Eniten katsotut Tukholma-vinkkimme:
#1 #2 #3 #4 #5
Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Tukholma
Tukholma
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Puerto de la Cruz on parhaimmillaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suomesta Teneriffalle lentävä laskeutuu lähes poikkeuksetta sen eteläiselle lentoasemalle, josta on noin puolentoista tunnin matka Puerto de la Cruziin.
koristekuva Hivenen syrjässä sijaitseva Puerto de Mogán on Gran Canarian etelärannikon helmiä, sillä se on tunnetusti autenttisempi ja vähemmän räikeä turistipaikka kuin muut etelärannikon lomapaikat
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Tukholma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Viking Line
Suuri osa Suomesta Tukholmaan suuntaavista on perinteisesti käyttänyt lauttoja, jotka lähtevät päivittäin ympäri vuoden Turusta ja Helsingistä ja kulkevat yön yli Ruotsin pääkaupunkiin.

Tukholman matkat ja saapuminen perille

Tällä sivulla kerrotaan, minkälaisia matka- ja matkustusvaihtoehtoja Tukholmaan menijälle on tarjolla ja minkä hintaiseksi matkan voi odottaa tulevan. Lisäksi kerrotaan, miten Tukholman satamista ja lentokentiltä pääsee etenemään keskustaan tai majapaikalle.

Matkustaminen ja matkat Suomesta Tukholmaan

Suuri osa Suomesta Tukholmaan suuntaavista on perinteisesti käyttänyt lauttoja, jotka lähtevät päivittäin ympäri vuoden Turusta ja Helsingistä ja kulkevat yön yli Ruotsin pääkaupunkiin. Turusta kulkee myös päivälaiva Tukholmaan, ja tämä on edullisin ja arkisin tapa siirtyä meren yli. Laivoihin voi ostaa meno- tai menopaluulipun, ja niihin on myös risteilyjä, jotka yleensä sisältävät kaksi yötä laivassa ja päivän Tukholmassa. Helsingistä ja muualtakin Suomesta voi lentää Tukholmaan, ja sinne voi tehdä omatoimisen matkan tai sitten matkan, jonka matkatoimisto järjestää.

Laivamatkat

Helsingin laivat lähtevät pidemmän matkan takia aiemmin ja Turun laivat puolestaan paria kolmea tuntia myöhemmin, ja sekä Viking Linen että Silja Linen lautat kulkevat peräkanaa koko matkan Suomesta Ruotsiin.

Lahden yli kulkevat laivat ovat viime vuosina muuttuneet, ja etenkin Silja Line eli nykyisin Tallink-Siljana tunnettu yhtiö on hyteiltään ja matkoiltaan edullisempi kuin Viking Line, mikä on melkoinen muutos takavuosikymmeniin nähden. Silja Linella on muuttunut myös se, että se ei enää ole perheiden suosiossa yhtä paljon, vaan siellä on paljon bailaamista. Sekä ravintolat että baarit ovat kuitenkin hyvin kalliita, aivan yhtä kalliita kuin Helsingissä tai Tukholmassakin pahimmillaan.

Viking Linella taas hytit ja liput ovat kalliimpia, mutta ravintolat ja baarit ovat edullisempia kuin Siljalla, ja Vikingistä on tullut entistä suositumpi perheiden keskuudessa. Siljalla yksi henkilö voi matkustaa Helsingin ja Tukholman välin edullisimmillaan noin 40 eurolla suuntaansa hyttipaikan kanssa keskikesälläkin, mutta Viking Linella pelkkä kansipaikka kesällä maksaa lähes 100 euroa suuntaansa. Turun ja Tukholman väliä kulkeviin päivälaivoihin kansipaikan saa 20-40 eurolla, ja Turun ja Tukholman väli on aina edullisempi ja rauhallisempi kuin Helsingin ja Tukholman välinen matka.

Edullisempia kuin reittimatkat ovat usein risteilyt, joita on monenmoisia ja joista hyvin suosittuja ovat "Päivä Tukholmassa" -risteilyt, joihin voi hyvällä tuurilla ja muutoin kuin kalleimpina aikoina saada koko hytin alle 100 eurolla. Lauantaina on muita päiviä kalliimpaa matkustaa, ja lippujen hinnat ovat korkeimmillaan kesäkuusta elokuuhun.

Risteilylle tai reittimatkalle Tukholmaan lähtevän kannattaa tutkia tarkkaan laivayhtiöiden verkkosivut, joilla on paljon risteilytarjouksia, joskin ennen joulua ja keskikesällä tarjoukset ovat tiukassa ja nopealla varoajalla niitä on vaikea saadakaan. Risteilyjä myyvät myös paikalliset matkatoimistot. Nykyään moni menee Tukholmaan myös viikonloppumatkalle lentäen, ja näitäkin matkoja voi kysellä paikallisilta matkanjärjestäjiltä.

Risteilyihin sisältyvät aina hyttipaikat, ja nykyään on erilaisia teemaristeilyjä, tarjouksia porukoille ja kaikenlaista muuta, mistä saa hyvin tietoa laivayhtiöiden verkkosivuilta tai matkanjärjestäjiltä. Risteilylle lähteminen on kalliimpaa kesällä ja juhlapyhien yhteydessä kuten vuodenvaihteessa. Etenkin kesällä, pikkujoulujen aikaan ja pääsiäisenä matka kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen, ja perjantaina alkavalle matkalle varaukset kannattaa tehdä todella ajoissa ympäri vuoden, jos mielii saada hyvän hytin.

Lentäen Tukholmaan

Omatoimimatkalle Tukholmaan mielivät siirtyvät sinne yleensä Suomesta yön yli lautalla, mutta mikäli aikaa ei halua tuhrata meren yli siirtymiseen, voi matkan tehdä lentäen. Finnairin ja SAS:n lisäksi Helsingistä Tukholmaan lentävät Norwegian ja Airbaltic. Lippujen hinnat saattavat olla hyvinkin edullisia, eikä hinnoissa ole dramaattisia eroja eri vuodenaikojen välillä. Suomen kaupungit, joista pääsee Tukholmaan lentäen ja reittejä operoivat yhtiöt näkee tarkemmin esimerkiksi Skyscannerin avulla.

Järjestetyt matkat

Tukholmaan on mahdollista mennä lennot ja hotellin sisältävälle pakettimatkalle. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole hyvä ratkaisu Ruotsin pääkaupunkiin matkustettaessa, sillä kaupunkiin on helppo matkustaa yön yli laivalla tai sitten lentää paikalle omatoimisesti ja huolehtia hyvissä ajoin hotellivarauksestaan itse.

Jos Tukholmaan haluaa välttämättä matkanjärjestäjän järjestämälle matkalle, johon kuuluvat matkat ja hotelli, tekee muutama matkatoimisto matkoja sinne. Aurinkomatkat tekee lennot ja hotellin sisältäviä viikonloppumatkoja Tukholmaan, mutta ne ovat hintavia, alkaen reilusta 160 eurosta per vuorokausi.

Viking Bussi terminaalilta keskustaan
Viking Line saapuu Södermalmissa sijaitsevaan Stadsgården-satamaan, josta pääsee kävellen tai Flygbussarna-busseilla reilun kilometrin päässä sijaitsevalle lähimmälle metroasemalle.

Siirtyminen satamasta keskustaan

Ruotsiin Suomesta saapuvat lautat, joista vastaavat Viking Line ja Silja Line, saapuvat eri puolille ydinkeskustaa, ja kummastakin on suhteellisen helppoa mutta ei täysin vaivatonta siirtyä nopeasti keskustaan.

Siirtyminen Viking Linen terminaalilta

Viking Line saapuu Södermalmissa sijaitsevaan Stadsgården-satamaan [kartalla], mistä on reilun kilometrin matka Slussenin metroasemalle rantaa pitkin, tai sitten ehkä hivenen lyhyempi mutta mäkisempi reitti Folkungagatania pitkin Medborgarplatsen-aukiolla sijaitsevalle metroasemalle. Matkan voi kulkea kävellen tai busseilla, jotka kulkevat Cityterminalen-asemalle rautatieaseman yhteyteen Slussenin kautta ja tulevat takaisin samaa reittiä muutaman kerran ennen lauttojen lähtöä alkuillasta. Lipun voi ostaa laivan neuvonnasta tai sitten vain luottokortilla bussista. Busseilla 8-17-vuotiaat matkustavat vähän edullisemmin, alle 8-vuotiaat pääsevät kyytiin ilmaiseksi ja 18-vuotiaat joutuvat ostamaan normaalihintaisen lipun.

Takaisin terminaalille tullessa paras ratkaisu etenkin kokeneille matkustajille on bussi numero 53, joka kulkee päärautatieaseman edestä ja Folkungagatania pitkin Viking Linen terminaalin eteen noin 10 minuutissa. Pysäkki on nimeltään Londonviadukten, ja bussilla voi matkata ilman erityistä maksua, jos käytössä on 24 tunnin kortti tai sitä kauemmin voimassa oleva SL:n matkakortti. Tietoa lipuista saa SL:n verkkosivuilta.

Siirtyminen Silja Linen eli Tallink-Siljan terminaalilta

Silja Linen laivat saapuvat Värtahamnenin terminaaliin [kartalla], Gärdet-kaupunginosaan, noin puolen kilometrin päähän Gärdetin metroasemasta, jolta on vain muutaman minuutin matka kaupungin ydinkeskustaan metrolla. Jos metrolla mielii tehdä useampia matkoja, kannattaa harkita päiväkortin tai sitä pidempään voimassa olevan SL:n matkakortin ostamista kioskilta tai asemalta ennen ensimmäisen matkan tekemistä. Siljan terminaalilta on helppo kulkea viitoitettua reittiä pitkin metroasemalle, eikä matkalla ole mitään mäkiä, vaan suuri osa siitä hoituu tunnelia pitkin sisätiloissa. Laivarannasta voi myös tulla Flygbussarna-busseilla Cityterminalen-terminaaliin, joka on päärautatieaseman yhteydessä. Busseilla 8-17-vuotiaat matkustavat vähän edullisemmin, alle 8-vuotiaat pääsevät kyytiin ilmaiseksi ja 18-vuotiaat joutuvat ostamaan normaalihintaisen lipun.

Taksilla pääsee kummastakin terminaalista huoletta minnepäin kaupunkia tahansa. Matka terminaalilta jonnekin T-Centralen-metroaseman tienoille maksaa viikonpäivän ja kellonajan mukaan noin 15 euroa. Siljan terminaalilta taksi on huomattavasti nopeampi kuin metro, mutta Vikingin terminaalilta taksi ei ole paljon bussia nopeampi matkustusmuoto.

Siirtyminen Nynäshamnin satamasta Tukholmaan

Puolasta ja joistain muistakin maista tulee laivoja Nynäshamniin Tukholman eteläpuolelle. Sieltä on matkaa Tukholmaan, mutta SL:n operoimat junat tulevat sieltä pari kertaa tunnissa kohti päärautatieasemaa ja matka maksaa noin 75 kruunua suuntaansa. Matkalle käyvät kuitenkin myös 24 tunnin ja sitä pidempään voimassa olevat matkaliput. Rautatieasema on aivan laivaterminaalin vieressä.

Arlanda Express (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Arlandan lentoasemalta nopein tapa siirtyä keskustaan Centralstationen-rautatieasemalle on nykyisin Arlanda Express-juna.

Siirtyminen Arlandan lentoasemalta keskustaan

Arlandan lentoasemalta nopein tapa siirtyä keskustaan Centralstationen-rautatieasemalle on nykyisin Arlanda Express-juna, joka kulkee välin 20 minuutissa 10-15 minuutin välein. Matka maksaa 280 kruunua suuntaansa, ja edestakaisen matkan saa hivenen edullisemmin kuin kaksi yhdensuuntaista matkaa. Lippuja voi varata verkkosivuilta etukäteen, tai ne voi hyvin ostaa paikan päällä tiskiltä tai automaatista.

Flygbussarna-bussit lähtevät kentältä 10-15 minuutin välein, matka kestää noin 40 minuuttia ja maksaa normaalisti 99 kruunua suuntaansa. Edestakainen matka on suhteessa saman hintainen, ja perheliput maksavat 349 kruunua. Lippuja saa helposti käteisellä tai kortilla Flygbuss-tiskiltä kentältä, eikä junaankaan ole vaikea ostaa lippua automaatista tai tiskiltä. Busseilla 8-17-vuotiaat matkustavat vähän edullisemmin, alle 8-vuotiaat pääsevät kyytiin ilmaiseksi ja 18-vuotiaat joutuvat ostamaan normaalihintaisen lipun.

Edullisin tapa siirtyä Arlandan ja keskustan väli on kulkea ensin Märstaan Arlandasta bussilla 583 ja hypätä siellä paikallisjunaan, joka kulkee Centralstationen-rautatieaseman kautta. Matkan voi tehdä SL:n päiväkortilla tai sitä kauemmin voimassa olevalla kortilla ilman lisämaksua, joten tällainen kannattaa ostaa heti lentoasemalla.

Siirtyminen Skavstan lentoasemalta keskustaan

Halpalentoyhtiöt kuten Ryanair ja Wizzair käyttävät Skavstan kenttää. Sieltä on 100 kilometrin matka Tukholman keskustaan, ja sieltä voi suoraan matkustaa muihin Ruotsin kaupunkeihin, kuten Nyköpingiin. Helpoin ja kallein tapa siirtyä Skavstasta keskustaan ovat Flygbussarna-lentokenttäbussit, jotka kulkevat välin 80 minuutissa ja jotka pysähtyvät tarvittaessa matkan varrella, jos haluaa jäädä kyydistä pois ennen keskustaa esimerkiksi Södertäljessä. Liput maksavat reilut 140 kruunua verkosta etukäteen varattuna ja vähän enemmän paikan päältä ostettuna. Kuten muihinkin busseihin, 8-17-vuotiaat matkustavat vähän edullisemmin, alle 8-vuotiaat pääsevät kyytiin ilmaiseksi ja 18-vuotiaat joutuvat ostamaan normaalihintaisen lipun.

Siirtyminen muilta lentoasemilta keskustaan

Jos saapuu jostakin syystä Bromman tai Västeråsin lentoaseman kautta, pääsee niistä kummastakin Flygbussarna-busseilla keskustaan.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Pieni Matkaopas, Joakim Jardenberg /Flickr
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lukijoiden kommentteja

Kuinka päästä Statsgårdeniin?
Miksi ihmeessä Tukholman kaupunki ja Viking Line eivät pääse sopimukseen kunnon ajo-opasteista Statsgårdenin lauttarantaan E4-teiltä (etelä/pohjoinen). Samaan ongelmaan olen törmännyt jo 15 vuoden ajan, olipa navigaattorina sitten kuinka kokenut kartturi tai mekaaninen laite tahansa. Useamman kerran olemme joutuneet pyytämään taksia ohjaamaan meidät perille ehtiäksemme lauttaan.
Koska Värtahamnetiin, eli Silja/Talinkin terminaaliin on selkeämmät opasteet, olemme viime vuosina suosineet tätä yhtiötä moottoripyöräretkillämme Eurooppaan ja takaisin.
/Jaakko Oulusta

Viking Line on viihtyisämpi niin perheille kuin myös nuorille. Silja Linen palvelu heikkeni omistuksen vaihdon yhteydessä niin, että ennen vannoutuneet matkustajat ovat tästä syystä vaihtaneet liikennöitsijää. /Eläkeläinen 2015

Viking line on paljon halvempi nykyisin 2016. /äiti

Huomioi että laivamatka Turku - Tukholma on lyhyt ja hyttien siivous aloitetaan jo yli tunnin ennen Tukholmaan saapumista. Tarkoittaa sitä että pitäisi iltalaivalla mennä suoraan hyttiin ja nukkumaan. Kaikkialla on penkkejä ja eväitä voi syödä missä vain kauppakeskuksissakin. Huono kielitaito ei ole ongelma auttavat hyvin mielellään. /sj

Pidän eniten Silja Linen Baltic Princess -laivasta koska sieltä löytyy kaikki helpommin kuin Viking Graceltä ja siellä saa molemmat lasten- ja aikuisten ohjelmaluettelot mukaan kun taas Gracellä lasten ohjelma on vain infossa. Ja karaokekin on Baltic princesillä reilumpi, ensin otetaan semmoisia jotka eivät ole vielä kertaakaan laulaneet mutta Gracellä toiset saavat laulaa kaksi kertaa ja toiset jäävät "rannalle ruikuttamaan" eli eivät saa laulaa yhtäkään laulua. Ja Kun menen risteilylle se on aina edes yksi laulu tai reissu on pilalla. /siljalla risteilijä

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti