Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Tallinna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
kesäinen Kadriorg
Jos Tallinnaan haluaa lähteä kokemaan kaupungin parhaimmillaan, kannattaa sinne suunnata toukokuun alun ja syyskuun lopun välisenä aikana.

Sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat


Sää Tallinnassa nyt

Sääennuste

Viron ilmatieteen laitoksen ennuste seuraavalle parille päivälle

Suomen ilmatieteen laitoksen seuraavien päivien ajalle

Norjan ilmatieteen laitoksen tarkkana pidetty pidemmän ajan ennuste

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Tallinnassa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Tallinnan säät eivät tuo yllätyksiä ainakaan eteläsuomalaisille, ja siellä on kovin samantyyliset säät kuin kotimaan eteläosissa ja etenkin etelärannikolla. Erojakin kuitenkin on, ja on hyvä ottaa huomioon tiettyjä seikkoja ennen kuin lähtee Suomenlahden yli.

Kevät

Tallinnassa kevät alkaa nikotellen huhtikuun aikana, mutta joinain vuosina ollaan jo toukokuussa ennen kuin kevät varsinaisesti alkaa. Keskimääräisesti päivälämpötila nousee maaliskuun alun ja huhtikuun lopun välisenä aikana merkittävästi, niin että mennään läheltä nollaa noin 10 asteeseen. Yöpakkaset päättyvät yleensä huhtikuun alkupuolella, eikä lunta välttämättä enää huhtikuussa sada.

Pääsiäinen, joka on joko maalis- tai huhtikuussa, aloittaa kesäkauden, mutta se on säiden puolesta hyvin epävarma aika matkustaa Tallinnaan. Varsin usein pääsiäisenä kaupungissa on lunta, sitä voi sataa lisääkin eikä pääsiäisenä ole vielä niin lämmin, että ulkona viitsisi kovin pitkiä aikoja oleskella.

Kesä

Kevät alkaa saada kesämäisiä piirteitä toukokuun loppupuolella, jolloin on jo vihreää, mutta yölämpötilat pysyttelevät melko alhaisina eli keskimäärin viidessä asteessa mutta päivisin on yleensä yli 15 astetta. Varsinaisen kesän voi odottaa alkavan kesäkuussa, mutta kesää saattavat pilata rankahkot sateet, jotka ovat hyvin yleisiä kesä- ja elokuun välisenä aikana. Tästä huolimatta aurinko paistaa kesällä aivan toisella tavalla kuin talvikaudella, ja touko-, kesä- ja heinäkuu ovat selkeästi aurinkoisimmat kuukaudet.

Lämpötilat ovat päivisin yli 20 asteen kuitenkin vain heinäkuussa, ja oikeastaan vain juhannuksen ja elokuun alun välisenä aikana kannattaa lähteä Piritan rannalle. Koko kesän ja syksyn ajan sateet ovat kuitenkin yleisiä, ja yleensä Tallinnassa sataa kesän aikana joka toinen päivä. Sateenvarjo ja jonkinlaiset vedenpitävät kengät on hyvä ottaa mukaan, sillä rankkoja sateita voi olla vaikea nopeasti paeta sisätiloihin. Yleisesti ottaen Tallinnassa ja Virossa on huomattavasti rankempia sateita kuin Helsingissä, ja ne voivat rajuudellaan yllättää siellä lomailevan täysin.

Syksy

Kesäkausi päättyy yleensä jo elokuun aikana, mutta alkusyksy on sekin yleensä kaunista joskin myös sateista aikaa vierailla Tallinnassa. Syyskuussa on vielä keskimäärin yli 15 astetta päivisin, mutta päivälämpötilat alkavat laskea kuun puolivälin tienoilla, minkä jälkeen terasseilla ei enää välttämättä ole niin mukava kovin kauan istua. Ne pääosin katoavatkin lokakuuhun mennessä, jolloin päivälämpötilat laskevat alle 10 asteen ja öisin on joskus ollut 10 astetta pakkastakin.

Aurinko jää talvitauolle lokakuun loppupuolelta lähtien, eikä ennen maaliskuuta juuri ole aurinkoa näkyvissä. Lokakuussa sataa useammin kuin muina kuukausina, ja silloin kaupunkiin matkustavan on hyvä lähteä matkaan sillä mielellä, että odotettavissa on märkä reissu.

Talvi

Lokakuussa ei vielä yleensä sada lunta, mutta marraskuussa, jolloin talvikausi alkaa, on alkukuusta pimeää mutta loppukuusta voi olla jo lunta maassa. Aurinko ei paista oikeastaan lainkaan marras-, joulu- ja tammikuussa, mutta päivälämpötilat pysyttelevät plussan puolella aina joulukuun loppupuolelle asti. Joulun jälkeen viimeistäänkin alkavat pakkaset, lumi on maassa kohtalaisen pysyvää mutta nykyajan talvet tuovat yllätyksiä. Talvisin ei enää ole takuuvarmoja hiihtokelejä, mutta jos talvisin mielii hiihtämään tai harrastamaan muita talvilajeja, ovat tammi- ja helmikuu kaikkein todennäköisimpiä kuukausia, jolloin lumi on pysyvästi maassa.

Koko talven ajan sataa usein lunta, räntää tai vettä, ja joulukuulta helmikuun loppuun niitä sataa lähes kahtenakymmenenä päivänä per kuukausi. Talvella ei kuitenkaan ole luvassa mitään hirveän kovia pakkasia, vaan Tallinnassa on jonkin verran leudompaa kuin valtaosassa Suomea. Tuulet ovat kuitenkin kylmiä, ulkona ei mielellään oleskele ja varsinaisen talvikauden päättävä hiihtoloma eli esimerkiksi helmikuun loppupuoli on yleensä säiltään huono vierailuaika.

Auringonpaiste

Tallinnassa aurinko paistaa lähes saman kuin Helsingissäkin, eli vähän yli 1800 tuntia vuodessa. Siellä sataa vähän harvemmin kuin Helsingissä, mutta sateita on silti luvassa yli 150 päivänä vuodessa.

Parhaat matkustusajat

Tallinna on kaupunki, johon Suomesta matkustetaan ympäri vuoden, ja vuoden jokaisena päivänä sinne saapuu suomalaisia mitä erilaisimmista syistä. Sinne on mukava matkustaa koska tahansa ostoksille, nähtävyyksiä katselemaan, syömään, iltaa viettämään tai sitten seuraamaan jotakin tapahtumaa. Tallinnaan voi lähteä hetken mielijohteesta, mutta osa ajankohdista on hyvin kiireisiä matkustusaikoja, ja on myös aikoja, jolloin Tallinnaan ei oikeastaan kannata matkustaa.

väkeä kaupungilla
Viikonloput ja pienetkin vapaat tuovat suomalaisia Tallinnaan suurempia määriä kuin tavalliset viikonpäivät.

Ympäri vuoden viikonloput ja yleiset loma-ajat ovat vilkkaampia kuin päivät, jolloin lapset kuluttavat turvallisesti koulujen penkkejä. Viikonloput ja pienetkin vapaat tuovat suomalaisia Tallinnaan suurempia määriä kuin tavalliset viikonpäivät. Viikonloppuisin on lähes ympäri vuoden kalliimpaa yöpyä hotellissa, ja huonevaraus muihin kuin suuriin tai syrjäisiin hotelleihin on hyvä tehdä hyvissä ajoin eli ainakin viikko pari etukäteen.

Sellaiset yleiset loma-ajat kuin hiihtoloma, pääsiäinen, juhannus, heinäkuu, lokakuun syyslomat ja joulun ja uudenvuoden aika ovat aikoja, jolloin moni miettii Tallinnaan lähtemistä. Osa niistä on hyviä, osa kiireisiä ja osa huonoja aikoja matkustaa Tallinnaan.

Hiihtoloma voi olla vilkas ajankohta, jolloin hinta-laatusuhteeltaan parhaat majapaikat pitää varata muutamaa viikkoa etukäteen. Tällöin Tallinnassa pyörii helmikuun kahden viimeisen viikon aikana melkoisesti suomalaisia, ja siellä käy etenkin kaveriporukoita ja perheitä. Mitään tungosta ei ole luvassa, mutta kannattaa ottaa huomioon, että sinne kuitenkin menee normaalia enemmän ihmisiä ja varaukset on hyvä tehdä muutama viikko etukäteen. Tallinnassa on hiihtoloma-aikaan tapahtumia, sillä 23.–24.2. juhlitaan Viron ensimmäistä, vuonna 1918 alkanutta itsenäisyyttä. Tällöin esimerkiksi Viru Keskuksessa on kaikenlaista ohjelmaa, ja siellä on yleensä ilmaiskonsertteja ja muita esityksiä.

Pääsiäinen on yleensä melko hiljainen ajankohta Tallinnassa, eikä sinne ole yleensä tähän aikaan suurta ryntäystä. Ilmat ovat vielä aika heikot, kesäkausi ei ole vielä alkanut ja kevään siirtymäkausi voi olla etenkin maaliskuussa räntäinen ja mutainenkin ajankohta kävellä paikasta toiseen. Pääsiäisenä on tietenkin hartaita tapahtumia, ja jos se sattuu huhtikuulle ja ilmat vaikuttavat kohtalaisen hyviltä, voi Tallinnaan hyvin lähteä pääsiäisenä. Kaupat ovat melko hyvin avoinna, mutta Tallinnan keskusta on melko hiljainen ja paikallisetkin ovat enimmäkseen muualla kuin Tallinnan keskustassa.

Juhannus ei ole kovin vilkas ajankohta lähteä Tallinnaan, ja yleensä kesän matkustussesonki alkaa heti sen jälkeen. Juhannusta juhlitaan Virossa aivan kuten Suomessakin lähinnä maaseudulla, ja kaupungeissa on tyhjää ja kaupatkin ovat ainakin päivän pari pääasiallisesti kiinni. Tallinna on melko seesteinen ja tylsä paikka juhannuksena, mutta sen jälkeinen viikko aloittaa kiivaimman matkustuskauden. Ero Suomen juhannukseen Virossa on kuitenkin se, että se on aina 24.6. ja se on nimeltään Jaaninpäivä. Sitä edeltävä päivä eli 23.6. on Voitonpyhä, ja molemmat ovat yleisiä vapaapäiviä, jolloin kauppojen aukioloaikoihin tulee muutoksia. Pienemmät liikkeet voivat olla kokonaan kiinni, ja myös ravintoloissa ja muissa paikoissa voidaan olla kiinni tai rajallisesti avoinna. Jos Jaaninpäivä ja Voitonpyhä ajoittuvat loppuviikkoon, jatkuu hiljainen juhannus aina seuraavan viikon alkuun asti.

Juhannuksesta koulujen alkamiseen Suomesta lähtee valtavasti ihmisiä lahden toiselle puolelle. Laivamatkojen hinnat ovat normaalia korkeampia kesällä, ja varaukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Jos mielii kohtuuhintaiseen ja tasokkaaseen hotelliin, kannattaa sellainen varata ainakin pari viikkoa etukäteen. Elokuu on sekin vilkas ajankohta vierailla Tallinnassa, sillä tällöin muualta Euroopasta saapuu normaalia enemmän ihmisiä. Juhannuksesta elokuun loppupuolelle on hotellivaraukset hyvä tehdä 2–4 viikkoa etukäteen, etenkin jos mielii johonkin tiettyyn pieneen hotelliin.

joulumarkkinat
Marraskuun loppupuolella alkavat joulumarkkinat, ja joulukuussa Tallinnassa on yleensä hyvää tunnelmaa. Mitään tungoksia ei kuitenkaan ole luvassa.

Viron koulut alkavat vasta syyskuun alussa, ja elokuu on vielä kesäkuukausi, jolloin voi olla lomia ja joitain paikkoja kiinnikin. Syyskuu on sekin vielä normaalia vilkkaampi matkustusaika, ja hyvillä ilmoilla viikonloppuisin moni lähtee Suomesta Tallinnaan. Lokakuussa Tallinna alkaa siirtyä kohti talvikautta, mutta jonkin verran normaalia enemmän vierailijoita tulee lokakuun lomaviikkojen aikaan. Niitä on Suomessa kuun puolivälin tienoilla, mutta niitä on eri Euroopan maissa lähes koko lokakuun, ja silloinkin voi olla jonkin verran normaalia enemmän vierailijoita. Tästä syystä hinta-laatusuhteeltaan parhaat ja keskeisimmät majapaikat kannattaa syys- ja lokakuussa varata ainakin pari viikkoa ennen matkaa.

Marraskuussa Tallinnassa vieraillaan aika vähän, se on kaikin tavoin ikävä kuukausi mutta kuun loppupuolella alkavat joulumarkkinat. Joulukuussa on yleensä hyvää tunnelmaa, vierailijoita on marraskuuta enemmän mutta mitään tungoksia ei ole luvassa. Tallinnassa on aivan eri tason joulutorit ja keskiaikaiset joulutunnelmat kuin Suomessa, ja joulukuu on ajankohta, jolloin on hyvä käydä Tallinnassa. Jos mielii viettää viikonloppuna yön tai kaksi Tallinnassa, on varaus joulukuussa hyvä tehdä ainakin viikko etukäteen.

Joulu on hiljainen aika Tallinnassa, eikä sinne juuri kannata lähteä joulua normaalisti lomaillen viettämään. Joulun jälkeen sinne suuntaa taas normaalia enemmän ihmisiä, ja tapaninpäivästä loppiaiseen kannattaa varaukset tehdä ainakin pari viikkoa etukäteen.

Jos Tallinnaan haluaa lähteä kokemaan kaupungin parhaimmillaan, kannattaa sinne suunnata toukokuun alun ja syyskuun lopun välisenä aikana. Tällöin terassit ovat osa kaupunkikuvaa, puistoissa on mukava viettää aikaa ja ainakin lounaan voi syödä ulkosalla. Kesäkausi on ajankohta, joka on pääasiallinen matkustusaika Tallinnaan ja muualle Viroon, ja tällöin kaikki varaukset on hyvä tehdä ainakin 2–4 viikkoa ennen matkan alkamista.

Tallinnan kulttuurielämä kuten konsertit ja ooppera ovat parhaimmillaan syyskuun puolivälistä toukokuun loppupuolelle. Kesällä on suuriakin musiikkitapahtumia, mutta varsinaisia konsertteja tai oopperaa ei etenkään heinä- tai elokuussa sisätiloissa ole. Jos Tallinnaan lähtee kesäkuukausina sillä mielellä, että haluaa oopperaan tai konserttiin, kannattaa kiinnittää huomiota tapahtumakalenteriin, sillä siellä on melkoisesti erilaisia kulttuuri- ja musiikkitapahtumia kesäkuulta elokuun loppuun.

Jos Tallinnaan mielii oikeastaan vain syömään ja ostoksille, ovat kaupat siellä hyvin avoinna lähes aina, lukuun ottamatta muutamaa päivää vuodessa, kuten joulua ja juhannusta. Ne eivät olekaan kovin hyviä ajankohtia olla Tallinnassa, ja sama pätee pääsiäiseen, jolloin silloinkin on hiljaista ja osa pienistä kaupoista tai muistakin paikoista voi olla kiinni.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti