Booking.com
Kaubamaja
Suuria ostoskeskuksia on parhaiten keskitetysti linja-autoaseman ympäristössä. Pieniä putiikkeja on eniten vanhankaupungin kaduilla, lähellä yliopistoa ja Raatihuoneentoria.

Ostoksilla Tartossa

Tartto on Viron toiseksi suurin kaupunki, ja siellä on kohtalaisen hyvät mahdollisuudet tehdä erilaisia ostoksia. Keskusta on kauppojen suhteen jakaantunut kahteen osaan, ja aivan erilaista tunnelmaa tarjoavat vierekkäin olevat vanhakaupunki ja uusi keskusta. Keskustassa on monipuolisesti kauppoja valintamyymälöistä antiikkiliikkeisiin, eikä niitä tarvitse ikinä kaukaa etsiä. Ostosten tekeminen on mahdollista myös suurissa, keskustan ulkopuolella olevissa ostoskeskuksissa.

Kaupat ovat Tartossa avoinna hyvin jokaisena viikonpäivänä, ja siellä on periaatteessa mahdollista tehdä ostoksia vuoden jokaisena päivänä. Hintataso on monin osin kohtuullinen, ja monet tuotteet ovat huomattavasti halvemmissa hinnoissa kuin kotimaassa.

Parhaat ostosseudut

Keskustan vanha ja uusi puoli ovat parhaita paikkoja tehdä ostoksia. Pieniä putiikkeja on eniten vanhankaupungin kaduilla, lähellä yliopistoa ja Raatihuoneentoria, ja suuria ostoskeskuksia on parhaiten keskitetysti linja-autoaseman ympäristössä. Samalla tienoolla ovat myös Tarton kauppahalli ja tori, jotka ovat avoinna viikon jokaisena päivänä. Muualla kaupungissa on lähinnä suuria kauppakeskuksia ja valintamyymälöitä, joista saavat eniten irti omalla autolla liikkeellä olevat.

Vanhakaupunki

Vanhassakaupungissa, joka on Raekoja plats -aukion ympäristössä, ei erikseen tarvitse etsiskellä kauppoja. Niitä on muutenkin vilkkaalla Rüütli-kävelykadulla [kartalla], ja jonkin verran myös kohti keskustan uusia osia johtavalla, Rüütlia jatkavalla Küüni-kävelykadulla. Kumpaakin katua ei tarvitse kuin kävellä aikansa, niin niiden tarjonta käy selväksi, sillä matkamuistot ja käsityöt ovat monessa liikkeessä pääosassa. Rüütlin varrella olevista kaupoista vähän erilaisia ovat esimerkiksi erinomaisesti varusteltu Gambrinus-olutkauppa (Rüütli 18), Postimuseon yhteydessä oleva postimerkkikauppa (Rüütli 15, avoinna ke–su klo 10–18) ja Gildi-antiikkikauppa numerossa 12. Kävelykadun sivukaduilla on myös jonkin verran kauppoja, ja yliopiston päärakennuksen edestä kulkeva Ülikooli on sekin katu, jolla on jonkin verran kauppoja.

Keskustan uudempi puoli

Küüni johtaa ohi keskuspuiston kohti keskustan uusia osia, jotka ovat shoppailijalle kenties koko Viron kätevin alue tehdä mitä erilaisimpia ostoksia. Itse Küünilla on puiston edustalla valintamyymälällä varustettu Kesklinna Keskus [kartalla], ja sen jälkeen tulee vastaan Riia-kadun kulmauksessa myös valintamyymälällä varustettu Tartu Kaubamaja Apollo. Molemmat ovat avoinna seitsemänä päivänä viikossa ja myös sellaisina juhlapyhinä kuin juhannuksena, tyypillisesti ainakin klo 9–21 paitsi sunnuntaisin klo 10–19.

Riian toisella puolella, missä linja-autoasema sijaitsee, on useita ostoskeskuksia, joista Tasku on yksi monipuolisimpia. Sitä vastapäätä on Kvartal, jonka yhteydessä on suuri Maksimarket-valintamyymälä. Tämä on tyylikäs, arkkitehtuuriltaan uusinta uutta edustava kauppakeskus, joka avattiin toukokuussa 2016. Jos tästä jatkaa Turu-katua vielä vanhastakaupungista poispäin, tulee vastaan Zeppelin-kauppakeskus numerossa 42, ja sen yhteydessä on mm. suuri elektroniikkamyymälä ja valintamyymälä.

Kauppahallin ja torin vieressä on monta ostoskeskusta, mutta niitä on vähän kauempanakin. Autolla liikkeellä oleville on kannattavaa käydä Sepa keskuksessa (Turu 45b), joka on mielenkiintoinen kauppahallintapainen muille kuin elintarvikkeille. Sen suojissa on erityisen hyvin vaatteita, kenkiä, asusteita, kodintarvikkeita, remonttitarvikkeita ja monenlaista muuta hyödyllistä.

Muualla kaupungissa olevat ostoskeskukset

Myös keskustan ulkopuolella on ostoskeskuksia, jotka ovat hyviä vierailupaikkoja etenkin niille, jotka ovat liikkeellä omalla autolla. Ostoskeskuksiin pääsee myös linja-autoilla, ja joihinkin on myös ilmaisia kyytejä.

Etelä-Viron suurin ostoskeskus on Lõunakeskus (Ringtee 75) [kartalla]. Siellä on valtava määrä kauppoja, kaksi suurta valintamyymälää, 4D-elokuvateatteri ja luistinrata, jolla on parhaiten vapaata jääaikaa iltapäivisin. Keskukselle kulkee bussi numero 69 yleensä puolen tunnin välein, aikataulun voi nähdä keskuksen verkkosivuilla ja tämä maksuton bussi kulkee Kaubamajan edessä olevalta pysäkiltä.

Toinen ydinkeskustan ulkopuolinen kauppakeskus, jolla on kannattavaa käydä, on Eedén [kartalla]. Tämä suuressa Annelinn-lähiössä oleva keskus on hyvä vierailupaikka perheille, ja sen eteen pääsee monella linja-autolla, kuten numeroilla 1, 3 ja 12–17.

Elintarvikeostoksilla

Tartossa on hyvä tehdä elintarvikeostoksia, ja ruokakaupat ovat siellä hyvin avoinna. Lähes jokaisen ostoskeskusten alakerrassa on valintamyymälä, ja niiden lisäksi ruokaostoksia on hyvä tehdä torilla ja kauppahalleissa. Alkoholijuomia saa viinejä ja väkeviä myöten valintamyymälöistä.

ulkotori
Linja-autoaseman vieressä sijaitsevat ulkotori ja toinen kauppahalli eli Turuhall. Täältä kannattaa lähteä hakemaan tuoreita vihanneksia, mansikoita ja kaikenlaista muuta, juustoista viinoihin.

Tori ja kauppahallit

Tartu turuhoone eli kauppahalli [kartalla] sijaitsee Kaubamajan takana, joen rannalla. Se on osa joenrannalla olevan markkinapaikan kolmea eri kohdetta, joihin kuuluu kaksi kauppahallia ja ulkotori. Kauppahallissa on hyvin tarjolla virolaisia ja venäläisiä perinneruokia, kaikenlaista sellaista mihin ei muualla törmää ja aina paljon tunnelmaa. Ulkopuolella kannattaa kiinnittää huomio vuonna 2008 kauppahallin eteen ilmestyneeseen Siga-patsaaseen. Halli on avoinna päivittäin, ma–la klo 8– 16 ja su klo 8–15, mutta on suljettuna voitonpäivänä ja juhannuksena (23.–24.6.).

Lähellä sitä, linja-autoaseman vieressä sijaitsevat ulkotori ja toinen kauppahalli eli Turuhall [kartalla]. Täältä kannattaa lähteä hakemaan tuoreita vihanneksia, mansikoita ja kaikenlaista muuta, juustoista viinoihin. Sekä Avaturg eli ulkotori ja kauppahalli ovat avoinna päivittäin, ja vaikka eri päivinä on erilaisia aukioloaikoja, voi ostoksia tehdä päivittäin ainakin klo 8–15.

Valintamyymälät

Tartossa ei tule vaikeuksia löytää valintamyymälää, ja niitä kaikkialla muualla paitsi vanhassakaupungissa. Erityisen hyvin valintamyymälöitä on ostoskeskusten alakerroissa, ja torin ja kauppahallien jälkeen paras suunnitelma on suunnata sellaiseen. Valintamyymälöihin voi kävellä Riia-kadun ja linja-autoaseman tuntumaan, ne ovat hyvin avoinna päivittäin ainakin ma–la klo 21 ja su klo 20 asti, osa klo 23 asti. Esimerkiksi Tartu Kaubamajan (Riia 1) ja Tasku Keskuksen (Turu 2) alakerroissa on hyvin varustellut ruokakaupat, ja niitä vastapäätä olevassa uudessa Kvartalissa ja Keskilinna-kauppakeskuksessa (Küüni 7) on myös valintamyymälät.

Autolla hyvä on mennä Maximaan (Turu 14), ja keskustan ulkopuolella on monenmoisia kauppakeskuksia ja suuria valintamyymälöitä, joihin on hyvä ajaa autolla. Joen toisella puolella sijaitsee esimerkiksi Konsum (Ujula 2) [kartalla].

Lisätietoa

Visit Tartu esittelee kauppoja  |  Lisätietoa shoppailusta Like a Local Guidessa

Mitä ostaa Tartosta?

Tarton ostoskori ei juurikaan poikkea siitä, mitä Tallinnasta hankitaan. Käsityöt, alkoholi, elintarvikkeet, vaatteet, kengät ja monenmoiset muut tuotteet apteekkitavarasta voiteisiin ovat monen ostoslistalla. Kaikkea on saatavilla joko vanhastakaupungista tai sitten sen vieressä olevalta uuden liikekeskustan puolelta, eikä ostosten tekemiseen välttämättä tarvita autoa.

Käsityöt ovat Virossa aina hyviä hankintoja, ja niitä ostaessa voi olla varma, että eniten tuotteiden parissa töitä tehneet saavat kunnon korvauksen. Käsitöitä on hyvä katsella vanhassakaupungissa, missä esimerkiksi sijaitsevat Käsitöö Kelder (Rüütli 8), Fridan ja Lonnin studioliike (Rüütli 19) ja Rae Käsitöö, kävelykatu Küünin ja Raekoja platsin kulmauksessa. Pääaukiolla on myös Saare Hobu ja Käsitööpood, joka on avoinna samaan tyyliin kuin muutkin käsityöliikkeet, ma–pe klo 9–19, la klo 9–18 ja su klo 10–17.

Alkoholijuomat ovat edelleenkin hyvän hintaisia, ja kaikenlaisten juomien valikoimat ovat erinomaiset. Oluita etsiville hyvä erikoisliike on Gambrinus (Rüütli 18), ja viininystäville varteenotettava vierailupaikka on 75cl (Narva mnt 27b) [kartalla], jonne on paras mennä autolla.

Tupakkatuotteet ovat edelleenkin kotimaata edullisempia, ja kalleimmat tupakat maksavat 3–4 euroa aski. Elintarvikkeet ovat usein lähes puolet kotimaata edullisempia, ja valikoima on sen verran poikkeava, että ruokakaupoissa on mukava katsella tarjontaa, vaikka tuttuja ja suomalaisia tuotteita on niitäkin tarjolla. Normaalien hankintojen lisäksi kaikenlaiset muut tuotteet apteekkitarvikkeista työkaluihin ovat yleensä halvempia kuin Suomessa, etenkin jos kyseessä ovat balttilaiset tai venäläiset tuotteet.

Kvartal-ostoskeskus
Tarton hintataso on keskimäärin noin puolet kotimaan hintatasosta, mutta kansainvälisissä ketjuliikkeissä on samantyyliset hinnat kuin Suomessa ja muuallakin.

Tartossa on kaupan varsin hyvin kaikenlaista nykyään, ja sinne voi lähteä myös esimerkiksi antiikki- ja taideliikkeitä kiertelemään. Näitä on hyvin vanhassakaupungissa, missä esimerkiksi osoitteessa Ülikooli 11 on antiikki- ja taidegalleria ja Küütri 2, jossa on Saurusen antiikkigalleria. Tyypillinen aukioloaika antiikkiliikkeille on ma–pe klo 10–18 ja lauantaisin pidetään yleensä lyhyempi päivä. Visit Tartu listaa kaikki antiikkiliikkeet ja myös muita alan liikkeitä.

Apteekkeja Tarton keskustassa on hyvä määrä. Yliopiston apteekki (Küüni 5b) ja Kaubahallin apteekki (Küüni 7) sijaitsevat vierekkäin, ja myös pääaukio Raekoja platsilla on apteekki. Myös Kaubamajassa on apteekki, joka on avoinna samoihin aikoihin kuin ostoskeskuskin.

Hintataso ja aukioloajat

Tarton hintataso on noussut viime vuosina, mutta euron tulo ei ole hintatasoon merkittävästi vaikuttanut. Edelleenkin kaupungin hintataso on keskimäärin noin puolet kotimaan hintatasosta, mutta jos etsii luksustuotteita tai hienoja ulkomaisia tuotteita, voivat ne hyvinkin olla kalliimpia kuin Suomessa. Myös kansainvälisissä ketjuliikkeissä tyyliin H&M on samantyyliset hinnat kuin Suomessa ja muuallakin. Parhaan hintaisia ovat paikallisten tuotteiden lisäksi muualta Baltiasta ja Venäjältä peräisin olevat tuotteet, jotka usein ovat aivan yhtä hyvätasoisia kuin muualtakin tulleet.

Tarton liikkeet ovat hyvin avoinna maanantaista sunnuntaihin. Keskustassa lauantai-iltapäivät ja sunnuntait ovat kauppakeskuksia lukuun ottamatta huonoja shoppailuaikoja, sillä tällöin eivät kaikki pikkuliikkeet ole avoinna. Kesällä on eniten liikkeitä myös sunnuntaisin avoinna, mutta toisaalta juhannus (23.–24.6.) ja heinäkuun lomaviikot ovat pikkuliikkeille yleensä loma-aikaa. Kauppakeskukset, joista voi ostella lähes mitä tahansa, ovat erittäin hyvin avoinna. Esimerkiksi suuri ostoskeskus Kaubamaja on avoinna ma–la klo 9–21 ja su klo 10–19, mutta sen Toidumaailm-ruokakauppa on avoinna tuntia pidempään. Yleisesti ottaen pikkuliikkeissä kauppaa voi tehdä parhaiten ma–pe aamukymmenestä iltakuuteen, viikonloppuisin lyhyemmän ajan, ja ostoskeskusten varaan voi laskea päivittäin ainakin klo 19, viikolla klo 21–22 asti.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Virossa on käytössä euro, ja rahaa kannattaa tietysti nostaa mukaan jo kotimaassa. Paikan päällä on melkoisesti pankkiautomaatteja, joista euroja voi debit-korteilla nostaa noin eurolla per nosto. Luottokortilla nostava maksaa noin 3 % noston arvosta ja päälle 2–3 euroa kuluja. Maksukortit käyvät Virossa hyvin, ja Tartossa korttia voi käyttää useimmissa kaupoissa ja muuallakin. Torit, kauppahalli, kaduilla olevat kojut ja muutamat muut paikat eivät ota vastaan kortteja, ja näin käteistä on aina hyvä olla mukana.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/08

Lukijoiden kommentteja

Kiitos selkeistä opasteista, tämä tulee avuksi Tarton kesälomailuun. /Male

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti