Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Varsova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Nowy Swiat-katu
Nowy Świat eli Uusi Maailma on kaupungin merkittävimpia katuja. Sen varrella on melkoinen kokoelma putiikkeja, kahviloita, ravintoloita ja illanviettopaikkoja.

Varsovan kaupunginosia ja alueita

Varsova on parilla miljoonalla asukkaallaan Euroopan unionin seitsemänneksi suurin kaupunki, ja myös pinta-alaltaan se kuuluu suurimpien joukkoon. Kaupunki on kokonaisuutena todella laaja, ja siellä etäisyydet kaupunginosien välillä ja niiden alueellakin ovat pitkiä ja puuduttavia. Vilkkaiden katujen ylittäminen sujuu pääosin mukavasti ja turvallisesti maanalaisia tunneleita pitkin, ja näin kaupungissa kävelemistä ei vilkkaan liikenteen takia kannata jättää turhan vähiin.

Mukavat, jalkoihin tottuneet kävelykengät ovat Varsovaan matkaavalle suuri apu paikan päällä, ja kaupunkia enemmän näkemään mielivällä on hyvä olla matkassa energiaa, niin että nähtyä tulee muutakin kuin vanhakaupunki.

Varsovan katujen ja aukioiden nimistä

Varsovassa kuten muuallakin Puolassa virallisiin kadunnimiin lisätään eteen ”ulica” (lausutaan ”ulitsa”), joka lyhennetään ”ul.”. Aukioihin lisätään sekä virallisesti että muissa yhteyksissä aina ”plac” (lausutaan ”plats”) tai ainakin sen lyhenne ”pl.”. Torimainen aukio on Varsovassa yleensä nimetty ”rynek”. Tässä matkaoppaassa ei kadunnimiin ole lisätty etuliitettä, eikä niitä myöskään ole useimpiin karttoihin lisäilty.

Stare Miasto – Vanhakaupunki

Vanhakaupunki [kartalla] ja sen vieressä oleva uusikaupunki ovat molemmat peräisin keskiajalta, jolloin pääkaupunki siirrettiin Krakovasta Varsovaan. Vanhakaupunki tuhoutui toisessa maailmansodassa täysin, mutta uskomatonta kyllä se jälleenrakennettiin edustamaan omaa parasta aikaansa, jonka katsottiin olleen 1700–1800-luvuilla. Pieni mutta tunnelmallinen vanhakaupunki on turistien suosikkipaikka kaupungissa, eikä siellä nykyisin ole juurikaan paikallistunnelmaa.

Place Zamkovy, Stare Miasto
Vanhankaupungin vieressä sijaitsee Linnanaukio eli Plac Zamkowy.

Stare Miasto eli vanhakaupunki on varsin pieni, niin että sen kävelee päästä päähän viidessä minuutissa. Sen kujiin ja etenkin pääaukioon (Rynek Starego Miasta) [kartalla] kannattaa kuitenkin tutustua ajan kanssa. Kaupunginosassa on useita museoita, joita on pääaukionkin laitamilla, ja pääaukiolla on nykyisin myös kelvollisia ravintoloita. Kahviloiden ja yöelämän osalta vanhakaupunki on pääaukion johdolla myös kohtalaisen hyvä paikka, mutta koko aluetta leimaa ainakin kesäkautena turistimainen luonne. Talvisin, jolloin pääaukiolla on luistinrata ja jolloin kaupunginosassa ja pääaukiollakin on melko vähän turisteja, siellä on kesää enemmän paikallisväriä. Elämää vanhassakaupungissa on erityisen paljon huhtikuulta lokakuulle, ja sen alueella viihtyvät myös juhlatuulella olevat paikalliset ja lapsiperheet, jotka intoutuvat saapumaan paikalle etenkin kesäviikonloppuisin.

Nowe Miasto – Uusikaupunki

Vanhankaupungin vieressä oleva uusikaupunki [kartalla] oli aikoinaan köyhälistön asuinseutua, ja siksi sitä ei ole ympäröity muureilla. Uudessakaupungissa on vähemmän katuja kuin vanhassakaupungissa, ja siellä tulee lähinnä vietettyä aikaa Freta-kadulla ja pääaukiolla (Rynek Nowego Miasta) [kartalla]. Aukiolla on usein markkinoita ja muita tapahtumia, ja sen laidalla on yksi kaupungin kauneimmista kirkoista, nimeltään Klasztor Benedyktynek-SakramentekKlasztor Benedyktynek-Sakramentek.

Srodmiescie, Uusi ydinkeskusta
Śródmieście on eräänlainen ”downtown” eli liike-elämän keskus.

Śródmieście – Uusi ydinkeskusta

Turistille olennainen uudempi osa ydinkeskustaa on teoriassa laaja mutta käytännössä se on lähes kokonaan muutaman kadun varrella ja lähistöllä. Lähistöllä sijaitsevien suurten ja merkittävien aukioiden alue, joka on Ratusz Arsenał -metroaseman ympäristössä, on osa tätä ydinkeskustaa. Näiden kahden alueen lisäksi Al. Jerozolimskie -valtakatu ja matka sitä pitkin kohti päärautatieasemaa ovat ydinkeskustan maastoa, joka tulee useimmille loman aikana tutuksi.

Alue tunnetaan kokonaisuutena Śródmieście -nimellä, mutta siinä on muitakin osia, joita ei tässä käsitellä tai ne käsitellään erikseen muiden kaupunginosien yhteydessä. Tämä alue on eräänlainen ”downtown” eli liike-elämän keskus, jolle antavat tällaista tuntua melkoisesti etenkin korkeat, päärautatieaseman vieressä olevat pilvenpiirtäjät.

plac Pilsudskiego
Plac Piłsudskiego on yksi Varsovan merkittävistä aukioista.

Plac Teatralny, plac Bankowy ja plac (Marszałka Józefa) Piłsudskiego

Lähellä vanhaakaupunkia ja Linnanaukiota sijaitseva plac Teatralny [kartalla] on laaja ja vaikutuksen tekevä aukio, jota reunustavat upeat ja merkittävät rakennukset. Sitä koristavat oopperatalo, pääteatterirakennus ja vanha kaupungintalo, sen ympäristössä on myös useita merkittäviä kirkkoja ja museoita. Sen laitamilla on tunnelmaa ja teatterielämään hyvin soveltuvasti melkoinen määrä ravintoloita, joista osa on kaikkein hienoimmasta päästä.

Aukion vieressä lähellä sijaitseva plac Bankowy [kartalla] oli aikoinaan kaupungin miellyttävimpiä aukioita, mutta nykyisin se on vähän rasittava liikenteen solmukohta. Sille on helppo kulkea metrolla Ratusz Arsenał -asemalle, ja samannimiselle pysäkille tulee myös tuhoton määrä busseja ja ratikoita. Aukion ympäristö on rasittavaa liike-elämän keskusta, mutta sen vieressä on arkeologinen museo ja joitain muita kauniita rakennuksia. Tästä on varsin helppo kävellä kohti uudehkoa juutalaismuseota ja kauniita puistoalueita.

Lähellä näitä kahta merkittävää aukiota sijaitsee kolmaskin merkittävä aukio eli plac Piłsudskiego [kartalla]. Se on laaja ja vähän sekava paikka, jolta on helppo siirtyä ydinkeskustan suurimmalle puistoalueelle, eli Ogród Saskiin. Aukio oli ennen suoraa junayhteyttä lentoasemalle tärkeä paikka, sillä sinne saapuu ja sieltä lähtee lentoasemalle suuntaava bussilinja 175. Bussi kulkee vieläkin, ja jos majapaikka sijaitsee aukion välittömässä läheisyydessä, on se edelleen varteenotettava tapa siirtyä kentän ja keskustan väli.

Krakowskie Przedmiescie
Krakowskie Przedmieście on merkittävien rakennusten ja yliopiston hallitsema katu, joka johtaa Linnanaukiolle.

Krakowskie Przedmieście, Nowy Świat ja rondo gen. Charles’a de Gaulle’a

Turistille tulee Varsovassa ensimmäisen päivän aikana yleensä tutuksi kaupungin vanhimpien osien lisäksi plac Zamkowy eli Linnanaukio [kartalla], jonka laidalla Kuninkaanlinna sijaitsee. Sille johtava Krakowskie Przedmieście on merkittävien rakennusten ja yliopiston hallitsema katu. Sen varrella on kaikenlaista presidentinlinnasta upeisiin kirkkoihin ja hotelleihin, ja yliopisto antaa kadulle nuorekkuutta, joka tekee sen ilmapiiristä ainutlaatuisen.

Krakowskie Przedmieście -katua jatkaa toinen kaupungin merkittävimmistä kaduista, Nowy ŚwiatNowy Swiat eli Uusi Maailma, jonka varrella on melkoinen kokoelma putiikkeja, kahviloita, ravintoloita ja illanviettopaikkoja. Sen poikkikaduista kävelykatu ChmielnaUlica Chmielna [kartalla] on erityisen hyvä ostoksia tekevälle, ja sen varrella on myös hyvä määrä erilaisia, pääosin trendikkäitä ravintoloita ja ruokapaikkoja. Katu johtaa MarszałkowskaMarszalkowska-katu -valtakadulle, jonka varrella on ostoskeskuksia ja joka on Kulttuuri- ja tiedepalatsin hallitseman suuren korttelin laidalla.

Nowy Światin päättää suuri liikenneympyrä, rondo gen. Charles’a de Gaulle’a, joka nimettiin siksi, että Charles de Gaulle asui jonkin aikaa sen lähistöllä. Liikenneympyrä on vilkas ja hivenen luotaantyöntävä paikka, mutta sillä ollessa huomio kiinnittyy liikenneympyrän keskellä olevaan palmupuuhun. PuuPuu Rondo Charles de Gaullessa ei suinkaan ole oikea vaan muovinen, ja tämä alun perin väliaikaiseksi tarkoitettu taideteos on ollut liikenneympyrän keskellä vuodesta 2001. Se on tiettävästi maailman ainoa palmu, jolla on omat verkkosivut.

Liikenneympyrästä kohti jokea voi kulkea kohti Pragaa ja joenrannalla olevia nähtävyyksiä, joista merkittävimpiä ovat sotamuseo ja kansallismuseo. Jos liikenneympyrästä lähtee joesta poispäin, kulkee kohti päärautatieasemaa. Tämä valtakatu on nimeltään Al. JerozolimskieAl. Jerozolimskie, ja se on yksi kaupungin parhaita ostos- ja ravintolakatuja. Huomionarvoinen alue valtakadun varrella on Kulttuuri- ja tiedepalatsin ympärillä oleva suuri aukio, plac Defiladplac Defilad, jolla sijaitsee Centrum-metroasema. Yksi vilkkaimpia paikkoja koko kaupungissa on metroaseman edustalla oleva Patelnia-aukioPatelnia-aukio [kartalla], jonka edustalla kuhisee yöt päivät. Tästä voi kulkea niin maan tasolla kuin maanalaisia käytäviäkin pitkin kohti päärautatieasemaa (Centralna), jonka ympäristössä on ostoskeskuksia ja vuosi vuodelta enemmän kaikenlaista mielenkiintoista.

plac Zbawiciela
Śródmieście Południowen alueen miellyttävin aukio on plac Zbawiciela.

Śródmieście Południowe

Al. Jerozolimskien jälkeen alkaa uuden ydinkeskustan hyvin vaikeasti muistettava ja lausuttava Śródmieście Południowe [kartalla]. Tämä on monelle turistille tuntematon osa kaupunkia, joka myös kuuluu kaupungin ytimeen, eräänlaiseen liikekeskukseen, jossa asuu melko vähän ihmisiä. Se on kuitenkin monin osin helposti lähestyttävä kaupunginosa, ja sinne voi hetkessä kävellä tai siirtyä metrolla. Metrolla siirtymistä voidaan suositella siinä tapauksessa, että lähtee tutustumaan alueen vieressä oleviin puistoihin, jolloin samalla voi ainakin aistia tämän mukavan kaupunginosan tunnelmaa.

Rondo gen. Charles’a de Gaulle’a -liikenneympyrän toisella puolella, jonne Nowy Świat jatkuu, tulee parin sadan metrin päässä vastaan plac Trzech KrzyżyKirkko plac Trzech Krzyzy-aukiolla. Sen keskellä oleva, mieleenpainuva kirkko, Kościół św. Aleksandra eli Aleksanterin kirkko, on peräisin vuodelta 1825. Aukiolta lähtevät kadut ovat BrackanBracka-katu johdolla täynnä entistä parempia ostospaikkoja, joihin kuuluu hienoja, tyylikkäitä tuotteita myyviä kauppoja ja kauppakeskuksia. Aukiolta muutaman sadan metrin päässä on Politechnika-metroasema, ja siltä on muutaman sadan metrin kävelymatka Ujazdówin puistoalueille.

Alueen miellyttävin aukio on plac Zbawiciela [kartalla], jolle on metroasemalta uloskäynti. Aukion lähistöllä sijaitsee elokuvateatteri Kino Luna, ja aukio on sen verran tunnettu, että sen mukaan on nimetty vuonna 2006 ilmestynyt elokuva (engl. Saviour Square eli suomeksi Vapahtajan Aukio). Aukiolla on useita kahviloita ja ravintoloita, ja kesäisin sen laitamilla on terasseja. Aukion kiintopiste on Kościół Najświętszego Zbawiciela -kirkko, jossa muina päivinä paitsi lauantaisin on aamuisin ja iltaisin lähes jatkuvasti jumalanpalveluksia. Aukiolta voi helpoiten lähteä kohti Ujazdówin puistoalueita aleja Wyzwolenia -katua pitkin, ja sen päässä on alikulkukäytävä, jolta ilman henkensä vaarantamista pääsee suihkulähteen kaunistamalta plac Na Rozdrożu-aukioltaplac Na Rozdrozu -aukio Varsovan merkittävimmille puistoalueille.

Lazienki-puisto
Ujazdówin kaupunginosasta turistille tulevat yleensä tutuiksi vain sen suuret puistoalueet.

Ujazdów

Ujazdów [kartalla] on laaja kaupunginosa, ja turistille siitä yleensä tulevat tutuiksi vain sen suuret puistoalueet, eli Park Ujazdów ja Łazienkipuisto. Ne ovat osa Kuninkaallista reittiä, joka alkaa vanhankaupungin edestä Linnanaukiolta ja päättyvät Ujazdówin puistoalueesta noin 6 kilometrin päässä sijaitsevaan Wilanówin puistoalueeseen [kartalla].

Etenkin Łazienki on kesäaikaan ykkösluokan nähtävyys Chopin-patsaineenChopin-patsas ja veden äärellä olevine palatseineenpalatseineen. Alueella ollessa kannattaa tutustua myös vähemmän tunnettuun Ujazdów-puistoon, jonka palatsissa on nykyisin nykytaiteen museo, ja sen alueella sijaitsee myös kaupungin paras urheilukeskus, jolla on jalkapallostadion, tenniskeskus ja muita urheilupaikkoja.

Muranow, juutalaiskorttelisto
Juutalaiskortteliston alueella voi tutustua geton jäljellä oleviin osiin.

Entiset juutalaiskorttelistot – Mirów ja Muranów

Rautatieaseman takana sijaitseva Mirów [kartalla] on toinen Varsovan alkuperäisistä juutalaiskaupunginosista. Sillä ei tietenkään enää toisen maailmansodan jälkeen ole montaakaan juutalaista asunut, mutta menneisyydestä on alueella jonkin verran nähtävää. Osia vanhoista paikoista on säästetty ja entisöity, ja paras paikka tässä mielessä on vierailla Sienna-kadun varrella olevan muistomerkin [kartalla] tienoilla. Täällä on edelleen aluetta ennen leimanneita punatiilitaloja, ja täällä sijaitsi myös getto, jonne juutalaiset sodan aikana pakotettiin.

Toinen entinen juutalaiskaupunginosa eli Muranów [kartalla] on sekin suorakaiteen muotoinen, pitkien etäisyyksien alue. Myös tämä alue tuhoutui lähes täysin sodan aikana, eikä siellä valtakatujen ja uusien rakennusten välissä ole kovin mukava kävellä. Kaupunginosassa on kuitenkin kaikenlaista nähtävää, kuten Ogród Krasińskich -puistoOgrod Krasinskich -puisto [kartalla], joka on kaupunkilaisten suosima auringonottopaikka. Sen palatsi kuuluu kaupungin hienoimpiin, ja sinne kuten muuallekin kaupunginosaan pääsee hyvin kulkemalla metrolla tai muulla menopelillä Ratusz Arsenał -pysäkille. Puistossa käydessä kannattaa katsastaa myös sitä vastapäätä oleva erikoinen toisen maailmansodan muistomerkki [kartalla] [ kuvaToisen maailmansodan muistomerkki ], joka on vaikeasti nimetyllä skwer Więźniów Politycznych Stalinizmu -puistoaukiolla. Lähellä puistoa sijaitsee POLIN [kartalla] eli 2010-luvulla valmistunut Puolan juutalaisista kertova museoPuolan juutalaisista kertova museo, ja samalla aukiolla on muistomerkki geton vuonna 1943 tapahtuneelle kansannousulleMuistomerkki geton vuonna 1943 tapahtuneelle kansannousulle.

Zabkowska-katu Praga-Polnocissa
Praga-Północissa erityisen hyvä katu on Ząbkowska.

Praga

Keskustan ulkopuolisista kaupunginosista Praga on Wilanówin ohella merkittävin, ja siellä on hyvä ainakin käväistä. Pragalla on kaksi eri osaa: Praga-Południe ja Praga-Północ.

PGE Narodowy -stadion, Praga-Poludnie
PGE Narodowy -stadion sijaitsee Praga-Południen kaupunginosassa.

Praga-Południe

Praga-Południe [kartalla] on laaja kaupunginosa, jonne muualta kaupungista pääsee hyvin metrolla. PGE Narodowy -stadionin [kartalla] lähellä oleva metroasema on paras paikka jäädä pois tämän kaupunginosan alueella. Lähemmäksi stadionia pääsee kuitenkin busseilla ja raitiovaunuilla, kuten bussilinjoilla 102 ja 111 ja ratikkalinjoilla 7, 8 ja 9, pysäkille Rondo Waszyngtona. Stadion on monipuolinen paikka, ja siellä on urheilutapahtumia, suuren luokan konsertteja ja talvisin luistinrata.

Kaupunginosassa on muitakin urheilupaikkoja, kuten Pływalnia Wodnik -kylpylä- ja uintikeskus [kartalla], ja sen lähellä Varsovan oma Balaton-järvi. Joenrannalla on parikin eri hiekkarantaa, joille voi kulkea vastarannalta lautalla.

Praga-Północ

Praga-Północ [kartalla] on kaupunginosa, josta puolet on junaraiteita ja joutomaata. Alueella sijaitsee Park PraskiPark Praski eli suuri puisto, jossa on eläintarha [kartalla] ja muitakin vierailupaikkoja.

Kaupunginosassa on muutama erityisen hyvä katu, kuten Targowa, Jagiellońska ja Ząbkowska, joille pääsee parhaiten kulkemalla metrolla Wileński-asemalle. AsemanGaleria Wilenski yhteydessä on ostoskeskus ja suuri Carrefour-valintamyymälä, ja kaupunginosan parhaat paikat ovatkin noin kilometrin säteellä siitä. Kirkoista huomionarvoinen on Parafia Katedralna Św. Michała Archanioła i Św. Floriana Męczennika [kartalla], joka sijaitsee Park Praskin bussi- ja ratikkapysäkkien vieressä. Lähellä sitä on Kino Praha -elokuvateatteri (Jagiellońska 26), ja seuraavalla kadulla eli Targowalla on ainakin kaksi hyvää vierailupaikkaa. Bazar Różyckiego (Targowa 54) on monipuolinen keskus, jossa voi syödä, tehdä ostoksia ja nauttia kulttuuriesityksistä. Sen vieressä on Pragan kaupunginosasta kertova museo. Toinen museo löytyy kaupunginosan kolmannelta hyvältä kadulta: yksi Varsovan kaupunginmuseoiden piste löytyy osoitteesta Ząbkowska 23.

Samalla kadulla sijaitseva entinen Koneser-vodkatehdas numeroissa 27/31 ei muuttunutkaan kulttuuri- ja illanviettokeskukseksi, vaan grynderit ja liikeihmiset vievät voiton ja siitä puuhataan kallista asuinaluetta. Kaupunginosan mainetta yöelämän keskuksena piti kuitenkin muutaman yökerhon lisäksi yllä entinen marmeladitehdas (Otwocka 14) [kartalla], joka sekin on jo suljettu.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Muokattu: 30.11.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti