Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Madrid
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Metrokyltti
Turistin näkökulmasta Madridin metro on paras tapa siirtyä pidempiä matkoja, ja metrolla pääsee ydinkeskustassa liikkumaan lyhyitäkin matkoja.

Liikkuminen Madridissa

Madridissa valtaosa matkoista tehdään kävellen, ja jos niin haluaa, voi kaikki matkat lentokenttämatkaa lukuun ottamatta kävellä. Kävely on kaupungissa mukavaa ja antoisaa, ja sinne suuntaavan on hyvä ottaa kunnon kengät mukaan ja yrittää kävellä mahdollisimman paljon. Jos haluaa siirtyä pitkiä matkoja tai sitten lyhyen matkan nopeasti, on metro ydinkeskustankin alueella hyvä liikenneväline, sillä asemia on tiheään ja metrolla liikkuminen on edullista ja turvallista. Muista liikkumistavoista taksi on turistien suosikki, mutta ytimessä on ruuhkia, jotka voivat tehdä matkoista pidempiä kuin oli suunnitellut. Madridissa voi myös vuokrata pyörän, ja auton saa vuokralle jo vaikka lentoasemalla.

Kävely

Madridin keskusta on varsin laaja, mutta siellä on mukava kävellä. Muutaman päivän jälkeen se alkaa tulla tutuksi ja kokokaan ei vaikuta enää yhtä suurelta kuin aluksi. Autot ovat kaupungissa huomaavaisia, ja keskustassa on paljon kävelykatuja. Sivukaduilla liikenne on vähäistä, ja kuten Barcelonassakin autoja liikkuu keskustassa yllättävän vähän - niitä on lähinnä sellaisten pääkatujen kuin Gran Vían varrella.

Madrid on kävelijälle turvallinen kaupunki öisinkin, ja vilkkaana pysyttelevä kaupunkikuva luo turvallisuuden tunnetta. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että monet kaupunkilaiset välttelevät puistoja pimeyden laskeuduttua. Monet eivät myöskään mielellään kävele Calle de la Montera -kävelykadun Gran Vía -metroaseman puoleisessa päässä [kartalla], sillä täällä on niin päivisin kuin öisinkin melkoinen määrä maksullisia naisia odottelemassa asiakkaita, ja muutenkin alueella on rauhaton tunnelma. Katu on viime vuosina kuitenkin monin tavoin siistiytynyt, mutta asiakkaita odottelevat naiset ovat edelleen sen tuntumassa tuttu näky.

Katujen ylittäminen on helppoa, ja kaupunki on varsin suoraviivainen liikkumispaikka, mutta siellä on helppo suunnistaa väärään suuntaan tai eksyä, joten kartta kannattaa aina pitää mukana. Ilmaisia karttoja saa turisti-infoista, jollaisia on siellä täällä - ydinkeskustassa on hyvä turisti-info Callao-metroaseman vieressä, Cine Callao -elokuvateatterin edessä, samoin kuin Reina Sofía -taidemuseon pihalla. Etukäteen kartan voi tietenkin tulostaa tai laittaa tabletille tai puhelimeen PDF-tiedostona.

Julkisilla liikkuminen

Turistin näkökulmasta Madridin metro on paras tapa siirtyä pidempiä matkoja, ja metrolla pääsee ydinkeskustassa liikkumaan lyhyitäkin matkoja. Metroverkosto on Euroopan kolmanneksi laajin, matkustaminen on vaivatonta ja metro on turvallinen matkustusmuoto, jota eivät mahdolliset ruuhkat häiritse. Metro kulkee lentoasemalle, rautatieasemille ja linja-autoasemille, ja sillä pääsee hyvin monille keskustan ulkopuolisille nähtävyyksille.

Metrolla ja muilla julkisilla matkustaminen maksaa 1 ½–2 euroa per matka (matkan pituuden mukaan), ja niille, jotka haluavat liikkua metrolla enemmänkin, suositellaan 10 matkan lippua (12,20 euroa). Toinen mahdollisuus normaalia enemmän matkustaville on 1–7 vuorokauden matkalippu, joka on voimassa viimeisen vuorokauden jälkeiseen aamuun klo 5. Se maksaa 8,40 euroa ensimmäiseltä vuorokaudelta ja 4,20 euroa jokaiselta sitä seuraavalta vuorokaudelta, ja alle 11-vuotiaat saavat lipusta 50 % alennuksen. Tämän lipun voi ostaa jo lentoasemalta, jolloin ei joudu maksamaan kolmen euron lisämaksua. Jos ostaa lentoasemalta 10 matkan lipun, joutuu lentokenttämatkoilla maksamaan kolmen euron lisämaksun. Lippuja saa jokaisella metroasemalla olevista automaateista ja lipputiskeiltä, ja maksuksi käyvät niin käteinen kuin maksukortitkin.

Madridissa on muitakin liikennevälineitä, joista eniten hyötyä voi olla busseista ja paikallisjunista. Bussit ovat hyviä silloin kun metro ei kulje jonnekin, ja öisin voi tulla tarvetta yöbusseille, jotka liikkuvat silloin kun metro lopettaa toimintansa. Virallisesti tämä on klo 02, mutta yleensä kannattaa varautua siihen, että metro lopettaa toimintansa klo 01–02. Yöbussit kulkevat samoja reittejä kuin metrotkin, ja niiden pääasema on Plaza de Cibeles -aukio [kartalla], jolta bussit yleensä lähtevät 20 minuutin välein eri puolille kaupunkia.

Madridissa ja sen lähiympäristössä liikkuu myös paikallisjunia (Cercanías), jotka suuntaavat kaupungin laitaosiin ja lähikaupunkeihin. Niihin voi ostaa erillisiä lippuja, ja niiden käyttämiseen voi varautua jo etukäteen hankkimalla matkalipun, joka kattaa Suur-Madridin alueen aina Toledoon saakka. Eri lippuvaihtoehdoista saa hyvin tietoa myös rautatie- ja metroasemilta.

Metron reittihakukone

Metron reittikartta

Linja-autojen reittihaku

Takseja rautatieaseman ulkopuolella
Taksissa kannattaa ottaa huomioon mahdolliset lisämaksut, joita esiintyy matkalaukkujen kanssa matkustettaessa.

Taksi

Taksi ei ole Madridissa ikinä kaukana, ja sillä liikkuminen on edullista ja vaivatonta. Kannattaa ottaa huomioon mahdolliset lisämaksut, joita esiintyy matkalaukkujen kanssa matkustettaessa ja vaikkapa lentokentältä taksiin noustessa.

Matka keskustassa 2–4 hengen porukalla ei öiseenkään aikaan yleensä maksa paljon yli 10 euron. Taksin löytäminen voi olla ongelmallista viikonloppuöisin, ja tällöin saattaa olla paras juhlia kävelymatkan etäisyydellä majapaikasta. Numbeosta voi katsoa mitä matka suurin piirtein maksaa. Lentoasemamatkat maksavat alle 10 kilometrin matkoilla 20 euroa ja pidemmillä 30 euroa.

Taksiyhtiöitä ovat esimerkiksi Radiotélefono Madrid ja Taxi Madrid, jolla on online-varaus.

Madridin turistisivut kertovat kaiken oleellisen taksilla matkustamisesta ja siihen liittyvistä maksuista.

Pyöräily ja pyöränvuokraus

Pyöräily ei ole mukavaa ytimessä missä Sol-aukion ja Plaza Mayorin tuntumassa on aina vilkasta, paljon liikennettä ja sokkeloiset korttelit. Joissain puistoissa ja syrjemmällä voi pyöräillä, ja Madridissa on mukava pyöräillä helmi-maaliskuulta aina marras-joulukuun vaihteen tienoille.

Barcelonassa on kaupunkipyöräverkosto, jonkalaiseen rekisteröityminen vaatii jonkin verran vaivaa, ja siellä on myös lukuisia pyörävuokraamoita. Sekä kaupunkipyöristä että pyörävuokraamoista kertoo lisää Madridin matkustussivusto.

Samoilta sivuilta löytyy myös ohjeita niille, jotka aikovat Madridissa pyöräillä.

Autoilu ja autonvuokraus

Madrid ei ole kaikkein paras paikka autoilla, ja ydinkeskusta on aika vilkas ja siellä on paljon liikennettä aamusta iltaan. Kaikkein paras autolla on lähteä jonnekin Madridin ulkopuolelle, mutta itse keskustassa yöpyvän voi olla hankala löytää parkkipaikkaa.

Auton voi vuokrata vaikka lentoasemalta, ja Rental Cars voi löytää parhaan auton ja hinnan monen vuokraamon joukosta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti