Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Haapsalu
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Leikkikenttä Piispanlinnassa
Leikki-ikäisille lapsille leikkikentät, joita on aivan keskustassa, ovat mielenkiintoisia. Paras lienee piispanlinnan vallihaudassa sijaitseva leikkipuisto.

Tekemistä ja ajanvietettä Haapsalussa

Haapsalu on kaupunki, joka on suosittu perheiden keskuudessa, ja siellä on hyviä rantoja ja kaikenlaista tekemistä. Haapsaluun lähdetään paljon kylpylälomalle, jonkalaisen voi tehdä muulloinkin kuin kesällä, ja niin kesällä kuin muinakin vuodenaikoina sinne voi lähteä seuraamaan tapahtumia, joihin esimerkiksi kuuluu elokuvafestivaalit ja musiikkitapahtumia. Haapsalun yöelämä ei ole vilkasta, mutta siellä on mukava istahtaa jonkinlaiselle juomalle.

Perheen kanssa Haapsalussa

Haapsalu on erinomainen matkakohde perheille, sillä sinne on Tallinnasta vain puolentoista tunnin ajomatka ja siellä on paljon mielenkiintoista tehtävää ja nähtävää perheille, olivatpa lapset tai nuoret minkä ikäisiä tahansa. Kaupunki on siisti, turvallinen ja edullinen, ruoat ovat siellä lasten mieleen, kahviloissa on mukava istuskella ja kesäisin lapset viihtyvät piispanlinnan alueella ja rannoilla.

Leikki-ikäisille lapsille leikkikentät, joita on aivan keskustassa, ovat suuria ja mielenkiintoisia. Paras lienee piispanlinnan (Lossiplats 1) pihalla, vallihaudassa sijaitseva leikkipuisto, joka on toiminnassa ympäri vuoden. Mitään pääsymaksua ei tietenkään ole, ja leikkipuisto soveltuu ainakin alle 10-vuotiaille. Melko lähellä on kaksi muutakin leikkipuistoa (Karja 26 ja Posti 34) jotka sijaitsevat kaupungin pääkadulla.

Aafrikan rantaa ja rantapromenadia, joka on kilometrien pituinen, ei tietenkään kannata kesällä jättää näkemättä. Rannan leikkipuistokuvaleikkipuisto Aafrika-rannalla ] on kesällä ehdoton paikka, jossa vähän vanhemmatkin lapset voivat viihtyä.

Perheen kanssa voi puuhastella kaikenlaista muutakin kuin tutustua piispanlinnaan tai päärantaan. Kesällä kaupunkijuna auttaa kaupunkiin tutustumisessa, sillä Haapsalu on yllättävän laaja paikka, jossa saa tallustella pitkiäkin matkoja kaiken nähdäkseen. Kyyti kestää 45 minuuttia ja maksaa aikuisilta 3 euroa.

Haapsalussa syntyi Astrid Lindgrenin kirjojen kuvittaja, Ilon Wikland. Astrid Lindgrenin maailmaan voi hypätä Ilonin ihmeidenmaassa, joka on Lootsiplatsin laidalla, matkalla siltä kohti hiekkarantaa ja rantapromenadia. Paikka on avoinna koko vuoden, ja paras vierailuaika on toukokuusta elokuuhun, jolloin pihamaalla on mitä erilaisimpia ajanvietemahdollisuuksia.

Kulttuurielämä ja elokuvat

Elokuvien ja kulttuurin ystäville Haapsalun kulttuurikeskus (Posti 3) [kartalla] on paras osoite kaupungissa vieraillessa. Täällä on kaikkea lapsille tarkoitetuista näytelmistä elokuvaesityksiin ja konsertteihin. Se on suurin piirtein puolivälissä matkalla Kaubamajalta Lossiplatsille, ja sen yhteydessä on myös taidegalleria.

Yöelämä

Haapsalu ei monien veronkorotusten jälkeen ole mikään halpa kaupunki vaihtaa vapaalle, ja sen ennenkin melko tyhjinä olleet baarit ovat entistäkin tyhjempiä. Olut maksaa vähintään kolme euroa mutta 3,50 euroa tuopista ei ole halvoissakaan paikoissa epätavallinen hinta. Jos haluaa nautiskella olutta tai muita alkoholipitoisia juomia Lootsiplatsin lähellä olevissa kahviloissa tai rantapromenadin varrella olevissa paikoissa, tulee hintaa olutpullollekin 4–5 euroa. Haapsalussa onkin aika hintavaa riekkua paljon baareissa, mutta siellä on baareissa mukiinmeneviä ruokia ja lasilliselle on mukava silloin tällöin istahtaa.

Jos haluaa tutustua Haapsalun yöelämään, on siellä muutama paikka ylitse muiden. Monet varsinaiset bailupaikat ovat kesäisinkin avoinna vain viikonloppuisin, kuten Aptek (Karja 1), jonne voi mennä vain pe ja la klo 23–04. Suuri, Kaubamajan yhteydessä oleva Africa pubi (Tallinna mnt 1) [kartalla] on paikka, jossa nykyisin on yleistä syödä tai käydä vähän aikaa viihtymässä mutta siellä tuoppi olutta heinäkuussa 2018 maksoi 3,50 euroa, joka on melkoinen ero aiempiin hintoihin. Siellä tosin on televisioita, joista on hyvä katsoa urheilua, biljardipöytä, kesäterassi ja viikonloppuisin nuorison suosiota nauttiva disko.

Lisää menopaikkoja on näiden kahden paikan välimaastossa, Posti- ja Karja-kaduilla, joilla tosin ei ole mitään hirveän meneviä baareja. Taksi Pubi (Posti 29) menee muulloin kuin viikonloppuisin kiinni klo 20 (pe ja la klo 24). Café Micio (Karja 20) on kesäisin suurin terassein houkutteleva paikka vain juomallekin. Turisti-infoa miltei vastapäätä on viinibaari (Karja 16a), joka on avoinna klo 24 asti tiistaista lauantaihin (su ja ma suljettu).

Aivan Lossiplatsilla oleva monitoimipaikka, joka on kohtalaisen hyvä illanviettopaikka ja jossa voi keilata ja ottaa juomia, on Vanalinna Bowling (Jaani 4). Siellä on myös sauna ja kohtuuhintainen hotelli, ja tämä on paikka, joka nauttii suomalaisten suosiota.

Tapahtumat

Haapsalu on etenkin kesällä ja ennen joulua Läänemaan tapahtumien keskipiste, jonne tullaan kaukaakin korkeatasoisia ja monipuolisia tapahtumia seuraamaan.

Kevät aloittaa uudelleen sesonkiajan Haapsalussa, ja parhaita merkkejä siitä on huhtikuun lopussa pidettävä Haapsalun kauhu- ja fantasiaelokuvafestivaali eli HÖFF. Ohjelmistossa on eri puolilta maailmaa peräisin olevia uusia kauhu- ja fantasiaelokuvia, ja kulttuurikeskus on paikka, jossa elokuvia näytetään.

Kesäkauden avaa perinteisesti Avointen ovien festivaali, joka on kesäkuun alussa ja jolloin gallerioihin, museoihin ja muihin kulttuuripaikkoihin on ilmainen sisäänpääsy.

Kesällä luvassa on useita musiikkitapahtumia, joissa soi lähinnä klassinen musiikki ja vähän normaalista poikkeavia musiikkilajeja. Venäläinen Pjotr Tšaikovski on yksi maailman tunnetuimpia säveltäjiä, ja hän eli 1800-luvulla, vieraili Haapsalussa ja nykyään yksi vuoden kohokohtia on häneen liittyvä festivaali, joka pidetään kesäkuun lopussa. Varhaisen eli lähinnä keskiaikaisen musiikin festivaali pidetään heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna, lähinnä piispalinnassa.

Elokuussa on luvassa lisää musiikkia, ja tällöin kuun loppupuolen Valkoisen rouvan päivien lisäksi on vuorossa Augustibluus, joka tuo huippuluokan blues-muusikkoja kaupunkiin. Valkoisen rouvan päivien aikana on vanhankaupungin kaduilla Lossiplats-aukion ympäristössä kojuja ja musiikki-, teatteri- ja taide-esityksiä on piispanlinnassa ja muuallakin. Valkoisen rouvan päivät ovat yleensä elokuun toiseksi viimeisen viikonlopun tienoilla.

Ennen joulua Jõulujazz, joka soi ympäri Viron, tuo konsertteja myös Haapsaluun.

Yksi paikka, jossa kannattaa heti Haapsaluun saavuttuaan vierailla, on turisti-info (Karja 15), joka on pääkadulla, melko lähelllä Lootsiplatsia. Siellä on mahdollista saada tietoa tapahtumista, joita on paitsi Haapsalussa myös lähitienoilla.

Lisää tapahtumista:

Visit Haapsalun kautta voi nähdä tapahtumia.

Kylpyläloma

Haapsalu on Pärnun ohella Viron paras kylpyläkaupunki, ja tänne on hyvä lähteä virkistäytymään vaikkapa mutahoidossa. Kylpylähotellit ovat hyviä niille, jotka tulevat nimenomaan kylpylälomalle, ja niitä kaupungissa on muutama.

Spa Laine (Sadama 9/11) on hyvä paikka hoidoille niillekin, jotka eivät siellä halua yöpyä. Se sijaitsee jonkin matkan päässä pääkadusta ja rannoista, Väike viik -lahden rannalla.

Thalasso Spa Fra Mare (Ranna tee 2) puolestaan sijaitsee pidemmän matkan päässä keskustasta, ja se on sopivin niille, jotka ovat liikkeellä omalla autolla. Se on kuitenkin suhteellisen lähellä bussipysäkkiä, jonne linjat muualta Virosta saapuvat.

Mutahoidot ovat kaikkein perinteisimpiä hoitoja Haapsalussa, ja niitä on hyvä täällä kokeilla. Parantavan merimudan vaikutukset alkoivat selvitä 1800-luvun alkuvuosina, kun pantiin merkille, että paikalliset paransivat haavojaan ja vaivojaan merimudalla. Vuonna 1825 avattiin ensimmäinen mutakylpylä, ja Haapsaluun alkoivat pietarilaiset sankoin joukoin suunnata kylpylälomalle. Siitä lähtien Haapsalu on tunnettu lomakaupunkina, jonne tullaan paitsi rentoutumaan myös parantumaan.

Lisää kylpylöitä, joita on sekä Haapsalussa että muualla Virossa voi katsella asiaan pureutuvilta sivuilta.

Lintutorni, Aafrika rand
Aafrika rand on Haapsalun pääranta. Lintujen katseluun sen yhteydessä on kaupungin ainoa lintuasema.

Rantaelämä

Haapsalu on yksi Viron pääasiallisia rantalomapaikkoja, mutta säät ovat keskikesälläkin usein esteenä rannalla oleskelulle. Satunnaisten koleiden ilmojen lisäksi tuulet ovat usein navakoita, mutta parhaimmillaan Haapsalu on viehättävä ja mieleenpainuva rantapaikka. Rantakausi on 1.6.–31.8., mutta monina vuosina myös toukokuun lopulla ja syyskuun alussa on rantakelejä.

Aafrika rand [kartalla] on Haapsalun pääranta. Se on ehdoton paikka paitsi viettää perinteistä rantalomaa myös tuoda lapset leikkimään ja tutustua kaikenlaiseen rannan ja sen tuntumassa olevan promenadin yhteydessä olevaan. Ydinkeskustan pääpaikoille piispanlinnan tienoille on lyhyt kävelymatka syömään tai shoppailemaan, mutta kesällä rannan yhteydessä on ruokapaikkoja. Rannan yhteydessä on lasten leikkikenttä, upea Kuursaal-puurakennus ravintoloineen ja kaikenlaista nähtävää patsaista lintuihin, joiden näkemistä varten rannan yhteydessä on kaupungin ainoa lintuasema.

Paralepa [kartalla] on suuri ranta, joka on melko lähellä vanhaa rautatieasemaa. Kylpylähotelli Thalasso Spa Fra Mare on melko lähellä tätä rantaa.

Kaupungissa on muitakin rantoja, jotka ovat lähinnä paikallisten suosiossa eivätkä ole kenties kaikkien mieleen. Joitain kiinnostava voi olla “täysin sivilisaation ulkopuolella oleva” Perakülan ranta

Toinen vähän kauempana keskustasta oleva ranta on Roostan lomakylän ranta ja se soveltuu parhaiten niille, jotka ovat autolla liikkeellä ja mahdollisesti lomailevat Roostassa.

Harrastus- ja urheilumahdollisuuksia

Kävelyn, uimisen ja pyöräilyn lisäksi Haapsalussa voi harrastaa kaikenlaista ja urheillakin. Siellä on melkoinen määrä erilaisia mahdollisuuksia kesät talvet, ja niistä saa läpileikkauksen Visit Haapsalun suomenkielisiltä sivuilta.

Piispanlinnan vieressä sijaitseva Haapsalu Bowling -keilarata (Jaani 4) on edullinen ja myöhään avoinna oleva (yleensä klo 24 asti) paikka, jossa on monta rataa ja jossa voi pelaamisen ohella, jälkeen tai sijasta ottaa kohtuuhintaisia juomia.

Haapsalun urheiluhalli (Lihula mnt 10) on lähellä Kaubamajaa ja Tallinnan maantietä. Siellä voi harrastaa montaa asiaa kesät talvet, kuten mennä kuntosalille tai pelata tennistä. Urheiluhalli on avoinna joka päivä klo 8–22. Urheiluhallin yhteydessä on myös hostel-tyylinen retkeilymaja.

Haapsalun stadion, joka on urheiluhallin vieressä, on urheilumielisille hyvä vierailupaikka, ja sen yhteydessä on hyvät ulkotenniskentät ja ympäri vuoden toiminnassa oleva veekeskus eli uimahalli. Uimahallissa on kaikenlaista kaikenikäisille, 25 metrin allas oikein uimaan haluaville, saunoja ja porealtaita. Tenniskenttiä on kaksi, ja ne ovat keinonurmea.

Lisää ajanvietemahdollisuuksista:

Visit Haapsalu esittelee tekemistä laidasta laitaan.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti