Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Haapsalu
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Käsitöitä myynnissä Haapsalussa
Parhaat apajat käsitöille ja kaikenlaisille paikallisille tuotteille, joihin kuuluvat myös paikalliset perinneruoat, on yksityisissä pikkuliikkeissä.

Ostokset

Haapsaluun ei ehkä lähdetä varta vasten ostoksille, mutta siellä on kaupan mielenkiintoisia tuotteita ja hintataso on kotimaata alhaisempi. Vierailijoiden suosikkiostoksiin kuuluvat paikalliset tuotteet kuten käsityöt, paikalliset herkut ja paikallinen suunnittelu, ja tietenkin myös apteekkituotteet, tupakkatuotteet ja alkoholijuomat tekevät kauppansa. Haapsalussa on kauppoja melkoisesti Tallinnaan johtavan tien varrella, ja kaikkein helpoin tehdä ostoksia siellä on niiden, jotka ovat liikkeellä auton kanssa.

Parhaat ostosseudut

Haapsalussa on hyviä yksityisiä kauppoja, kauppakeskuksia ja toreja, joilta saa kaikkea tarpeellista ja myös matkamuistoja ja tyypillisiä paikallisia tuotteita. Hyviä ostospaikkoja ovat Lossiplats-aukio, sille johtava Karja, kaupungin pääkadun maineessa oleva Posti ja sen päässä, Tallinnan-tien risteyksessä oleva ostoskeskus. Niiden lisäksi myös Tallinnan-tien varrella oleva Uuemöisa on paikka, jossa on ruokakauppa ja jonkin verran muita liikkeitä.

Lossiplats-aukion tienoot

Hyvä kiintopiste kaikenlaisia ostoksia ajatellen on kaupungin pääaukio (Lossiplats) [kartalla] ja sille Tallinnan-tien suunnalta johtava, kaupungin pääkadun maineessa oleva Karja. Niiltä saa tyypillisiä paikallisia tuotteita, kuten käsitöitä, matkamuistoja, paikallisia herkkuja, normaaleja elintarvikkeita ja alkoholipitoisia juomia. Parhaat apajat käsitöille ja kaikenlaisille paikallisille tuotteille, joihin kuuluvat myös paikalliset perinneruoat, on yksityisissä pikkuliikkeissä. Aukiolla ja kadulla ei paljon muuta olekaan kuin muutama käsityökauppa, mutta niitä on hyvä koluta läpi, jos haluaa tehdä tyypillisiä tämän alueen ostoksia, joita ei paljon muualla ja ainakaan kotimaassa tule vastaan.

Hyvä paikka Lossiplatsin ja Karjan kulmauksen tienoilla on Ehe ja Ehtne käsitöö (Karja 4), joka on paitsi puoti myös museo ja hyvä vierailupaikka kenelle tahansa. Sen vieressä on uudehko Haapsalu Disaini pood eli puoti, jossa myydään entistä korkeatasoisempaa ja monipuolisempaa suunnittelua ja designia.

Samalla seudulla lähellä Lossiplatsia ja piispanlinnaa sijaitsee myös joukko gallerioita, jotka ovat hyviä vierailupaikkoja, sillä niissä voi nähdä paikallista taidetta ja käsitöitäkin. Hyviä taidegallerioita ovat esimerkiksi keramiikkagalleria nimeltään Tigukass Keramika (Karja 21), kirjaston ja kulttuurikeskuksen yhteydessä oleva Haapsalun kaupungingalleria (Posti 3) ja Taidekoulun galleria (Karja 6). Niillä on melko rajalliset aukioloajat, ja esimerkiksi kaupungin suurin nykytaiteen galleria eli kaupungingalleria on avoinna vain ke–su klo 12–18 ja taidekoulun galleria on avoinna ti–pe klo 11.30–16 ja la klo 10–14.30.

Karjalla on myös uudehko Ökopood Allikas (Karja 17), joka muutti tänne Posti-kadulta, ja se on hyvä paikka ostella luomuelintarvikkeita ja -juomia, jotka ovat kaikkialla Virossa maistamisen ja kotiin tuomisen arvoisia.

Muut alueet

Posti, joka on Karjan ja Tallinnantien välissä oleva, aivan Karjan tyylinen katu, on hyvä katu kaikenlaiselle käsitöistä elintarvikkeisiin. Postia pitkin on varsin mukava kävellä kohti rautatieasemaa ja Tallinnaa johtavaa maantietä. Huomionarvoisin paikka monelle asialle on Postin ja Tallinnan maantien kulmauksessa oleva ostoskeskus eli Haapsalu Kaubamaja (Posti 41a) [kartalla]. Siinä on hyvin varusteltu Konsum-ruokakauppa, joka on avoinna joka päivä klo 9–22. Ostoskeskuksen yhteydessä on muitakin liikkeitä, joista apteekki on suomalaisten suosiossa, sillä lääkkeet ja muut apteekista saatavat tuotteet ovat huomattavasti kotimaata alemmissa hinnoissa.

Ostoskeskuksen yhteydessä on kaikenlaista muutakin kuten elektroniikkaliike, ruokia tarjoava baari, pitsapaikka ja kesäisin mansikkakoju. Tallinnaan johtavan tien (Tallinna mnt.) varrella on paljon liikkeitä aina entiseltä rautatieasemalta Uuemöisaan, ja tien varrella on useita apteekkeja ja ruokakauppoja. Huomionarvoinen on myös Tallinnantien ja rautatieaseman välissä oleva tori (Jaama 9a) [kartalla] eli Haapsalu turg, joka on paras paikka hakea vihanneksia ja joitain muita elintarvikkeita.

Omalla autolla liikkeellä oleville tai pyörällä liikkuville Tallinnantien varrella Uuemöisassa on Rannarootsi Ärikeskus (Rannarootsi tee 1) [kartalla], jossa on valintamyymälä, useita muita hyödyllisiä liikkeitä, kahviloita ja muutama ruokapaikka.

Tallinnantien suuntaisesti Haapsalussa kulkevalla Kuuse-tiellä sijaitsee Kastani-ostoskeskus (Kuuse 28) [kartalla], jossa on valintamyymälä ja muitakin liikkeitä ja joka on päivittäin avoinna klo 8–22.

Käsitöitä Lossiplatsilla
Lossiplatsin tienoo, Karja ja Posti ovat hyviä osoitteita paikallisesti valmistetuille ja tyypillisille virolaisille tuotteille.

Mitä ostaa Haapsalusta?

Haapsalusta on kannattavaa ostaa samanlaisia tuotteita kuin muualtakin Virosta, eli elintarvikkeet, alkoholipitoiset juomat, tupakkatuotteet, käsityöt, taide ja muut paikallisesti valmistetut tuotteet ovat siellä parhaita ostoksia.

Alkoholi ja tupakka ovat selvästi edullisempia kuin kotimaassa ja tarjolla tavallisissa ruokakaupoissa kirkkaita viinoja myöten aamusta iltaan. Viinan hinta on kallistunut viime vuosina tuntuvasti, mikä on nostanut juomien hintoja paitsi baareissa myös kaupoissa. Vuoden 2018 kesällä litran paikallista vodkaa sai alkaen tarjoushintaan 17 euroa litra, mutta normaalit hinnat liikkuvat nykyään yli 20 euron per litra. Tupakka-aski maksaa 3–4 euroa, ja halvimpia merkkejä saa noin 3,30 eurolla, mutta hinnat eivät ole kiinteitä ja eri liikkeissä on erilaisia hintoja. Elintarvikkeet ovat kautta linjan edullisempia kuin kotimaassa, ja niitäkin on tarjolla kaupungin keskustassa ja muuallakin Läänemaan liikkeissä, jotka ovat yleensä avoinna joka päivä klo 8/9–22.

Käsityöt, taide ja paikallinen muotoilu ovat hyviä hankintoja kaupungissa. Lossiplatsin tienoo, Karja ja Posti ovat hyviä osoitteita paikallisesti valmistetuille ja tyypillisille virolaisille tuotteille. Erityisen hyvä hankinta on niin sanottu Haapsalu-huivi eli pitsihuivi, joka on kuuluisa kautta Viron. Kaikenlaiset muutkin tekstiilituotteet ovat hyviä ostoksia, ja esimerkiksi pitsejä Haapsalusta saa joka lähtöön. Ydinkeskustan lisäksi omalla autolla liikkeellä oleville U-Stuudio (Haapsalu mnt 15, Palivere Alevik) on hyvä paikka löytää Urve Sikimäen lasitöitä, kuten muitakin taiteilijan luomuksia. Liike on avoinna ma–pe klo 10–17.

Elintarvikeostoksilla

Haapsalussa on paitsi keskustassa myös sen ulkopuolella hyvä määrä elintarvikeliikkeitä, joista Konsum-nimiset valintamyymälät ovat hyviä. Niitä on ostoskeskusten yhteydessä, kuten Kaubamajassa (Tallinna mnt 1), Kastanin ostoskeskuksessa (Kuuse tn 28) ja Uuemöisassa (Tallinna mnt 84). Myös Rimi, Maxima ja muut liikkeet ovat varsin hyvin varusteltuja, ja Virossa myös Selver on valintamyymälä, josta saa vaikka mitä. Monet valintamyymälät ovat avoinna klo 8–22 mutta osa voi avautua vasta klo 9.

Savustettua kalaa myyvä koju
Savukalaa voi ostaa suoraan savustuskojusta.

Hyviä elintarvikeliikkeitä keskustassa ovat myös Jaama Kauplus (Jaama 9) ja Vanalinna A ja O (Karja 14), mutta niillä on rajallisemmat aukioloajat kuin ostoskeskusten yhteydessä olevilla valintamyymälöillä. Huomionarvoinen seikka on se, että Lossiplatsin tuntumassa tai sen lähellä olevien rantojen lähellä ei ole ruokakauppoja, ja Vanalinna A ja O on lähin valintamyymälä, jos majapaikka on Lossiplatsin tienoilla. Tallinnantien varrella ja lähistöllä on niin paljon valintamyymälöitä, että sielläpäin on paljon valinnanvaraa ja mahdollisuus kierrellä eri valintamyymälöitä ja vertailla esimerkiksi juomien hintoja.

Luomuelintarvikkeita haluaville Allikas (Karja 17) on hyvä liike, ja sekin on avoinna vain ma–pe 10–18 ja la klo 10–15.

Hintataso ja aukioloajat

Haapsalun hintataso on samaa luokkaa kuin Tallinnassa, ellei monien tuotteiden kohdalla hitusen alempi. Hintataso on huomattavasti edullisempi kuin kotimaassa, ja miltei kaikki peruselintarvikkeista alkoholiin ja tupakkatuotteisiin on 30–50 % edullisempia kuin kotimaassa.

Haapsalussa on hyvät mutta Tallinnaa rajallisemmat aukioloajat. Kauppakeskukset ovat parhaiten auki, monet ma–su klo 9–22. Torit ovat avoinna muina päivinä paitsi maanantaisin ja juhlapyhinä, yleensä heti aamunkoitosta varhaiseen iltapäivään. Pienet liikkeet elintarvikeliikkeistä muihin putiikkeihin ovat avoinna usein ma–pe klo 10–18 ja la klo 10–15.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Haapsalussa 4 kertaa vierailleena voin vain sanoa pelkkää hyvää kaupungista ja paikallisista asukkaista. Kaupoissa on hyvä pavelu, ihmiset ovat ystävällisiä ja kaupunki on siisti. Lisäksi kaupunki on kävelijän kokoinen. Suosittelen! /agentti 007

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti