Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Pärnu
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Marjoja torilla Pärnussa
Pärnun keskustan paras paikka elintarvikeostoksille on Vana turg. Tältä torilta saa tuttujen tuotteiden lisäksi suomalaiselle melko eksoottisia elintarvikkeita entisen Neuvostoliiton alueelta.

Ostoksilla Pärnussa

Pärnussa ostosten tekeminen on helppoa seitsemänä päivänä viikossa ja yleisinä juhlapyhinäkin. Sen keskustassa on kaikenlaisia ostospaikkoja torista Rüütli-kadun kojuihin, pikkuputiikkeihin ja ostoskeskuksiin. Rannalla ostospaikkoja on hyvin vähän, mutta muualla kaupungissa on autolla liikkeellä oleville sopivia ostoskeskuksia ja suuria valintamyymälöitä. Pärnussa on huomattavasti kotimaata alhaisempi hintataso, maksukortit käyvät siellä hyvin ja sieltä kannattaa tuoda kotiin samanlaisia tuliaisia kuin Tallinnasta ja muualtakin Virosta.

Parhaat ostosseudut

Ostosten tekeminen Pärnussa on helppoa, sillä kaikki on keskittynyt ydinkeskustaan, hyvin pienelle alueelle. Rüütli on keskustan pääkatu, ja sen varrella on kesäkauden aikana paljon käsitöitä ja muita matkamuistoja myyviä kojuja. Rüütlin varrella on myös normaaleja kauppoja optikoista vaatekauppoihin, ja monet sen sivukadut ovat myös hyviä kauppakatuja.

Kaupungin paras ja monipuolisin ostostienoo on lähellä Rüütlia ja vastapäätä linja-autoasemaa oleva Martensin aukio [kartalla], joka on Aida- ja Hommiku-katujen risteyksessä ja jolla on useita eri ostoskeskuksia ja muita liikkeitä. Port Artur 1, Port Artur 2 ja Pärnu Keskus ovat alueen kauppakeskuksia, ja ne pystyvät tarjoamaan mitä tahansa elintarvikkeista silmälaseihin, elektroniikkatuotteisiin ja lääkkeisiin. Kauppakeskusten yhteydessä on elintarvikeliikkeitä, ja niiden joukossa on niin kauppakeskuksissa kuin muuallakin erikseen alkoholia myyviä liikkeitä, ja kauppakeskukset ovat avoinna ma–su klo 10–22. Pärnu Keskuksen yhteydessä on myös lemmikkieläinten tarvikkeisiin erikoistunut liike, ja sieltä löytyy myös normaalia parempia elintarvikkeita ja juomia myyvä Delice. Port Arturissa on myös lemmikkieläinten tarvikkeita ja ruokia myyvä liike, ja siellä on myös Kalev-suklaapuoti.

Pärnun keskustan paras paikka elintarvikeostoksille on Vana turg, joka on Vanapark-puiston lähettyvillä, Suur-Sepa- ja Karja-katujen kulmauksessa oleva tori. Tori on värikäs ostospaikka ma–pe klo 8–16, ja tuttujen tuotteiden lisäksi sieltä saa suomalaiselle melko eksoottisia elintarvikkeita entisen Neuvostoliiton alueelta. Torin lisäksi täällä on muutakin mielenkiintoista, kuten suuri Rimi-valintamyymälä, apteekki ja hyvää mainetta nauttiva, mereneläviin ja kalaruokiin erikoistunut Kalamajaka, mutta niin se kuin muutkin ravintolat ja kahvilat ovat melko hintavia. Torille voi kävellä melko nopeasti Rüütli-kadulta, mutta sinne pääsee myös linja-autoilla 6, 10 ja 19.

Niille, jotka ovat matkassa autolla, voi suositella vierailua keskustan ulkopuolisissa kaupoissa ja ostoskeskuksissa, joita on parhaiten Papiniidun kaupunginosassa. Paljon paikalla käyvien suomalaisten mielestä hyviä vierailupaikkoja omalla autolla ovat ainakin Länsi-Viron suurin ostoskeskus Kaubamajakas [kartalla], sen yhteydessä oleva suuri Hyper-Rimi ja vähän lähempänä keskustaa sijaitseva Maxima (Riia mnt 131). Kaubamajakas-keskuksen yhteydessä on kaikenlaista kuten elektroniikkaliikkeitä. Keskuksen ja keskustan välin voi kulkea bussilla 3, jolla on keskustassa pysäkki linja-autoasemalla. Kesäkuun alusta elokuun puoliväliin Pärnun keskustan ja Kaubamajakas-keskuksen välillä kulkee ilmainen bussi, joka kiertää keskustan ja rannan hotellien kautta kerran tunnissa, mutta sinne kulkee monia bussilinjoja, joista kuten myös muista tavoista päästä ostoskeskukselle voi lukea verkkosivuilta. Kauppakeskus on paikalliseen tyyliin avoinna hyvin, päivittäin klo 10–20 (Rimi avoinna klo 8–22).

Pärnu keskus
Kauppakeskukset pystyvät tarjoamaan mitä tahansa elintarvikkeista silmälaseihin, elektroniikkatuotteisiin ja lääkkeisiin.

Elintarvikeostoksilla: tori ja valintamyymälät

Elintarvikeostosten tekeminen Pärnussa on yksinkertaista, joskaan siellä ei missään nimessä kaikkialla ole suuria valintamyymälöitä. Elintarvike- ja juomaostokset kannattaa tehdä ydinkeskustassa ja torilla tai sitten keskustan ulkopuolella olevissa kauppakeskuksissa ja valintamyymälöissä, jotka ovat hyvin avoinna, yleensä päivittäin klo 8–22. Keskustassa ja rannan tuntumassa on jonkin verran pieniä elintarvikeliikkeitä kuten R-kioskeja, mutta ne ovat hintavia ja valikoimiltaan suppeita. Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että Virossa kioskit ja pienet kaupat sulkevat ovensa lähes poikkeuksetta aikaisemmin kuin muut liikkeet.

Torin lisäksi elintarvikkeita kannattaa hakea linja-autoaseman vieressä olevalta, ostoskeskusten hallitsemalta alueelta, joka on Hommiku ja Aida-katujen kulmauksen tienoilla [kartalla]. Täällä on kauppakeskuksissa ja muuallakin useita eri valintamyymälöitä, joiden hintataso on aivan samanlainen kuin Virossa yleensäkin on. Huomionarvoinen seikka on myös se, että torstaisin klo 15.30–18 pidetään tällä aukiolla OTT-tuottajatori, jolta voi ostaa mahdollisimman tuoreita elintarvikkeita niiltä, jotka ne ovat kasvattaneetkin.

Torin ympäristö [kartalla] on paikka, jossa on muutama elintarvikeliike, kuten Rimi, joka on aivan torin vieressä. Muualla keskustassa ei ole suuria valintamyymälöitä, vaan ne sijaitsevat jonkin matkan päässä keskustasta. Jonkin verran erilaisia erikoisliikkeitä Rüütlin tuntumassa on, mutta niistä ei juuri saa peruselintarvikkeita. Rannan tuntumassa ei ole oikeastaan mitään elintarvikeliikkeitä, ja muiden kuin omalla autolla liikkeellä olevien on vähän suunniteltava miten ostoksensa perille asti tuovat.

Autolla liikkeellä olevien on helppo hurauttaa nopeasti Papiniidun Kaubamajakaksen [kartalla] tuntumaan, missä on useita eri valintamyymälöitä. Jalkapelillä liikkeellä olevien on paras suosia linja-autoasemaa vastapäätä olevia valintamyymälöitä tai sitten torin ympäristöä, mistä tosin on aivan yhtä pitkä matka rannalle kuin linja-autoasemaltakin.

Kauppoja Rüutlin varrella
Hyvin tarjolla ovat käsityöt, joita näkee vaikka Rüütli-kävelykadun varrella.

Mitä ostaa Pärnusta?

Pärnun ostoskori näyttää hyvin samanlaiselta kuin Tallinnasta kotiin tuotava, ja monille alkoholijuomat ja tupakkatuotteet ovat ensisijaisimpia kotiin tuotavia. Elintarvikkeet ovat nekin edullisia, ja niitä on saatavilla vähän erilaisin, usein eksoottisemmin valikoimin kuin kotimaassa. Alkoholijuomien joukossa on niissäkin kohtuuhintaisia hienoja ja erikoisia juomia, joita monet tuovat raskaan tölkkikaljan sijaan kotiin. Tupakka ja viina eivät ole enää yhtä halpoja kuin 1990-luvulla, mutta säästöä saa niistä tutkimusten mukaan edelleen rutkasti, samoin kuin elintarvikkeistakin.

Näiden lisäksi apteekkituotteet, taidetarvikkeet, käsityöt ja ylipäätään kaikki paikallisesti valmistetut tuotteet ovat hyviä hankintoja. Hyvin tarjolla ovat myös käsityöt, joita näkee vaikka Rüütli-kävelykadun varrella, mutta niiden hintataso voi vaihdella vähän sen mukaan kuinka vilkasta kaupungissa turistien suhteen on. Paikallisilta vanhoilta naisilta ostettavat käsityöt ovat hyviä siinäkin mielessä, että rahat menevät varmasti hyvään tarkoitukseen.

Like A Local kertoo lisää kannattavista ostoksista

Port Artur -ostoskeskus
Suuret elintarvikekaupat ja ostoskeskukset ovat auki joka päivä klo 22 asti.

Hintataso ja aukioloajat

Hintataso ei tietenkään Virossa ole enää yhtä huokea kuin joskus aikoinaan, mutta vertailujen mukaan kaupoissa myynnissä olevat tuotteet maksavat 50–60 % Helsingin kauppojen hinnoista. Palkkatasoon nähden Virossa on edelleenkin hintavan tuntuista, mutta monet tuotteet, kuten viinat, tupakat ja peruselintarvikkeet ovat suomalaista miellyttävissä hinnoissa.

Alkoholin hinta on noussut veronkorotusten takia melkoisesti 2010-luvun alkupuolesta, mutta kesän 2019 veronalennus paransi tilannetta jonkin verran. Läheskään yhtä halpaa kuin Latviassa Virossa ei viina kuitenkaan ole, ja viini ja olut ovat vodkaa huonompia ostoksia. Litran tasokasta paikallista vodkaa kuten Saarenmaata maksaa normaalissa valintamyymälässä tarjouksessa vähintään 16 euroa, ja normaali hinta vodkalitralle on 18–20 euroa. Tupakkaa saa askin 3–4 eurolla, mutta tupakan hinta on noussut, ja nykyään tunnetuimmat merkit maksavat vähän yli 4 euroa ja vain harva aski maksaa alle 3,50 euroa. Sähkötupakkaan liittyvät tuotteet ovat huomattavasti edullisempia kuin Suomessa, ja niihin erikoistunut liike löytyy esimerkiksi torilta, jossa Rimin vieressä sisätiloissa on hyvin varusteltu alan liike.

Pärnun kaupat ovat hyvin avoinna. Monet pikkuliikkeet ovat avoinna klo 18 asti, suuret elintarvikekaupat ja ostoskeskukset joka päivä klo 22 asti. Ruokakaupat avautuvat yleensä klo 8, muut kaupat ja ostoskeskukset klo 10, mutta ostoskeskusten ruokakaupat avataan lähes poikkeuksetta jo klo 8. Lauantaisin pienillä liikkeillä on rajoitettuja aukioloaikoja, mutta ostosten tekeminen onnistuu suhteellisen hyvin klo 16–18 asti. Kauppojen aukioloajat ovat nykyään Virossa vapaat, niin että valtaosa kauppakeskuksista ja suurista ruokakaupoista on jokaisena viikonpäivänä avoinna klo 22 asti. Ainoita päiviä, joina kauppakeskuksetkaan eivät ole avoinna, ovat uudenvuodenpäivä, 24.6. ja joulupäivä. Joinain muina päivinä kuten Viron itsenäisyyspäivänä 24.2., jouluaattona ja uudenvuoden aattona kauppakeskukset sulkeutuvat klo 18.

Putiikki Pärnun rannalla
Maksukortit käyvät Virossa lähes yhtä hyvin kuin Suomessa, ja niitä voi käyttää kioskeillakin.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Virossa on käytössä euro, ja käteistä rahaa kannattaa ottaa matkaan mukaan. Käteistä tulee Virossa käytettyä ainakin kaikenlaisissa kojuissa, toreilla ja myös esimerkiksi marjoja yksityisiltä ihmisiltä ostettaessa. Vaikka kortit käyvät hyvin, saattaa joskus majapaikankin maksaminen olla nopeinta ja kätevintä käteisellä, etenkin jos kysymyksessä on yksityisen vuokraama huoneisto. Pärnu on turvallinen kaupunki, niin ettei siellä tarvitse pelätä menettävänsä rahansa varkauden saati ryöstön seurauksena. Varkauksia tapahtuu ravintoloissa ja yöelämässä kuten myös erilaisissa tungoksissa, mutta lompakon varmassa paikassa säilyttävä ja siitä huolta pitävä ei niistä kärsi.

Pankkiautomaatteja Pärnussa on hyvin, eikä niitä tarvitse erikseen etsiskellä. Varmoja paikkoja nostaa rahaa ovat Rüütli-kadun ympäristö ja linja-autoaseman vieressä olevat ostoskeskukset, joiden yhteydessä on pankkiautomaatteja.

Maksukortit käyvät Virossa lähes yhtä hyvin kuin Suomessa, ja niitä voi käyttää kioskeillakin. Kortilla maksaminen on monessa paikassa helppoa, ja suurissa liikkeissä valtaosa asiakkaista käyttää maksukorttia mutta käteistä on joskus kätevämpi käyttää. Pienet setelit ja kolikot ovat käteviä, sillä vaihtorahaa ei monessa paikassa ole samalla tavalla kuin Suomessa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Tietääkö kukaan missä siellä on lemmikkitarvikkeita myynnissä? Koiran pantoja, hihnoja, ruokakuppeja jne. /Sanju
Vastaus: Pärnu Keskuksessa, linja-autoaseman naapurissa

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti