Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Málagaan voi lentää suoraan vähän alle viidessä tunnissa, ja sinne on päivittäisiä suoria lentoja ympäri vuoden. Málagan lähellä olevalta lentoasemalta voi parhaimmillaan alle vartissa siirtyä junalla Málagan ytimeen. Jos matkan tekee mieluummin bussilla, kulkee lentoasemalta niitäkin.
koristekuva Bodrum on Turkin länsirannikon suosituimpia lomakohteita, ja vuosikymmeniä sen lämmin ja rento lomatunnelma on vetänyt ihmisiä puoleensa. Aurinko paistaa Bodrumissa lähes takuuvarmasti toukokuun alusta pitkälle lokakuuhun. Vedet ovat lämpimiä, sateet harvinaisia ja hinnat ovat pahimmillaankin huomattavasti kotimaan hintoja edullisempia.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Sevilla
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Metron sisäänkäynti
Sevillan metro on kätevä tapa liikkua ydinkeskustankin alueella. Metroa pidetään kuitenkin sekavana eikä lippujärjestelmä ei ole kaikkein selkein.

Liikkuminen Sevillassa

Sevillan keskusta on hyvä paikka kävellä paikasta toiseen, ja siellä tuleekin käveltyä melkoisesti lyhyenkin loman aikana. Jonkin verran hyötyä on raitiovaunusta, mutta niille, jotka haluavat säästää askelia mahdollisimman paljon, linja-auto C5 on hyvä ydinkeskustassa. Julkiseen liikenneverkostoon kuuluu myös metro, mutta raitiovaunu on sitä parempi keskustassa ja linja-auto on edullinen tapa siirtyä lentoaseman ja keskustan välillä. Taksi on kotimaahan verrattuna huokeahintainen liikkumismuoto, myös lentoaseman ja keskustan välillä. Pyöräily on suosittua ja turvallista Sevillassa, mutta auton rattiin siellä eivät turistit juuri koskaan siirry.

Kävely

Sevillan laaja ydinkeskusta on hyvä kävelypaikka, sillä se on laakea eikä siellä ole kovin paljon liikennettä. Ydinkeskustan eli Centro historicon ja El Arenalin alueella on monipuolinen valikoima leveitä bulevardeja, tavallisia katuja ja kapeita kujia.

Erityisen hyvä kävellä on Santa Cruz -juutalaiskaupunginosassa, jossa suurelta osin ei muulla tavoin voi liikkuakaan. Käytännössä alue Plaza de España -aukion ja Plaza de Armas -bussiaseman välillä on aluetta, jolla on hyvä liikkua kävellen. Kävellen on hyvä suunnata myös joen toiselle puolelle Trianaan, ja monet mielellään kävelevät myös Isla de Cartuja -saarelle.

Taksilla tai kaupungin erinomaista joukkoliikenneverkostoa käyttäen on helpointa liikkua ydinkeskustassa matkalaukkujen kanssa tai siirtyä muualle kaupunkiin.

Julkiset liikennevälineet

Sevillassa pääasiallinen liikkumismuoto siellä vierailevalle on kävely. Matkalla lentoasemalle, rautatieasemille ja myös linja-autoasemille matkalaukkujen kanssa on mahdollista siirtyä linja-autolla, raitiovaunulla tai metrolla. Taksi on kuitenkin varsin huokeahintainen tapa siirtyä paikasta toiseen matkalaukkujen kanssa, ja se on myös melko laajassa Sevillan keskustassa iltaisin tai porukoille paras tapa mennä nopeasti takaisin hotellille tai muuallekin.

Raitiovaunu

Sevillan edelleenkin ainoa raitiovaunulinja on T1. Se kulkee suhteellisen lyhyen matkan Plaza Nueva -aukiolta vanhojen osien keskeltä San Bernardon asemalle, Prado de San Sebastián -aukion kautta. Metroon käyvät samat liput kuin linja-autoihin, ne ovat voimassa 90 minuuttia ja ne maksavat 1,40 euroa yhdeltä lipulta, 5 euroa päivälipulta ja 10 euroa kolmen vuorokauden lipulta. Lippuja voi ostaa pysäkeillä olevista automaateista. Raitiovaunu kulkee su–to noin klo 6.30–23.30 ja klo 02 asti pe–la.

Linja-autot

Linja-autoverkoston monesta linjasta kätevimpiä turistille ovat viisi linjaa, C1–C5, kuten myös AE-lentokenttäbussi. Näistä C1 ja C2 kulkevat Isla de la Cartujan ja Pradon väliä, C3 ja C4 kulkevat Parquetan ja Pradon (eli Prado de San Sebastián -aukion) väliä ja C5 kiertää ympyrää reitillä Puerto Jerez ja Plaza Duquen. Lentokenttäbussi (EA) kulkee nykyisin Plaza Armas -asemalta lentoasemalle, Pradon kautta. Bussit kulkevat vähän linjasta riippuen noin klo 6–23.30. Puolestayöstä klo 05 asti lähtevät A1–A8 yöbussit Prado-aukiolta, mutta ne eivät kyllä ole kauhean käteviä turistille.

Busseihin maksaa yksittäinen lippu 1,40 euroa, päivälippu 5 euroa ja kolmen vuorokauden lippu 10 euroa. Yksittäinen lippu, joka oikeuttaa myös matkaan lentokentälle, maksaa 4 euroa, ja jos haluaa sekä päivälipun että lipun, jolla pääsee myös lentoasemalle, maksaa se 6 euroa. Linja-autoihin käyvät samat liput kuin raitiovaunulinjaan T1. Jos lipun ostaa kuljettajalta, on tasaraha suotava ja klo 21 jälkeen pakollinen.

Linja-autoista ja raitiovaunusta vastaa Tussam

Metro

Sevillan metro on kätevä tapa liikkua ydinkeskustankin alueella. Kaupungissa vierailevalle kätevin yhteys on San Bernardon asemalle, jolta lähtee junia esimerkiksi kohti Malagaa ja Cádizia. Metroa pidetään kuitenkin sekavana, lippujärjestelmä ei ole kaikkein selkein ja näin esimerkiksi San Bernardon rautatieasemalle tai Prado de San Sebastiánin linja-autoasemalle on kenties helpompi kulkea raitiovaunulla. Metroreitin varrella on myös Nervión, jonka lähellä Sevilla FC -jalkapallojoukkue pelaa.

Liput maksavat 1,35–1,80 euroa sen mukaan, kuinka monella vyöhykkeellä liikkuu. Valtaosa matkoista maksaa 1,60 euroa, ja yksi yhdensuuntainen lippu on voimassa 90 minuuttia. Myynnissä on myös edestakaiseen matkaan oikeuttavia lippuja, mutta ne ovat suhteessa saman hintaisia kuin yhdensuuntaiset liput. 4,50 eurolla saa päivälipun, jolla voi matkustaa rajattomasti sen vuorokauden aikana, jolloin lippu on leimattu. Metroliput, joita saa maanalaisilta asemilta, eivät käy raitiovaunussa tai linja-autoissa. Metro kulkee ma–to klo 6.30–23.00, pe klo 6.30–02.00 la klo 7.30–02.00 ja su klo 7.30–23.

Takseja jonossa
Taksi on Sevillassa edullinen liikkumismuoto, jonka käyttämistä ei öisin tai matkalaukkujen kanssa kannata kulujen pelossa jättää väliin.

Taksi

Taksi on Sevillassa kuten muuallakin Espanjassa edullinen liikkumismuoto, jonka käyttämistä ei öisin tai matkalaukkujen kanssa kannata kulujen pelossa jättää väliin. Sevillan keskustassa voi tehdä 10–15 minuutin matkan 5–10 eurolla sen mukaan, kuinka monta ihmistä ryhmässä on ja mihin vuorokaudenaikaan tai minä viikonpäivänä on liikkeellä. Matka lentoasemalle maksaa noin 20 euroa. Takseja on melkoisesti kaduilla, ja sellainen on myös helppo tilauttaa hotellista tai ravintolasta.

Pyöräily

SEVici on vuodesta 2007 pyörinyt kaupunkipyöräverkosto, jolla on 250 asemalla 2 500 polkupyörää. Kaupungissa on 120 kilometriä pyöräteitä, eikä liikenne ole ollenkaan kaoottista, joten pyörän vuokraamista voi vain suositella. Pyörän vuokraamista varten pitää hankkia viikon voimassa oleva kortti, jota varten maksetaan 150 euron pantti, ja pyörän saadakseen pitää myös maksaa noin 13 euron kirjautumismaksu. Ensimmäisten 30 minuutin käyttö on aina ilmaista, ja sen jälkeen vuokra maksaa euron alkavalta tunnilta.

Kenties helpompaa on kuitenkin vuokrata pyörä, tai sitten osallistua opastetulle pyöräilykierrokselle. Center Bici on yksi vaihtoehto, ja Elecmove vuokraa vain sähköpyöriä. Bici4City vuokraa paitsi maantiepyöriä myös maastopyöriä, ja Rent a Bike Sevilla vuokraa kokoontaitettavia pyöriä. Opastettuja pyöräilykierroksia järjestää esimerkiksi Baja Bikes, joka myös vuokraa pyöriä, ja myös Center Bici järjestää opastettuja kierroksia.

Autonvuokraus

Sevillan tieverkosto on keskustan osalta ja muuallakin tunnetusti sokkeloinen, ja kuten muuallakin Espanjassa täälläkin on mitä ihmeellisimpiä liikennejärjestelyjä ja autoilu on sekavaa puuhaa. Jos nämä seikat eivät pelota, auton voi vuokrata vaikka lentoasemalta käyttöönsä. Rentalcars.com-sivusto tarjoaa mahdollisuuden vertailla monen yhtiön tarjontaa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti