Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Sevilla
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Metron sisäänkäynti
Sevillan metro on kätevä tapa liikkua ydinkeskustankin alueella. Metroa pidetään kuitenkin sekavana eikä lippujärjestelmä ei ole kaikkein selkein.

Liikkuminen Sevillassa

Sevillan keskusta on mukava ja mielenkiintoinen paikka kävellä paikasta toiseen, ja siellä tuleekin käveltyä melkoisesti lyhyenkin loman aikana. Jonkin verran hyötyä on raitiovaunusta, mutta niille, jotka haluavat säästää askelia mahdollisimman paljon, linja-autot ovat ydinkeskustassakin hyödyllinen kyyti. Julkiseen liikenneverkostoon kuuluu myös metro, mutta raitiovaunu on sitä parempi keskustassa ja linja-auto on edullinen tapa siirtyä lentoaseman ja keskustan välillä. Taksi on kotimaahan verrattuna huokeahintainen liikkumismuoto, ja tämä pätee myös lentoaseman ja keskustan välillä. Pyöräily on suosittua ja turvallista Sevillassa, mutta auton rattiin siellä eivät turistit juuri koskaan siirry.

Kävely

Sevillan laaja ydinkeskusta on kaunis ja miellyttävä kävelypaikka, sillä se on laakea eikä siellä ole kovin paljon liikennettä. Ydinkeskustan eli Centro historicon ja El Arenalin alueella on monipuolinen valikoima leveitä bulevardeja, tavallisia katuja ja kapeita kujia.

Erityisen hyvä kävellä on keskustan kaupunginosassa nimeltään Santa Cruz, jossa suurelta osin ei muulla tavoin voi liikkuakaan. Käytännössä alue Plaza de España -aukion ja Plaza de Armas -bussiaseman välillä on aluetta, jolla on mielenkiintoista mutta vaivatonta liikkua kävellen. Kävellen on hyvä suunnata myös joen toiselle puolelle Trianaan, ja monet mielellään kävelevät myös Isla de Cartuja -saarelle.

Taksilla tai kaupungin erinomaista joukkoliikenneverkostoa käyttäen on helpointa liikkua ydinkeskustassa matkalaukkujen kanssa tai siirtyä muualle kaupunkiin.

Julkiset liikennevälineet

Sevillassa pääasiallinen liikkumismuoto siellä vierailevalle on kävely. Matkalla lentoasemalle, rautatieasemille ja myös linja-autoasemille matkalaukkujen kanssa on mahdollista siirtyä linja-autolla, raitiovaunulla tai metrolla. Taksi on kuitenkin varsin huokeahintainen tapa siirtyä paikasta toiseen matkalaukkujen kanssa, ja se on myös melko laajassa Sevillan keskustassa iltaisin tai pienille porukoille paras tapa mennä nopeasti takaisin hotellille tai muuallekin.

Liput julkisiin liikennevälineisiin

Sevillassa on ollut jonkin verran muutoksia busseihin ja raitiovaunuun käyvissä lipuissa, mutta lippuja on helppo hankkia. Edelleen kuitenkin kaikkiin muihin liikennevälineisiin paitsi metroon ja lentokenttäbussiin (EA) käyvät samat liput.

Yksi lippu, jonka voi ostaa bussista tai automaateista, maksaa edelleen 1,40 euroa. Mahdollista on ostaa kortti, joka maksaa 1,50 euroa, ja sille voi laittaa arvoa, jolloin matkat maksavat noin puolet normaalista. Lisäksi kaupan on yhden ja kolmen vuorokauden turisteille suunnattuja lippuja, joista myös pitää maksaa 1,50 euroa lisämaksua ja jotka maksavat 5 ja 10 euroa.

Liikennelaitoksen sivuilta voi ladata sovelluksen, jolla lippuja voi ostaa ja jolta voi tutkia reittejä.

Metroon on erilliset liput, joista on asiaa alempana.

Raitiovaunu

Sevillan edelleenkin ainoa raitiovaunulinja on T1. Se kulkee 1,4 kilometrin matkan Plaza Nuevalta, joka on vanhojen osien keskellä, Prado de San Sebastián -aukion kautta San Bernardon asemalle.

Raitiovaunu kulkee su–to klo 6.30–23.30 ja pe–la klo 02 asti.

Linja-auto
Sevillassa bussit kulkevat vähän linjasta riippuen klo 6–23.30.

Linja-autot

Linja-autoverkoston monesta linjasta kätevimpiä turistille ovat viisi linjaa, C1–C5, kuten myös AE-lentokenttäbussi. Linjat C1 – C4 kiertävät kehää ja lähes samoja reittejä kulkevat C1 ja C2 Isla de la Cartujan ja Pradon väliä, C3 ja C4 kulkevat Parquetan ja Pradon (eli Prado de San Sebastián -aukion) väliä. C6A kiertää kaupungin laitaosissa. Lentokenttäbussi (EA) kulkee Plaza Armas -asemalta lentoasemalle, Pradon kautta.

Bussit kulkevat vähän linjasta riippuen klo 6–23.30.

Lisää asiaa raitiovaunuista ja linja-autoista:

Linja-autoista ja raitiovaunusta vastaa Tussam. Sen sivuilla on reittihaku, jolla voi selvittää miten kaupungissa voi liikkua.

Metro

Sevillan metro on kätevä tapa liikkua ydinkeskustankin alueella. Kaupungissa vierailevalle kätevin yhteys on San Bernardon asemalle, jolta lähtee normaaleja junia etenkin muualle Andalusiaan. Metroa pidetään kuitenkin sekavana, lippujärjestelmä ei ole kaikkein selkein ja näin esimerkiksi San Bernardon rautatieasemalle tai Prado de San Sebastiánin linja-autoasemalle on kenties helpompi kulkea raitiovaunulla. Metroreitin varrella on myös Nervión, jonka lähellä Sevilla FC -jalkapallojoukkue pelaa.

Liput maksavat 1,35–1,80 euroa sen mukaan, kuinka monella vyöhykkeellä liikkuu. Valtaosa matkoista maksaa 1,60 euroa, ja yksi yhdensuuntainen lippu on voimassa 90 minuuttia. Myynnissä on myös edestakaiseen matkaan oikeuttavia lippuja, mutta ne ovat suhteessa saman hintaisia kuin yhdensuuntaiset liput. 4,50 eurolla saa päivälipun, jolla voi matkustaa rajattomasti sen vuorokauden aikana, jolloin lippu on leimattu. Metroliput, joita saa maanalaisilta asemilta, eivät käy raitiovaunussa tai linja-autoissa. Metro kulkee ma–to klo 6.30–23.00, pe klo 6.30–02.00 la klo 7.30–02.00 ja su klo 7.30–23.

Takseja jonossa
Taksi on Sevillassa edullinen liikkumismuoto, jonka käyttämistä ei öisin tai matkalaukkujen kanssa kannata kulujen pelossa jättää väliin.

Taksi

Taksi on Sevillassa kuten muuallakin Espanjassa edullinen liikkumismuoto, jonka käyttämistä ei öisin tai matkalaukkujen kanssa kannata kulujen pelossa jättää väliin. Sevillan keskustassa voi tehdä 10–15 minuutin matkan 5–10 eurolla sen mukaan, kuinka monta ihmistä ryhmässä on ja mihin vuorokaudenaikaan tai minä viikonpäivänä on liikkeellä. Matka lentoasemalle maksaa kiinteät 26 euroa. Takseja on melkoisesti kaduilla, ja sellainen on myös helppo tilauttaa hotellista tai ravintolasta.

Jos haluaa tilata taksin etukäteen, voi sen tehdä Book Taxi Sevillassa.

Pyöräily

SEVici on jo pitkään pyörinyt kaupunkipyöräverkosto, jolla on sadoilla asemalla tuhansia polkupyöriää. Kaupungissa on yli 120 kilometriä pyöräteitä, eikä liikenne ole ollenkaan kaoottista, joten pyörällä liikkuminen on siellä melko turvallista. Pyörän vuokraamisesta on kaikki mahdollinen tieto verkkosivuilla, joilta voi ladata sovelluksen.

Kenties helpompaa on kuitenkin vuokrata pyörä, tai sitten osallistua opastetulle pyöräilykierrokselle. Vuokraamoita, joista saa erilaisia ja myös sähköavusteisia pyöriä ja jotka tekevät opastettuja pyöräilykierroksia, ovat Center Bici, Elecmove, Rent a Bike Sevilla ja Baja Bikes. Opastetut pyöräilykierrokset ovat mielenkiintoinen tapa saada erilainen näkökulma Sevillaan turvallisesti ja harhailematta.

Autonvuokraus

Sevillan tieverkosto on keskustan osalta ja muuallakin tunnetusti sokkeloinen, ja kuten muuallakin Espanjassa täälläkin on mitä ihmeellisimpiä liikennejärjestelyjä ja autoilu on sekavaa puuhaa. Jos nämä seikat eivät pelota, auton voi vuokrata vaikka lentoasemalta käyttöönsä. Rentalcars.com tarjoaa mahdollisuuden vertailla monen yhtiön tarjontaa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2023/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti