Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Tukholmaan on perinteisesti lähdetty laivalla yhdeksi tai useammaksi päiväksi. Nykyään laivat ovat hienoja ja kalliita, Tukholman-risteilylle tulee useimmiten melkoisesti hintaa ja kunnolla Tukholmaan tutustumaan mielivien kannattaa myös harkita lentämistä.
koristekuva Málagaan voi lentää suoraan vähän alle viidessä tunnissa, ja sinne on päivittäisiä suoria lentoja ympäri vuoden. Málagan lähellä olevalta lentoasemalta voi parhaimmillaan alle vartissa siirtyä junalla Málagan ytimeen. Jos matkan tekee mieluummin bussilla, kulkee lentoasemalta niitäkin.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Ateena
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Happy Train
Kun jalkoja alkaa väsyttää, voi istahtaa alas ja katsella ohi kulkevia katunäkymiä vaikka Athens Happy Train -kiertojunasta.

Nähtävää ja koettavaa lapsille ja nuorille

Ateenassa on kaikenlaista tekemistä ja näkemistä kaikenikäisten lasten ja nuorten kanssa, joskin kaupunki on sen verran hektinen ja nähtävyyksiä täynnä, ettei siellä välttämättä tule erikseen etsittyä tekemistä lasten ja nuorten kanssa. Ateena on kuuma ja vilkas kaupunki etenkin juhannuksesta syyskuun loppupuolelle, ja siellä on paras liikkua keväällä ja syksyllä. Osa nähtävyyksistä voi kesällä olla kiinni, kuten jotkin museot, tai niillä voi silloin olla normaalia lyhyempiä aukioloaikoja.

Eläintarha - Attica Zoological Park

Spatassa, Ateenan lentokentän lähellä sijaitseva AZP eli Attikan eläintarha [kartalla] on suuri, monipuolinen mutta hintava vierailupaikka perheille, joilla on lähes minkä ikäisiä lapsia tai nuoria mukanaan. Eläintarha avattiin vuonna 2000 lintupuistona, ja siellä olikin heti maailman kolmanneksi suurin kokoelma lintuja. Vuodesta 2001 lähtien sinne on ilmaantunut matelijoiden johdolla kaikenlaisia muitakin otuksia ja eläimiä. Siellä on nykyisin Kreikassa harvinaisten eläinten tarha, afrikkalainen savanniosasto, jossa tietenkin on kirahveja, seeproja ja muita Afrikasta tuttuja eläimiä, ja tietenkin paljon muuta, leijonista apinoihin, muihin viidakoneläimiin, kameleihin ja muihin kuivien alueiden asukkeihin. Viimeisenä lisäyksenä vuodelta 2010 ovat delfiinit ja muut meressä elävät otukset. Lähivuosina sinne on luvassa dinosauruksia esittelevä tila, samoin kuin uusi kansainvälinen merimaailma.

Eläintarhaan pääsee parhaiten metroasemalta nimeltään Doukissis Plakentias bussilla numero 319. Sinne voi tulla myös taksilla keskustasta reilulla 20 eurolla, metroasemalta reilulla 10 eurolla, etenkin jos käyttää Taxiplom-palvelua. Eläintarha on avoinna 365 päivää vuodessa, eri vuodenaikoina eri tavoin, mutta se ei ikinä avaudu ennen klo 11:tä, ja se on huonoiten avoinna kesällä (klo 11-15.30), parhaiten keskikesällä (klo 11-18). Pääsyliput aikuisilta (13-vuotiaista ylöspäin) ovat 16 euroa ja 3-12-vuotiailta 12 euroa. Tarjolla on myös perhelippuja ja alennuslippuja koululaisille, opiskelijoille ja eläkeläisille.

Helleeninen lastenmuseo

Plakan viehättävillä kujilla sijaitseva helleeninen Ateenan lastenmuseo (engl. Hellenic Children’s Museum) (Kidathineon 14) [kartalla] on suunniteltu erityisesti nuorille kävijöille (noin 4-12-vuotiaille) tarkoituksenaan edistää oppimista pelien ja erilaisten esineiden avulla. Museon näyttelyt kannustavat lapsia tutkimaan, kokeilemaan, ajattelemaan ja ymmärtämään ympäröivän maailman asioita. Tämä on yksi maailman 300:sta pelkästään lapsille suunnatusta museosta. Täällä on erilaisia näyttelyitä, joissa lapset voivat kokeilla kaikenlaista, ja he myös oppivat, miten kaupankäynti torilla tapahtuu. Täällä vieraillut lapsi pystyy hahmottamaan maailman ilmiöitä jonkin verran entistä paremmin. Museo on avoinna ti-pe klo 10-14 ja la-su klo 10-15, mutta kesäisin se voidaan sulkea pitkiksikin ajoiksi kokonaan.

Kreikkalaisten lasten taidemuseo - Museum of Greek Children’s Art

Plakassa lähellä helleenistä lastenmuseota sijaitsee toinenkin Ateenan lapsille suunnatuista museoista, taidegalleria (Kodrou 9) [kartalla], jonka 7 000 teosta esittelevät lasten tuottamaa taidetta. Tämä on hyvä vierailupaikka normaalia luovemmille tai taiteellisille lapsille. Täällä on kahdesti vuodessa vaihtuvia näyttelyitä, kursseja ja lapsille mahdollisuuksia olla luovassa ilmapiirissä. Tänne on kahden euron pääsymaksu, ja museo on avoinna ti-la klo 10-14 ja su ja juhlapyhinä klo 11-14.

Kansallispuisto - National Gardens

Lastenmuseoiden ja Syntagman aukion lähellä sijaitsevassa kansallispuistossa (engl. National Gardens) [kartalla] on mukava viettää aikaa lasten kanssa. Puistossa voi ihastella pienen eläintarhan elämää, ankkalammen ankkoja sekä toisessa lammessa sijaitsevia kilpikonnia, samoin kuin riikinkukkoja ja muita eläimiä. Viihdykettä lapsille tarjoavat näiden lisäksi lasten kirjasto sekä leikkikenttä. Täällä on myös kaunis Zappeion-rakennus, joka ei kylläkään ole yleisölle avoinna, ja kaikenlaista muutakin nähtävää. Tämä on hyvä vierailupaikka etenkin kuumina kesäpäivinä.

Allou-huvipuisto

Ateenan huvipuisto Allou Fun Park [kartalla] tarjoaa keskustan ulkopuolella viihdykettä niin lapsille kuin aikuisillekin. Tämä on hyvä huvipuisto kaikenikäisille lapsille ja nuorille, sillä täällä on myös oma Kidom-huvipuisto aivan pienille lapsille ja aikuisetkin viihtyvät ainakin maailmanpyörässä, josta on upeat näkymät.

Tänne on erilaisia vaihtoehtoisia lippuja alkaen 18 euron lipusta. Kidomiin pääsee 16 euron lipulla, ja tänne on edullisia lippuja useammille saman perheen lapsille. Jotkin laitteet eivät sisälly lippujen hintoihin, ja vaihtoehtoja on hyvä katsella miettien sitä, mitä huvipuistossa haluaa tehdä.

Huvipuisto on avoinna hyvällä säällä ma-pe klo 17-22.30 ja la-su klo 10-23. Tänne voi tulla julkisilla esimerkiksi Omonia-aukiolta bussilla B18 tai johdinautolla 21 (pysäkki: Kan Kan) tai sitten Piraeuksesta (Karaiskaki-aukio) busseilla 801-804 ja 845 (pysäkki: Nekrotafeio).

Kaupunkijuna - Athens Happy Train

Kuumassa ja mäkisessä Plakassa ja sen ympäristössä, missä valtaosa antiikin ajan nähtävyyksistä sijaitsee, voi lasten ja teinien kanssa olla hankala kävellä tunti toisensa jälkeen. Näissä osissa ei voi ottaa oikein taksiakaan tai nousta julkisiin. Yksi vaihtoehto vain istahtaa alas ja katsella ohi kulkevia katunäkymiä on Athens Happy Train -kiertojuna. Juna lähtee Syntagma-aukiolta (Ermou-kadun kulmauksesta) tai sitten Monastiraki-aukiolta (Areos-kadulta). Se kulkee noin tunnin ajan ohi kaikkein kuuluisimpien nähtävyyksien, kuten Akropoliksen, ja läpi Plakan viehättävien korttelien, ja monilla nähtävyyksillä se pysähtyy 10-15 minuutiksi. Välillä voi jäädä pois jollakin pysäkillä tutustumaan tarjontaan lähemmin ja nousta seuraavaan junaan, sillä lippu on voimassa kaksi tuntia. Happy Train -kaupunkijuna liikkuu noin klo 9-24 ja starttaa puolen tunnin välein. Liput aikuisilta ovat 6 euroa, lapsilta 4 euroa.

Karagiozis

Karagiozis on kreikkalaisten oma versio varjoteatterista, jossa yleensä yksi henkilö liikuttaa paperisia hahmoja valkoisen kankaan takana. [Esimerkkivideo ] Varjoteatteri oli erityisen suosittua Kreikassa ennen television ja elokuvien valtakautta, mutta karagiozisin perinteitä pidetään yhä yllä. Kreikkalaisen varjoteatterin uranuurtaja oli Evgenios Spatharis. Ateenassa on varjoteatterista kertova Spathario-museo [kartalla], jossa on paljon tietoa varjoteatterin historiasta, erilaisia nukkeja ynnä muuta. Nykyiset varjoteatteriesitykset ovat pitkälti lapsille suunnattuja, ja esityksiä on suhteellisen usein. Museo on avoinna melko rajallisesti: lauantaisin se on kiinni, sunnuntaisin avoinna klo 9-13 ja ma-pe klo 9-14 ja lisäksi keskiviikkoisin vielä illalla klo 18-20. Museo ei ole avoinna keskikesällä, vaan vain syyskuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin.

Lisätietoa

Lisää ajanvietteestä lapsiperheille on esitelty esimerkiksi Athens Info Guide -sivustolla.

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti