Booking.com
Viru Keskus
Tallinnan ostoskeskukset ovat suomalaisille tuttuja, sillä kaupungin säät ovat mitä ovat ja etenkin Viru Keskus on yhdessä Kaubamajan kanssa suuri ja monipuolinen paikka viettää aikaa.

Ostoksilla Tallinnassa

Tallinnassa ostosten tekeminen on yksinkertaista, sillä liikkeet ovat keskittyneet tietyille seuduille ja ostoskeskukset ja tavaratalot tekevät ostelusta talvellakin mukavaa. Tallinnan kaupat ovat vuosien varrella monipuolistuneet, ja vaikka hinnat ovat jatkaneet nousuaan, on Virossa Suomeen verrattuna edullista.

Kaupat ovat hyvin avoinna lähes vuoden jokaisena päivänä, eikä ostosten takia tarvitse käyttää julkisia tai lähteä taksilla minnekään. Tallinnasta on tapana tuoda kotimaahan alkoholipitoisia juomia ja tupakkaa, mutta siellä on paljon muutakin ostettavaa.

Parhaat ostosseudut

Suomalaiset tekevät ostoksia Tallinnassa eniten sataman yhteydessä olevissa liikkeissä ja ostoskeskuksissa, sen vieressä olevassa Rotermanni-keskuksessa, sen vieressä olevassa Viru Keskuksessa ja sen vieressä olevissa liikkeissä kuten Kaubamajassa ja vanhassakaupungissa. Niiden lisäksi on muutama muukin paikka, joissa ostoksia jonkin verran tehdään, ja ostoksia on tietenkin helpompi katsella muilla kuin tutuilla paikoilla kesällä. Talvisin ostosten tekeminen tutuissa paikoissa kuten vanhassakaupungissa ja Viru-ostoskeskuksessa puolestaan on helpompaa kuin muualle kaupunkiin lähteminen.

Satama

Satamassa on melkoinen määrä ostoskeskuksia ja muita liikkeitä, sekä A- että D-terminaalin lähellä. Satamassa on viime vuosina ollut paljon erilaisia remontteja ja rakennustöitä, ja sieltä on kadonnut paljon kaikenlaista, kuten suomalaisten vanha suosikki Merekeskus. Sinne on kuitenkin tullut tilalle monia eri ostospaikkoja, kuten Norde Centrumin tilalle avattu Nautica.

A-terminaalin puolella on jonkin verran vähemmän häiriöitä. A-terminaalia lähimpänä on SadaMarket, joka on nykyaikainen ja melko hyvin varusteltu niin kaupoiltaan kuin ravintoloiltaankin. Toinen ostospaikka tällä sataman A-terminaalin puolella on Sadama Turg eli Sataman tori. Se on monessa mielessä sataman paras ostospaikka, sillä sieltä saa tuottajatorilta virolaisia tuotteita, siellä on SuperAlko ja muitakin liikkeitä. Se on avoinna kuten muutkin sataman A-terminaalin lähellä olevat keskukset eli ei kovin myöhään (klo 9–19).

D-terminaalin lähellä oleva Nautica (Ahtri 9) kohosi vuoden 2017 aikana Norde Centrumin tilalle. Siellä on monia muodikkaita liikkeitä, suuri Hyper Rimi ja viinakauppa Calle.

Rotermannin kortteli (Rotermanni kvartal)

Vuonna 2018 eräänlainen uusi ostospaikka on nyt lähes täysin valmis Rotermannin kortteli [kartalla]. Sen alueella on lukuisia kauppoja ja myös muuta, kuten elokuvateatteri Forum, kahviloita, ravintoloita ja useita liikkeitä. Nykyään alue tunnetaan lähinnä nimellä Rotermann City, ja tutkimalla suomenkielisiä verkkosivuja selviää mitä kaikkea korttelisto pitää sisällään.

Tämä korttelisto, joka on sataman ja Viru Keskuksen välimaastossa, on ollut remontissa jo monta vuotta, mutta vuonna 2018 se on kutakuinkin valmis. Rotermannin kauppoihin on paras tutustua viettämällä alueella aikaa, mutta kortteli ei ole kaikkia kiinnostava alue. Sen luonne on muuttunut melkoisesti parin viime vuoden aikana, ja sieltä on poistunut paljon vanhoja suosikkeja eikä siinä kaikkien mielestä enää ole samaa hohtoa kuin takavuosina. Siellä on monta hyvää erikoisruokakauppaa ja Premium Fashion Outlet, josta saa tunnettujen merkkien tuotteita 30–70 prosentin alennuksilla. Siellä on myös Tiina Talumees, joka on yksi Viron johtavia muotiliikkeitä. Yksi alueen vetonauloista on myös Kalevin suklaapuoti.

Monet Rotermannin liikkeet ovat avoinna viikolla klo 10–20 ja lauantaisin klo 10–18, mutta sunnuntaisin monet liikkeet ovat kiinni.

Keskustan uudet osat: Viru Keskukselta Kaubamajalle, Solaris Keskukseen ja Stockmannille

Rotermann Cityn vieressä on Narvan maantiellä paljon kaikenlaista, ja täällä on hyvä tehdä ostoksia säällä kuin säällä. Viru Keskuksen [kartalla] lisäksi siihen suorassa yhteydessä oleva Kaubamaja on hyvä tavaratalo, jossa on nykyisin eniten kalliita ja korkeatasoisia tuotteita. Mielenkiintoinen on sen yhteydessä, Kaubamaja- ja A. Laikmaa -katujen välissä kulkeva käytävä, jolla on muutama liike kuten apteekki, luomuelintarvikekauppa ja hyvin varusteltu musiikki- ja elokuvakauppa, josta saa vinyylilevyjä ja kaikenlaista mielenkiintoista. Apteekki on paljon rauhallisempi ja myös paremmin varusteltu kuin Viru Keskuksen apteekki, jossa on aina tuhottomasti asiakkaita ja kassajonoja.

Naisten vaateosasto, Kaubamaja
Kaubamaja on hyvä tavaratalo, jossa on nykyisin eniten kalliita ja korkeatasoisia tuotteita.

Keskustan uudet osat ovat vähän ikäviä ja välimatkoiltaan pitkiä, mutta näissäkin kortteleissa kannattaa ainakin hyvällä säällä kävellä ympäriinsä. Paras suunta nykyisin Viru Keskukselta tai Kaubamajalta on Estonia-puistotietä pitkin kohti Solaris Keskusta [kartalla], joka osin uusittiin vuonna 2017 ja jossa on kaikenlaisia liikkeitä optikosta apteekkiin, luomuelintarvikekauppaan ja Rimiin. Sen yläkerrassa oleva kirjakauppa on monipuolinen, ja sieltä saa myös musiikkia ja elokuvia.

Toinen suunta, johon Viru Keskukselta ja Kaubamajalta voi ostokset mielessään lähteä, on kohti linja-autoasemaa ja Stockmannia (Liivalaia 53) [kartalla]. Se on suuri tavaratalo, jossa on myös ruokakauppa, eikä sinne ole Kaubamajalta Rävalan puistotietä pitkin kuin muutaman sadan metrin kävelymatka.

Vanhakaupunki

Sataman D-terminaalilta pääsee parhaiten suoraan vanhaankaupunkiin kulkemalla Mere puiesteetä pitkin Viru-kadun kulmaukseen. Sataman A-terminaalilta voi kulkea samaa reittiä pitkin mutta myös Linnahall-pysäkin ohi, Paksun Margareetan tornin vierestä ja Pikk-katua pitkin [kartalla], jolloin pääsee vanhankaupungin sydämeen ja saa heti hyvän tuntuman keskiaikaiseen vanhaankaupunkiin.

Viru [kartalla] on yksi vanhankaupungin pääkatuja, ja sen varrelta saa etenkin virolaisia tuotteita, kuten vaatteita ja tuliaisia. Eniten liikkeitä, jotka kiinnostavat turisteja, on aukion takana, kuten Pikk- ja Lai-kaduilla [kartalla], joilla on kaupan kaikenlaista matkamuistoista alkoholiin. Tallinnan vanhakaupunki on kallistunut viimeisen vuosikymmenen aikana, ja liikkeet vaihtuvat usein, joten siellä on joka matkalla hyvä kierrellä ja katsella valikoimia.

Muualla vanhassakaupungissa on hyvin liikkeitä, ja Viru-kadun sivu- ja lähikaduista Vene [kartalla] on hyvä kauppakatu. Sen varrella olevat keskiaikaiset kujat ovat Euroopankin mittakaavassa melko ainutlaatuisia, mutta niissä on eniten kaikenlaista kesäkauden aikana. Kujat ovat hyviä paikkoja katsella kaikenlaista vanhanaikaista, ja niissä on myös kahviloita ja ruokapaikkoja, joilla on kesäterassit. Mestarinpiha (Meistrite Hoov) (Vene 6) on monipuolinen vierailupaikka, jonka yhteydessä on myös ikonimuseo. Aivan sen lähellä on myös Katariina Käik (Vene 12), jossa on mukava kesällä viettää aikaa. Kadulle on nopea päästä paitsi Viru-kadulta myös Raatihuonentorilta, ohi vanhan apteekin, Apteegi-kujaa pitkin.

Kauppojen takia kannattaa katsastaa myös Aia, Vana-Viru ja Uus, joista Aia ja Vana-Viru ovat Viru-kadun sivukatuja ja joista Uus jatkaa Vana-Virua. Niillä on entistä monipuolisemmat valikoimat, ja liikkeet vaihtuvat täälläpäin varsin usein. Müürivahe, joka on pitkä ja mielenkiintoinen Viru-kadun poikkikatu, on tietysti se, jolta voi ostaa villatuotteita ja kaikenlaista muuta, mikä etenkin talvella pitää lämpimänä. Jos Viru-kadulta kääntyy Müürivahelle toiseen suuntaan ohi Goodwin-ravintolan, on sillä hyviä liikkeitä aina Vapaudenaukiolle (Vabaduse väljak) saakka.

Muut ostospaikat: Balti jaam ja Telliskivi

Vanhankaupungin Raatihuoneentorin eli Raekoja platsin takana olevilta viehättäviltä kaduilta, joilla on paljon pieniä kauppoja, pääsee nopeasti ja vaarattomasti NUKU-nukketeatterin ohitse Nunne-kadulle [kartalla]. Jos sitä kulkee ohi yhden maailman ainoista Boris Jeltsin -muistomerkeistä ja R-kioskin, tulee alikulkutunnelien eteen. Niistä voi mennä kummasta vain ja näin pääsee Balti jaam -asemalle, joka on remontin jälkeen elämänsä kunnossa. Sillä on jonkin verran kaikenlaista, joskin sekin on muuttunut ja liikkeitä on entistä vähemmän. Sama pätee sen edestä kulkevaan Kopli-katuun, jolla on muutama liike mutta jolla on ollut erilaisia muutoksia viime vuosina.

Telliskivi Loomelinnak
Telliskivi Loomelinnak on viikonloppuisin suosittu vierailupaikka. Siellä on liikkeitä, ja kaikenlaista muutakin mielenkiintoista, kuten ravintoloita ja pienpanimobaari.

Baltian aseman takana sijaitsevat Balti Jaama TurgBalti Jaama Turg, Depoo Turg ja Telliskiven jo vakiintuneeksi muodostunut ostos- ja huvittelualue.

Telliskivi Loomelinnak [kartalla] on viikonloppuisin suosittu vierailupaikka ympäri vuoden, mutta parhaimmillaan se on kesällä. Siellä on liikkeitä, ja kaikenlaista muutakin mielenkiintoista, kuten ravintoloita ja pienpanimobaari. Siellä pidetään kesälauantaisin kirpputori, joka on myytävien tavaroiden puolesta pettymys mutta jonka aikaan siellä on kaikenlaista säpinää, kuten musiikkia ja muuta ohjelmaa. Täällä on kesäisin mukava viettää aikaa, ja voihan tänne lähteä talvisinkin, sillä kauppojen joukossa on monia mielenkiintoisia.

Elintarvikeostoksilla: torit, kauppahallit ja valintamyymälät

Tallinnassa on entistä enemmän valintamyymälöitä, ja vuonna 2017 vanhaankaupunkiin avattiin pari pientä Rimiä. Tallinnassa kannattaa kuitenkin mahdollisuuksien mukaan vierailla myös toreilla ja kauppahalleissa.

Torit ja kauppahallit

Tallinnassa on muutama tori ja kauppahalli, joista Baltian aseman vieressä olevilla on helpoin vierailla.

Keskturg

Tallinnan päätori eli Keskturg (Keldrimäe 9) [kartalla] on päivittäin avoinna, sunnuntaina tosin vain aamupäivän, ja siellä on myös kauppahalli ja erilaisia liikkeitä, joista saa lähinnä edullista ja eksoottista tavaraa. Torilla on kesällä kaikenlaista kotimaastakin tuttua, kuten herneitä ja mansikoita, mutta siellä on kesät talvet kaupan kaikenlaista ihmeellistä ja erikoistakin. Sinne tuodaan Venäjältä ja entisen Neuvostoliiton eteläosista eksoottisia elintarvikkeita, ja siellä on hyvä vierailla aamuseitsemästä klo 17–18 asti. Paikalle on melko lyhyt kävelymatka keskustasta ja etenkin Stockmannin tuntumasta, mutta sinne pääsee myös raitiovaunulinjoilla 2 ja 4 (pysäkki: Keskturg).

Balti Jaama Turg
Balti Jaama Turg on yhdistetty tori, kauppahalli, kirpputori, ruokailupaikka ja viihtyisä oleskelupaikka.

Balti Jaama Turg

Tallinnan toinen tori on Baltian aseman eli Balti jaamin vieressä, ja sen nimi on Balti Jaama Turg [kartalla]. Tämä Kalamajassa sijaitseva toripaikka avattiin alueen mullistaneen remontin jälkeen toukokuussa 2017, ja valtaosan alueella ennen käyneistä ja kenties muidenkin pitää hieraista silmiään uskoakseen minkälainen ostospaikka sinne niin nopeasti rakennettiin. Se on yhdistetty tori, kauppahalli, kirpputori, ruokailupaikka ja viihtyisä oleskelupaikka.

Kauppoja ja kojuja on niin sisällä kuin ulkonakin, mutta kaikki on katettu ja siellä on mukava käydä ympäri vuoden. Koko komeuteenKoko komeuteen kuuluu melkoinen määrä kaikenlaista mansikanmyyjistä kalaosastoon, Muhu-saaren leipää myyvää putiikkiin, georgialaisiin ruokiin, kuntosaliin ja Selver-valintamymälään. Balti jaamin kauppahalli on yksinkertaisesti itse koettava, ja siellä voi viihtyä pitkänkin aikaa. Lisätäkynä ovat yläkerran antiikki- ja kirpputorikaupat, josta saa myös leluja, vaatteita ja keräilytavaraa. Kauppahallissa on lemmikkieläimiä pitäviä kiinnostava Pet City, ja se kuten muutkin kaupat ja ruokapaikat ovat avoinna ma–la klo 9–19 ja su klo 9–17.

Depoo Turg

Depoo Turg (Telliskivi 62) [kartalla] ei enää ole kovin olennainen kauppapaikka, mutta se sijaitsee aivan Baltian aseman ja Balti Jaama Turgin vieressä. Sen vetonauloihin kuuluvat halpaa tavaraa myyvät liikkeet mutta myös antiikki ja keräilytavara, kuten Neuvostoliitto-aiheista tavaraa myyvät liikkeet. Siellä kannattaa ainakin käväistä matkalla Balti jaamilta kohti Telliskiven luovaa keskusta (avoinna ma–pe klo 9–17 ja la–su klo 9–16), ja sinne pääsee parhaiten kulkemalla radan vartta ohi Balti Jaama Turgin. Sen yhteydessä on lukuisia ruokapaikkoja, kuten vietnamilainen ravintola, ja sielläkin voi viihtyä pidempään kuin alun perin ajatteli.

Valintamyymälät

Valintamyymälöitä Tallinnassa on ollut melkoinen määrä jo pitkään, mutta vanhakaupunki on perinteisesti ollut hankala paikka löytää elintarvikkeita. Nykyisin vanhassakaupungissa on kaksi uudehkoa Rimi Expressiä (Pikk 11 ja Viru 9), jotka ovat alueilla, joilla turistit pyörivät. Ne ovat molemmat avoinna tyypillisiin aikoihin, klo 8–22. Niiden valikoimat ovat kuitenkin suppeat, ja ne ovat hyviä vain hätätapauksissa. Alkoholia esimerkiksi ei ole juuri ikinä alennuksessa vaan tarjolla jopa vähän normaalia korkeammin hinnoin, ja muutenkin niissä on lähinnä normaalia kalliimpaa tavaraa, jota turistien ajatellaan haluavan. Niiden sijaan kannattaa edelleenkin kävellä jonkin matkaa Aia-kadun Rimiin (Aia 7) [kartalla], joka myös on avoinna klo 8–22.

Sikupilli
Keskustan ulkopuolella olevista valintamyymälöistä Prismat ovat muodostuneet suomalaisten suosikeiksi. Suosittu on melko lähellä keskustoria ja linja-autoasemaa oleva Sikupillin Prisma.

Muualla kaupungissa on melkoinen määrä elintarvikeliikkeitä, ja niistä kätevin ja parhaiten varustettu ydinkeskustan sataman puolella lienee Viru Keskusta vastapäätä olevassa Postimaja-kauppakeskuksessa sijaitseva Rimi (Narva mnt 1), joka myös on avoinna 8–22. Koska se on keskeisin valintamyymälä, joka on hyvien liikenneyhteyksien varrella, on siellä usein iltaisin tungosta ja pitkiä jonoja.

Melko lähellä Viru Keskusta sijaitsevassa Solaris Keskuksessa (Estonia pst 9) on valtava ruokakauppa, joka on avoinna klo 9–23, ja sen lattia-ala on peräti 2300 neliötä. Sen vieressä, pohjakerroksessa on myös luomuelintarvikkeita myyvä Bio Market. Luomuelintarvikeliike löytyy myös Kaubamajan pohjakerroksesta, Kaubajama-kadun puolelta, Energia-kahvilaa vastapäätä olevasta käytävästä [kartalla].

Näiden lisäksi satamassa on ostoskeskuksissa erilaisia alkoholi- ja ruokakauppoja, joista saa juomia ja elintarvikkeita, joita suomalaisilla on tapana viedä kotiin. Sadamarket (Sadama 6) lähellä A-terminaalia on paikka, jossa on Viinapörssi, SuperAlko ja jonkin verran elintarvikkeita. Paras paikka hankkia elintarvikkeita satamassa on A- ja B-terminaalien vieressä oleva Sadama Turg.

Keskustan ulkopuolella olevista valintamyymälöistä Prismat ovat muodostuneet suomalaisten suosikeiksi. Suosittu on melko lähellä keskustoria ja linja-autoasemaa oleva Sikupillin kauppakeskuksen Prisma (Tartun mnt 87) [kartalla], joka on vuoden 2018 maaliskuun alusta ollut avoinna ympäri vuorokauden.

Jos yöllä tulee tarve vierailla kaupassa, on vanhassakaupungissa aivan Raatihuoneentorin lähellä 24 tuntia vuorokaudessa avoinna oleva pieni kauppa (Rataskaevu 2) [kartalla]. Toinen 24 tuntia avoinna oleva kauppa on lähellä Vapaudenaukiota oleva Westmann (Pärnu mnt 19) [kartalla].

Alkoholi- ja tupakkaostoksilla

Oluen ja väkevien tuominen Suomeen on edelleenkin yksi tärkeimpiä syitä Tallinnan-matkalle, ja tuomalla kotiin pari laatikollista olutta tai muutaman viinapullon voi säästää edestakaisen matkalipun hinnan. Viinan ja muiden alkoholijuomien hinnat kuitenkin nousivat melkoisesti veronkorotusten takia vuoden 2017 alusta, ja vuoden 2018 korotukset nostavat veroja edelleen. Olutvero on kuitenkin senkin jälkeen vieläkin melkoisesti eli alle puolet siitä mitä Suomen EU:n selkeästi korkein olutvero on, Viinaa saa tarjouksesta 15 eurolla litra, mutta normaalihinnat pyörivät 18–20 euron paikkeilla per litra. Tupakka on edullisempaa kuin Suomessa, ja askit maksavat 3–4 euroa.

Viinoista vodka on Tallinnassa hinta-laatusuhteeltaan hyvä ostos, ja tuontiviinat ovat selvästi kalliimpia kuin virolaiset. Vodkista esimerkiksi Saaremaa on hyvätasoista, paikallista kirkasta mutta perinteinen Viru Valge on aika raju juoma, ainakin seuraavana päivänä. Viinoja on hyvä katsella aivan tavallisissa valintamyymälöissä, joissa lähes aina on jotakin hyvässä tarjouksessa.

Tallinnasta tuodaan edelleen laatikoittain olutta ja lonkeroa, ja monelle tarttuu myös muutama pullo viinaa mukaan. Rajattomasti ei mitään kuitenkaan saa tuoda, ja tupakka- ja alkoholituotteita hankkivan on hyvä pitää mielessä Suomen tuontirajoitukset.

Alkoholia ei saa myydä klo 22.00–10.00, ja vaikka kaupungissa on muutama liike, joka on avoinna läpi yön, niistä ei öisin alkoholia saa.

Oluen erikoisliikkeet

Jos Tallinnasta mielii tuoda kotiin olutta, jota kaverit eivät ole maistaneet, hyvä vierailupaikka on Uba ja Humal (Võrgu 3) [kartalla]. Se on aivan Linnahallin eli Tallinnan erikoisen kaupungintalon takana. Sen valikoimissa on oluita, joihin kuuluu yli 500 erilaista pienpanimo-olutta.

Vanhassakaupungissa sijaitsee toinen oluen erikoisliike, Pot House (Lai 8) [kartalla]. Se on avoinna päivittäin klo 10–22, ja siellä on satoja erilaisia oluita. Se on hyvin lähellä Raatihuoneentoria ja muita vanhankaupungin pääpaikkoja.

SadaMarket, Reisisadam
A-terminaalin lähellä olevista viinakaupoista suosittu on Viinapörssi, joka on SadaMarketin yhteydessä.

Satama

A-terminaalin lähellä olevista viinakaupoista suosittu on Tallink-hotellin vieressä oleva Viinapörssi, joka on SadaMarketin (Sadama 6) yhteydessä. Kaikkein lähimpänä A- ja B-terminaaleja on monipuolinen Sadama Turg. A- ja B-terminaaleissa kuten D-terminaalissakin on viinakaupat, joista voi hakea viime hetken ostoksia.

D-terminaalin vieressä on useita paikkoja, joista voi hakea viina- tai olutlastin. Monet kokeneet Tallinnan-kävijät vannovat SuperAlkon nimeen, ja sillähän on 3000 neliön suuruinen liike Kochi Aidadin ja D-terminaalin vieressä (Lootsi 6). D-terminaalin lähellä ovat myös Sadama Market ja uusi Nautica-ostoskeskus, jossa on suuri Rimi ja Calle-viinakauppa. Ne tulevat vastaan kun kävelee D-terminaalilta kohti Ahtri-katua ja Rotermannia.

Ydinkeskusta

Ne, jotka viihtyvät Tallinnassa yön tai muutaman mutta joilla ei ole autoa matkassa, käyvät myös mieluusti katselemassa keskustan elintarvikemyymälöiden tarjontaa. Tarjoukset ovat hyviä mutta juomien normaalihinnat tuntuvat valintamyymälöissä palkkatasoon nähden korkeilta. Hyviä valintamyymälöitä viina- ja muiden juomavalikoimien osalta ovat Aia-kadun Rimi (Aia 7) ja Viru Keskusta vastapäätä oleva Rimi (Narva mnt 1), joka on Postimaja-kauppakeskuksen pohjakerroksessa. Jos majapaikka on lähellä Vapaudenaukiota, on Solaris Keskuksen Rimi (Estonia pst 9) keskustan parhaiten varusteltu valintamyymälä, jossa kuten muissakin keskustan suurissa elintarvikeliikkeissä on kattavat juomavalikoimat.

Sikupillin Prisma

Jos Tallinnaan tulee auto mukanaan, on D-terminaalin vieressä oleva SuperAlko monin tavoin hyvä, mutta suosittu on myös suuri Sikupillin Prisma (Tartun mnt 87) [kartalla], joka on vuoden 2018 maaliskuun alusta lähtien ollut avoinna ympäri vuorokauden (alkoholia kaupan vain klo 10–22). Kauppakeskuksessa on muitakin liikkeitä, ja sinne voi autolla hurauttaa hoitamaan suurin piirtein kaikki Tallinnan-ostokset samalla kertaa (muut liikkeet kuin Prisma avoinna ma–su klo 9–21).

Muut erikoisliikkeet

Tallinnassa on erikoisliikkeitä, joita suosivat lähinnä paikalliset mutta jotka voivat olla hyviä turistillekin. Araxes on varsin hyvin varusteltu, ja lukuisissa Araxeseissa aina on hyviä tarjouksia. Niille, jotka yöpyvät tai ovat käymässä Kalamajassa tai sen lähistöllä, on aivan Balti jaamin vieressä liike (Kopli 4) [kartalla]. Muuallakin on liikkeitä, kuten melko lähinnä Viru Keskusta (Narva mnt 19).

Stockmann
Hieno ja suuri tavaratalo on Stockmann. Sieltä saa kaikenlaista vaatteista taloustarvikkeisiin.

Tavaratalot ja ostoskeskukset

Tallinnan hienoin tavaratalo lienee Kaubamaja, joka on avoinna päivittäin klo 9–21. Siellä on nykyään korkeatasoista ja aika kallistakin tavaraa, johon kuuluu taloustarvikkeita etenkin keittiöön, saunatarvikkeita, vaatteita ja kosmetiikkatuotteita. Vaatteita siellä on erityisen hyvät valikoimat, ja miehillekin löytyy kaikenlaista mutta lähinnä tyylikästä ja kallista vaatetta ja asustetta. Tarjoukset vuoden alussa ja heinäkuussa tuovat kaikenlaista useampien ulottuville, ja Tallinnan-matkalla Kaubamaja on aina hyvä käydä katsastamassa.

Toinen hieno ja suuri tavaratalo on Stockmann [kartalla]. Sieltä saa kaikenlaista vaatteista taloustarvikkeisiin, ja se on avoinna ma–la klo 9–21 ja su avataan vasta klo 10.

Tallinnan ostoskeskukset ovat suomalaisille tuttuja, sillä kaupungin säät ovat mitä ovat ja etenkin Viru Keskus on yhdessä Kaubamajan kanssa suuri ja monipuolinen paikka viettää aikaa. Siellä on useita hyviä kenkäkauppoja, apteekki, urheiluvarustekauppa, elektroniikkakauppoja, kameraliikkeitä, puhelinliikkeitä, levy- ja elokuvakauppa ja paljon muita kauppoja. Yläkerran kirjakauppa kuuluu kaupungin parhaisiin, ja kirjakaupan yhteydessä voi myös syödä tai juoda kahvit.

Lähellä Viru Keskusta sijaitseva Solaris Keskus on melko suuri ja monipuolinen paikka viettää aikaa klo 10–21. Sen kirjakauppa on yhtä hyvä kuin Viru Keskuksenkin, ja kirjakaupan vieressä on suomalaisten suosiota nauttiva Lido-itsepalveluravintola. Samassa kerroksessa on myös elokuvateatteri, jossa näytetään elokuvia alkukielisinä aamusta iltaan. Keskuksessa on myös kahviloita, valintamyymälä, luomuelintarvikeliike ja paljon erilaisia liikkeitä optikosta apteekkiin. Keskusta uusittiin osin alkuvuodesta 2017, joten siellä on uusiakin liikkeitä. Kesäisin Solariksen kattoterassilla näytetään elokuvia, ja sen suojissa on myös Artis-elokuva-arkisto.

Mitä Tallinnasta kannattaa ostaa?

Suomalaiset ovat jo yli neljännesvuosisadan tuoneet Tallinnasta takaisin kaikenlaisia tuotteita, ja oikeastaan vain mielikuvitus on esteenä sille mitä sieltä voi takaisin tuoda. Kiinnostaviin paikallisiin tuotteisiin kuuluvat esimerkiksi käsityöt kuten keramiikka-, puu- ja villatuotteet, erilaiset kankaat ja muut tekstiilit, suklaa ja marsipaani. Suklaista Kalev on paras merkki, ja marsipaania Tallinnassa on valmistettu jo puoli vuosituhatta.

Käsitöitä Keskiaikamarkkinoilla
Tallinnasta kannattaa ostaa ja tuoda kotimaahan käsitöitä ja kaikenlaista sellaista mitä Suomesta ei nykyisin helposti tai ainakaan edullisesti saa.

Tallinnasta kannattaa ostaa ja tuoda kotimaahan käsitöitä ja kaikenlaista sellaista mitä Suomesta ei nykyisin helposti tai ainakaan edullisesti saa. Niihin kuuluvat juuri erilaiset käsityöt, tekstiilit ja myös erilaiset tarvikkeet, joita voi ostaa vanhankaupungin ja etenkin Müürivaheen kojuista.

Käsityötarvikkeiden erikoisliike MyHobby on Vapaudenaukion (Vabaduse väljak) yhteydessä olevassa tunnelissa. Siellä ne, jotka ovat käsistään käteviä ja jotka haluavat tehdä itse jotakin, voivat muulloin kuin sunnuntaisin katsella kaikenlaista mielenkiintoista. Tätä nykyä siellä myydään myös koruja, erilaisia vempaimia ja lapsille kaikenlaista leluista koulutarvikkeisiin.

Virolainen muotoilu ja virolaiset pikku- ja lahjatavarat kuten myös laukut, asusteet ja muut tuotteet ovat nyt in, ja niitä kannattaa Tallinnassa katsella. Melko lähellä Vapaudenaukiota sijaitseva Krunnipea (Karli pst 7) [kartalla] on putiikki täynnä virolaista designia, ja vaikka se onkin vähän syrjässä, kannattaa siellä vierailla. Sinne pääsee nopeimmin kulkemalla Vapaudenaukion tunnelia pitkin ohi MyHobbyn ja kääntymällä kohti miehitysmuseota.

Tallinnasta saa jonkin verran myös vanhaa tai harvinaista tavaraa, ja tietysti sieltä saa Neuvostoliiton aikaista ja sen aiheista tavaraa vaikka Depoo Turgilta ja muualtakin. Siellä kuitenkin on tasokasta retroa ja retrovaatteita kaupan, aivan Viru-kadun vieressä. Fankadelik Vintage (Vana-Viru 6) [kartalla] on toisessa kerroksessa, ja sieltä saa ympäri maailman kerättyjä retrovaatteita.

Hintataso

Vertailujen mukaan ostokset ovat keskimäärin 30–40 % edullisempia Tallinnassa kun Helsingissä. Vaikka kaikki ei ole Tallinnassa missään nimessä edullista, ovat hinnat siellä edullisia, jos niitä vertaa kotimaan hintoihin. Tallinnassa on laaja hintahaitari, ja sieltä saa monenmoista tavaraa aivan pilkkahinnalla.

Aukioloajat

Tallinnassa liikkeet ovat hyvin avoinna, ja parhaiten avoinna ovat ostoskeskukset, tavaratalot ja muut suuret liikkeet. Ne ovat avoinna päivittäin, yleensä kuten satamassa olevat Nautica (ma–su klo 9–20) ja SadaMarket (ma–su klo 8–19). Osa liikkeistä ja kauppakeskuksista voi olla avoinna rajoitetummin sunnuntaisin, osa myös lauantaisin. Valintamyymälät ovat yleensä avoinna klo 8–22 mutta on valintamyymälöitä, jotka ovat avoinna klo 23 asti. Pienimmät liikkeet ovat yleensä avoinna vähän rajallisemmin, mutta eivät kovin paljon. Ostoskeskukset ovat avoinna klo 20–22 asti, ja niissä voi tehdä iltaisinkin pienissä liikkeissä ostoksia. Vanhassakaupungissa pienet liikkeet yleensä sulkevat ovensa klo 18–20 ja ovat viikonloppuisin tai ainakin sunnuntaisin avoinna normaalia lyhyemmän aikaa.

Keskturg-kauppahalli
Maksukortit otetaan Tallinnassa vastaan lähes kaikkialla, ja pieniä ostoksia kioskilla, kahvilassa tai jopa toreilla voi maksaa kortilla.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Virossa on käytössä euro, ja rahaa kannattaa nostaa jo Suomesta mukaan. Tallinna on turvallinen kaupunki, jossa kukaan ei tule ryöstämään ja jossa näpistyksiä tapahtuu vain niille, jotka tungoksessa eivät ole lompakkonsa kanssa tarkkoina. Rahojaan ei kannata levitellä, humalassa ei kannata vetää kaikkia rahoja rehentelymielessä baaritiskille vaan paikallisen mallin mukaan matala profiili on Tallinnassa se, millä pärjää parhaiten. Jos Tallinnan yössä kehuskelee rahoillaan tai levittelee niitä, on mahdollista, että jotakin tapahtuu myöhemmin.

Tallinnassa on melkoinen määrä pankkiautomaatteja, eikä siellä kotimaan tavoin joudu jonottelemaan rahaa nostaakseen. Esimerkiksi Viru-kadulla, Aia-kadun Rimin yhteydessä, Viru Keskuksessa, Solaris Keskuksessa ja Baltian-asemalla on automaatteja. Rahaa nostettaessa useimmat pankit laskuttavat nosto-operaatiosta enintään euron, jos käyttää debit-ominaisuutta, monet sitäkin vähemmän. Jos nostaa rahaa suomalaisen pankin myöntämällä luottokortilla, joutuu siitä maksamaan noin 5 euroa ensimmäiseltä sadalta eurolta, vähän alle 3 seuraavalta sataselta.

Maksukortit otetaan Tallinnassa vastaan lähes kaikkialla, ja pieniä ostoksia kioskilla, kahvilassa tai jopa toreilla voi maksaa kortilla. Kortilla maksaminen on helppoa ja myyjät pitävät siitä, ettei vaihtorahan kanssa tarvitse pelata, mutta käteistäkin on hyvä olla mukana. Vaikka kortilla maksaminen on helppoa, on käteiskauppaa käyvän helpompi tarkkailla rahankulutustaan eikä minkäänlaista mahdollisuutta väärinkäytöksiin ole. Iltaisin hämärissä baareissa tai yökerhoissa voi tapahtua kortin kanssa jotakin, ja näin esimerkiksi yöelämässä voi olla turvallisempaa maksaa juomat käteisellä. Kortit kuitenkin käyvät, ongelmia ei kovin paljon ole ja korteilla voi maksaa pieniä ja suuria maksuja.

Lisää tietoa ostoksista:

Visit Tallinn kertoo suomeksi ostosten tekemisestä Tallinnassa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/03

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti