Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Saarenmaa
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Pilviä Kuressaaren satamassa
Saarenmaalle matkustavalle ei ole luvassa yllätyksiä sään puolesta. Ilmasto on samantyylinen kuin Suomessakin.

Saarenmaan sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Saarenmaalla nyt

Sääennuste

Viron meteorologisen laitoksen (EMHI) sääennuste paljastaa minkälaista säätä maahan odotetaan huomisen aikana. Toinen hyvä sääennusteen tarjoava sivusto on Ilm.ee.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Saarenmaalla on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Saarenmaalle matkustavalle ei ole luvassa yllätyksiä sään puolesta. Ilmasto on samantyylinen kuin Suomessakin, ja kesät ovat lyhyitä ja talvet pitkiä. Meren äärellä olevalla saarella on usein kovia tuulia kesät talvet, ja sateitakin siellä esiintyy etenkin loppukesästä ja syksyisin melkoisesti.

Helsinkiin verrattuna Saarenmaalla on viileämpää kesäisin ja leudompaa talvisin. Talvisin puolestaan on huomattavasti leudompaa, ja kun Helsingissä on 6 astetta pakkasta, voi Saarenmaalla olla vain pari kolme. Kesäisin kuten talvisinkin erot ovat kuitenkin pieniä, lähes mitättömiä, ja kun Helsingissä on kesäkuussa vuorokauden keskilämpötila 14,9 astetta, on se Saarenmaalla 13,4 astetta. Saarenmaalla on myös huomattavan sateista, niin että siellä voi hyvinkin sataa 10–15 kertaa kuukaudessa.

Parhaat matkustusajat

Paras aika matkustaa Saarenmaalle on kesäkausi, ja toukokuun alusta lokakuulle on aika, jolloin saarella on mukava oleskella. Kesän ulkopuolella keskitalvi on kaunis ajankohta matkustaa etenkin Kuressaareen, mutta tällöin on lunta, kylmiä viimoja ja vähän tapahtumia. Saarenmaan talvet voivat kuitenkin olla sellaisia, että lunta ei ole maassa kovin paljon, ja luvassa on lähinnä kovia tuulia, loskaa ja sateita.

Kesäkautena on vilkasta mutta ei mitenkään erityisen vilkasta, ja niinpä keskikesälläkin Kuressaaresta ja muualta Saarenmaalta saa majapaikan lyhyelläkin varoajalla. Eniten vierailijoita on odotettavissa tapahtumien aikaan, ja heinäkuun loppupuolella pidettävät Kuressaaren oopperajuhlat ovat kaupungin suosituin tapahtuma. Keskikesällä satamassa on markkinoita, ja muutenkin Kuressaaressa on heinäkuussa lomatunnelma parhaimmillaan. Toinen vilkas ja hyvä vierailuaika on Kuressaaren meripäivät, jotka pidetään yleensä elokuun alussa. Kolmas kesän festivaali Kuressaaressa on Linnapäivät, jotka yleensä pidetään heinäkuun alussa.

Kesäkuussa Saarenmaan pyöräilykilpailut ovat ajankohta, jolloin saarelle saapuu normaalia enemmän ihmisiä. Lokakuun Saarenmaan ralli on sekin ajankohta, jolloin saarelle tullaan muualta käymään, ja rallikisa päättääkin kesän matkustuskauden.

Varsinaisena kesäaikana pidetään Saarenmaalla vain Viron koulujen kesäloman aikaa eli aikaa kesäkuun ensimmäisestä elokuun viimeiseen. Monet ravintolat etenkin muualla Saarenmaalla kuin Kuressaaressa ovat avoinna vain kesäaikaan, ja kaikki muu turisti-infoista nähtävyyksiin ovat tällä ajalla parhaiten avoinna. Jotkin ravintolat ja nähtävyydet ovat avoinna vielä syyskuun alussa, ja etenkin Kuresaareen voi hyvin matkustaa muinakin vuodenaikoina.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Ei kyllä pidä paikkaansa että Saarenmaan sää olisi samanlainen kuin Suomessa. Siellä ilmasto on leudompi. Kesällä lämpimämpi, kevät alkaa aiemmin ja kesä loppuu myöhemmin kuin Suomessa. Lisäksi Saarenmaalla sää voi muuttua hyvinkin nopeasti, eikä sääennusteisiin voi oikein tuijottaa. Saarenmaan sää on hyvin erilainen riippuen missä päin saarta on, vaikka saari onkin pieni.
Terveisin Saarenmaan kesäasukas jo yli 20 vuoden ajalta /Saarelainen

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti