Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Albanian pääkaupunki Tirana on yksi Euroopan eteläisimpiä ja tuntemattomampia pääkaupunkeja. Maa oli vuosikymmeniä täydellisessä eristyksessä, sen 1990-luku oli kaoottinen ja vasta reilu vuosikymmen sitten sinne alettiin matkustella.
koristekuva Pohjois-Makedonian pääkaupunki Skopje on kaukainen kaupunki, jonne on siitä huolimatta helppo siirtyä kaksi kertaa viikossa Turusta lähtevillä lennoilla. Paikan päällä odottavat erikoiset katunäkymät, kaupunkikuva johon kuuluu turkkilaisia kortteleita mutta myös Jugoslavian ajan rakennuksia, hyvät ruoat, edulliset hinnat, rento meininki ja turvallinen lomailu. Lue lisää Skopjesta
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Saarenmaa
Pienen matkaoppaan tekijät saavat pienen provision kun teet varauksen tämän sivun linkkien kautta. Itse et silti maksa ylimääräistä. Kiitos tuestasi.
Booking.com
Ilmoitus
Pilviä Kuressaaren satamassa
Saarenmaalle matkustavalle ei ole luvassa yllätyksiä sään puolesta. Ilmasto on samantyylinen kuin Suomessakin.

Saarenmaan sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Saarenmaalla nyt

Sääennuste

Viron meteorologisen laitoksen (EMHI) sääennuste paljastaa minkälaista säätä maahan odotetaan huomisen aikana. Toinen hyvä sääennusteen tarjoava sivusto on Ilm.ee.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Saarenmaalla on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Saarenmaalle matkustavalle ei ole luvassa yllätyksiä sään puolesta. Ilmasto on samantyylinen kuin Suomessakin, ja kesät ovat lyhyitä ja talvet pitkiä. Meren äärellä olevalla saarella on usein kovia tuulia kesät talvet, ja sateitakin siellä esiintyy etenkin loppukesästä ja syksyisin melkoisesti.

Helsinkiin verrattuna Saarenmaalla on viileämpää kesäisin ja leudompaa talvisin. Talvisin puolestaan on huomattavasti leudompaa, ja kun Helsingissä on 6 astetta pakkasta, voi Saarenmaalla olla vain pari kolme. Kesäisin kuten talvisinkin erot ovat kuitenkin pieniä, lähes mitättömiä, ja kun Helsingissä on kesäkuussa vuorokauden keskilämpötila 14,9 astetta, on se Saarenmaalla 13,4 astetta. Saarenmaalla on myös huomattavan sateista, niin että siellä voi hyvinkin sataa 10–15 kertaa kuukaudessa.

Parhaat matkustusajat

Paras aika matkustaa Saarenmaalle on kesäkausi, ja toukokuun alusta lokakuulle on aika, jolloin saarella on mukava oleskella. Kesän ulkopuolella keskitalvi on kaunis ajankohta matkustaa etenkin Kuressaareen, mutta tällöin on lunta, kylmiä viimoja ja vähän tapahtumia. Saarenmaan talvet voivat kuitenkin olla sellaisia, että lunta ei ole maassa kovin paljon, ja luvassa on lähinnä kovia tuulia, loskaa ja sateita.

Kesäkautena on vilkasta mutta ei mitenkään erityisen vilkasta, ja niinpä keskikesälläkin Kuressaaresta ja muualta Saarenmaalta saa majapaikan lyhyelläkin varoajalla. Eniten vierailijoita on odotettavissa tapahtumien aikaan, ja heinäkuun loppupuolella pidettävät Kuressaaren oopperajuhlat ovat kaupungin suosituin tapahtuma. Keskikesällä satamassa on markkinoita, ja muutenkin Kuressaaressa on heinäkuussa lomatunnelma parhaimmillaan. Toinen vilkas ja hyvä vierailuaika on Kuressaaren meripäivät, jotka pidetään yleensä elokuun alussa. Kolmas kesän festivaali Kuressaaressa on Linnapäivät, jotka yleensä pidetään heinäkuun alussa.

Kesäkuussa Saarenmaan pyöräilykilpailut ovat ajankohta, jolloin saarelle saapuu normaalia enemmän ihmisiä. Lokakuun Saarenmaan ralli on sekin ajankohta, jolloin saarelle tullaan muualta käymään, ja rallikisa päättääkin kesän matkustuskauden.

Varsinaisena kesäaikana pidetään Saarenmaalla vain Viron koulujen kesäloman aikaa eli aikaa kesäkuun ensimmäisestä elokuun viimeiseen. Monet ravintolat etenkin muualla Saarenmaalla kuin Kuressaaressa ovat avoinna vain kesäaikaan, ja kaikki muu turisti-infoista nähtävyyksiin ovat tällä ajalla parhaiten avoinna. Jotkin ravintolat ja nähtävyydet ovat avoinna vielä syyskuun alussa, ja etenkin Kuresaareen voi hyvin matkustaa muinakin vuodenaikoina.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/07

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lukijoiden kommentteja

Ei kyllä pidä paikkaansa että Saarenmaan sää olisi samanlainen kuin Suomessa. Siellä ilmasto on leudompi. Kesällä lämpimämpi, kevät alkaa aiemmin ja kesä loppuu myöhemmin kuin Suomessa. Lisäksi Saarenmaalla sää voi muuttua hyvinkin nopeasti, eikä sääennusteisiin voi oikein tuijottaa. Saarenmaan sää on hyvin erilainen riippuen missä päin saarta on, vaikka saari onkin pieni.
Terveisin Saarenmaan kesäasukas jo yli 20 vuoden ajalta /Saarelainen

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti