Suutelevat opiskelijat -patsas
Tarton säät muistuttavat kovasti Etelä-Suomen säitä, eikä suomalaiselle ole luvassa kaupungissa ollessa minkäänlaisia yllätyksiä säiden suhteen.

Tarton sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Tartossa nyt

Sääennuste

Forecan sääennuste selvittää minkälaista säätä Tarttoon odotetaan huomisen aikana. Toinen hyvä sääennusteen tarjoava sivusto on Ilm.ee.

Ilmasto

Tarton säät muistuttavat kovasti Etelä-Suomen säitä, eikä suomalaiselle ole luvassa kaupungissa ollessa minkäänlaisia yllätyksiä säiden suhteen. Hivenen Suomea eteläisempi sijainti ei tee ilmoista yhtään lämpimämpiä, vaan päinvastoin Tartossa on usein talvella kylmempää kuin Etelä-Suomessa. Tämä varmistaa sen, että hiihtokelit ovat joulu–maaliskuussa hyviä ja että kaupunkiin kannattaa talvisin lähteä harrastamaan talvilajeja.

Kesät ovat Suomen tavoin lyhyitä mutta usein aurinkoisia, ja kesäkuukaudet ovat samat kuin kotimaassakin. Kaupungissa sataa tasaisesti ympäri vuoden, mutta kesä- ja elokuu ovat sateisimpia. Heinäkuu on tässä mielessä parempi säiltään, sillä silloin sataa jonkin verran vähemmän. Aurinkoa on luvassa eniten huhtikuun alusta syyskuulle, ja muina kuukausina on hyvin pilvistä. Aurinko paistaa Tartossa vain 1700 tuntia vuodessa, mikä on suurin piirtein sama määrä kuin Etelä-Suomessakin.

Parhaat matkustusajat

Tarttoon on hyvä matkustaa joko kesällä tai talvella, mutta kevät ja syksy eivät ole yhtä hyviä matkustusaikoja. Talvilajeja voi harrastaa Tarton ympäristössä samoihin aikoihin kuin Suomessakin, ja kuumin kesäkausi on juhannuksesta elokuun alkupuolelle. Eniten tapahtumia on kesällä, mutta myös talvella on kaikenlaista tapahtumaa ja tällöin kaupungin kulttuurielämäkin pyörii täydellä teholla.

Kesäkausi ei ole kiireisintä matkustusaikaa kaupunkiin, sillä tällöin monet mielellään menevät Pärnuun rantalomalle. Kesällä kulttuurielämä ei ole täydessä toiminnassa eivätkä yliopisto-opiskelijat elävöitä yhtä paljon kaupunkia kuin talvella, joten usein etenkin heinäkuu on varsin hiljainen aika matkustaa kaupunkiin. Tartossa ei olekaan mitään varsinaisia matkustuspiikkejä, mutta erilaiset tapahtumat ja yliopisto pitävät huolen siitä, että majapaikka kannattaa Tartosta aina varata hyvissä ajoin etukäteen. Hiljainen ja huono ajankohta vierailla Tartossa tai oikeastaan muuallakin Virossa on voitonpäivä ja sitä seuraava juhannus, joka sulkee viikonpäivästä riippumatta ravintoloita mutta ei kovinkaan paljon kauppoja 23.–24.6. Pääsiäinen, joka tavallaan aloittaa kesäkauden, on sekin hiljainen ja huono ajankohta vierailla Tartossa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/08

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti