Liettua – Lisää kiinnostavia paikkoja
Vilna
Vilna
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Vilna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Vilnan lentoasema (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Vilnan kansainväliseltä lentoasemalta pääsee keskustaan junalla, bussilla tai taksilla. Taksia ei tarvitse enää tilata etukäteen, vaan lentoaseman viralliset taksit ovat luotettavia.

Saapuminen Vilnaan

Vilnan lentoasema sijaitsee vain 7 kilometrin päässä Vilnan keskustasta, ja sieltä pääsee keskustaan junalla, bussilla tai taksilla. Linja-auto- ja rautatieasemat, joiden viereen tulee linja-autoja paitsi Vilnan myös Kaunasin lentoasemalta, sijaitsevat lyhyen matkan päässä vanhastakaupungista ja keskustan uusista osista.

Jos Vilnaan saapuu linja-autolla tai junalla muualta Liettuasta, Baltiasta, Venäjältä, Valko-Venäjältä tai Puolastakin, ovat linja-auto- ja rautatieasema vierekkäin ytimen vieressä. Niille saapuvat myös ne, jotka lentoasemilta suuntaavat julkisilla kohti Vilnan ydintä.

Vilnan lentoasemalta keskustaan

Vilnan kansainvälinen lentoasema [kartalla] on lyhyen matkan päässä keskustasta.

Sieltä voi siirtyä taksilla keskustaan tai muualle kaupunkiin, ja vanhaankaupunkiin matka maksaa noin 10 euroa. Taksia ei tarvitse enää tilata etukäteen, vaan lentoaseman viralliset taksit ovat luotettavia.

Niille, joiden majapaikka on lähellä linja-auto- ja rautatieasemia, voidaan suositella nopeaa, noin 7 minuuttia ja 0,70 € maksavaa junakyytiä. Muidenkin kannattaa harkita tätä 16 kertaa päivässä kulkevaa yhteyttä, joka vie melko lyhyen matkan päähän vanhastakaupungista. Lipun voi ostaa etukäteen verkosta, automaatista tai junasta.

Toks-yhtiön Airport Express kulkee linja-autoaseman ja lentoaseman väliä. Matka maksaa euron, ja lentoasemalla pysäkki on saapuvien lentojen C-hallin vieressä.

Kaupungin omista linja-autolinjoista numero 1 kulkee lentoasemalta linja-autoasemalle, 2 kulkee sekin saman matkan mutta eri reittiä ja linja 88 kulkee linja-autoaseman kautta vanhaankaupunkiin. Olemassa ovat myös erikoislinja 3G, joka kulkee keskustan (Gedimino-pääkadun) kautta, ja linja 88N, joka kulkee klo 22.30–5.30. Lippu maksaa euron, ja sen voi pienellä rahalla ostaa kuljettajalta.

Lentoaseman sivuilta voi lukea eri tavoista siirtyä lentoasemalta muualle

Kaunaksen lentoasemalta Vilnaan

Kaunaksen lentoasema [kartalla] sijaitsee reilun tunnin matkan päässä Vilnan keskustasta. Sieltä pääsee helpoiten Vilnaan linja-autolla nimeltään Airport Express, joka kulkee bussiaseman vieressä olevan Hotel Panoraman pysäkille. Matka kestää noin 90 minuuttia, maksaa 10 euroa suuntaansa ja bussit kulkevat molempiin suuntiin kolme kertaa päivässä. Tämä linja ei kuitenkaan ole perinteisesti ollut ympärivuotinen, vaan se voi liikkua vain kesäkuukausina.

Lentoasemalta voi myös kulkea bussilinjoilla 29G ja 29E Kaunaksen keskustaan, linja-autoasemalle ja rautatieasemalle. Kaunaksen bussiasemalta on tunneittain vuoroja Vilnaan, ja rautateitse on myös hyvät yhteydet Vilnaan. Bussimatka lentoasemalta Kaunakseen maksaa 1,50 euroa, ja lipun saa pikkurahalla kuskilta. Myös junakyyti on halpa, ja lipun voi ostaa automaatista tai tiskiltä.

Kaunaksen asemista voi lukea Pienestä Matkaoppaasta, ja myös yhteyksistä kaupunkien välillä voi lukea Kaunaksen-oppaasta.

Bussi linja-autoasemalla
Tallinnasta lähtee melkoinen määrä linja-autoja Riian kautta Vilnaan ja siitä eteenpäin kohti Puolaa tai Valko-Venäjää.
Kuva: Peter Forsberg

Linja-autoasemalta muualle kaupunkiin

Vilnan linja-autoasema (Vilniaus autobusų stotis) [kartalla] on keskustan laitamilla, melko lähellä Aamukoiton portteja (Aušros vartai) ja kauppahallia. Se on sekavalla paikalla, jolle saapuvan on hyvä tietää mihin suuntaan on menossa. Asemalla on takseja, sen ohi kulkee busseja mutta kätevintä on siirtyä sen edustalta muualle kävellen. Jos linja-autoasemalta, joka on rautatieaseman vieressä, haluaa lähteä kohti vanhaakaupunkia ja muita pääpaikkoja, on kuljettava kohti Hotel Panoramaa. Sen kohdalla voi kääntyä vasempaan, jolloin saapuu kauppahallin tienoille, tai oikeaan, jolloin lähtee kohti Aamunkoiton porttia. Kaupunki on sekava ja sokkeloinen, ja karttaa on hyvä tutkia etukäteen, jos ei halua harhailla asemien ympäristössä.

Vilnassa on myös muita bussipysäkkejä, joiden kautta kierretään, mutta kaikkein paras on käyttää linja-autoasemaa, jolla on palveluita kuten wc, kauppa ja ravintola. Toiselle pysäkille, joka erehdyttävästi on kauppakeskus Panoraman vieressä (linja-autoasema on hotelli Panoraman vieressä), ei kannata missään nimessä lähteä eikä siellä kannata jäädä pois.

Rautatieasemalta muualle kaupunkiin

Vilnan rautatieasema on linja-autoaseman vieressä. Se ei ole yhtä vilkas paikka kuin linja-autoasema, eivätkä junat kulje kovin hyvin Liettuassa saati sieltä muualle. Rautatieasemalle saapuvan kannattaa kävellä kohti hotelli Panoramaa ja edetä siitä kohti vanhaakaupunkia. Takseja asemien yhteydessä on aina, ja niillä pääsee nopeasti ja kohtuuhintaisesti etenemään kohti kaupungin muita osia.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Londo Mollari /Flickr, Peter Forsberg
2020/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti