Päijät-Häme – Vinkkejä ja matkakohteita

Kuvituskuva

Tälle sivulle on koottu kunkin paikkakunnan uusimmat vinkit. Lisää vinkkejä löydät paikkakuntakohtaisilta sivuilta.

Asikkala

Urajärven kartano ja kulttuuripuisto

Urajärven eteläiseen päätyyn niemenkärjelle 1600-luvulla rakennettu hyvin säilynyt kartano, joka pysyi lähes 250 vuotta aatelisen von Heideman -suvun hallussa. Kartanomuseo paikasta tuli kun suvun viimeiset edustajat testamenttasivat sen tähän tarkoitukseen. Kartanoa ympäröi laaja englantilaistyylinen puistoalue, jolla kulkee maisemapolku. Sen varrella on levähdys- ja taideteosalueita. Kartano avattiin museona vuonna 1928 ja se onkin Suomen vanhin kartanomuseo. Myös kesäkahvila ja kesäteatteri.

Hartola

Heinola (5 vinkkiä)

Ravintola Kettu ja Kana - Kanaherkkuja ja lämmintä tunnelmaa

Arkisin lounasta ja päivittäin maittavia à la carte -illallisia tarjoava perinteinen heinolalainen ruokapaikka, jonka spesialiteetti ovat nimenomaan kanaruoat isoina ja konstailemattomina annoksina. Kokeile vaikka banaaninlastaajan kanaa tai hunajakanaa. Toisella puolella on ravintola ja toisella kahvila/konditoria, josta saa herkullisia leivoksia. Sijaitsee kätevästi Heinolan torin kupeessa. Ravintola perustettiin jo vuonna 1988 ja innoitus nimeen saatiin suomalaisista kettu-saduista.

Heinolan talous-muovi ja lelu - Kenties Suomen paras lelukauppa

Suosittu vierailupaikka Heinolaan saapuvien lapsiperheiden keskuudessa, jonka hyllyiltä löytyy tuhansia (oikeasti) erilaisia leluja ja muovi- ja taloustuotteita. Suosituimpia leluja ovat legot, erilaiset lautapelit, autot, joita on niin jätti- kuin minikokoisena, kestävät muovilelut, figuurit ja Brio-puulelut. Taloustavaroiden valikoima ei juurikaan jää leluista jälkeen, keittiöön löytyy kattiloita ja muita tarvikkeita, vahakankaita pöytäliinoiksi, pellavakankaisia pöytäliinoja, jne.

Hollola

Kiikunlähde

Uskomattoman hienon värinen lähde keskellä luontoa. Satumainen luontokohde on upea nähtävyys.

Iitti (4 vinkkiä)

Kahvila Rantamesta - Reilu taukopaikka Vuolenkoskella

Rento rantaravintola seututien 363 varrella, jonka terassilla on hyvä nauttia vaikka kahvia, jäätelöä ja maittavia pitsoja ja burgereita. Pitsat on nimetty Vuolenkosken ja Koskenniskan kylien vesistön paikkojen mukaan, ja listalta löytyy niin aurajuustoinen Lukkarinluoto kuin fetalla ja muilla runsailla lisukkeilla tuleva Haukkaselkä ja leipäjuustolla, savuporolla ja puolukalla tuunattu Lapinsaari. Aivan edessä sijaitsevat kylän vierasvenelaiturit, joten tänne voi tulla kätevästi myös veneellä.

Iitin maatilatori

Kiva tunnelma,hyvä palvelu,100%. kotimaisa Helppo poiketa vt12 varrella Kausalassa . Toimivan maatilan pihapiirissä. Yli sadan tuottajan myyntipiste ja kahvio.

Kärkölä

Huovilan puisto

Vaikuttava, klassisen kaunis puisto jonka yhteydessä mukava kotiseutumuseo. Myös mahdollisuus metsävaellukseen.

Lahti (11 vinkkiä)

Moottoripyörämuseo

Eri aikakausien moottoripyöriä rock-henkisessä ympäristössä pääsee katsomaan Niemen venesatamassa sijaitsevassa, tiettävästi Suomen ainoassa moottoripyörämuseossa. Prätkien esillepano on luovaa, pyörä itsessään voi olla vaikka latoa tai kadunpätkää muistuttavissa kulisseissa asiankuuluvan muun tavaran ympäröimänä. Paikka kiinnostaa motoristeja, ja museon edustalla onkin tavallisesti rivi paikalle saapuneiden omia pyöriä. Täällä on myös kahvila-ravintola Ace Cafe, josta saa sapuskaa kohtuuhintaan

Hotelli Lahden Seurahuone - Euroopan paras kaupunkihotelli 2015

Seurahuone on keskeisellä paikalla sijaitseva nimekäs hotelli. Sen juuret ulottuvat aina 1890-luvulle, mikä käy ilmi myös siellä täällä olevista vanhoista valokuvista. 2010-luvulla on tehty perusteellinen remontti. Seurahuone valittiin Euroopan parhaaksi kaupunkihotelliksi World Luxury Hotel Award -gaalassa 2015. Huoneet on ilmastoitu, ja ne pysyvät kuuminakin kesäpäivinä miellyttävinä. Ravintola Trattoriasta saa maittavaa ruokaa. Mutkaton yöpyminen, asiat toimivat ketjuhotellin varmuudella.

Orimattila

Loma-Lassila - mökkimajoitusta ja aktiivisia maatilaleirejä lapsiperheille

Miten olisi irtiotto arjesta, puhtaan ilman hengittely metsän siimeksessä, lintujen livertelyn kuuntelu aamuisin ja eläinten touhujen seuraaminen. Loma-Lassilassa voit majoittua hirsimökissä, ja täällä tämä kaikki onnistuu. Lisäksi kesä-heinäkuussa (2021) toteutetaan lapsiperheille aktiivisia maatilaleirejä, joiden aikana pääsette ohjatusti tutustumaan maatilan eläimiin, niiden hoitoon (jokainen saa oman hoitoeläimen loman ajaksi), maatilan arkeen ja siihen, miten puuro päätyy pellolta lautaselle.

Hotelli Teltta - Ekologinen ja elämyksellinen majapaikka

Orimattilan kehräämöllä on pieni "telttakylä", joka on rakennettu vanhan villatehtaan ullakolle. Villatehdas on yli 120 vuotta vanha. Telttakylässä voi viettää ikimuistoisen yön yksin tai perheen kanssa. Teltat on eristetty ja niissä on lämmitys ja koneellinen ilmanvaihto, valot ja sähköpistorasiat. Tarjolla on 10 kpl. kahden hengen telttoja, 1 yhden hengen teltta ja 1 perheteltta. WC-, suihku- ja keittiötilat ovat yhteiset. Suunnittelijana kansainvälisesti tunnettu arkkitehti Antti Evävaara.

Padasjoki

Naivistitaiteilija Enni Idin mökki Padasjoella

Enni Idin oli itseoppinut naivistitaiteilija, jonka taiteilijakoti sijaitsee Padasjoella, Kellosalmen kylässä. Se on kauttaaltaan koristeltu kukka- ja lehvämaalauksin, jotka kissojen lisäksi olivat hänen lempiaiheitaan.

Kelvenne ja sen hiekkarannat (Päijänteen kansallispuisto)

Kelvenne on harjusaari Päijänteen kansallispuistossa. Se on erittäin suosittu veneily- ja retkeilykohde, eikä vähiten upeitten hiekkarantojensa ansiosta. Saarella voi patikoida 9 kilometrin pituista retkeilyreittiä pitkin, joka kulkee rantamaisemien kautta saaren sisäosien metsämaastoihin ja korkealle harjun päälle. Saarelle pääsee m/s Elbatar -aluksella, joka tekee risteilyjä Päijänteen kansallispuistoon ja Kelventeelle ja jonka laituri sijaitsee Padasjoen satamassa.

Sysmä

Suomen Harmonikkamuseo

Tauno Ylösen yksityisnäyttely harmonikoista. Omistaja kertoo itse niistä tarinoita.