Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Tartto
Tartto
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Aivan Viron itäisimmissä osissa sijaitseva Narva on maan kolmanneksi suurin kaupunki. Kaupunki ei juuri ole muualla tunnettu, mutta jotkut tietävät sen upean linnan ja että se sijaitsee Venäjän rajan vieressä. Narvan keskustan lisäksi erinomainen vierailupaikka on läheinen Jõesuu, joka on Viron parhaita rantapaikkoja. Lue lisää Narva-Jõesuusta
koristekuva Helsingin pohjoispuolella Uudellamaalla oleva Helsingin seutu on nähtävyyksiltään ja ajanvietteiltään monipuolinen alue. Kirkkonummi, Järvenpää, Tuusula, Hyvinkää ja Nurmijärvi ovat kaikki omalla tavallaan ainutlaatuisia vierailupaikkoja. Uudenmaan Helsingin seudun vierailupaikkoja ja hotelleja
Hotelleja – Tartto
Pienen matkaoppaan tekijät saavat pienen provision kun teet varauksen tämän sivun linkkien kautta. Itse et silti maksa yhtään ylimääräistä. Kiitos tuestasi.
Booking.com
Ilmoitus
Suutelevat opiskelijat -patsas
Tarton säät muistuttavat kovasti Etelä-Suomen säitä, eikä suomalaiselle ole luvassa kaupungissa ollessa minkäänlaisia yllätyksiä säiden suhteen.

Tarton sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Tartossa nyt

Sääennuste

Forecan sääennuste selvittää minkälaista säätä Tarttoon odotetaan huomisen aikana.

Paikallisen sääennusteen tarjoava sivusto on Ilm.ee.

Ilmasto

Tarton säät muistuttavat kovasti Etelä-Suomen säitä, eikä suomalaiselle ole luvassa kaupungissa ollessa minkäänlaisia yllätyksiä säiden suhteen. Hivenen Suomea eteläisempi sijainti ei tee ilmoista yhtään lämpimämpiä vaan päinvastoin Tartossa on usein talvella kylmempää kuin Etelä-Suomessa. Tämä varmistaa sen, että hiihtokelit ovat joulu–maaliskuussa hyviä ja että kaupungin ympäristöön voi tietyin varauksin talvisin lähteä harrastamaan talvilajeja. Viime talvet ovat kuitenkin Virossakin olleet normaalia leudompia, eikä esimerkiksi perinteisiä hiihtokilpailuja ole edes enää järjestetty.

Kesät ovat Suomen tavoin lyhyitä mutta usein aurinkoisia, ja kesäkuukaudet ovat samat kuin kotimaassakin. Kaupungissa sataa tasaisesti ympäri vuoden, mutta kesä- ja elokuu ovat sateisimpia. Heinäkuu on tässä mielessä parempi säiltään, sillä silloin sataa jonkin verran vähemmän. Aurinkoa on luvassa eniten huhtikuun alusta syyskuulle, ja muina kuukausina on lähinnä pilvistä. Aurinko paistaa Tartossa vain 1700 tuntia vuodessa, mikä on suurin piirtein sama määrä kuin Etelä-Suomessakin.

Parhaat matkustusajat

Tarttoon kannattaa matkustaa joko kesällä tai talvella, mutta kevät ja syksy eivät ole yhtä hyviä matkustusaikoja. Talvilajeja voi harrastaa Tarton ympäristössä samoihin aikoihin kuin Suomessakin, ja kuumin kesäkausi on juhannuksesta elokuun alkupuolelle. Eniten tapahtumia on kesällä, mutta myös talvella on kaikenlaista tapahtumaa ja tällöin kaupungin kulttuurielämäkin pyörii täydellä teholla.

Kesäkausi ei ole kiireisintä matkustusaikaa kaupunkiin, sillä tällöin monet mielellään menevät Pärnuun rantalomalle. Kesällä kulttuurielämä ei ole täydessä toiminnassa eivätkä yliopisto-opiskelijat elävöitä yhtä paljon kaupunkia kuin talvella, joten usein etenkin heinäkuu on varsin hiljainen aika matkustaa kaupunkiin.

Tartossa ei ole varsinaisia matkustuspiikkejä, mutta erilaiset tapahtumat ja yliopisto pitävät huolen siitä, että majapaikka kannattaa Tartosta aina varata hyvissä ajoin etukäteen.

Hiljainen ja huono ajankohta vierailla Tartossa tai oikeastaan muuallakaan Virossa on voitonpäivä ja sitä seuraava juhannus, joka sulkee viikonpäivästä riippumatta ravintoloita mutta ei kovinkaan paljon kauppoja 23.–24.6.

Pääsiäinen, joka tavallaan aloittaa kesäkauden, on sekin hiljainen ja huono ajankohta vierailla Tartossa.

Alkutalvi ja joulunalusaika ovat oivia ajankohtia lähteä käymään Tartossa. Siellä on silloin normaalia enemmän tapahtumia, ja muutenkin konserttisalit ovat parhaimmillaan talvisin. Tartossa voi talvikauden aikana myös viettää aikaa kylpylähotellissa, ja myös sen uimahalli vesipuistoineen ja kylpyläpalveluineen on erinomainen paikka kesät talvet. Tarton entistä parempi museotarjonta on sekin seikka, jonka takia monet lähtevät sinne säistä riippumatta vierailulle.

Kaiken kaikkiaan Tarto on Viron paras vaihtoehto Tallinnassa vietetylle kaupunkilomalle, joka tehdään muulloin kuin keskikesällä. Kaupunki on kookas, monipuolinen ja nykyään myös kansainvälinen paikka, joka edelleenkin on Viron ja koko Baltian tunnetuin yliopistokaupunki, ja näin ollen sen kulttuurielämä on suuren kaupungin tasoa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/11

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti