Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Pärnu
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kaunis sää Pärnun rannalla
Pärnu on perinteinen kesäkaupunki, jonka pitkä ranta ja hyvät harrastusmahdollisuudet ovat parhaimmillaan toukokuulta elokuun loppupuolelle.

Pärnun sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Pärnussa nyt

Sääennuste

Viron meteorologisen laitoksen (EMHI) sääennuste paljastaa minkälaista säätä maahan odotetaan huomisen aikana.

Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty pitkän ajan ennuste Pärnuun.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Pärnussa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Pärnussa lasketaan Keski-Euroopan tyyliin kesäkauden olevan huhtikuun alusta lokakuun loppuun, mutta käytännössä varsinainen kesäaika on siellä kuten muuallakin Virossa kesäkuun alusta elokuun loppuun. Talvikausi on Pärnussa Suomen tavoin ankea, pimeä ja kylmä kausi, ja siellä tietenkin on meren läheisyyden takia kovia kylmiä tuulia luvassa koko talven ajan.

Käytännössä Pärnu on perinteinen kesäkaupunki, jonka pitkä ranta ja hyvät harrastusmahdollisuudet ovat parhaimmillaan toukokuulta elokuun loppupuolelle tai korkeintaan syyskuun puoliväliin. Elokuu tosin on Pärnussa aivan Suomen tyyliin epävarma kuukausi, joka voi lähes kokonaan olla kolea. Jos Pärnusta haluaa nauttia kesäkauden aikana, on kannattaa sinne matkustaa toukokuun alkupuolelta syyskuun loppupuolelle, jolloin päivälämpötilat liikkuvat yleensä 15 asteen paremmalla puolella. Huhti- ja lokakuussa on parhaimmillaan melko mukavaa ainakin käydä ostoksilla ja torillakin, ja tällöin päivälämpötilat liikkuvat yleensä 10 asteen korvilla. Näiden kesäkuukausien lisäksi maaliskuu on melko aurinkoinen kuukausi, jolloin päivälämpötilat pitkän talven jälkeen nousevat plussan puolelle.

Muut kuukaudet ovat kylmiä ja pimeitä vierailuaikoja, eikä lokakuun loppupuolen ja helmikuun loppupuolen välillä juuri nähdä aurinkoa. Talvisin lämpötilat pysyttelevät viimeistään joulukuun puolivälistä maaliskuun alkupuolelle nollan alapuolella.

Pärnu on Viron virallinen kesäpääkaupunki kesäkuun alusta elokuuhun, ja tällöin sinne siirtyy kaikki tärkeä Tallinnasta. Tämä koulujen kesäloma-aika on se paras kesäaika, jolloin lämpötilat ovat korkeimmillaan ja jolloin aurinko paistaa lähes 300 tuntia kuukaudessa. Varsinaisten kesäkuukausien huonoin puoli on se, että se on melko sateista aikaa, mutta kesällä illatkin ovat lämpimiä ja kesällä aurinko paistaa lähes joka päivä. Aurinko paistaa Pärnussa 1900 tuntia vuodessa, mikä on enemmän kuin Viron kaupungeissa keskimäärin, ja kesäkuukausien lisäksi siellä sataa eniten syksyllä, etenkin lokakuussa. Kevät on vähäsateista aikaa, jolloin maaliskuun loppupuolelta lähtien luvassa on kohtalaisen paljon aurinkoa.

Pärnussa rantaelämä on parhaimmillaan toukokuun loppupuolelta elokuun loppupuolelle ja joinakin vuosina syyskuun alkupuolelle, mutta mihinkään vuodenaikaan ei lämpimistä ja aurinkoisista ilmoista ole takuuta. Vedet ovat melko viileitä, ja ne lämpiävät parhaimmilleen heinäkuuksi ja pysyvät kohtalaisen lämpiminä elokuun loppupuolelle.

Parhaat matkustusajat

Pärnuun ei ole tungosta minään vuodenaikana, mutta eniten lomailijoita siellä on heinäkuussa. Kaupunki on erityisen suosittu suomalaisten keskuudessa, joskin venäläiset ja monet muutkin ovat viime vuosina intoutuneet matkustamaan kaupunkiin ja nostaneet monien palveluiden tasoa. Pärnun kylpylät ja jotkin muut palvelut ovat toiminnassa talvellakin, joten kaupunkiin voi hyvin lähteä lepäilemään, syömään, ostoksille ja kulttuuritarjonnasta nauttimaan muulloinkin kuin kesällä. Pärnussa on ympäri vuoden mukava Itämeren rannikkokaupungin tunnelma, joka poikkeaa Suomen kaupungeista melkoisesti, ja mihin vuodenaikaan tahansa matka sinne on ainakin jonkin verran eksoottinen ja yllättävä.

Pärnu on kesäkaupunki, mutta mikään kuukausi ei siellä kesälläkään ole erityisen vilkas. Heinäkuussa on eniten suomalaisia lomailijoita, elokuussa muualta Euroopasta tulee hivenen normaalia enemmän ihmisiä paikalle, ja ympäri vuoden erikoistapahtumat saattavat hetkeksi tuoda eloa kaupunkiin. Majapaikat ovat hienoimpien hotellien johdolla kalleimmillaan heinä-elokuussa, ja tähän aikaan ne on hyvä varata hyvissä ajoin etukäteen. Vilkkain jakso, jolloin majapaikka kannattaa varata ainakin muutama viikko etukäteen, on aika juhannuksen jälkeiseltä viikolta elokuun puoliväliin. Tämä on kallein vuodenaika olla Pärnussa. Erityisen vilkas ajankohta, jolloin varaus kannattaa tehdä pitkiä aikoja etukäteen, on heinäkuun puoliväli, jolloin pidetään Pärnun musiikkifestivaali ja jolloin vierailijoita on kaikkein eniten.

Kesäkauden aikana Pärnusta kannattaa varata majapaikka hyvissä ajoin siinä tapauksessa, että haluaa yöpyä muualla kuin suuressa hotellissa. Jos mielii päästä heinä- tai elokuussa pieneen edulliseen majapaikkaan, joita Pärnussa on melkoisesti, on tällainen hyvä varata ainakin pari kuukautta etukäteen. Suurissa kylpylähotelleissa on yleensä hyvin tilaa, mutta niihin tulee etenkin kesäkauden aikana bussilasteittain ihmisiä ja näin niistäkin on hyvä varata huone ainakin viikko pari ennen matkan alkamista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Olen käynyt pärnussa monesti. Aivan mahtava lomavaihtoehto. Se on lähellä, Hesasta reilut 120 km. Moottoripyörällä, autolla ja nykyisin asuntoautolla. Kaikki toimii. Leirintäalue on hyvä ja lähellä keskustaa, pp.llä 10 min. keskustaan. Suosittelen. /Hannu L.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti