Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Cretaquarium (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Cretaquarium-akvaariossa viihtyvät niin isot kuin pienet valtameren ihmeitä lasin takaa ihmetellessään.

Nähtävää ja koettavaa lapsille ja nuorille

Lasten kanssa matkustettaessa pitää keksiä jotain ohjelmaa, jotta aika ei käy pitkäksi. Kreetalla mahdollisuudet ovat loputtomat ja nähtävää ja tekemistä riittää lapsille pidemmäksikin aikaa. Yhtenä päivänä voi mennä rannalle ja toisena akvaarioon katsomaan värikkäitä kaloja ja muita eläimiä, merirosvoristeilylle tai vaikka vesipuiston hurjiinkin liukumäkiin.

Rannat

Retket Kreetan upeille rannoille ovat yleensä sekä lapsien että aikuisten mieleen, ja Kreetalla onkin useita matalia hiekkarantoja, joissa ei ole kovia virtauksia. Suosittu paikka on parin tunnin ajomatkan päässä Haniasta sijaitseva Elafonisin kirkasvetinen laguuni [kartalla] ja suuri hiekkaranta, joka on tarpeeksi matala pienemmillekin lapsille.

Toinen kehuttu paikka on Kreetan keskiosan hiljaisemmalla etelärannalla sijaitseva Mátalan kylä ja sen Zeus-ranta [kartalla]. Rannalla on luolia, jotka yleensä kiinnostavat lapsia.

Myös Hanian lähellä, Soudan lahdella sijaitseva Almiridan ranta [kartalla] on matala hiekkaranta, josta iso tiekin on melko kaukana, joten ranta soveltuu hyvin lapsille. Neljäs ranta, joka on erityisen hyvä lapsiperheille, on Marathi [kartalla], joka sijaitsee lähellä Hanian lentoasemaa. Tämä on suojaisa ranta, joka suojaa etenkin elokuussa puhaltavalta meltemituulelta. Tuulet ovat Kreetalla normaalia kovempia, ja niiden takia saarella ei kannata väheksyä pikkukivirantoja, joilla hiekka ei kuivana ja tuulisena keskikesänäkään pöllyä.

Cretan Beaches -sivusto esittelee saaren 20 parasta rantaa ja Greeka esittelee rantoja yleensäkin

Vesipuistot

Kuumana kesäpäivänä vesi on mieluisa elementti niin lapsille kuin aikuisillekin, ja rantojen lisäksi vesipuistot ovat suosittuja kohteita perheille. Lapset ja nuoret viihtyvät mainiosti vesipuistojen jopa hurjissakin liukumäissä ja monissa altaissa. Kreetalla on kolme varsinaista vesipuistoa, joista yksi on Hanian kaupungin lähellä sijaitseva Limnoupolis-vesipuisto [kartalla]. Vesipuistossa on liukumäkien lisäksi mm.lukuisia lastenaltaita, keinotekoinen joki "Lazy River", suuri leikkipaikka, autorata, ravintoloita, ostoskeskus sekä paljon muuta. Iraklionin lähellä sijaitsee myös vesipuisto, Watercity [kartalla], jonne alle 90 senttiä pitkät pääsevät sisään ilmaiseksi mutta jonne yli 140 senttiä pitkiltä on peräti 25 euron pääsymaksu. Kolmas vesipuisto eli Aqua Plus [kartalla] sijaitsee myös itäpuolella, lähellä pahamaineista bailupaikkaa eli Hersonissosta. Vesipuistot ovat tyypillisesti avoinna toukokuun alusta syyskuun loppuun joka päivä noin klo 10-18.

Akvaariot

Vierailu meriakvaariossa Kreetan-loman aikana on hyvä vaihtoehto lapsiperheille, sillä akvaarion tarjonta kiinnostaa kaikenikäisiä. Akvaariot ovat yleensä hyvin näyttäviä ja eläinten olosuhteet on yritetty luoda mahdollisimman aidoiksi. Valtavien lasiseinien läpi Välimeren eläinten tarkkailu on unohtumaton kokemus monille lapsille ja aikuisillekin.

Akvaarioissa näkee satojen eri isojen, pienten ja toinen toistaan värikkäämpien kalalajien lisäksi yleensä myös vaikkapa kilpikonnia, liskoja, käärmeitä ja mustekaloja, jotka taatusti kiehtovat perheen pienimpiä. Vaihtoehtoina ovat esimerkiksi Iraklionin lähellä sijaitseva Cretaquarium [kartalla] sekä Aquaworld, joka sijaitsee Iraklionin ja Agios Nikolaoksen välimaastossa Hersonissoksessa.

Veneretket

Veneretket ovat yleensä mieluisia lapsille, ja kukapa ei haluaisi lähteä seilaamaan hetkeksi Kreetan rannikon kirkkaille vesille. Mahdollisuuksia on monia. Esimerkiksi Rethymnonin kaupungista on mahdollisuus lähteä merirosvoseikkailulle Välimerta aikanaan hallinneen merirosvo Barbarossan laivan kopiolla. Laiva on tarkka kopio suurine pääkalloineen, ja sisustus on tehty merirosvolaivojen hengessä. Muutaman tunnin matkan aikana nähdään muun muassa rannikolla sijaitsevia "merirosvoluolia", ja uiminenkin kristallinkirkkaassa vedessä on yleensä mahdollista. Lisätietoa merirosvoseikkailusta ja myös ns. delfiiniristeilyistä.

Lapsia saattaa kiinnostaa myös päiväretki Agios Nikolaoksen lähellä sijaitsevalle asumattomalle Spinalongan saarelle, joka on aikanaan toiminut leprasiirtolana. Suurin mielenkiinnon kohde saarella on siellä sijaitseva linnake, mutta myös autiot rakennukset ja tyhjät, hieman aavemaiset kadut ovat kiehtovia.

Kreetalla on muitakin risteily- ja veneilymahdollisuuksia, ja eniten erilaisia laivakierroksia ja risteilyjä on vilkkaimpana keskikesänä mutta niitä on varsin hyvin tarjolla huhtikuulta aina lokakuun loppuun.

Tietoa Hanian laivakierroksista ja yleistietoa risteilystä ja laivaretkistä eri puolilla Kreetaa

Lisätietoa

Family Travel Scoop -sivusto esittelee lisää vierailupaikkoja lapsiperheille Kreetalla

Teksti: Anniina Simula, Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti