. Nizzaan voi matkustaa SNCF:n Ouibusilla, joilla pääsee myös muualle Ranskaan ja Eurooppaan.

Nizzaan voi matkustaa SNCF:n Ouibusilla, joilla pääsee myös muualle Ranskaan ja Eurooppaan. Bussimatka Nizzaan tosin on todella pitkä (14–16 tuntia) mutta se maksaa alle 40 euroa, joka voi olla vain kolmannes junalipun hinnasta.

Brysseliin on siedettävä bussimatka, joka kestää parhaimmillaan vain neljä tuntia ja maksaa alkaen reilut 10 euroa. Matkoja tekevät Eurolines, Flixbus ja Ouibus. Bussit Pariisista lähtevät eri paikoista, mutta suosittuja lähtöpaikkoja ovat Bercy ja Gallieni.

Berliiniin on bussilla pidempi matka kuin junalla, ja matkan voi tehdä yön yli. Bussilla matka yleensä kulkee Brysselin kautta, ja sen voi hyvin saada reilusti alle 40 eurolla. Flixbus ja Eurolines ovat yleisimpiä kaupunkien välillä kulkevia yhtiöitä, ja aikatauluja ja hintoja voi myös katsella Go Eurosta.

Lontooseen on bussilla monta kertaa pidempi matka kuin junalla, mutta hintaakin tulee huomattavasti vähemmän. Nopeimmillaan Eurolinesin busseilla matka kestää reilut 8 tuntia ja maksaa alkaen alle 20 euroa, mutta jotkin bussiyhtiöt kuten Ouibus vaativat vaihdon ja matka voi kestää yli 15 tuntia. Myös Flixbus kulkee nykyään Pariisista Lontooseen, ja kaikkien yhtiöiden aikaluja voi katsella Go Eurosta.

Siirtyminen rautatieasemilta muualle kaupunkiin

Kuten on yleisesti tunnettua Pariisissa on monta rautatieasemaa, jotka ovat kaikki suuria ja vilkkaita ja joilta junat lähtevät eri suuntiin.

Gare de Lyon [kartalla] on asema, jonka kautta kulkee noin 90 miljoonaa matkustajaa vuodessa nopeilla TVG-junilla Etelä-Ranskaan, Sveitsiin, Italiaan, Saksaan ja Espanjaan. Asemalta pääsee metrolinjoilla 1 ja 14 etenemään muualle kaupunkiin, ja sen kautta kulkee myös paikallisjunia ja busseja.

Gare du Nord [kartalla] on kansainvälisestikin tunnettu “pohjoinen rautatieasema”, jolla on Pohjois-Euroopan asukkaille aina ollut erityistä merkitystä, ja sinnehän pääsee junalla vaikka Tukholmasta. Se on 214 miljoonalla vuotuisella matkustajallaan Euroopan vilkkain rautatieasema, eikä tietenkään mikään mieltä rauhoittava paikka. Junat sieltä lähtevät Ranskan pohjoisosien lisäksi Belgiaan, Hollantiin, Saksaan ja Britanniaan. Metrolinjat 4 ja 5 kulkevat sen kautta, samoin kuin monet paikallisjunat ja bussit.

Gare de l'Est (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Gare de l’Est on yksi Pariisin vanhimmista rautatieasemista, ja sieltä lähtee junia Strasbourgiin, Saksaan, Itävaltaan, Pohjois-Italiaan kuten Venetsiaan, Unkariin ja muualle kohti itää.

Kolmas tunnettu rautatieasema on Gare de l’Est [kartalla], joka on yksi Pariisin vanhimmista rautatieasemista. Sieltä lähtee junia Strasbourgiin, Saksaan, Itävaltaan, Pohjois-Italiaan kuten Venetsiaan, Unkariin ja muualle kohti itää. Sieltä lähtee myös nopeita TGV-junia itäiseen Ranskaan, Luxemburgiin ja Sveitsiin. Sen kautta kulkevat metrolinjat 4, 5 ja 7, kuten myös paikallisjunat ja bussit.

Neljäs hyödyllinen asema on kaupungin eteläosissa sijaitseva Gare Montparnasse [kartalla], jonne on metroyhteys (linjat 4, 6, 12 ja 13). Sieltä pääsee kohti eteläistä Ranskaa mutta myös maan länsiosiin, missä sijaitsevat sellaiset kaupungit kuin Brest, Rennes, Bordeaux ja Toulouse. Asemalta pääsee myös Espanjaan, etenkin sen keski- ja länsiosiin, kuten myös Portugaliin.

Pariisissa on muitakin asemia, ja niillä kaikilla on metroasemat ja muitakin liikenneyhteyksiä. Pariisin rautatieasemat ovat paitsi vilkkaita myös paikkoja, joissa on turvatoimia, ja aikaa asemalle kannattaa varata enemmän kuin kotikaupungin asemalle. Asemilla on hyvin tärkeää pitää kaikista tavaroistaan jatkuvaa huolta, ja on hyvä pitää mielessä että tietyt ajankohdat ovat ruuhkaisia.

Erityisen ruuhkaisia ovat perjantait keskipäivästä iltaan, lauantait, sunnuntai-illat ja arkien ruuhka-ajat, jotka ovat aamulla kahdeksasta eteenpäin ja iltapäivällä neljän jälkeen aina iltakahdeksaan asti. Pakaasien kanssa asemalle siirtyvän on hyvä pitää mielessä, että metro on ruuhkaisa, istumapaikoista käydään armotonta kamppailua eikä tavaroiden kanssa ole mukava matkustaa etenkään arkisin aamu- tai iltaruuhkien aikaan.

Siirtyminen linja-autoasemilta muualle kaupunkiin

Pariisissa on useita linja-autoasemia, joiden lähellä on metroasemia.

Pääasiallinen linja-autoasema, jolle tulee busseja muualta Ranskasta ja Euroopasta, on Gallieni [kartalla]. Se on kehätien toisella puolella mutta sieltä pääsee metrolla muualle kaupunkiin. Asema on aika onnettomasti varusteltu ja ruoat ja juomat siellä ovat melko hintavia, mutta siellä voi syödä voileivän ja ottaa kahvin. Metrolinja 3 vie sieltä muualle kaupunkiin, eikä asemalta muualle siirtyminen ole ongelma.

Etenkin Flixbus käyttää Gallieniakin onnettomampaa Bercy-linja-autoasemaa [kartalla], mutta se on suhteellisen keskeisellä alueella. Asema on maan alla piilossa, sitä on vähän hankala löytää mutta metroasemalta pitää kävellä stadionin ympäri ja se on sen toisella puolella. Asemalla on onnettomat wc:t ja palvelut, ja sinne menevän on hyvä tehdä kaikki ruoka- ja juomaostokset etukäteen. Jos haluaa haukata jotakin ennen matkaa, on Bercy-metroaseman ulkopuolella erilaisia kahviloita ja muita ruokapaikkoja.

Teksti: Peter Forsberg
2018/08

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti